EAnna Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 dobrze jest dodać listek laurowyHenio, to może być cenna wskazówka. Wszelkie mole mąkowe uwielbiają grzyby. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/page/2/#findComment-120321 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Przeciw robactwu pomaga dosuszanie w temp. 70°C tzn. zabicie jajek owadówi właściwe przechowywanie co dotyczy wilgotności :grin: Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/page/2/#findComment-120324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Sierpnia 2010 Przyprawy, grzyby, mąki, kasze itd. przechowuje się w pojemnikach podciśnieniowych, popularnie nazywanych próżniowymi.Niestety, obecne mole i dalsze spożywcze robactwo dawno już uodporniło się na chemiczne środki w tym również sposoby ludowe.Ale oddychać to one muszą więc jak im się tlen odetnie to muszą zdechnąć no i jaja eksplodują w podciśnieniu. Przyprawy (grzyby można również stosować jako przyprawę / czyli w temacie) o wiele dłużej zachowują swoje walory smakowe jak i zapachowe, nie wprowadza się NIC!! do artykułów spożywczych, obsługa tych urządzeń jest dziecinnie prosta i nie zajmuje wiele czasu przy każdorazowym użytkowaniu. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/page/2/#findComment-120329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winter Opublikowano 27 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 27 Sierpnia 2010 U mnie to tak:sznurek , nawlekam grzybki i czepiam na kratce za lodówką,(trochę to trwa ok.3-4dni),a potem torebka papierowa i w ciemne chłodne miejsce.Pozdrawiam grzybiarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/page/2/#findComment-121499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Września 2010 Przy większych ilościach grzybów dobrym rozwiązaniem jest taka siatka. http://monki.us/~tier/wd/grzyby2010/suszenie_grzybow.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/page/2/#findComment-123666 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszeks2555 Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 9 Września 2010 ja suszę przy kominku i są bardzo dobre Cytuj zbyszeks2555 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/page/2/#findComment-123676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 9 Września 2010 Witam. Według naszych doświadczeń suszarka i tylko suszarka.Na wszystkich pięciu "talerzach" ( które się unosi do góry i wtrakcie suszenia przekłada - góra, dół) nie raz się suszyło i nigdy tak wysuszonich i bialutkich grzybów nie mieliśmy susząc w innym urządzeniu Też tak uważam- suszarka z przekładaniem talerzy. Kiedyś miałem okazję suszyć na piecu akumulacyjnym -też były znakomite. pozdrawiam. Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/page/2/#findComment-123686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chaber Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 9 Września 2010 :thumbsup: suszyłem grzyby w pudle kartonowym na którym położyłem sztywną siatkę w ramie drewnianej a w pudle była nasza stara poczciwa farelka . pudło duże najlepiej po . starym telewizorze pozdrawiam ,,chaber; Marek od Wosia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/page/2/#findComment-123697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 9 Września 2010 W podanym materiale, proszę zwrócić uwagę na wilgotnościomierz z tabelą przelicznikową. Można go wykonać własnoręcznie, a będzie przydatny podczas produkcji wędlin dojrzewających. http://images38.fotosik.pl/334/ce6d1e020ffdc6ddmed.jpg http://images42.fotosik.pl/222/87c677289a39f5a7med.jpg http://images36.fotosik.pl/197/5dc4b13a4b7a2199med.jpg Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/page/2/#findComment-123711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 19 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 19 Września 2010 Tak aromatyzuję oliwę maślaki 2010 wysuszone i zmielone na miał w oliwie Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/page/2/#findComment-125068 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 21 Września 2010 Jak sobie radzicie z suszeniem grzybów w warunkach miejskichPiekarnik na 60 st.c w termoobiegiem. Drzwiczki uchylone.Witajcie Można powiedzieć że piekarnik nas uratował bo dwie suszarki domowe z talerzami nie dawały rady.Natomiast piekarnik z termoobiegiem 50-60 st.C. ( grzyby ułożone na kratkach) to było to :lol: Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/page/2/#findComment-125281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 21 Września 2010 Moja Mama albo nawleka na nitkę albo rozkłada na gazecie i suszy przy pomocy słońca Dziś rano mi zadzwoniła żebym jeszcze wyniósł na dwór bo część zaczyna butwieć. Wpadłem na szarlatański pomysł że grzybki owszem na dwór trafią a właściwie nie do końca - do samochodu (do Poloneza Caro). Wszystkie drzwi w samochodzie na oścież co by był przewiew a tylna klapa zamknięta - grzybki z gazetki rozłożyłem na tylnej półce, natomiast te z nitki - kawałek kołka i powiesiłem między fotelem a tylną kanapą. Wieczorem grzybki ładnie obsuszone trafiły z powrotem do domku :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4411-suszenie-grzyb%C3%B3w/page/2/#findComment-125356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.