Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

zrobiła dobrze tylko to parzenie było niepotrzebne

Raczej bym powiedział, że wędzenie i parzenie było wykonane nieprawidłowo.Przeczytaj jeszcze raz i zwróć uwagę na posty wskazujące błedy w wykonaniu baleronu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4375-m%C3%B3j-pierwszy-baleron/page/2/#findComment-190331
Udostępnij na innych stronach

Czyli z podanych przez DZIADKA schematów jak się chce mieć baleron wędzony to się go nie parzy po wędzeniu.Barbarella zrobiła wszystko naraz, co nie znaczy ,że to co jej wyszło było do bani.Czy dobrze rozumuję?Proszę o wyrozumiałość,że zadaję może niemądre pytania :rolleyes: ale dopiero się uczę :wink: .Pozdrawiam.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4375-m%C3%B3j-pierwszy-baleron/page/2/#findComment-190636
Udostępnij na innych stronach

jak się chce mieć baleron wędzony to się go nie parzy po wędzeniu

przecież obydwa się wędzi... tylko jeden potem się parzy a drugi nie.... kwestia gustów bo nie każdy lubi "surowe" mięso
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4375-m%C3%B3j-pierwszy-baleron/page/2/#findComment-190645
Udostępnij na innych stronach

Ali70, Jeśli chcesz mieć tylko wędzoną to wędzisz 45-55 stopni a na kocu wędzenia zwiekszasz temperaturę do 85 stopni tak aby w srodku wędzonka miała 68 stopni wtedy nie będzie surowa a myślę że nawet smaczniejsza od gotowanej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4375-m%C3%B3j-pierwszy-baleron/page/2/#findComment-190655
Udostępnij na innych stronach

a na kocu wędzenia zwiekszasz temperaturę do 85 stopni tak aby w srodku wędzonka miała 68 stopni

wtedy postanie trzeci rodzaj "Baleron wędzony dopiekany/pieczony" :grin:

 

a myślę że nawet smaczniejsza od gotowanej

tu znów kwestia smaku - wszystko zależy od rodzaju osłonki :cool: dla mnie baleron od dzieciństwa kojarzy się z bardzo soczystym wyrobem w osłonce i taki też robię

jeśli użyjesz siatki albo tylko sznurowania i na dokładkę dopieczesz w wędzarni to owszem wyrób też pyszny ale jak dla mnie to już będzie "tylko" Wędzona karkówka a nie Baleron :rolleyes:

 

ot i takie to moje filozofowanie :tongue:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4375-m%C3%B3j-pierwszy-baleron/page/2/#findComment-190664
Udostępnij na innych stronach

Co to za osłonka i gdzie ją można kupić w Warszawie?

dawniej stosowano naturalne np. pęcherze....

ja używam białkowych fi100

a gdzie kupić? w samej wawie nie wiem (gdzieś są adresy) ale w kierunku zachodnim np w Nadarzynie

 

- od Ząbek to gdzieś blisko chyba na Żeraniu coś jest :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4375-m%C3%B3j-pierwszy-baleron/page/2/#findComment-190724
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.