Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bardzo dziękuję :D . Zbliża się Dzień Dziecka i czas szykować prezenty :D;) . Do dzieci jedzie "Baba ze wsi" :laugh: .

 

 

post-42246-0-33512200-1400737688_thumb.jpg

post-42246-0-81654800-1400737701_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-353453
Udostępnij na innych stronach

Radku,

jak zwykle :clap:

Mam nadzieję że uda mi się Was odwiedzić w czerwcu i wówczas nadrobimy stracony czas podczas ostatniego zlotu na którym mnie nie było. Serdeczne pozdrówka dla Hani i Ciebie :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-353583
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam nadzieję że uda mi się Was odwiedzić w czerwcu i wówczas nadrobimy stracony czas podczas ostatniego zlotu na którym mnie nie było.
 

Grzesiu :D :D :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-353693
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj słoninka :) Jak zwykle cieniutka :cool:

 

post-42246-0-90055700-1401520333_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-355167
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaski super;)

 

 

Dzięki :)

 

Co do słoniny, to sprawa jest prosta :). Zasalamy słoninę na około trzy tygodnie. Potem :

 

  1. Wyjmujemy z soli i spłukujemy sól ze słoniny w ciepłej wodzie

  2. Sznurujemy

  3. Wkładamy do wody o temp. Około 90*C i parzymy około 0,5 h

  4. Wyjmujemy i na kije do ocieknięcia i wystygnięcia

  5. Wędzimy dymem około 55 *C

  6. Po mniej więcej 2 h wyjmujemy z wędzarni i nacieramy słodką papryką

  7. Dalej wędzimy około 1,5 h

  8. Następnego dnia wędzimy powtórnie (najlepiej zimnym dymem) O tej porze roku, może być z tym ciężko... Ja wędziłem ciepłym około 30 - 35*C przez około 3 h.

  9. Zostawiamy w wędzarni do wystygnięcia.

  10. Pieczemy chleb na zakwasie, do tego małosolne ogórasy, jakiś browarek i rozkoszujemy się

    aromatem i smakiem ;)

Edytowane przez Radek.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-355425
Udostępnij na innych stronach

Serki w solance, a ja idę trochę popracować nad kondycją :)

 

post-42246-0-84898500-1401872483_thumb.jpg

post-42246-0-14354400-1401872495_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-355956
Udostępnij na innych stronach

Serki mają towarzystwo - szyneczki prasowane :) Tym razem trzy batony, (każdy po około 1,1 kg) w osłonkach poliamidowych, w prasce do sera :)

 

post-42246-0-89500700-1402055086_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-356399
Udostępnij na innych stronach

Szyneczki prasowane pasowały by mojej córce, takie chudziutkie i eleganckie, nie chwaląc, po prostu stwierdzam fakt - wysoka półka jeśli chodzi o efekt wizualny. :cool:

Smak ocenią konsumenci.... 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-356477
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję :)

 

Szynka w osłonce poliamidowej

 

Szynka bez błon i tłuszczu około 2,7 kg

Golonka około 0,6 kg

Peklowane na mokro 5 dni (wg tabeli Dziadka)

Szynka rozdrobniona na szarpaku nożem dwu skrzydełkowym

Golonka 2 x 2,5 mm

Dokładnie wymieszane

Batony nadziane w poliamid 70 mm

Parzone 70 minut w temp około 75-77*C

Schłodzone w letniej wodzie

Po około 1 godzinie włożone do praski

Na noc do lodówki

Rano na kanapki ;)

 

Smacznego :);)

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-356518
Udostępnij na innych stronach

a przyprawy to co? tajemnica rodzinna? :tongue:;):D

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-356520
Udostępnij na innych stronach

a przyprawy to co? tajemnica rodzinna? :tongue:;):D

 

 

:D  nie tajemnica. Przypraw zero :tongue:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-356522
Udostępnij na innych stronach

W przyszłą środę znowu jadę do krówek, bo co tydzień z rana mnie wyglądają :D;)

 

post-42246-0-41868700-1402475808_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/41/#findComment-357224
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.