@halusia@ Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3001 Opublikowano 30 Sierpnia 2022 Smacznie u Ciebie Radku jak zawszeJak się ochłodzi to i ja zabiorę się za produkcję serków bo mam dostęp do dobrego mleka.Pozdrawiam Was serdecznie Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-784878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Zgłoś Udostępnij #3002 Opublikowano 31 Sierpnia 2022 Ślinka cieknie. Piękne wyroby.Pozdrawiam bardzo serdecznie Ciebie Radku i Hanię. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-784947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 1 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3003 Opublikowano 1 Września 2022 Serki mają letni, atrakcyjny przekrój. Zazdoszczę tego świetnego mleka z górskich łąk. Pozdrawiam Radka i Hanię. Dziękuję Aniu. Mleko od krówek, które mają Tatry cały czas na widoku Pozdrawiamy. Radku Twoje przepieknej urody A jak o oscypkach mowa to zawsze przypomina mi sie SP Andrzej K...ktory wiele mi pomogl w ich robieniu , Elektro dziękuję. Andrzejek niejednemu pomógł... Smacznie u Ciebie Radku jak zawsze Jak się ochłodzi to i ja zabiorę się za produkcję serków bo mam dostęp do dobrego mleka. Pozdrawiam Was serdecznie Dzięki Halinko, staram się Wymarzona pora roku na serki. Krówki całe lato jadły zieloną trawę Kibicuję Ci nie tylko w serkach, bo wędliny robisz super brawo Serdecznie Cię pozdrawiamy. Ślinka cieknie. Piękne wyroby. Pozdrawiam bardzo serdecznie Ciebie Radku i Hanię. Irenko pięknie dziękuję Ściskamy bardzo mocno Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-785165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3004 Opublikowano 2 Września 2022 Słonina paprykowana - w rolkach . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-60?do=findComment&comment=384834 I kilka pasków do jajecznicy Dwa tygodnie w soli kamiennej. Teraz parzę w temp. około 85*C. Zrezygnowałem też z drugiego wędzenia. Wędzę raz, a ciut dłużej. Te z fotki, będą w wędzarni jeszcze około 2 h.Jutro jemy Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-785361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3005 Opublikowano 2 Września 2022 Radku jak z bajki! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-785384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3006 Opublikowano 4 Września 2022 Karolu pozdrawiam ! Już można jeść Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-785593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 4 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3007 Opublikowano 4 Września 2022 Radek , na ostatnim zdjęciu pokazujesz wędzona slonine w papryce i soli ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-785600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3008 Opublikowano 9 Września 2022 Radek , na ostatnim zdjęciu pokazujesz wędzona slonine w papryce i soli ? Tak. Dzisiaj w wędzarni Przy okazji wędzonek, szynka prasowana. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786584 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 9 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3009 Opublikowano 9 Września 2022 Tu końcówka wędzenia. Teraz już są po parzeniu i odpoczywają do jutra na kijach. Jutro jemy Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3010 Opublikowano 10 Września 2022 Już można jeść Pozdrawiam wszystkich odwiedzających Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3011 Opublikowano 10 Września 2022 Bardzo ładnie smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 10 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3012 Opublikowano 10 Września 2022 Bardzo ładnie smacznego Dziękuję A do śniadania były precle. Hania wszystko pakowała w vacum i stąd ten „artystyczny” nieład Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3013 Opublikowano 10 Września 2022 Radku ta szyneczka z szynkowaru. Jak przyprawiasz? Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3014 Opublikowano 10 Września 2022 /Radku,bardzo udany produkt.Ja też proszę o podanie użytych przypraw. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3015 Opublikowano 10 Września 2022 Smacznie jak zawsze tutaj. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3016 Opublikowano 11 Września 2022 Radku ta szyneczka z szynkowaru. Jak przyprawiasz?Radku,bardzo udany produkt.Ja też proszę o podanie użytych przypraw. Dwie szynki kulki były peklowane na mokro, bez żadnych przypraw. [Dodano: 11 wrz 2022 - 09:00] Smacznie jak zawsze tutaj. Wróbelku, pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3017 Opublikowano 11 Września 2022 szyneczka z szynkowaru W jakiej i do jakiej temp. parzyłeś. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3018 Opublikowano 11 Września 2022 To ja może przypomnę post sprzed ponad 10 lat - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-15Generalnie sposób wykonania się nie zmienił, ale przez ten w sumie kawał czasu, przepis sobie dopracowałem.Tak robiłem :Dwie kulki peklowane 5 dni na mokro wg. tabeli Dziadka. Ja musiałem skrócić peklowanie o jeden dzień , bo jutro szyneczki jadą w podróż :wink: Wyjęte , opłukane i na noc do lodówki ociekanie na kratce. Potem do tej prostokątnej praski wyłożonej folią. Temp. parzenia około 80*C . W środku do 69*C , wyjmuję i luzuję jeden ząbek. Jak ostygnie , to do lodówki na parę godzin. Do solanki nie daję żadnych przypraw. Taka jest ( jak dla mnie ) najsmaczniejsza. A teraz z niewielkimi zmianami „kosmetycznymi” : 1. Peklowane 5 dni wg tabeli Dziadka (ilość peklosoli zmniejszona o 10%. Woda bez zmian)2. Szynki płuczę pod bieżącą wodą. Ociekanie kilka godzin na kratce.3. Na noc szynki włożone do praski (ściśnięte b. mocno !) wyłożonej folią poliamidową.4. Rano po wyjęciu z lodówki, prasę wsadzam do zimnej wody i niezbyt szybko osiągam temp około 80*C5. Temp. parzenia 78-80*C W środku ma osiągnąć 68*C. Robię to wg termometru, bo przy różnej wadze wsadu, robienie na czas jest nieprecyzyjne.6. Wyciągam z wody i luzuję wszystkie ząbki prasy. Większość z soku który wyciekł ponad dekiel dociskający, zostanie z powrotem wchłonięta, zapewniając szynce soczystość.7. Po ostygnięciu, razem z prasą wkładam na noc do lodówki. No a rano, to wiadomo... Wyciągamy z praski, kroimy i jemy Smacznego Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3019 Opublikowano 11 Września 2022 (edytowane) Radek nie wstawiaj zdjęć tej szynki , bo Krakus się przypnie , że to ich wyrób Edytowane 11 Września 2022 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3020 Opublikowano 12 Września 2022 (edytowane) Krakus obecnie to on se może ....Niech wróci z jakością do czasów sprzed 1990 roku.Niech robi tak wyroby jakie dostarczał między innymi do Baltony. Edytowane 12 Września 2022 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3021 Opublikowano 12 Września 2022 .Niech wróci z jakością do czasów sprzed 1990 rokuTu masz na pewno rację . Ja od kiedy robię swoje wyroby nie kupuję tych " dobroci " Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-786992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3022 Opublikowano 12 Września 2022 Radek nie wstawiaj zdjęć tej szynki , bo Krakus się przypnie , że to ich wyrób Nie przypną się. Czegoś im będzie brak. Może specyficznych dodatków ? Pozdrawiam Krakus obecnie to on se może ....Niech wróci z jakością do czasów sprzed 1990 roku.Niech robi tak wyroby jakie dostarczał między innymi do Baltony. Tu masz na pewno rację . Ja od kiedy robię swoje wyroby nie kupuję tych " dobroci " Wszystko to prawda. Mięso już nie takiej jakości jak dawniej, ale przynajmniej nie faszerujemy swoich bliskich, całą litanią E coś tam. Wędliny robię dla dzieci i wnuków, więc to dla mnie b. ważne ! Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-787017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3023 Opublikowano 12 Września 2022 "Dwie kulki peklowane...." Ja od paru lat robię te szyneczki wg. Biotita czyli krojone mięso /górna zrazowa albo z myszek/ na kostki+glukoza+peklosól/sól+woda bez które on tam proponuje "dodatków" Twoja ta szyneczka śliczna a i w smaku zapewne wyborna, dlatego zdecydowałem wypróbować w ten sposób.Zacytowałem: dwie kulki czyli dwa całe mięśnie, są różne wagowo dlatego pytam ile miałeś kg. razem?Chodzi o wielkość praski jaką masz, do mojej wsadu wchodziło oko 2.3 kg czyli te kulki zapewne musiałbym okrajać? Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-787109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3024 Opublikowano 13 Września 2022 Zacytowałem: dwie kulki czyli dwa całe mięśnie, są różne wagowo dlatego pytam ile miałeś kg. razem? Chodzi o wielkość praski jaką masz, do mojej wsadu wchodziło oko 2.3 kg czyli te kulki zapewne musiałbym okrajać? Jedna kulka ważyła 1,1 kg, druga 1,3 kg. Razem 2,4 kg. Do mojej praski wchodzi około 3 kg. Gdy zbliżam się do tej wagi, muszę prasę postawioną na podłodze, zamykać nogą . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-787139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 13 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3025 Opublikowano 13 Września 2022 Zacytowałem: dwie kulki czyli dwa całe mięśnie, są różne wagowo dlatego pytam ile miałeś kg. razem? Chodzi o wielkość praski jaką masz, do mojej wsadu wchodziło oko 2.3 kg czyli te kulki zapewne musiałbym okrajać?Jedna kulka ważyła 1,1 kg, druga 1,3 kg. Razem 2,4 kg. Do mojej praski wchodzi około 3 kg. Gdy zbliżam się do tej wagi, muszę prasę postawioną na podłodze, zamykać nogą .No patrz. A ja się zastanawiałem czy aby za mocno nie przyciskam gdy mi twardszy produkt wyjdzie Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/121/#findComment-787164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.