Todek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 9 Marca 2013 Czy to nie są woreczki tzw. jednorazowe ? Zmierz szerokość woreczka na płasko i podaj wymiar.Jak wrócę do domu z pracy, to zmierzę i podam. Dodam, że woreczek ma średnicę większą od średnicy szynkowaru, a z jednej strony jest zgrzany. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 9 Marca 2013 Skoro twierdzisz, że średnica jest większa niż szynkowar, to jest OK. Zapytam jeszcze, czy najpierw wkładasz woreczek do szynkowara, napełniasz farszem a potem wiążesz u góry, czy napełniasz woreczek, wiążesz i wkładasz do szynkowra ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 9 Marca 2013 czy najpierw wkładasz woreczek do szynkowara, napełniasz farszem a potem wiążesz u góry, czy napełniasz woreczek, wiążesz i wkładasz do szynkowra ?Robiłem tak i tak. Wczoraj akurat najpierw napełniłem woreczek i dopiero włożyłem do szynkowaru. Wiążę oba końce. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 9 Marca 2013 Wiążę oba końce.Jak wiążesz i pozostanie na górze powietrze woreczek pęknie. Włóż do szynkowaru, skręć woreczek jak przy cukierku i dociś deklem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 9 Marca 2013 No i zmierzyłem. Woreczek złożony na pół, ma szerokość 17.5 cm. Małe sprostowanie dot. wiązania. Jak robiłem pierwszy raz to nie wiązałem dołu związałem górę i woreczek pękł z boku. Przy kolejnych razach wiązałem dół, a górę skręcałem tak jak mówi miro, woreczek pęka na boku. No ale przecież woreczek nie może się rozejść bardziej niż pozwala na to szynkowar. Skoro jest wypełniony na tyle, na ile pozwala szynkowar i jeszcze jest pomarszcony bo jest większy od szynkowaru, to dlaczego pęka? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 9 Marca 2013 Wrzucisz zdjęcie woreczka, to może więcej się wyjaśni. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 9 Marca 2013 No to fotki z wczorajszej produkcji. Widoczny wyciek. Tak wyglada gotowy wyrób. A takich woreczków używam. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 9 Marca 2013 Ten "wyciek" jest ... najsmaczniejszy. :thumbsup: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 9 Marca 2013 Ten "wyciek" jest ... najsmaczniejszy. :thumbsup:Wiem, bo go zjadłem dzisiaj na śniadanie. :grin: Ale reszta, mielonka, jest za sucha. :sad: Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 9 Marca 2013 Ale reszta, mielonka, jest za suchaWoreczki to jedna sprawa,ale czy farsz nie jest za chudy ? Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 9 Marca 2013 Woreczki to jedna sprawa,ale czy farsz nie jest za chudy ?Też tak pomyślałem, jednak po obejrzeniu zdjęcia w większej rozdzielczości chyba nie tu jest problem. W jakiej temperaturze parzysz ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 9 Marca 2013 W jakiej temperaturze parzysz ?No tak około 70-80C. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 9 Marca 2013 Następnym razem, po wyjęciu z parzenia, a podczas studzenia, dociągnij sprężyny na maksa i tak pozostaw do rana. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 9 Marca 2013 A ja radzę odwrotnie .... ściągnąć docisk po parzeniu, żeby mięsko miało możliwość wciągnięcia soków.Ale jak guru pisze na maxa dociągnąć to ja wymiękam. :grin: i zajmę się może jednak pisaniem FB ..... tam ma większe doświadczenie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 10 Marca 2013 Miro, to jest technologia parzenia i studzenia prasek stosowana przez dziesięciolecia. Luknij choćby na zbiory receptur. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 10 Marca 2013 Tak prawdę mówiąc, to jak dotychczas, w każdym przypadku jak robiłem wyroby z szyn kowaru, to pozostawiałem sprężynę dociśniętą aż do chwili wystudzenia i wyjęcia wsadu. Może następnym razem spróbuję zrobić tak, jak radzi miro. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 10 Marca 2013 Próbuj. Na tym polega dochodzenie do mistrzostwa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 10 Marca 2013 No tak około 70-80C.Szczerze, mierzysz czy nie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 10 Marca 2013 Najlepiej gdy dociśniemy wsad od razu tak by było już dobrze. Dociskanie wyrobu po obróbce termicznej w prasach, wskazane jest jest przy produktach składanych z kilku kawałków mięsa i zależy nam o jak najlepsze ich scalenie w jeden blok. Przy wsadach mielonych nie ma takiej potrzeby by nie pogarszać soczystości takiego wyrobu. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 10 Marca 2013 No tak około 70-80C.Szczerze, mierzysz czy nie ?No mierzę takim termometrem bimetalicznym. Sprawdzałem go miernikiem elektronicznym i wyszło, że 5°C zaniża. To tak utrzymuję w granicach 70 do 80°C. Podgrzewam wodę do około 40°C, wkładam szynkowar, podganiam temp. do żądanej i tak utrzymuję. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 11 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 11 Marca 2013 Dokładnie, w trakcie parzenia. Właśnie robiłem mielonkę i znowu pękło. I co ciekawe zawsze na boku. Tak myślałem, że może za duży docisk. Chyba wytnę z 1 zwój sprężyny.może warto przerobić szynowar na regulowane śrubami, wtedy masz docisk zmienny. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.