Skocz do zawartości

Kochani - robimy wyroby Świąteczne !!!!


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 179
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Witam

 

interesuje mnie jak te szynki peklowałeś - woda + sama peklosól ? czy oprócz peklosoli dodawałeś inne przyprawy ?

Zawsze do peklowania używałem samej soli kamiennej nie jodowanej - wodę przegotowałem z solą plus 3-4 listka laurowe i z 5-6 ziela angielskiego i oczywiście po wystudzeniu zalałem mięso . Tym razem dałem 20% peklosoli i 80 % soli kamiennej nie jodowanej , reszta oczywiście tak samo . Warunki peklowania były wspaniałe , przez 18 dni temperatura w pomieszczeniu 6 stopni . Również w dzień wędzenia pogoda była piękna i szyneczki pięknie się osuszyły . Pierwszy raz wędziłem cały czas drewnem olchowym .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63157
Udostępnij na innych stronach

Zawsze do peklowania używałem samej soli kamiennej nie jodowanej - wodę przegotowałem z solą

 

A dlaczego sól przegotowujesz z wodą ?

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63158
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A dlaczego sól przegotowujesz z wodą ?

Sól kamienną zawsze przegotowywałem z woda ponieważ jest to sól nie oczyszczana , tak to sobie wymyśliłem .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63160
Udostępnij na innych stronach

Gonzo, sól kamienna nie jest obrabiana termicznie więc zawsze stosowało się np. wyprażanie (przy suchym peklowaniu) aby wybić ścierwa ewentualne :cool:

 

andrzej k, nie powinno się peklosoli rozpuszczać w zbyt gorącej wodzie - to ją osłabia

 

A tak na marginesie ja tym razem zapomniałem soli kamiennej dodać do gotowanej wody... tfu, ftu na psa urok może nic się nie stanie :rolleyes: - na szczęście nie było jej dużo

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63162
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

 

A tak na marginesie ja tym razem zapomniałem soli kamiennej dodać do gotowanej wody... tfu, ftu na psa urok może nic się nie stanie :rolleyes:

Abratku . Na opakowaniu soli piszą że sól ma 250milionów lat , myślę że te ścierwa jak piszesz , tak długo bez jedzenia dawno padły :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63172
Udostępnij na innych stronach

A to moje pierwsze przygotowania świąteczne, wędzenie w przyszłości ( kilkudniowej ).

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63410
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Dzisiaj na próbę sparzyłem kawałek boczku i szyneczki . Bardzo smakowało z chrzanem i buraczkami :lol:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63436
Udostępnij na innych stronach

Po dwóch dniach ciężkiej ale jakże przyjemnej pracy poczyniłem kiełbaskę (część jest już sparzona) i kaszaneczkę. Na zdjęciu jest tylko 1/3 wszystkiego, bo trzeba się dzielić :wink:

 

 

 

 

Zrobiłem jeszcze salceson i zapeklowałem mięso na wędzonki. W piątek przed świętami dalsza część pracy.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63444
Udostępnij na innych stronach

Po dwóch dniach ciężkiej ale jakże przyjemnej pracy poczyniłem kiełbaskę (część jest już sparzona) i kaszaneczkę.

Ładne. Czy spróbowałeś część kaszanki z dodatkiem kminku mielonego?

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63449
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Po dwóch dniach ciężkiej ale jakże przyjemnej pracy poczyniłem kiełbaskę

Tylko pogratulować tej ciężkiej pracy i "oczami wyobraźni będę się starał popróbować "

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63452
Udostępnij na innych stronach

No Radziu wyroby piękne :grin: Gratulacje!

A możesz przybliżyć co to za kiełbaski ?Wyglądają super smakowicie :tongue:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63457
Udostępnij na innych stronach

Radzio, moje gratulacje, powiedz ile czasu wędziłeś te piękne kiełbaski

Samo wędzenie trwało 3 godziny. Razem z osuszaniem zajęło to jakieś 4,5 godziny.

Czy spróbowałeś część kaszanki z dodatkiem kminku mielonego?

No nie, tym razem kaszanka jest tylko z majerankiem. Nie miałem pod ręką Mobilka i nie wiedziałem ile wsypać kminku :grin:

 

A możesz przybliżyć co to za kiełbaski ?

Juz ktoś napisał w którymś z tematów, że to będzie "kiełbasa spontaniczna, płocka" i taka jest :wink: Nie, robiłem jej wegług jakiegoś przepisu. Miałem 23 kg mięsa (łopatki, podgardla, kawałki od szynki pozostałe po formowaniu wędzonek, boczek itp.) Wszystko zostało zapeklowane na sucho (20dkg/10kg) i czekało sobie dwa dni. Zmieliłem wszystko na grubym sitku i dodałem drobno mielone mięso z trzech golonek. Jako przypraw dodałem czosnek i pieprz (wszystko do smaku).

 

kiełbaska nie dotrzyma do świąt.

Dotrzyma, dotrzyma! Sparzyłem tylko kilka sztuk. Reszta leży sobie w zamrażarce i czeka na sparzenie przed podaniem.

 

A tu moje co nieco na święta:

Wspaniałe wyroby Aniu. Jak zwykle pięknie podane !!!

 

Pokażę Wam jeszcze salceson. Dziś, po dokładnym wystygnięciu go przekroiłem i zobaczyłem takie coś:

 

 

W smaku nie jest zły, może trochę za tłusty ale następnym razem się poprawię.

Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63494
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A tu moje co nieco na święta:

Aniu jesteś mistrzynią w tym co robisz :!: :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63495
Udostępnij na innych stronach

Nie, robiłem jej wegług jakiegoś przepisu. Miałem 23 kg mięsa (łopatki, podgardla, kawałki od szynki pozostałe po formowaniu wędzonek, boczek itp.) Wszystko zostało zapeklowane na sucho (20 dkg/kg) i czekało sobie dwa dni. Zmieliłem wszystko na grubym sitku i dodałem drobno mielone mięso z trzech golonek. Jako przypraw dodałem czosnek i pieprz (wszystko do smaku).

 

To co napisałeś i fotki wyrobów świadczą o Twoim profesjonalizmie - wyroby super i na pewno też super smakują - POZDRAWIAM

(się uśliniłem :blush: )

pozdrawiam

TINEK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63496
Udostępnij na innych stronach

-kiełbasa smaczna Pedra,

Złapałem się w piątek na jeszcze ciepłą naprawdę wyśmienita,

dostałem jeszcze chleb na drogę /gorący/ zniknął w tempie zastraszającym :lol:

Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63507
Udostępnij na innych stronach

Nie wytrzymałam i rozkroiłam jeden baton krakowskiej po upieczeniu w wędzarni.

Pozostałe suszą się i czeka je jeszcze jedno wędzenie.

Jutro degustacja bielskiej i tatrzańskiej.

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63530
Udostępnij na innych stronach

EAnna, nie szkoda Ci tego ogórka? Jak on musi się czuć w takim towarzystwie? Jeden, zwykły ogórek wśród takich wspaniałości! Gratulacje! Po drugim wędzeniu to będzie dopiero... :tongue:
Pozdrawiam... Piotrek.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/4/#findComment-63533
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.