Barbarella Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Lipca 2010 Witam Wszystkich Mam zamiar zrobić kiełbasę cienką (nie pierwszy raz) jednak nie mam dużego doświadczenia, a zamierzam peklować 72h w temp ok.4,5°C. Stąd moje pytanie: czy powinnam dać mniej mieszanki peklującej niż 16-18g/1kg mięsa? Moja mieszanka to 55% peklosoli i 45% soli. Czytałam, że mięso na kiełbasę pekluje się około 36h, dlatego pytam czy można dłużej i czy ma się to jakoś do ilości "soli"(tak jak w przypadku solanek na wędzonki)? Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi. Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4369-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Lipca 2010 zamierzam peklować 72h w temp ok.4,5°C. Stąd moje pytanie: czy powinnam dać mniej mieszanki peklującej niż 16-18g/1kg mięsa?Mięso na kiełbasę peklowane jest metodą suchą (kawałki mięsa przesypuje się peklosolą). Znaczy to, że cała sól przechodzi do mięsa niezależnie od czasu peklowania. Ten czas potrzebny jest wyłącznie dla samego procesu peklowania (czyli utrwalenia barwy). Daj zatem taką ilość mieszanki jak przy peklowaniu 48h. Przy peklowaniu metodą mokrą, czyli w solance (szynki, boczki, balerony), ilość peklosoli dodawanej do wody zależy od czasu peklowania. Sól z solanki musi mieć czas na spenetrowanie tkanki mięsnej. Jeżeli więc krótko peklujemy stosujemy solanki o wyższym stężeniu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4369-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-118670 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Lipca 2010 Barbarella, Mieszanka 55% peklosoli i 45% soli może być, a ilość soli to kwestia smaku. Jeżeli będzie suszona kiełbasa to proponuję 16 gr / 1 kg. Jeżeli normalna to można dać 16,5 gra do 17 gr /1 kg. Peklowanie 36 godzin w zupełności wystarczy. Jeżeli lubisz bardziej słone możesz dać więcej soli. Proponuję pod koniec jednak dodać soli i zrobić 2 kilo w proporcji 18 gr/ 1 kg lub więcej żeby sprawdzić i porównać wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4369-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-118671 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Lipca 2010 Dziękuję za odpowiedzi. Czyli zrobię tak jak w przepisie, a potrzymam peklując do soboty, bo wtedy chcę wędzić. Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4369-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-118675 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Lipca 2010 andrzej k, Barbarella trochę dziwnie przedstawiła zapytanie, lub korzysta z dziwnego przepisu. Jeżeli jest mowa o gramach na 1 kg i wyrób jest kiełbasą to oczywiste, że peklowanie na sucho. EAnna określiła sposoby peklowania jasno i zrozumiale. Co do czasu peklowania można wydłużyć tylko PO CO żeby rozwinąć florę bakteryjną pomocną w peklowaniu??? można i tak tylko równolegle rozwijają się inne bakterie. Uważam, że w mielonym mięsie na kiełbasę, czas peklowania w zależności od warunków powinien wynosić 12 do 24 godzin, a przy sprzyjających warunkach można peklować i 36 godzin. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4369-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-118676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 28 Lipca 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Lipca 2010 U mnie sprawa z czasem peklowania wygląda następująco: mięso mam dziś kupione, a nie mam możliwości wędzić wcześniej jak w sobotę popołudniu... Stąd takie moje pytanie. Może powinnam zamrozić do jutra to mięso? Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4369-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-118677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Lipca 2010 Barbarella, Z mrożonego można robić kiełbasy. Najlepiej zrobić wędliny w piątek, a wędzić w sobotę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4369-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-118681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 28 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Lipca 2010 Mam zamiar zrobić kiełbasę cienkąJeżeli masz możliwość zawiesić w lodówce na noc gotową do wędzenia kiełbaskę to ja zrobiłbym tak: Dziś peklowanie w Piątek po południu mielenia mięsa i wymieszanie go z przyprawami, wieczorkiem nadziewanie i surowe gotowce na noc do lodówki niech się kiełbaska osadza. W Sobotę rano z lodówki, niech powisi w temp. pokojowej ze 2-3 godzinki takie wstępne osuszanie, rozpalasz w wędzarni, wkładasz kiełbaski, osuszasz, wędzisz, parzysz i jesz :smile: Nocne osadzanie w lodówce już stosowałem, po uwędzeniu było co jeść :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4369-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-118689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JASIU Opublikowano 30 Lipca 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Lipca 2010 a czy ktos procz rozwoju jakis tam bakterii zwrocil uwage na temperature peklowania mozna spokojnie peklowac dluzej ale w nizszej temp gdzie flora bakteryjna sie nie rozwija tak szybko a i proces peklowania jest wolniejszy rady ze ja bym robil wtedy i wtedy .hehehe mozna wlozyc w bajki czasem jest tak ze robi sie kiedy jest czas , mieso a dla niektorych dostep do wedzarni Pozdrawiam serdecznie Jasiu Cytuj wedzarnia z lodowki ,,dymogenerator MIratroche checi i jesz co lubisz ,a nie lubisz co jesz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4369-prosz%C4%99-o-rad%C4%99/#findComment-118815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.