Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 220
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 2 tygodnie później...

Czytając te forum zachwyciłam się Państwa wyrobami. Postanowiłam kupić szynkowar. Ma on przekrój fi 10 cm, wsad wchodzi o masie 0,80 kg. Nie mogę do niego włożyć termometr, więc mierzę temp. wody. Zrobiłam szynkę pokrojoną w kawałki, ale wyszła mi za sucha (dużo wycieku). Parzyłam 2 godz. w temp. 80 stopni. Teraz chcę zrobić mielonkę według przepisu http://wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/779-b-mielonka-lopatkowo-8211-golonkowa-expresowa. (łopatki mam 0,57dag, a golonki 0,23 dag)

Czytałam o parzeniu i nie wiem do czego mam się odnieść:

-szynkowar o średnicy fi 10 cm parzymy 10min/1cm czy,

-wkład ok. 1 kg parzymy 1h-1,5h

 

Mam pytanie odnośnie parzenia odpowiedniego dla mojego szynkowara. Jak długo powinnam parzyć wyroby z:

- szynki, łopatki pokrojone w kawałki,

- wyroby mielonkowe,

- drobiowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-267905
Udostępnij na innych stronach

Ala,

daj przepis na twoją wędlinkę to będzie łatwiej ci coś podpowiedzieć. Nie bardzo wiem co to ma być, przez to jest trudniej ale tak ogólnie ja bym parzył w temperaturze 70 -75 stopni C przez ok. 60 min (mam termometr z diodą która pozwala mi kontrolować temperaturę więc mi łatwiej) ale jak na coś o tej wadze i średnicy myślę że powinno wystarczyć.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268009
Udostępnij na innych stronach

Alu zauważ, że podane czasy praktycznie się pokrywają:

 

-szynkowar o średnicy fi 10 cm parzymy 10min/1cm czyli 100min=1h i 40min

-wkład ok. 1 kg parzymy 1h-1,5h = 1h i 30min

 

Samo włożenie zapeklowanego i pokrojonego w kostkę mięsa z szynki w szynkowar nie gwarantuje poprawnego wyrobu.

Mięso z szynki musi coś związać i do tego proponuje 30% mięsa z golonki zmielonego na drobnym sitku 4-6mm.

Co najważniejsze, po peklowaniu mięso trzeba bardzo dobrze wymieszać do momentu kiedy stanie się kleiste, inaczej nic z tego nie będzie.

 

Co do temperatury wody przy parzeniu proponuje nie przekraczać 75C.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268013
Udostępnij na innych stronach

I obojętnie co będę parzyć to mam się tego trzymać, obojętnie czy to będzie

wsad składający się z:

-kawałków mięsa (szynka, łopatka, karkówka),

-mielone mięso,

-wędliny drobiowe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268015
Udostępnij na innych stronach

Parzysz tak samo, no może przy mięsie drobiowym trochę krócej.

Jeśli masz 0,8 kg, to parzenie powinno trwać ok. 1h tylko nie przekraczaj 75C.

 

Ps. Link nie działa.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268021
Udostępnij na innych stronach

podaję przepis http://wedlinydomowe.pl/w...kowa-expresowa.

Użyłam 0,57 łopatki zmielona na sitku 8, 0,23 golonki zmielonej na sitku 2. Peklosoli ok 15g, wody 0,08L i przyprawy.

 

Czytając forum chciałam dowiedzieć się o parzeniu w szynkowarze. Tylko przepisy podane są na większe ilości mięsa. Mój ma wsad na ok. 80dag. I teraz nie wiem jak mam odnieść te podane przepisy do mojego szynkowara tzn.

ile mam parzyć wsad składający się z:

-kawałków mięsa (szynka, łopatka, karkówka),

-mielone mięso,

-wędliny drobiowe

pod tym adresem dostaję taki komunikat - Oj! Ten link wygląda na uszkodzony.

a jeśli chodzi o mięso to ja bym golonkę zmieliła 2-wa razy przez 2-kie sito to nabierze lepszej kleistości (golonka jest odpowiednikiem kl. III jest to w wieprzowinie mięso odpowiedzialne za wiązanie) a do wody dodałbym odrobinę żelatyny a jeśli chodzi o parzenie to tak jak wcześniej napisałem

 

myślę że ok. 60 min przy temp. 70 - 75 oC (woda) na tego typu produkt o wadze 0,800 kg i średnicy ok. fi 10 powinno starczyć (najważniejsze aby w centrum batonu osiągnąć 70 oC)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268030
Udostępnij na innych stronach

Przyznam, że wcześniej nie znałem tego przepisu i jak dla mnie jest z lekka "chory" !

Sam fakt 3 godzin peklownia mięsa na sucho ... pozostawiam bez komentarza.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268031
Udostępnij na innych stronach

Zrobiona z przepisu (link post wyżej), czas peklowania noc w lodówce. Peklosoli dałam 15g/0,80kg, resztę dopasowałam do wagi mojego wsadu. Parzyłam w temp.75stopni przez 1h 14 min. Jestem zadowolona z tego co mi wyszło.

 

http://img708.imageshack.us/img708/1772/mielonka.jpg[/img]

 

Uploaded with ImageShack.us

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268148
Udostępnij na innych stronach

brawo :clap: piękne efekty pracy :grin:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-268259
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Czy ktoś jest mi w stanie odpowiedzieć o co k..... chodzi. :devil: Po raz 3 czy 4 robię coś w walcowym szynkowarze i po raz 3 czy 4 pęka mi woreczek. :sad: Co do k... robię źle? :question:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273505
Udostępnij na innych stronach

Pęka Ci w trakcie parzenia ? Może za mocno dociskać a osłonkę masz słabą - ja pomimo szynkowara wkładam farsz do osłonki barierowej - one są b. mocne.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273506
Udostępnij na innych stronach

Pęka Ci w trakcie parzenia ? Może za mocno dociskać a osłonkę masz słabą - ja pomimo szynkowara wkładam farsz do osłonki barierowej - one są b. mocne.

Dokładnie, w trakcie parzenia. Właśnie robiłem mielonkę i znowu pękło. I co ciekawe zawsze na boku. Tak myślałem, że może za duży docisk. Chyba wytnę z 1 zwój sprężyny.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273507
Udostępnij na innych stronach

Słabiej dociśnij albo zmień woreczki na mocniejsze .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273508
Udostępnij na innych stronach

Todek...

spróbuj zrobić bez szynkowara w osłonce barierowej....

Nigdy nie robiłem w szynkowarze, choć posiadam.

W barierówce wychodzi klassunia :)

Dylematem jest dodawanie żelatyny, nie dodaję-nie mam galaretki tylko kisiel- to szczegół...

Domówka ma być.....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273509
Udostępnij na innych stronach

No i wyprodukowałem. :grin: W smaku jest OK, ale niestety jest za sucha. :sad: Wszystko przez ten wyciek. :devil: Woreczek był pęknięty w kilku miejscach, tak jakby na zgięciach/ załamaniach. Może to faktycznie wina woreczków. A miały być specjalne do szynkowaru. :devil: Następnym razem spróbuję w osłonce poliamidowej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273562
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem w czasie parzenia mięsa następuje początkowo jego rozszerzenie ,zwiększenie objętości i gdy woreczek nie ma elastyczności na rozszerzanie i jest mocno obciśnięty na włożonym wsadzie mięsie pęka .
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273569
Udostępnij na innych stronach

Jaki masz szynkowar i jakie woreczki ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273579
Udostępnij na innych stronach

Jaki masz szynkowar i jakie woreczki ?

Dokładnie taki:

http://www.wyroby-domowe.pl/szynkowar-okragly-aluminiowy-p-214.html

A woreczki nie wiem jakie, jakieś kupione na Allegro.pl, było napisane, że specjalne, grube, do szynkowaru.

Mam jeszcze praskę prostokątną, swojej roboty. Może bym w niej spróbował.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273583
Udostępnij na innych stronach

Czy to nie są woreczki tzw. jednorazowe ?

Zmierz szerokość woreczka na płasko i podaj wymiar.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/444-lamerskie-pytania/page/8/#findComment-273587
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.