Radek. Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2351 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Trochę niskie pH. Kalibrowałeś pehametr? Kalibrowałem. Po 32 h pH spadło do 5,00 (zakładając, że sprzęt jest sprawny). Zaszczepiłem pleśnią i przeniosłem do komory. Salami w kątnicy będzie kilka dni pod prasą. Na efekty trzeba poczekać, ale mam nadzieję że da się zjeść . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-655245 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2352 Opublikowano 27 Stycznia 2020 Muszę zrobić miejsce w komorze na salami prasowane. Rozkroiłem następny baton salami chili. Ma ponad dwa miesiące i stracił 42 % wagi początkowej. Z tej okazji Hania upiekła obwarzanki, no i jemy sobie . Reszta pójdzie w vacum i do lodówki. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-655254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 17 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2353 Opublikowano 17 Lutego 2020 Bresaola, Lonzino, Coppa, Pancetta, Calabrese, Finocchiona, Chili, Spressata. Tak wędlinki wyglądają teraz. Niektóre się dublują. Niedługo część z nich pójdzie do degustacji i w Vacum. Chciałbym latem wyłączyć sprzęt i dać mu odpocząć kilka miesięcy. Do tego czasu machnę drugie tyle.Towar już mam, jak to mówi Zbójaszek Przed każdą nazwą wędliny powinno być a`la, no bo wiadomo – Bukowina to nie Calabria , ale już myślę o salami Bukowiańskim . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-657219 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2354 Opublikowano 17 Lutego 2020 ale już myślę o salami Bukowiańskim . Radku ale masz super zimę w dojrzewalni - tak biało . Życzę powodzenia w wykonaniu tegoż salami . Pozdrawiam wiosennie +12 st.C w tej chwili . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-657233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 18 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2355 Opublikowano 18 Lutego 2020 Radku ale masz super zimę w dojrzewalni - tak biało . Andrzejku i wokoło też biało i zimowo, chociaż temp. na niewielkim plusie. Wiosny jeszcze nie czuć w powietrzu, ale to już za chwilkę . Życzę powodzenia w wykonaniu tegoż salami . Dziękuję . Pozdrowionka z jeszcze zimowej Bukowiny . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-657337 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2356 Opublikowano 18 Lutego 2020 (edytowane) Radku na dzisiaj to U nas krokusy kwitną i jest +10 st. Pozdrawiamy Edytowane 18 Lutego 2020 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-657342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 20 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2357 Opublikowano 20 Lutego 2020 Radku na dzisiaj to U nas krokusy kwitną i jest +10 st Oooo... Wiosna . U mnie to tak wyglądały w kwietniu 2016 . Rosną sobie przy schodach, pod tą kupą śniegu. Na pewno mają wilgotno . U mnie taka wiosna, że o 6 rano musiałem pługiem przejechać w te nazad . No ale my tu gadu, gadu o wiośnie, a ja zapeklowałem kolejne Coppy. Do komory pójdą około połowy marca . Nabieram rozpędu . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-657633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 22 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2358 Opublikowano 22 Lutego 2020 Muszę rozkroić kilka wędlin, żeby zwolnić miejsce na inne wyroby. I tak na początek Sopressata z Bukowiny, w kątnicy wieprzowej https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page-115 W komorze od 11 grudnia 2019 r. Po fermentacji przez 2,5 doby była pod prasą. Płaski kształt zachowała od początku, do końca dojrzewania. Waga początkowa 1,04 kg. Teraz 0,65 kg, więc utrata wagi 37,5 %. Druga Sopressata jeszcze będzie wisiała. Z wyrobu jestem bardzo zadowolony . Teoretycznie już można jeść . Ale ja zdejmę osłonkę i zapakuję w vacum. Niech nabiera wszystkich smaków i aromatów . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-657848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2359 Opublikowano 22 Lutego 2020 Bella Soppresata "di Bukowina"! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-657878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 23 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2360 Opublikowano 23 Lutego 2020 Bella Soppresata "di Bukowina"! Dziękuję . Coppa. Mój pierwszy wyrób, który trafił do dojrzewalni . Zapeklowana 20 października 2019. Zrobiłem dwie, które powinny być kompletnie różne w smaku. Jedna minimalistyczna. Z przypraw tylko młotkowany pieprz z kolendrą, majeranek i czosnek. Za to z drugą poszalałem .Oregano, tymianek, ziele angielskie, listek laurowy, cząber i pieprz. Obie po peklowaniu były krótko obmywane wodą. Nie zdecydowałem się wtedy na obmycie winem, bo w tym czasie akurat była o tym dyskusja i pomyślałem, że pomału sam sobie temat przećwiczę .Tak nawiasem mówiąc, w komorze wiszą dwie Bresaole, z których jedna była opłukana winem, to sobie ocenię.Jedną Coppę wsadziłem w siatkę, a drugą zasznurowałem. Na fotce pierwsza z nich. Chudzina taka... Waga początkowa 2,10 kg, obecna 1,24 kg. Przez prawie cztery miesiące straciła 41 %.Też idzie w vacum, ale kto nam zabroni po plasterku [Dodano: 23 lut 2020 - 08:52]Upss... Waga początkowa 2,265 kg, więc utrata wagi 45 % . Emocje, emocje... . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-657960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2361 Opublikowano 23 Lutego 2020 Robi wrażenie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 24 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2362 Opublikowano 24 Lutego 2020 Robi wrażenie Dziękuję i pozdrawiam . Kilka dni wolnego, trzeba dobrze wykorzystać . Będą kiełbaski . . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2363 Opublikowano 25 Lutego 2020 Żywiecka i Jałowcowa . Pewnie gdzieś za tydzień spróbujemy, ale i dziesięć dni by nie zaszkodziło . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 25 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2364 Opublikowano 25 Lutego 2020 Żywiecka się parzy, a Jałowcowa jeszcze ciut i będzie podpiekana. Jutro obie jeszcze raz w dym i na tydzień zapominam o nich . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2365 Opublikowano 25 Lutego 2020 Piekna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658305 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2366 Opublikowano 27 Lutego 2020 Piekna Dziękuję i pozdrawiam . Bresaola. W komorze od 12 stycznia 2020. Utrata wagi 42 – 44 %. Jedna z nich miała być rozkrojona przy 35 %, no ale się zgapiłem... O walorach smakowych (lub ich braku), powiem po degustacji. Na razie ładnie pachnie .Jeszcze jest co kroić . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2367 Opublikowano 27 Lutego 2020 Ja zrobilam suszona i wyszla bardzo smaczna , ale juz jest za cieplo i za niska wilgoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 27 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2368 Opublikowano 27 Lutego 2020 Radziu, tyle towaru to albo na długą zimę, albo na długie wakacje W Twoim "akwarium" biało aż miło :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658423 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 27 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2369 Opublikowano 27 Lutego 2020 Ja zrobilam suszona i wyszla bardzo smaczna , ale juz jest za cieplo i za niska wilgoc Eli kiełbaska na pewno super . Ciężko bez komory utrzymać wilgoć i temperaturę w ryzach... Wiem coś o tym i stąd decyzja o zakupie sprzętu. Radziu, tyle towaru to albo na długą zimę, albo na długie wakacje Zbójaszku na dłuugie wakacje, bo zima fajna, ale już mi wystarczy W Twoim "akwarium" biało aż miło Dzięki Gapię się tam kilka razy dziennie . Dobra, spróbowałem jednej i drugiej... Jest dobrze . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658430 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 28 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2370 Opublikowano 28 Lutego 2020 Polędwica. W komorze była od 21 stycznia 2020. Waga początkowa 1,515 kg – końcowa 0,940 kg. Strata 37,95 %. Można było wyjąć te kilka dni wcześniej. Na razie nie piszę jakie przyprawy dawałem do dojrzewających, bo muszę pomału się podelektować i ocenić. Powiem tylko, że do tej polędwicy dałem sporo chili, więc pewnie nieźle trzepie . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 29 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2371 Opublikowano 29 Lutego 2020 Pancetta. W komorze równo cztery miesiące. Waga początkowa 1,855 kg – teraz 1,105 kg. Strata wagi 40,43 %. Teraz na parę miesięcy w vacum. Bardzo ładnie pachnie . Powoli się przerzedza w komorze, ale „następcy” już się peklują . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 29 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij #2372 Opublikowano 29 Lutego 2020 W komorze równo cztery miesiące. Na pewno warto czekać te cztery miesiące Super opanowałeś tą sztukę wędliniarstwa . Pozdrowionka z Wielkopolski Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658694 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #2373 Opublikowano 2 Marca 2020 Super opanowałeś tą sztukę wędliniarstwa . Andrzejku dziękuję, ale jeszcze mi baardzo daleeeko . Ale się staram . Pięciotygodniowe salami - prawie Calabrese. Rozkroiłem jeden baton, a drugi i kątnica wołowa, wraca do komory. Waga początkowa batonu 0,795 kg - teraz 0,460 kg. Strata 42,13%. Po rozkrojeniu dziura. Jest mniejsza niż w poprzednim salami w osłonce fibrusowej, ale jest. Widzę w tym i swoje oczywiste błędy, ale generalnie nie mam przekonania do tych osłonek. Więc albo trochę od nich odpocznę, albo do trzech razy sztuka, bo wiem co muszę poprawić.Pełnia smaku pewnie za kilka miesięcy, no ale jak tu się nie pochwalić i spróbować, jak dzieci i wnuki przyjechały .Kiełbasy jeszcze troszkę muszą powisieć, więc nie można ich jeszcze jeść. Ja powiem kiedy . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2374 Opublikowano 2 Marca 2020 wszystko piekne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #2375 Opublikowano 2 Marca 2020 Towar wygląda smacznie, ale ja się pytam gdzie jest jakieś picu do wędlinek :D Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/page/95/#findComment-658829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.