Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o pomoc

 

Nie mogę znaleźć artykułu lub posta z informacjami jakie temperatury i czasy pasteryzacji stosować do wyrobów w słoikach. Gdzieś to czytałam na tej stronie, ale nie zapisałam. Autorem prawdopodobnie był DZIADEK. Podane były kolejno dane na temat słoików o pojemności: 0,5l; 1,0l; 1,5l.

Czytałam różne przepisy na konserwy słoikowe, ale to nie to co szukam. Chodzi mi konkretnie o ten z wyżej wymienionymi danymi.

 

Będę wdzięczna, jeśli ktoś poda mi odnośnik lub cokolwiek przybliżając mnie do tego tematu.

Zapomniałam też jak nazywa się proces trzykrotnej, a przynajmniej dwukrotnej pasteryzacji takich konserw.

 

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4390-pomocy/
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4390-pomocy/#findComment-119528
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałam też jak nazywa się proces trzykrotnej, a przynajmniej dwukrotnej pasteryzacji takich konserw.

 

Chodzi o tandelizację :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4390-pomocy/#findComment-119556
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o tandelizację :)

Tyndalizacja, czyli pasteryzacja wielokrotna :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4390-pomocy/#findComment-119558
Udostępnij na innych stronach

No to błysnąłem :blush:

A dobrze myślałem :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4390-pomocy/#findComment-119561
Udostępnij na innych stronach

Bądź też francuskie "TGV" :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4390-pomocy/#findComment-119563
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Jak dla mnie to najlepsza kiełbasa słoikowa wychodziła po gotowaniu słoików przez okres 2h. (słoje weka, zawartość ok 0,65kg). W tym przypadku galaretka i kiełbasa była przepyszna :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4390-pomocy/#findComment-123772
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.