Radek. Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 4 Grudnia 2013 czy smakuje tak pysznie jak wygląda?????? Jak to mówi Zbójaszek, pewnie zjadliwa I nie maślę Andrzejku, dziękuję A co na to Mania Mania wypowie się dzisiaj . Złoty psiak. Nigdy się nie zdarzyło, żeby mi przeszkadzała, albo dziadowała przy robocie Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318382 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 4 Grudnia 2013 @Radek.,smaku nie czuję, ale na czuja pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 4 Grudnia 2013 @Radek.,smaku nie czuję, ale na czuja pozdrawiam Dzisiaj będzie boczek. Ale najpierw parzony, a dopiero potem wędzony Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Teraz już wyjęty, a jutro degustacja Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Ale najpierw parzony, a dopiero potem wędzony Nie bardzo rozumiem tego systemu, ale może znajdę prawdę o nim. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 4 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 4 Grudnia 2013 Nie bardzo rozumiem tego systemu, ale może znajdę prawdę o nim. Nigdy tak nie robiłem, ale czas był spróbować. Parzyłem z listkami laurowymi i zielem angielskim. Aromat przeszedł do mięska. Zobaczymy Do peklowania nigdy nie dodawałem i pewnie nie będę dodawał żadnych przypraw . Dodano: 04 grudzień 2013 - 17:10Była kiedyś dyskusja, czy można najpierw parzyć, a potem wędzić. Nie bardzo pamiętam jak się skończyło. W każdym razie nie mam w planach . Z boczkiem inna sprawa Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 5 Grudnia 2013 I gotowe . Wiem już, że następny boczek rolowany, będzie najpierw parzony, a potem wędzony. Mam porównanie Już można jeść i właśnie to robię Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Do mnie przyznam się szczerze, ten sposób też przemawia. Myślę, że boczek wtedy jest bardziej zwarty. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 5 Grudnia 2013 Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zrobiłem farsz na "Bukowiańskie cukiereczki" . Wersja ekonomiczna. Są tak ostre, że na raz dużo się zjeść nie da Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-318914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Myśliwska zrobiona kilka dni temu. Teoretycznie można już jeść, ale ja jeszcze kilka dni poczekam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Ło jezusicku jaka pikna Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 6 Grudnia 2013 No pikne pikne... A ja Ci łobuzie pozazdrościłem tej szyneczki prasowanej i jako że własnie stuningowałem szynkowar by Miro (zaspawałem tą nieszczęsną dziurecke w dnie) to jutro będzie się parzyć.... Jak coś nie wyjdzie to będzie to Twoja wina bo mnie podkusiłeś zdjęciem ładnem ... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Radku-czy mógłbyś opisać w jaki sposób przygotowałeś i parzyłeś ten boczek? a i sposób wędzenia też by się przydał.Jak widzisz jestem świeżynka i dlatego będę wdzięczna za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Ło jezusicku jaka pikna Jak coś nie wyjdzie to będzie to Twoja wina bo mnie podkusiłeś zdjęciem ładnem ... Będzie Pan zadowolooony Radku-czy mógłbyś opisać w jaki sposób przygotowałeś i parzyłeś ten boczek? a i sposób wędzenia też by się przydał.Jak widzisz jestem świeżynka i dlatego będę wdzięczna za wskazówki. Oczywiście, że tak . Tylko troszkę później, bo z łopatą do śniegu latam Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 6 Grudnia 2013 I gotowe . Wiem już, że następny boczek rolowany, będzie najpierw parzony, a potem wędzony. Mam porównanie Już można jeść i właśnie to robię Radku podziwiam Twoje wyroby.. .. co do parzenia boczku przed wędzeniem to się zgadzam z Tobą bo sama podobnie postąpiłam . Myśliwska zrobiona kilka dni temu. Teoretycznie można już jeść, ale ja jeszcze kilka dni poczekam Następny wyrób na widok którego dostaję ślinotoku Zrobiłem farsz na "Bukowiańskie cukiereczki" . Wersja ekonomiczna. Są tak ostre, że na raz dużo się zjeść nie da Na te Bukowińskie cukiereczki to liczę że kiedyś się załapię Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319032 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Oczywiście, że tak . Tylko troszkę później, bo z łopatą do śniegu latam Mnie się nie spieszy,ja mam czas,ja poczekam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Boczek parzony, a potem wędzony – rolowany Oskórowany płat boczku rozcinamy po długości, ale nie do końca. Zostawiamy tak ze dwa cm, żeby się rozkładał jak książka. Peklujemy na sucho 24 -48 h. Peklosól 20g/kg. Ja peklowałem około 36 h.Po tym czasie wyjmujemy upeklowany boczek i dodajemy przyprawy. Mój boczek ważył 2,8 kg i dodałem do niego : pieprz 2g/kg czosnek 3g/kg Przed dodaniem przypraw, lekko go rozbiłem tłuczkiem do mięsa (nie za dużo). Poprószyć pieprzem i wklepać czosnek. Teraz rolowanie. Zwijamy boczek krótszym bokiem. Potem sznurujemy. Siatka też by mogła być, ale chyba ładniej wygląda osznurowany .Mój boczek był dosyć długi, ale ja mam szeroki garnek, więc go nie przecinałem. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić dwa krótsze. Teraz parzenie.Do wody wrzucamy trzy średniej wielkości listki laurowe i 10 ziaren ziela angielskiego. Podgrzać wodę do około 85*C i włożyć boczek. Temperatura za dwie, trzy minuty spadnie do około 80*C. W tej temp. parzymy, do osiągnięcia w środku mięsa 75*C. Jeśli nie masz termometru, to trwa to około 2,5 h. Wyjmujemy boczek do ocieknięcia. W chłodnym pomieszczeniu trwa to krótko. Ja po godzinie „poprawiam” trochę ręcznikami papierowymi. Już jest gotowy do wędzenia. Osuszam jeszcze 30 minut w wędzarni, w około 40*C,Wędzę w dymie około 50-55*C. W połowie wędzenia odwracam kij.Razem z osuszaniem trwa to 3,5 h. Potem wyjmuję do ostygnięcia, a potem na noc do lodówki. I gotowe Smacznego Dodano: 06 grudzień 2013 - 16:28Na te Bukowińskie cukiereczki to liczę że kiedyś się załapię Halinko :D . Cukiereczki Masz jak w banku . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Witam Radku podpowiedz co to za cudo ,,Bukowiańskie cukiereczki" jak można prosić to podaj przepisPozdrawiam Edytowane 6 Grudnia 2013 przez maria.s Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319038 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 6 Grudnia 2013 (edytowane) Czołem Mario To jest ten przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-29#entry292177 Potem zacząłem jeszcze stopniowo dodawać pieprz cayenne i dzisiaj doszedłem do 1g/kg. Mod info: poprawiłam link. Edytowane 7 Grudnia 2013 przez EAnna Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maria.s Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Dziękuję Radku za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Ja bez slow , :clap: :clap: :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Jeśli chcecie, aby inna osoba trafiła bezpośrednio do posta zawierającego przepis, u samej góry po prawej, nad okienkiem z postem znajduje się na końcu taki śmieszny znaczek przypominający < . Klikacie na niego i z okienka kopiujecie link bezpośrednio do tego posta. Przykład: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/?p=292177 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 6 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Radku-wielkie dzięki za prosty i zrozumiały przepis Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 6 Grudnia 2013 Ja bez slow Dziekuję Radku-wielkie dzięki za prosty i zrozumiały przepis Prosze bardzo Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/33/#findComment-319073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.