Maad Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 31 Marca 2009 Jutro degustacja bielskiej i tatrzańskiej.Czy tatrzańską robiłaś z przepisu Dziadka? https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=363&start=0 bo na stronie głównej takiej kiełbasy nie ma Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pedro Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 31 Marca 2009 stronie głównej takiej kiełbasy nie ma W związku z tym prośba do Maxell'a, aby wrzucić ten przepis na stronę główną. Ostatnio kiełbasa ta zyskuje na popularności, co mnie bardzo cieszy, bo po tym jak Dziadek ją wrzucił na forum to tylko ja ją robiłem :mellow: . Jednocześnie jest bardzo prosta w wykonaniu, smaczna i dość tania w porównaniu do innych kiełbas. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 31 Marca 2009 To jeszcze poprosimy EAnnę o zdjęcia przekroju tej kiełbaski (no chyba że Gonzowi jeszcze jakaś się uchowała...) i podeślemy Maxellowi przepis do wrzucenia na stronkę. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 31 Marca 2009 zdjęcia przekroju tej kiełbaskiWrzucę po osiągnieciu 80% wydajności. Mam ją wprawdzie już przekrojoną ale jest jeszcze za świeża. Zrobię też zdjęcia bielskiej, chociaż pierwszy, rozkrojony baton posiada wadę. Farsz stracil spoistość i na przekroju kiełbasy są puste przestrzenie. Napychana była identycznie, jak pozostałe kiełbasy. Ale szczegóły podam w odpowiednim temacie. Dzisiaj na śniadaniu degustowana była aromatyczna trójca: krakowska, bielska i tatrzańska. Wyraźne różnice w smaku i wyglądzie. A jakie smaczne!!! Po namyśle postanowiłam jednak "zaprezentować" te dzisiajsze smaki :grin: Pierwsze zdjęcie, to kiełbasa bielska: Poniżej, tatrzańska: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 31 Marca 2009 Ojojoj,ale pychotki smakowite!!My dopiero "dojrzewamy" do takich cudeniek :lol: Ale ćwiczymy wytrwale. :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 31 Marca 2009 Bardzo ładny przekrój tatrzańskiej! Wrzucę po osiągnieciu 80% wydajności Ale szybko podeschła! Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63574 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 31 Marca 2009 Prawie horror ..W jednym z czterech pojemników w których pekluje się mięsko wczoraj pojawił się bardzo niepokojacy zapaszek :devil: Po błyskawicznej akcji mycia mięsa i przygotowania świeżej solanki dziś jest wszystko OK :grin: A teraz pytanie - mięso w tym pojemniku peklowało się już ponad tydzień więc wchłonęło już jakąś ilość soli. Nowa solanka spowoduje, że ostatecznie wyrób będzie sporo bardziej słony. Czy jest sposób na obliczenie czasu moczenia takiego przesolonego mięska czy pozostają tylko próby organoleptyczne ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 31 Marca 2009 Czy jest sposób na obliczenie czasu moczenia takiego przesolonego mięska czy pozostają tylko próby organoleptyczne ?Najpewniejszym sposobem będzie, twój smak. Gdybyś miał solomierz to, zmierzyłbyś solankę przed wylaniem i sporządził nową, o tym samym stężeniu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 31 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 31 Marca 2009 OK. Kubki smakowe najważniejszym arbitrem :grin: A jeśli będzie troszkę bardziej słone to może się okazać, że takie bardziej smakuje :tongue: Dziękuję Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość technik Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zrobiłem mieloneczkę z galaretką itroszkę serdelowej ale zanim doszło do zdjęcia to trafili się Goście i złapałem tylko "fragmenty".http://img26.imageshack.us/img26/2144/serdelowaimielonka.th.jpg http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIFPiszę poprawnie po polsku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Witam ale zanim doszło do zdjęcia to trafili się Goście i złapałem tylko "fragmenty". Właśnie widać jak się spieszyłeś ze zrobieniem zdjęcia , bo został troszkę poruszony aparat . :smile: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wosiu Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 U mnie już prawie święta jeszcze dywanom muszę oklep sprawić i księżycówkę rozcieńczyć no i można zasiadać http://images36.fotosik.pl/92/b214a50a3a7fbbb2m.jpg http://images36.fotosik.pl/92/227bb4d39720b4eam.jpg http://images41.fotosik.pl/92/74fc30d31304cebfm.jpg http://images40.fotosik.pl/92/fa2d5396f3f7b4d8m.jpg http://images47.fotosik.pl/96/606b32c56e8ce521m.jpg http://images44.fotosik.pl/96/d763dcbe6112388fm.jpg http://images43.fotosik.pl/96/36fc4d584e17db95m.jpg http://images41.fotosik.pl/92/800374826d0f366fm.jpg http://images48.fotosik.pl/96/bf6a65b69643f1d9m.jpg http://images48.fotosik.pl/96/a5cfabf203838267m.jpg Cytuj Przyjacielem trzeba być,a nie bywać.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Ładne i apetyczne wyroby Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 2 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 2 Kwietnia 2009 U mnie już prawie święta Spodziewasz się bardzo duzo gosci, jak widać - smacznego :lol: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 No to już jestem do świat prawie przygotowany :grin: Po dwutygodniowym peklowaniu dziś przyszedł czas na wędzenie. Początek wędzenia 10.30 rano ... ... i koniec około 16.000 :grin: Pozdrawiam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
helixwroclaw2005 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Jestem pod wrażeniem wyrobów Braci Wędzarniczej :!: Cytuj Pozdrawiam Brać Wędzarniczą----------------------------------------------Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, .... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Po dwutygodniowym peklowaniu dziś przyszedł czas na wędzenieA jak zamierzasz przetrzymać do Świąt ,czy będziesz mroził na tak krótki czas ? Ja własnie z powodu tego dylematu zaplanowałam wędzenie w Wielki Piątek . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 będziesz mroził na tak krótki czasTego mięska jest w sumie około 20 kg więc w planie było i tak zamrożenie części :grin: Kilka sztuk wyjmę z zamrażalnika w czwartek i w piątek sparzę. Nie zauważyłem nigdy różnicy w smaku wyrobów parzonych bezpośrednio i po rozmrożeniu dlatego zawsze po wedzeniu część wyrobów zamrażam i parzę w miarę "zapotrzebowania" :grin: Jak to pięknie brzmi "ZAWSZE po wędzeniu", a tak naprawdę od kilku miesięcy) :grin: :grin: :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 4 Kwietnia 2009 Witam A jak zamierzasz przetrzymać do Świąt ,czy będziesz mroził na tak krótki czas ? Ja własnie z powodu tego dylematu zaplanowałam wędzenie w Wielki Piątek . Zawsze mrożę nawet na cztery dni . Nie widzę różnicy . Wiem że najlepiej prosto z wędzarni ale nie zawsze jest to możliwe , szczególnie jak jest duży front robót i jest mało rąk do pracy :tongue: :smile: Ja też miałem około trzydziestu kilo i rozłożyłem to i tak na dwa dni . Pozdrtawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 roj 61 smakowicie wyglądają te wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 chudziak szynki wędzone można długo przechowywać w chłodnym miejscu, nie trzeba ich mrozić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Jacekn,wczoraj w Woli widziana była dymiąca beczka, koło garaży. Czy to Ty?Chciałam zrobić inspekcję, ale gdyby to był "obcy", toby się zdziwił :grin: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Nie, ja mam wędzarnię w Tychach, widziałem tę beczkę z balkonu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Ta po lewej we wtorek przybędzie, by od niedzieli gościć na świątecznym stole w postaci białej surowej. Mam zrobić 30 kg ręcznie, takie potrzeby. Już zbieram moce. :grin: Wczoraj byłem zrobić fotę zwierza Wielkanocnego. http://img223.imageshack.us/img223/4793/wieprzki.th.jpg Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 8 Kwietnia 2009 Właśnie skończyłem wiązanie wędzonek i robienie kiełbasy - już wiem gdzie następnym razem nie kupię jelit :sad: .Jutro po pracy wędzenie - czasu mało, ale trudno - na pewno i tak będą lepsze niż sklepowy ........... - wiecie co :wink: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.