Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A powiedz co ten salceson sklei.?Chyba ,że użyjesz łapek kurzych ,ale i tak czarno widzę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4396-salceson-podrobowy/#findComment-119748
Udostępnij na innych stronach

Mam zamiar zrobic salceson z podrobow kurczaka.

W składzie żołądki kurze, indycze i kacze, języki kacze, odrobina wątroby opcjonalnie, serca, trochę skórek wieprzowych i do dzieła. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4396-salceson-podrobowy/#findComment-119753
Udostępnij na innych stronach

trochę skórek wieprzowych

Miał być kurzy a nie wieprzowo kurzy :grin: .Ja bym użył łapek też mają dużo kleju i będzie czysto kurzy.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4396-salceson-podrobowy/#findComment-119756
Udostępnij na innych stronach

W składzie żołądki kurze, indycze i kacze, języki kacze, odrobina wątroby opcjonalnie, serca, trochę skórek wieprzowych i do dzieła. :cool:

:blush:

Tyle skladnikow to ja nie posiadam...., ale co niektore!

A co z przyprawami??

 

[ Dodano: Wto 10 Sie, 2010 21:01 ]

Hallo!!!!

 

No a czy trzeba peklowac to calkiem zapomnialem zapytac. :blush:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4396-salceson-podrobowy/#findComment-119759
Udostępnij na innych stronach

Niekoniecznie.Jak chcesz mieć różowy kolor to do gotowania dodaj łyżeczkę peksoli.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4396-salceson-podrobowy/#findComment-119763
Udostępnij na innych stronach

gotowania przed parzeniem

O co chodzi?

Robiąc salcesony i inne podrobowe gotujemy , a następnie obieramy z kości kroimy / mielimy - przyprawiamy / mieszamy- nadziewamy i parzymy gotowy produkt.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4396-salceson-podrobowy/#findComment-119775
Udostępnij na innych stronach

Henio, ja robie salcesony,chociaż nigdy nie robiłam podrobowego.

Ale składniki na salceson parzymy nie gotujemy :grin:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4396-salceson-podrobowy/#findComment-119777
Udostępnij na innych stronach

Robiąc salcesony i inne podrobowe gotujemy , a następnie obieramy z kości kroimy / mielimy - przyprawiamy / mieszamy- nadziewamy i parzymy gotowy produkt.

Henio ,poco parzyc jak juz ugotowane??

 

[ Dodano: Wto 10 Sie, 2010 21:49 ]

Hallo!!!

 

Luciola5 w Tobie cala nadzieja :wink:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4396-salceson-podrobowy/#findComment-119779
Udostępnij na innych stronach

Ja miałem na myśli te kurze łapki, które gotujemy w małej ilości wody , by po obraniu (wyłuskaniu) z kości zużyć całość wraz z rosołem jako klej do salcesonu.

 

Ps. A ja jak chcę zrobić salceson wieprzowy , to tak zwane maski głów (łby :wink: ) gotuję i następnie obieram z kostek.

Pozdrówka.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4396-salceson-podrobowy/#findComment-119780
Udostępnij na innych stronach

Olek.P, ja bym dała skórek wieprzowych jak pisał Pis.

Chyba nie jesteś uczulony na wieprzowinę? :grin:

Po włożeniu w osłonki trzeba sparzyć aby wyrównać wszystkie smaki i jak masz w naturalnych osłonkach to je zmiękczyc.

Najlepiej poczytaj trochę o salcesonach a jest tego dużo i wtedy będziemy coś myśleć,

żeby nie powtarzać już tego co zostało napisane. :grin:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4396-salceson-podrobowy/#findComment-119784
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej poczytaj trochę o salcesonach a jest tego dużo i wtedy będziemy coś myśleć,

żeby nie powtarzać już tego co zostało napisane. :grin:

Luciola 5

Ja czytam ...duzo i mysle ... tez.... duzo , nie tylko o salcesonach :wink:

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4396-salceson-podrobowy/#findComment-119788
Udostępnij na innych stronach

Ja czytam ...duzo i mysle ... tez.... duzo , nie tylko o salcesonach

Ja też, nie tylko o salcesonach myślę... :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4396-salceson-podrobowy/#findComment-119791
Udostępnij na innych stronach

Czy jest koniecznosc gotowania przed parzeniem albo wystarczy samo parzenie??

Salceson to salceson. Jest to wyrób podrobowy o ustalonej technologii wykonania.

Surowiec parzy się odpowiednio długo wraz ze składnikami klejotwórczymi (skórki, nóżki). Po nadzianiu osłonek wyrób powtórnie parzymy, potem studzimy pod obciążeniem. Powtórne parzenie końcowego produktu robi się ze względów m.innymi sanitarnych.

Przeczytaj dokładnie w Akademii Dziadka część X. http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1189 .

Możesz zastosować dowolny przepis tylko podmienić surowce (ale z głową :grin: )

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4396-salceson-podrobowy/#findComment-119800
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.