Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Smacznie u Ciebie Radku jak zawsze

Jak się ochłodzi to i ja zabiorę się za produkcję serków bo mam dostęp do dobrego mleka.

Pozdrawiam Was serdecznie  :D

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-784878
Udostępnij na innych stronach

Serki mają letni, atrakcyjny przekrój. Zazdoszczę tego świetnego mleka z górskich łąk. Pozdrawiam Radka i Hanię. 

 

 

Dziękuję Aniu. Mleko od krówek, które mają Tatry cały czas na widoku  ;) 

Pozdrawiamy.

 

 

Radku Twoje przepieknej urody  A jak o oscypkach mowa to zawsze przypomina mi sie SP Andrzej K...ktory wiele mi pomogl w ich robieniu ,

 

 

Elektro dziękuję. Andrzejek niejednemu pomógł...

 

 

Smacznie u Ciebie Radku jak zawsze Jak się ochłodzi to i ja zabiorę się za produkcję serków bo mam dostęp do dobrego mleka. Pozdrawiam Was serdecznie 

 

 

Dzięki Halinko, staram się  :D Wymarzona pora roku na serki.  Krówki całe lato jadły zieloną trawę  ;) 

Kibicuję Ci nie tylko w serkach, bo wędliny robisz super brawo  :thumbsup:  :clap: 

Serdecznie Cię pozdrawiamy. 

 

 

Ślinka cieknie. Piękne wyroby. Pozdrawiam bardzo serdecznie Ciebie Radku i Hanię.

 

 

Irenko pięknie dziękuję  :) 

Ściskamy bardzo mocno  :hug:

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-785165
Udostępnij na innych stronach

Słonina paprykowana - w rolkach . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-60?do=findComment&comment=384834  I kilka pasków do jajecznicy  :)

Dwa tygodnie w soli kamiennej. Teraz parzę w temp. około 85*C. Zrezygnowałem też z drugiego wędzenia. Wędzę raz, a ciut dłużej. Te z fotki, będą w wędzarni jeszcze około 2 h.

Jutro jemy  ;)

 

 

 

post-42246-0-59546400-1662124008_thumb.jpg

post-42246-0-32822700-1662124023_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-785361
Udostępnij na innych stronach

Karolu pozdrawiam !

 

Już można jeść  :thumbsup:

 

 

post-42246-0-51931300-1662276597_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-785593
Udostępnij na innych stronach

Radek , na ostatnim zdjęciu pokazujesz wędzona slonine w papryce i soli ?

 

Tak. 

 

 

Dzisiaj w wędzarni  :)  Przy okazji wędzonek, szynka prasowana. 

post-42246-0-80628100-1662710997_thumb.jpg

post-42246-0-16437000-1662711017_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786584
Udostępnij na innych stronach

Tu końcówka wędzenia. Teraz już są po parzeniu i odpoczywają do jutra na kijach. Jutro jemy  ;)

 

 

 

post-42246-0-30261800-1662737059_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786660
Udostępnij na innych stronach

Już można jeść  :)

 

Pozdrawiam wszystkich odwiedzających  :thumbsup:  

 

 

post-42246-0-55828500-1662795529_thumb.jpg

post-42246-0-69140100-1662795583_thumb.jpg

post-42246-0-04413400-1662795624_thumb.jpg

post-42246-0-49249900-1662795653_thumb.jpg

post-42246-0-84943800-1662795671_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786730
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładnie smacznego

 

Dziękuję  :)

 

A do śniadania były precle. Hania wszystko pakowała w vacum i stąd ten „artystyczny” nieład  ;)  

post-42246-0-37779800-1662801233_thumb.jpg

post-42246-0-85404500-1662801281_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786742
Udostępnij na innych stronach

Smacznie jak zawsze tutaj. :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786762
Udostępnij na innych stronach

Radku ta szyneczka z szynkowaru. Jak przyprawiasz?

Radku,bardzo udany produkt.Ja też proszę o podanie użytych przypraw.

 

Dwie szynki kulki były peklowane na mokro, bez żadnych przypraw. 

[Dodano: 11 wrz 2022 - 09:00]

 

 

Smacznie jak zawsze tutaj.

Wróbelku, pozdrawiam  ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786862
Udostępnij na innych stronach

 

 

szyneczka z szynkowaru

W jakiej i do jakiej temp. parzyłeś.

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786891
Udostępnij na innych stronach

To ja może przypomnę post sprzed ponad 10 lat - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-15

Generalnie sposób wykonania się nie zmienił, ale przez ten w sumie kawał czasu, przepis sobie dopracowałem.

Tak robiłem :

Dwie kulki peklowane 5 dni na mokro wg. tabeli Dziadka. Ja musiałem skrócić peklowanie o jeden dzień , bo jutro szyneczki jadą w podróż :wink: Wyjęte , opłukane i na noc do lodówki ociekanie na kratce. Potem do tej prostokątnej praski wyłożonej folią. Temp. parzenia około 80*C . W środku do 69*C , wyjmuję i luzuję jeden ząbek. Jak ostygnie , to do lodówki na parę godzin. Do solanki nie daję żadnych przypraw. Taka jest ( jak dla mnie ) najsmaczniejsza.

 

A teraz z niewielkimi zmianami „kosmetycznymi” :

 

1. Peklowane 5 dni wg tabeli Dziadka (ilość peklosoli zmniejszona o 10%. Woda bez zmian)

2. Szynki płuczę pod bieżącą wodą. Ociekanie kilka godzin na kratce.

3. Na noc szynki włożone do praski (ściśnięte b. mocno !) wyłożonej folią poliamidową.

4. Rano po wyjęciu z lodówki, prasę wsadzam do zimnej wody i niezbyt szybko osiągam temp około 80*C

5. Temp. parzenia 78-80*C W środku ma osiągnąć 68*C. Robię to wg termometru, bo przy różnej wadze wsadu, robienie na czas jest nieprecyzyjne.

6. Wyciągam z wody i luzuję wszystkie ząbki prasy. Większość z soku który wyciekł ponad dekiel dociskający, zostanie z powrotem wchłonięta, zapewniając szynce soczystość.

7. Po ostygnięciu, razem z prasą wkładam na noc do lodówki.

 

No a rano, to wiadomo... Wyciągamy z praski, kroimy i jemy  :thumbsup:

 

Smacznego  :)

 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786911
Udostępnij na innych stronach

Radek nie wstawiaj zdjęć tej szynki , bo Krakus się przypnie , że to ich wyrób :D

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786965
Udostępnij na innych stronach

Krakus obecnie to on se może ....Niech wróci z jakością do czasów sprzed 1990 roku.Niech robi tak wyroby jakie dostarczał między innymi do Baltony.

Edytowane przez krzysio59

Ja już nic nie muszę.

Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786988
Udostępnij na innych stronach

.Niech wróci z jakością do czasów sprzed 1990 roku

Tu masz na pewno rację . Ja od kiedy robię swoje wyroby nie kupuję tych " dobroci " :D

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786992
Udostępnij na innych stronach

Radek nie wstawiaj zdjęć tej szynki , bo Krakus się przypnie , że to ich wyrób

 

 

Nie przypną się. Czegoś im będzie brak. Może specyficznych dodatków ?  ;)

Pozdrawiam  :D

 

 

Krakus obecnie to on se może ....Niech wróci z jakością do czasów sprzed 1990 roku.Niech robi tak wyroby jakie dostarczał między innymi do Baltony.

 

 

Tu masz na pewno rację . Ja od kiedy robię swoje wyroby nie kupuję tych " dobroci "

 

 

Wszystko to prawda. Mięso już nie takiej jakości jak dawniej, ale przynajmniej nie faszerujemy swoich bliskich, całą litanią E coś tam. Wędliny robię dla dzieci i wnuków, więc to dla mnie b. ważne !

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-787017
Udostępnij na innych stronach

"Dwie kulki peklowane...."

 

Ja od paru lat robię te szyneczki wg. Biotita czyli krojone mięso /górna zrazowa albo z myszek/ na kostki+glukoza+peklosól/sól+woda bez które on tam proponuje "dodatków"

 

Twoja ta szyneczka śliczna a i w smaku zapewne wyborna, dlatego zdecydowałem wypróbować w ten sposób.

Zacytowałem: dwie kulki czyli dwa całe mięśnie, są różne wagowo dlatego pytam ile miałeś kg. razem?

Chodzi o wielkość praski jaką masz, do mojej wsadu wchodziło oko 2.3 kg czyli te kulki zapewne musiałbym okrajać?

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-787109
Udostępnij na innych stronach

Zacytowałem: dwie kulki czyli dwa całe mięśnie, są różne wagowo dlatego pytam ile miałeś kg. razem? Chodzi o wielkość praski jaką masz, do mojej wsadu wchodziło oko 2.3 kg czyli te kulki zapewne musiałbym okrajać?

 

Jedna kulka ważyła 1,1 kg, druga 1,3 kg. Razem 2,4 kg. Do mojej praski wchodzi około 3 kg. Gdy zbliżam się do tej wagi, muszę prasę postawioną na podłodze, zamykać nogą  ;).

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-787139
Udostępnij na innych stronach

 

Zacytowałem: dwie kulki czyli dwa całe mięśnie, są różne wagowo dlatego pytam ile miałeś kg. razem? Chodzi o wielkość praski jaką masz, do mojej wsadu wchodziło oko 2.3 kg czyli te kulki zapewne musiałbym okrajać?

Jedna kulka ważyła 1,1 kg, druga 1,3 kg. Razem 2,4 kg. Do mojej praski wchodzi około 3 kg. Gdy zbliżam się do tej wagi, muszę prasę postawioną na podłodze, zamykać nogą ;).

No patrz. A ja się zastanawiałem czy aby za mocno nie przyciskam gdy mi twardszy produkt wyjdzie

 

Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-787164
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.