Skocz do zawartości

Kochani - robimy wyroby Świąteczne !!!!


Rekomendowane odpowiedzi

Jutro degustacja bielskiej i tatrzańskiej.

Czy tatrzańską robiłaś z przepisu Dziadka?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=363&start=0

bo na stronie głównej takiej kiełbasy nie ma

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63554
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 179
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

stronie głównej takiej kiełbasy nie ma

W związku z tym prośba do Maxell'a, aby wrzucić ten przepis na stronę główną. Ostatnio kiełbasa ta zyskuje na popularności, co mnie bardzo cieszy, bo po tym jak Dziadek ją wrzucił na forum to tylko ja ją robiłem :mellow: . Jednocześnie jest bardzo prosta w wykonaniu, smaczna i dość tania w porównaniu do innych kiełbas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63559
Udostępnij na innych stronach

To jeszcze poprosimy EAnnę o zdjęcia przekroju tej kiełbaski (no chyba że Gonzowi jeszcze jakaś się uchowała...) i podeślemy Maxellowi przepis do wrzucenia na stronkę.

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63561
Udostępnij na innych stronach

zdjęcia przekroju tej kiełbaski

Wrzucę po osiągnieciu 80% wydajności. Mam ją wprawdzie już przekrojoną ale jest jeszcze za świeża. Zrobię też zdjęcia bielskiej, chociaż pierwszy, rozkrojony baton posiada wadę. Farsz stracil spoistość i na przekroju kiełbasy są puste przestrzenie. Napychana była identycznie, jak pozostałe kiełbasy. Ale szczegóły podam w odpowiednim temacie.

Dzisiaj na śniadaniu degustowana była aromatyczna trójca: krakowska, bielska i tatrzańska. Wyraźne różnice w smaku i wyglądzie. A jakie smaczne!!!

Po namyśle postanowiłam jednak "zaprezentować" te dzisiajsze smaki :grin:

Pierwsze zdjęcie, to kiełbasa bielska:

 

 

Poniżej, tatrzańska:

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63563
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładny przekrój tatrzańskiej!

 

Wrzucę po osiągnieciu 80% wydajności

Ale szybko podeschła! ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63574
Udostępnij na innych stronach

Prawie horror ..

W jednym z czterech pojemników w których pekluje się mięsko wczoraj pojawił się bardzo niepokojacy zapaszek :devil:

Po błyskawicznej akcji mycia mięsa i przygotowania świeżej solanki dziś jest wszystko OK :grin:

A teraz pytanie - mięso w tym pojemniku peklowało się już ponad tydzień więc wchłonęło już jakąś ilość soli. Nowa solanka spowoduje, że ostatecznie wyrób będzie sporo bardziej słony. Czy jest sposób na obliczenie czasu moczenia takiego przesolonego mięska czy pozostają tylko próby organoleptyczne ?

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63586
Udostępnij na innych stronach

Czy jest sposób na obliczenie czasu moczenia takiego przesolonego mięska czy pozostają tylko próby organoleptyczne ?

Najpewniejszym sposobem będzie, twój smak.

Gdybyś miał solomierz to, zmierzyłbyś solankę przed wylaniem i sporządził nową, o tym samym stężeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63615
Udostępnij na innych stronach

OK. Kubki smakowe najważniejszym arbitrem :grin:

A jeśli będzie troszkę bardziej słone to może się okazać, że takie bardziej smakuje :tongue:

Dziękuję

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63640
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem mieloneczkę z galaretką itroszkę serdelowej ale zanim doszło do zdjęcia to trafili się Goście i złapałem tylko "fragmenty".http://img26.imageshack.us/img26/2144/serdelowaimielonka.th.jpg

http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIFPiszę poprawnie po polsku

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63748
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

ale zanim doszło do zdjęcia to trafili się Goście i złapałem tylko "fragmenty".

Właśnie widać jak się spieszyłeś ze zrobieniem zdjęcia , bo został troszkę poruszony aparat . :smile:

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63757
Udostępnij na innych stronach

U mnie już prawie święta

Spodziewasz się bardzo duzo gosci, jak widać - smacznego :lol:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-63819
Udostępnij na innych stronach

No to już jestem do świat prawie przygotowany :grin:

Po dwutygodniowym peklowaniu dziś przyszedł czas na wędzenie.

Początek wędzenia 10.30 rano ...

... i koniec około 16.000 :grin:

Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64077
Udostępnij na innych stronach

Jestem pod wrażeniem wyrobów Braci Wędzarniczej :!:

Pozdrawiam Brać Wędzarniczą

----------------------------------------------

Ex: Braniewo, Jaromin, Krynica, Poznań, Gołdap, Kraków, Wola Batorska, Wrocław, ....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64080
Udostępnij na innych stronach

Po dwutygodniowym peklowaniu dziś przyszedł czas na wędzenie

A jak zamierzasz przetrzymać do Świąt ,czy będziesz mroził na tak krótki czas ? Ja własnie z powodu tego dylematu zaplanowałam wędzenie w Wielki Piątek .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64085
Udostępnij na innych stronach

będziesz mroził na tak krótki czas

Tego mięska jest w sumie około 20 kg więc w planie było i tak zamrożenie części :grin:

Kilka sztuk wyjmę z zamrażalnika w czwartek i w piątek sparzę.

Nie zauważyłem nigdy różnicy w smaku wyrobów parzonych bezpośrednio i po rozmrożeniu

dlatego zawsze po wedzeniu część wyrobów zamrażam i parzę w miarę "zapotrzebowania" :grin:

Jak to pięknie brzmi "ZAWSZE po wędzeniu", a tak naprawdę od kilku miesięcy) :grin: :grin: :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64088
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

A jak zamierzasz przetrzymać do Świąt ,czy będziesz mroził na tak krótki czas ? Ja własnie z powodu tego dylematu zaplanowałam wędzenie w Wielki Piątek .

Zawsze mrożę nawet na cztery dni . Nie widzę różnicy . Wiem że najlepiej prosto z wędzarni ale nie zawsze jest to możliwe , szczególnie jak jest duży front robót i jest mało rąk do pracy :tongue: :smile:

Ja też miałem około trzydziestu kilo i rozłożyłem to i tak na dwa dni .

 

Pozdrtawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64095
Udostępnij na innych stronach

Jacekn,

wczoraj w Woli widziana była dymiąca beczka, koło garaży. Czy to Ty?

Chciałam zrobić inspekcję, ale gdyby to był "obcy", toby się zdziwił :grin:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64125
Udostępnij na innych stronach

Ta po lewej we wtorek przybędzie, by od niedzieli gościć na świątecznym stole w postaci białej surowej. Mam zrobić 30 kg ręcznie, takie potrzeby. Już zbieram moce. :grin:

Wczoraj byłem zrobić fotę zwierza Wielkanocnego.

 

 

http://img223.imageshack.us/img223/4793/wieprzki.th.jpg

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64143
Udostępnij na innych stronach

Właśnie skończyłem wiązanie wędzonek i robienie kiełbasy - już wiem gdzie następnym razem nie kupię jelit :sad: .

Jutro po pracy wędzenie - czasu mało, ale trudno - na pewno i tak będą lepsze niż sklepowy ........... - wiecie co :wink: .

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/434-kochani-robimy-wyroby-%C5%9Bwi%C4%85teczne/page/5/#findComment-64618
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.