Radek. Opublikowano 11 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3026 Opublikowano 11 Września 2022 Radku ta szyneczka z szynkowaru. Jak przyprawiasz?Radku,bardzo udany produkt.Ja też proszę o podanie użytych przypraw. Dwie szynki kulki były peklowane na mokro, bez żadnych przypraw. [Dodano: 11 wrz 2022 - 09:00] Smacznie jak zawsze tutaj. Wróbelku, pozdrawiam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-786862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3027 Opublikowano 11 Września 2022 szyneczka z szynkowaru W jakiej i do jakiej temp. parzyłeś. Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-786891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 11 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3028 Opublikowano 11 Września 2022 To ja może przypomnę post sprzed ponad 10 lat - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-15Generalnie sposób wykonania się nie zmienił, ale przez ten w sumie kawał czasu, przepis sobie dopracowałem.Tak robiłem :Dwie kulki peklowane 5 dni na mokro wg. tabeli Dziadka. Ja musiałem skrócić peklowanie o jeden dzień , bo jutro szyneczki jadą w podróż :wink: Wyjęte , opłukane i na noc do lodówki ociekanie na kratce. Potem do tej prostokątnej praski wyłożonej folią. Temp. parzenia około 80*C . W środku do 69*C , wyjmuję i luzuję jeden ząbek. Jak ostygnie , to do lodówki na parę godzin. Do solanki nie daję żadnych przypraw. Taka jest ( jak dla mnie ) najsmaczniejsza. A teraz z niewielkimi zmianami „kosmetycznymi” : 1. Peklowane 5 dni wg tabeli Dziadka (ilość peklosoli zmniejszona o 10%. Woda bez zmian)2. Szynki płuczę pod bieżącą wodą. Ociekanie kilka godzin na kratce.3. Na noc szynki włożone do praski (ściśnięte b. mocno !) wyłożonej folią poliamidową.4. Rano po wyjęciu z lodówki, prasę wsadzam do zimnej wody i niezbyt szybko osiągam temp około 80*C5. Temp. parzenia 78-80*C W środku ma osiągnąć 68*C. Robię to wg termometru, bo przy różnej wadze wsadu, robienie na czas jest nieprecyzyjne.6. Wyciągam z wody i luzuję wszystkie ząbki prasy. Większość z soku który wyciekł ponad dekiel dociskający, zostanie z powrotem wchłonięta, zapewniając szynce soczystość.7. Po ostygnięciu, razem z prasą wkładam na noc do lodówki. No a rano, to wiadomo... Wyciągamy z praski, kroimy i jemy Smacznego Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-786911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 11 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3029 Opublikowano 11 Września 2022 (edytowane) Radek nie wstawiaj zdjęć tej szynki , bo Krakus się przypnie , że to ich wyrób Edytowane 11 Września 2022 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-786965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysio59 Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3030 Opublikowano 12 Września 2022 (edytowane) Krakus obecnie to on se może ....Niech wróci z jakością do czasów sprzed 1990 roku.Niech robi tak wyroby jakie dostarczał między innymi do Baltony. Edytowane 12 Września 2022 przez krzysio59 Cytuj Ja już nic nie muszę.Piwo posiada wartości odżywcze,podczas gdy żywność nie ma żadnych wartości piwnych Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-786988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3031 Opublikowano 12 Września 2022 .Niech wróci z jakością do czasów sprzed 1990 rokuTu masz na pewno rację . Ja od kiedy robię swoje wyroby nie kupuję tych " dobroci " Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-786992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 12 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3032 Opublikowano 12 Września 2022 Radek nie wstawiaj zdjęć tej szynki , bo Krakus się przypnie , że to ich wyrób Nie przypną się. Czegoś im będzie brak. Może specyficznych dodatków ? Pozdrawiam Krakus obecnie to on se może ....Niech wróci z jakością do czasów sprzed 1990 roku.Niech robi tak wyroby jakie dostarczał między innymi do Baltony. Tu masz na pewno rację . Ja od kiedy robię swoje wyroby nie kupuję tych " dobroci " Wszystko to prawda. Mięso już nie takiej jakości jak dawniej, ale przynajmniej nie faszerujemy swoich bliskich, całą litanią E coś tam. Wędliny robię dla dzieci i wnuków, więc to dla mnie b. ważne ! Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 12 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3033 Opublikowano 12 Września 2022 "Dwie kulki peklowane...." Ja od paru lat robię te szyneczki wg. Biotita czyli krojone mięso /górna zrazowa albo z myszek/ na kostki+glukoza+peklosól/sól+woda bez które on tam proponuje "dodatków" Twoja ta szyneczka śliczna a i w smaku zapewne wyborna, dlatego zdecydowałem wypróbować w ten sposób.Zacytowałem: dwie kulki czyli dwa całe mięśnie, są różne wagowo dlatego pytam ile miałeś kg. razem?Chodzi o wielkość praski jaką masz, do mojej wsadu wchodziło oko 2.3 kg czyli te kulki zapewne musiałbym okrajać? Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 13 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3034 Opublikowano 13 Września 2022 Zacytowałem: dwie kulki czyli dwa całe mięśnie, są różne wagowo dlatego pytam ile miałeś kg. razem? Chodzi o wielkość praski jaką masz, do mojej wsadu wchodziło oko 2.3 kg czyli te kulki zapewne musiałbym okrajać? Jedna kulka ważyła 1,1 kg, druga 1,3 kg. Razem 2,4 kg. Do mojej praski wchodzi około 3 kg. Gdy zbliżam się do tej wagi, muszę prasę postawioną na podłodze, zamykać nogą . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 13 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3035 Opublikowano 13 Września 2022 Zacytowałem: dwie kulki czyli dwa całe mięśnie, są różne wagowo dlatego pytam ile miałeś kg. razem? Chodzi o wielkość praski jaką masz, do mojej wsadu wchodziło oko 2.3 kg czyli te kulki zapewne musiałbym okrajać?Jedna kulka ważyła 1,1 kg, druga 1,3 kg. Razem 2,4 kg. Do mojej praski wchodzi około 3 kg. Gdy zbliżam się do tej wagi, muszę prasę postawioną na podłodze, zamykać nogą .No patrz. A ja się zastanawiałem czy aby za mocno nie przyciskam gdy mi twardszy produkt wyjdzie Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787164 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3036 Opublikowano 16 Września 2022 No patrz. A ja się zastanawiałem czy aby za mocno nie przyciskam gdy mi twardszy produkt wyjdzie Dzisiaj w wędzarni tylko boczek. Ten akurat był peklowany na mokro i w większości będzie parzony, a kilka kawałków podpiekanych. Boczek często pekluję na sucho i wtedy tylko podpiekam. Lubimy każdy Zrobiło się pogodnie, to pyknąłem widoczek Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 16 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3037 Opublikowano 16 Września 2022 Końcówka wędzenia. Część boczków parzy się w garnku, a kilka zostało w wędzarni do podpieczenia. Jutro jemy. Jedne i drugie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 16 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3038 Opublikowano 16 Września 2022 oj Radku,nic innego nie da się napisać poza "SMACZNEGO" Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3039 Opublikowano 17 Września 2022 nic innego nie da się napisać poza "SMACZNEGO" A bardzo dziękujemy Mirku Już można jeść Pozdrawiam zaglądających do mnie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 17 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3040 Opublikowano 17 Września 2022 Chyba juz ostatni kawalek zjedzony, bo nawet siegnac po niego nie moege. Ale, ale, kupiloam dzisiaj odrobine boczusiu i bedzie sie wedzil w tygodniu To wszystko przez ciebie RAdku Pozdrawiam z wiosennym usmiechem U mni9e juz magnolie przekwitly, a u ciebie pewnie snieg zaraz bedzie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3041 Opublikowano 18 Września 2022 Chyba juz ostatni kawalek zjedzony, bo nawet siegnac po niego nie moege. Ale, ale, kupiloam dzisiaj odrobine boczusiu i bedzie sie wedzil w tygodniu To wszystko przez ciebie RAdku Pozdrawiam z wiosennym usmiechem U mni9e juz magnolie przekwitly, a u ciebie pewnie snieg zaraz bedzie. Aniu sięgnąć nie możesz, bo już spakowany do zamrażarki Mały kawałek został, więc gdybyś dalej rękę wysunęła... Wcale nie czuję się winny, że dobry zakup zrobiłaś i niech Ci się dobrze dymi Do zimy jeszcze trochę i rydze rosną. No i cała masa śliwek i jabłek wisi na drzewach Serdecznie Cię pozdrawiam spod samiuśkich Tater Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 18 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3042 Opublikowano 18 Września 2022 Do zimy jeszcze trochę i rydze rosną. No i cała masa śliwek i jabłek wisi na drzewach Sliwy i jablonie juz posadzilam. Niesmialo zaqczynaja otwierac swoje paczki.Nie licze za bardzo ma owoce w tym ropku. Rydze u nas wystepuja. Tylko w tym rejonie gdzie mieszkam, jeszcze nie odnalazlam lasow europejskich. Pod eukaliptusami to tylko palmy urosna. Ale wszystko przede mna. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3043 Opublikowano 18 Września 2022 No i cała masa śliwek i jabłek wisi na drzewach I co z nich zrobisz ? bo u mnie jabłka i gruszki gniją pod drzewkami Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3044 Opublikowano 19 Września 2022 Górale mają swoje sposoby . Zwłaszcza Ci z Łącka Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3045 Opublikowano 19 Września 2022 @Maciekzbrzegu,oj a taka cherbatka ..z lacka ...wali z nog ale na 2 dzien zadnego bolu ..ale to dawno bylo jak sie mialo mniej lat U mnie jablka sie dusza na mus dzem. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 19 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3046 Opublikowano 19 Września 2022 Sliwy i jablonie juz posadzilam. Niesmialo zaqczynaja otwierac swoje paczki.Nie licze za bardzo ma owoce w tym ropku. Rydze u nas wystepuja. Tylko w tym rejonie gdzie mieszkam, jeszcze nie odnalazlam lasow europejskich. Pod eukaliptusami to tylko palmy urosna. Ale wszystko przede mna. Drzewka posadzone i przyjęły się Doczekasz się owoców. Powodzenia U Ciebie w tych eukaliptusach misie koala, a u mnie takie trochę większe, co robią patataj, patataj https://www.youtube.com/watch?v=bik_WorlwfM I co z nich zrobisz ? bo u mnie jabłka i gruszki gniją pod drzewkami Jak co roku. Powidła, śliwki w cukrze, mrożone. Trochę uwędzę. To są węgierki i jeszcze muszą wisieć na drzewach. Do tego czasu, to jest dzielenie skóry, nomen omen na niedźwiedziu Zbiory mogą się drastycznie zmniejszyć. Jabłka mamy zimowe i w chłodnym miejscu wytrzymują do wiosny. Nie ma problemu z tą ilością, bo przy pomocy dzieci dajemy radę Górale mają swoje sposoby . Zwłaszcza Ci z Łącka Gdybym miał taką potrzebę, to nie wahałbym się ani chwili. Na zasadzie wzajemności, między obywatelem, a … Po prostu nie dać się zaj... @Maciekzbrzegu,oj a taka cherbatka ..z lacka ...wali z nog ale na 2 dzien zadnego bolu ..ale to dawno bylo jak sie mialo mniej lat U mnie jablka sie dusza na mus dzem. No nie da się ukryć Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-787999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3047 Opublikowano 21 Września 2022 Dzisiaj w wędzarni Żywiecka. Jak zwykle część będzie parzona, a część podpiekana. Najlepsza będzie za około tydzień, ale jak sobie wcześniej dziabniemy kawałek, to się nic nie stanie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-788286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3048 Opublikowano 21 Września 2022 Polowa na kij i do spiżarki, a druga połowa, jutro wraca jeszcze na parę godzin do wędzarni Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-788329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 22 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #3049 Opublikowano 22 Września 2022 Śliczna! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-788379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #3050 Opublikowano 24 Września 2022 W wędzarni Jałowcowa. Minie najmniej tydzień, zanim nabierze smaku i wyglądu [Dodano: 24 wrz 2022 - 10:42]Karolu pozdrawiam ! Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/122/#findComment-788687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.