Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ustawione jak terakotowa armia :)

 

 

;)

 

Dodam, że wykonane ze znakomitego mleka. Krówki wypasane na górskich łąkach, pełnych ziół, dają smaczne i zdrowe mleko.

 

 

Szczególnie o tej porze roku. Wydajność, smak i zapach, są niepowtarzalne i dlatego dzisiaj... serki :);)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-352562
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj z rana serki :) Teraz się biorę za kiełbasy ;)

 

Przepięknie wyglądają i na pewno są smaczne .mam tylko pytanie czy przepis ich wyrobu jest owiany tajemnicą ,czy można dostać przepis.?

 

 

Żadna tajemnica. Tu jest w zasadzie wszystko https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/843-oscypki/ . Zwróć szczególną uwagę na posty EAnny i AndrzejaK. Jeżeli coś nie będzie jasne to pomogę.

post-42246-0-92809900-1400496378_thumb.jpg

post-42246-0-31614500-1400496422_thumb.jpg

Edytowane przez Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-352966
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj Żywiecka, Lisiecka i Podwawelska :)

 

 

post-42246-0-39817500-1400657621_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-353261
Udostępnij na innych stronach

Już można jeść :) . Ale ja poczekam do jutra, bo na kolację mam jakąś zieleninę ;) .

 

post-42246-0-98813400-1400683858_thumb.jpg

post-42246-0-28608000-1400683876_thumb.jpg

post-42246-0-51234600-1400683898_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-353355
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję :D . Zbliża się Dzień Dziecka i czas szykować prezenty :D;) . Do dzieci jedzie "Baba ze wsi" :laugh: .

 

 

post-42246-0-33512200-1400737688_thumb.jpg

post-42246-0-81654800-1400737701_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-353453
Udostępnij na innych stronach

Radku,

jak zwykle :clap:

Mam nadzieję że uda mi się Was odwiedzić w czerwcu i wówczas nadrobimy stracony czas podczas ostatniego zlotu na którym mnie nie było. Serdeczne pozdrówka dla Hani i Ciebie :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-353583
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam nadzieję że uda mi się Was odwiedzić w czerwcu i wówczas nadrobimy stracony czas podczas ostatniego zlotu na którym mnie nie było.
 

Grzesiu :D :D :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-353693
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj słoninka :) Jak zwykle cieniutka :cool:

 

post-42246-0-90055700-1401520333_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-355167
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski super;)

 

 

Dzięki :)

 

Co do słoniny, to sprawa jest prosta :). Zasalamy słoninę na około trzy tygodnie. Potem :

 

  1. Wyjmujemy z soli i spłukujemy sól ze słoniny w ciepłej wodzie

  2. Sznurujemy

  3. Wkładamy do wody o temp. Około 90*C i parzymy około 0,5 h

  4. Wyjmujemy i na kije do ocieknięcia i wystygnięcia

  5. Wędzimy dymem około 55 *C

  6. Po mniej więcej 2 h wyjmujemy z wędzarni i nacieramy słodką papryką

  7. Dalej wędzimy około 1,5 h

  8. Następnego dnia wędzimy powtórnie (najlepiej zimnym dymem) O tej porze roku, może być z tym ciężko... Ja wędziłem ciepłym około 30 - 35*C przez około 3 h.

  9. Zostawiamy w wędzarni do wystygnięcia.

  10. Pieczemy chleb na zakwasie, do tego małosolne ogórasy, jakiś browarek i rozkoszujemy się

    aromatem i smakiem ;)

Edytowane przez Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-355425
Udostępnij na innych stronach

Serki w solance, a ja idę trochę popracować nad kondycją :)

 

post-42246-0-84898500-1401872483_thumb.jpg

post-42246-0-14354400-1401872495_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-355956
Udostępnij na innych stronach

Serki mają towarzystwo - szyneczki prasowane :) Tym razem trzy batony, (każdy po około 1,1 kg) w osłonkach poliamidowych, w prasce do sera :)

 

post-42246-0-89500700-1402055086_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-356399
Udostępnij na innych stronach

Szyneczki prasowane pasowały by mojej córce, takie chudziutkie i eleganckie, nie chwaląc, po prostu stwierdzam fakt - wysoka półka jeśli chodzi o efekt wizualny. :cool:

Smak ocenią konsumenci.... 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-356477
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.