L.Przemek Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 2 Lutego 2013 to kiedy on sie spłaciNikt takiej kasy z własnej kieszeni nie wyciąga od tego są fundusze unijne Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-265931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 2 Lutego 2013 od tego są fundusze unijnedokładnie... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-265932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 2 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 2 Lutego 2013 przemek1978, to juz rozumiem, Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-265933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ala Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 13 Lutego 2013 Czytając te forum zachwyciłam się Państwa wyrobami. Postanowiłam kupić szynkowar. Ma on przekrój fi 10 cm, wsad wchodzi o masie 0,80 kg. Nie mogę do niego włożyć termometr, więc mierzę temp. wody. Zrobiłam szynkę pokrojoną w kawałki, ale wyszła mi za sucha (dużo wycieku). Parzyłam 2 godz. w temp. 80 stopni. Teraz chcę zrobić mielonkę według przepisu http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/779-b-mielonka-lopatkowo-8211-golonkowa-expresowa. (łopatki mam 0,57dag, a golonki 0,23 dag) Czytałam o parzeniu i nie wiem do czego mam się odnieść:-szynkowar o średnicy fi 10 cm parzymy 10min/1cm czy,-wkład ok. 1 kg parzymy 1h-1,5h Mam pytanie odnośnie parzenia odpowiedniego dla mojego szynkowara. Jak długo powinnam parzyć wyroby z:- szynki, łopatki pokrojone w kawałki,- wyroby mielonkowe,- drobiowe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-267905 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 13 Lutego 2013 Ala, daj przepis na twoją wędlinkę to będzie łatwiej ci coś podpowiedzieć. Nie bardzo wiem co to ma być, przez to jest trudniej ale tak ogólnie ja bym parzył w temperaturze 70 -75 stopni C przez ok. 60 min (mam termometr z diodą która pozwala mi kontrolować temperaturę więc mi łatwiej) ale jak na coś o tej wadze i średnicy myślę że powinno wystarczyć. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 13 Lutego 2013 Alu zauważ, że podane czasy praktycznie się pokrywają: -szynkowar o średnicy fi 10 cm parzymy 10min/1cm czyli 100min=1h i 40min-wkład ok. 1 kg parzymy 1h-1,5h = 1h i 30min Samo włożenie zapeklowanego i pokrojonego w kostkę mięsa z szynki w szynkowar nie gwarantuje poprawnego wyrobu.Mięso z szynki musi coś związać i do tego proponuje 30% mięsa z golonki zmielonego na drobnym sitku 4-6mm.Co najważniejsze, po peklowaniu mięso trzeba bardzo dobrze wymieszać do momentu kiedy stanie się kleiste, inaczej nic z tego nie będzie. Co do temperatury wody przy parzeniu proponuje nie przekraczać 75C. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268013 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ala Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 13 Lutego 2013 I obojętnie co będę parzyć to mam się tego trzymać, obojętnie czy to będziewsad składający się z:-kawałków mięsa (szynka, łopatka, karkówka),-mielone mięso,-wędliny drobiowe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 13 Lutego 2013 Parzysz tak samo, no może przy mięsie drobiowym trochę krócej.Jeśli masz 0,8 kg, to parzenie powinno trwać ok. 1h tylko nie przekraczaj 75C. Ps. Link nie działa. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 13 Lutego 2013 Alicjo! Przelicz sobie na Twój wsad i będzie ok. (po prostu dopasuj do 0,8). powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ala Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 13 Lutego 2013 Link do przepisu: http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/779-b-mielonka-lopatkowo-8211-golonkowa-expresowa Dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 13 Lutego 2013 podaję przepis http://wedlinydomowe.pl/w...kowa-expresowa. Użyłam 0,57 łopatki zmielona na sitku 8, 0,23 golonki zmielonej na sitku 2. Peklosoli ok 15g, wody 0,08L i przyprawy. Czytając forum chciałam dowiedzieć się o parzeniu w szynkowarze. Tylko przepisy podane są na większe ilości mięsa. Mój ma wsad na ok. 80dag. I teraz nie wiem jak mam odnieść te podane przepisy do mojego szynkowara tzn. ile mam parzyć wsad składający się z: -kawałków mięsa (szynka, łopatka, karkówka), -mielone mięso, -wędliny drobiowe pod tym adresem dostaję taki komunikat - Oj! Ten link wygląda na uszkodzony. a jeśli chodzi o mięso to ja bym golonkę zmieliła 2-wa razy przez 2-kie sito to nabierze lepszej kleistości (golonka jest odpowiednikiem kl. III jest to w wieprzowinie mięso odpowiedzialne za wiązanie) a do wody dodałbym odrobinę żelatyny a jeśli chodzi o parzenie to tak jak wcześniej napisałem myślę że ok. 60 min przy temp. 70 - 75 oC (woda) na tego typu produkt o wadze 0,800 kg i średnicy ok. fi 10 powinno starczyć (najważniejsze aby w centrum batonu osiągnąć 70 oC) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 13 Lutego 2013 Przyznam, że wcześniej nie znałem tego przepisu i jak dla mnie jest z lekka "chory" !Sam fakt 3 godzin peklownia mięsa na sucho ... pozostawiam bez komentarza. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ala Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 14 Lutego 2013 Zrobiona z przepisu (link post wyżej), czas peklowania noc w lodówce. Peklosoli dałam 15g/0,80kg, resztę dopasowałam do wagi mojego wsadu. Parzyłam w temp.75stopni przez 1h 14 min. Jestem zadowolona z tego co mi wyszło. http://img708.imageshack.us/img708/1772/mielonka.jpg[/img] Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 14 Lutego 2013 Ala, mielonka jak talala :clap: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rzeznik Opublikowano 14 Lutego 2013 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 14 Lutego 2013 brawo :clap: piękne efekty pracy :grin: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 8 Marca 2013 Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć o co k..... chodzi. :devil: Po raz 3 czy 4 robię coś w walcowym szynkowarze i po raz 3 czy 4 pęka mi woreczek. :sad: Co do k... robię źle? :question: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 8 Marca 2013 Pęka Ci w trakcie parzenia ? Może za mocno dociskać a osłonkę masz słabą - ja pomimo szynkowara wkładam farsz do osłonki barierowej - one są b. mocne. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 8 Marca 2013 Pęka Ci w trakcie parzenia ? Może za mocno dociskać a osłonkę masz słabą - ja pomimo szynkowara wkładam farsz do osłonki barierowej - one są b. mocne.Dokładnie, w trakcie parzenia. Właśnie robiłem mielonkę i znowu pękło. I co ciekawe zawsze na boku. Tak myślałem, że może za duży docisk. Chyba wytnę z 1 zwój sprężyny. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 8 Marca 2013 Słabiej dociśnij albo zmień woreczki na mocniejsze . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 8 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 8 Marca 2013 Todek...spróbuj zrobić bez szynkowara w osłonce barierowej....Nigdy nie robiłem w szynkowarze, choć posiadam.W barierówce wychodzi klassunia Dylematem jest dodawanie żelatyny, nie dodaję-nie mam galaretki tylko kisiel- to szczegół...Domówka ma być..... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273509 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 9 Marca 2013 No i wyprodukowałem. :grin: W smaku jest OK, ale niestety jest za sucha. :sad: Wszystko przez ten wyciek. :devil: Woreczek był pęknięty w kilku miejscach, tak jakby na zgięciach/ załamaniach. Może to faktycznie wina woreczków. A miały być specjalne do szynkowaru. :devil: Następnym razem spróbuję w osłonce poliamidowej. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273562 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 9 Marca 2013 Moim zdaniem w czasie parzenia mięsa następuje początkowo jego rozszerzenie ,zwiększenie objętości i gdy woreczek nie ma elastyczności na rozszerzanie i jest mocno obciśnięty na włożonym wsadzie mięsie pęka . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 9 Marca 2013 Jaki masz szynkowar i jakie woreczki ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 9 Marca 2013 Jaki masz szynkowar i jakie woreczki ?Dokładnie taki: http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowar-okragly-aluminiowy-p-214.html A woreczki nie wiem jakie, jakieś kupione na Allegro.pl, było napisane, że specjalne, grube, do szynkowaru. Mam jeszcze praskę prostokątną, swojej roboty. Może bym w niej spróbował. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 9 Marca 2013 Czy to nie są woreczki tzw. jednorazowe ?Zmierz szerokość woreczka na płasko i podaj wymiar. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.