Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

czy smakuje tak pysznie jak wygląda?????? :)

 

 

Jak to mówi Zbójaszek, pewnie zjadliwa ;)

 

I nie maślę :D

 

 

Andrzejku, dziękuję :D

 

A co na to Mania :D

 

 

Mania wypowie się dzisiaj :D . Złoty psiak. Nigdy się nie zdarzyło, żeby mi przeszkadzała, albo dziadowała przy robocie :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318382
Udostępnij na innych stronach

@Radek.,smaku nie czuję, ale na czuja :tongue::clap: pozdrawiam :D

 

 

:D;)

 

Dzisiaj będzie boczek. Ale najpierw parzony, a dopiero potem wędzony :)  

post-42246-0-14696700-1386145000_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318406
Udostępnij na innych stronach

Teraz już wyjęty, a jutro degustacja :)

 

 

post-42246-0-65387400-1386172018_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318531
Udostępnij na innych stronach

Ale najpierw parzony, a dopiero potem wędzony

Nie bardzo rozumiem tego systemu, ale może znajdę prawdę o nim. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318534
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo rozumiem tego systemu, ale może znajdę prawdę o nim. :cool:

 

 

Nigdy tak nie robiłem, ale czas był spróbować. Parzyłem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Aromat przeszedł do mięska. Zobaczymy :)

Do peklowania nigdy nie dodawałem i pewnie nie będę dodawał żadnych przypraw :) .

 

Dodano: 04 grudzień 2013 - 17:10

Była kiedyś dyskusja, czy można najpierw parzyć, a potem wędzić. Nie bardzo pamiętam jak się skończyło. W każdym razie nie mam w planach ;) . Z boczkiem inna sprawa :)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318536
Udostępnij na innych stronach

I gotowe :) . Wiem już, że następny boczek rolowany, będzie najpierw parzony, a potem wędzony. Mam porównanie ;)

Już można jeść i właśnie to robię :)

 

post-42246-0-23443900-1386231200_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318631
Udostępnij na innych stronach

Do mnie przyznam się szczerze, ten sposób też przemawia. Myślę, że boczek wtedy jest bardziej zwarty.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318632
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem farsz na "Bukowiańskie cukiereczki" :). Wersja ekonomiczna. Są tak ostre, że na raz dużo się zjeść nie da :laugh:

 

 

post-42246-0-73137900-1386317801_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318914
Udostępnij na innych stronach

Myśliwska zrobiona kilka dni temu. Teoretycznie można już jeść, ale ja jeszcze kilka dni poczekam :)

 

post-42246-0-91287800-1386336534_thumb.jpg

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319007
Udostępnij na innych stronach

Ło jezusicku jaka pikna  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319016
Udostępnij na innych stronach

No pikne pikne... A ja Ci łobuzie pozazdrościłem tej szyneczki prasowanej i jako że własnie stuningowałem szynkowar by Miro (zaspawałem tą nieszczęsną dziurecke w dnie) to jutro będzie się parzyć....  Jak coś nie wyjdzie to będzie to Twoja wina bo mnie podkusiłeś zdjęciem ładnem ...  :cool:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319018
Udostępnij na innych stronach

Radku-czy mógłbyś opisać w jaki sposób przygotowałeś i parzyłeś ten boczek? a i sposób wędzenia też by się przydał.Jak widzisz jestem świeżynka i dlatego będę wdzięczna za wskazówki.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319022
Udostępnij na innych stronach

Ło jezusicku jaka pikna :D

 

 

;)

 

 

Jak coś nie wyjdzie to będzie to Twoja wina bo mnie podkusiłeś zdjęciem ładnem ... :cool:

 

 

:laugh:  Będzie Pan zadowolooony :D

 

 

Radku-czy mógłbyś opisać w jaki sposób przygotowałeś i parzyłeś ten boczek? a i sposób wędzenia też by się przydał.Jak widzisz jestem świeżynka i dlatego będę wdzięczna za wskazówki.

 

 

Oczywiście, że tak :) . Tylko troszkę później, bo z łopatą do śniegu latam ;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319025
Udostępnij na innych stronach

I gotowe :) . Wiem już, że następny boczek rolowany, będzie najpierw parzony, a potem wędzony. Mam porównanie ;)

Już można jeść i właśnie to robię :)

Radku podziwiam Twoje wyroby.. :clap: .. co do parzenia boczku przed wędzeniem to się zgadzam z Tobą bo sama podobnie postąpiłam .

 

Myśliwska zrobiona kilka dni temu. Teoretycznie można już jeść, ale ja jeszcze kilka dni poczekam :)

Następny wyrób na widok którego dostaję ślinotoku :)

 

 

Zrobiłem farsz na "Bukowiańskie cukiereczki" :). Wersja ekonomiczna. Są tak ostre, że na raz dużo się zjeść nie da :laugh:

 

Na te Bukowińskie cukiereczki to liczę że kiedyś się załapię :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319032
Udostępnij na innych stronach

Boczek parzony, a potem wędzony – rolowany

 

Oskórowany płat boczku rozcinamy po długości, ale nie do końca. Zostawiamy tak ze dwa cm, żeby się rozkładał jak książka. Peklujemy na sucho 24 -48 h. Peklosól 20g/kg. Ja peklowałem około 36 h.

Po tym czasie wyjmujemy upeklowany boczek i dodajemy przyprawy. Mój boczek ważył 2,8 kg i dodałem do niego :

  1. pieprz 2g/kg

  2. czosnek 3g/kg

 

Przed dodaniem przypraw, lekko go rozbiłem tłuczkiem do mięsa (nie za dużo). Poprószyć pieprzem i wklepać czosnek.

 

Teraz rolowanie. Zwijamy boczek krótszym bokiem. Potem sznurujemy. Siatka też by mogła być, ale chyba ładniej wygląda osznurowany ;).

Mój boczek był dosyć długi, ale ja mam szeroki garnek, więc go nie przecinałem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić dwa krótsze.

 

Teraz parzenie.

Do wody wrzucamy trzy średniej wielkości listki laurowe i 10 ziaren ziela angielskiego. Podgrzać wodę do około 85*C i włożyć boczek. Temperatura za dwie, trzy minuty spadnie do około 80*C. W tej temp. parzymy, do osiągnięcia w środku mięsa 75*C. Jeśli nie masz termometru, to trwa to około 2,5 h.

 

Wyjmujemy boczek do ocieknięcia. W chłodnym pomieszczeniu trwa to krótko. Ja po godzinie „poprawiam” trochę ręcznikami papierowymi. Już jest gotowy do wędzenia.

 

Osuszam jeszcze 30 minut w wędzarni, w około 40*C,

Wędzę w dymie około 50-55*C. W połowie wędzenia odwracam kij.

Razem z osuszaniem trwa to 3,5 h. Potem wyjmuję do ostygnięcia, a potem na noc do lodówki.

 

I gotowe :) Smacznego ;)

 



Dodano: 06 grudzień 2013 - 16:28

Na te Bukowińskie cukiereczki to liczę że kiedyś się załapię :)

 

 

 

Halinko  :D  :D :D . Cukiereczki Masz jak w banku :thumbsup: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319036
Udostępnij na innych stronach

Czołem Mario :) To jest ten przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-29#entry292177

 Potem zacząłem jeszcze stopniowo dodawać  pieprz cayenne i dzisiaj doszedłem do 1g/kg.  :)

 

 

Mod info: poprawiłam link.

Edytowane przez EAnna

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319040
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcecie, aby inna osoba trafiła bezpośrednio do posta zawierającego przepis, u samej góry po prawej, nad okienkiem z postem znajduje się na końcu taki śmieszny znaczek  przypominający < . Klikacie na niego i z okienka kopiujecie link bezpośrednio do tego posta. Przykład: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/?p=292177

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319067
Udostępnij na innych stronach

Ja bez slow

 

Dziekuję :D;)

 

 

Radku-wielkie dzięki za prosty i zrozumiały przepis :hug:

 

Prosze bardzo :D;)

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319073
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.