abratek Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Proponuję aby napisać precyzyjny artykuł o różnicach w peklowaniu saletrą i peklosolą, bo nie ma czegoś takiego i wiele "nowych" osób nie rozumie różnic między peklosolą a saletrą i dlaczego raz pekluje się 14dni a drugi 5ten artykuł MUSI znaleźć się na stronie głównej Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Abratku, to jest opisane w dziale peklowanie porady oraz tutaj na forum.Chyba trzeba będzie zrobić inaczej.W kazdym przepisie, w którym występuje peklowanie z dodatkiem saletry, dodac jeden punkt, w którym będzie opisane peklowanie mieszanką peklującą Peklosolą (lub wystepującą pod podobna nazwą w naszych sklepach). Użytkownik bedzie miał prawo wyboru i sam podejmie decyzję.To na bieżąco załatwi sprawę, gdyż jak sam widzisz, nie wszyscy zaczynają od czytania podstawowych i dodatkowych informacji zawartych na stronie lub forum.Ja aktualnie siedzę na wrzucaniem na stronę nowych materiałów - uzbierało sie sporo - i zdjęć, więc jeśli mógłbyś przygotować taki punkcik, to bardzo proszę. Uzupełnienie wszystkich przepisów to będzie spora praca, ale widzę, że trzeba ja wykonać.Myślę Dziadku, że się z tym zgodzisz i temat uzyska Twoje poparcie.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-5681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Panowie obserwując od dłuższego czasu nasze forum i czytając problemy młodych zadymiaczy mam wrażenie, że jakbyśmy nie zrobili, to będzie nie do końca idealnie. Zawsze będą istniały wąpliwości i pytania, dlatego że z pozoru robienie kiełbas jest proste, tak jest proste dla tych, którzy robili to z kimś np. ja odbywając praktykę w małym zakładzie GS, mogłem na bierząco obserwować określone procesy produkcyjne i tym samym utrwalać je wzrokowo, dokładając wiedze teoretyczną. PO prostu było mi łatwiej.Dla "młodych", niektóre opisy, opracowania itp. czasami są za trudne do wyobrażenia i działają "w ciemno" nie będąc przekonanymi o słuszności właściwego postępowania.Kłania się Akademia, gdzie można byłoby pokazać czasami na jednym przykładzie klasy mięsa, peklowanie, obliczanie stężeń parzenie, wręcz najprostsze czynności, które są czasami najgorsze.Powinniśmy zrobić na początku listopoda jednodniowy kurs w zagrodzie dla młodych chętnych zadymiaczy, pokazując podstawowe czynności. Ciekawe ilu byłoby chętnych? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-5682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Bagno, masz rację.Rozmawiałem dzisiaj z ekipa filmowa. Film będzie przed świętami i na to naciskałem, gdyz płytke, która im wysłałem jakies 3 tyg. temu, z uwagi na strajk poczty dostali w piatek.Złożenie obu części musi potrwać, gdyz Wy robiliście swój film w innym formacie i chcieli robic na 2 płytkach, ale sie dogadaliśmy. Dialogi pisane sa gotowe i pozostała kwestia złożenia tego w całość.Prawdopodobnie my bedziemy zajmowac sie jej dystrybucją.Bądźmy więc dobrej mysli i czekajmy na film.By nie dublowac przesyłek, razem z filmem będzie wysyłany album zlotowy.Sprawę szkolenia pozostawmy do przyszłego sierpnia lub może stycznia czy lutego - (kulig)? Tutaj kłania się temat Letniej Akademii Masarstwa. Przybywa bez przerwy b.duzo nowych zadymiaczy i musi odbywac się co jakiś czas takie szkolenie, gdyz inaczej na okrągło będziemy odpowiadali na podobne posty.Pozdrawiam Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-5683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Ja myślę że to dotyczy tylko peklowania wędzonek, ponieważ przy kiełbasach cykl peklowania jest krótki i nie ma tak to wielkiego znaczenia Nalepszym wyjsciem jest założenie nowego tematu ,,Peklowanie wędzonek mieszanką peklującą azotynową ,,Peklosól ''z wstępnym komentarzem i przeniesienie do niego tylko tych receptur gdzie solankę sporzadza się z peklosoli. Stare normy pozostawmy jak są bo to niestety chyba bedzie już historia bo nie długo być może nie będziemy mogli kupić saletry i problem sam się zakończy. Temat jest dość ciężki bo praktycznie nie ma materialów .Spróbóję cos napisać z dostępnych materiałów peklowania przemyslowego gdy odrzuci się te niechciane dodatki i uprości proces masowania do realnych warunkow domowych będzie można napisać szkielet skladu solanki i dalszy proces a gdy każdy dołoży do tego swoje doświadczenia służyło będzie kazdemu. Szczepan w tym temacie może dużo pomóc bo on już dawno to przerabia.Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-5685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Ok, poczekamy. Choc znając zycie, wiem, iz jak skończy sie temat wędzonek, to zacznie kiełbas.Ale poczkamy, zobaczymy.Dzieki Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-5686 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Chyba trzeba będzie zrobić inaczej.widzę to tak: napisany artykuł o różnicach w peklowaniu peklosolą a saletrą należy umieścić na stronie w dziale peklowanie oraz na forum (najlepiej w nowym podforum "Peklowanie" ) w przepisach opierających się na saletrze dodać krótką ale wyraźną wzmiankę i link do owego artykułu - aby niepotrzebnie nie "zamazywać" receptury, Przeniesienie części receptur w inne miejsce pogmatwa sytuację - pozostawienie oryginałów na starym miejscu i zrobienie nowej wersji w innym znowu stworzy zamęt Pamiętajmy (- Dziadku ) że główną bazą receptur jest strona - nie forum - a w ogóle zrobił się bałagan, bo receptury nie zawsze są skopiowane z forum na stronę, i tak np. mamy na stronie kiełbasy Dziadka czy Chłopską a już Żmudzkiej nie :???: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-5687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Abratku. Prosiłem wielokrotnie i prosze dalej, by receptury podsyłać mi na pocztę, mimo tego, że wrzuca się je na forum.Nadchodzą w mailach ze zdjęciami i jest ok.To bardzo upraszcza sprawę, biorąc pod uwagę fakt, iż przeważnie po przepisie pisanych jest kilka postów. Robie wszystko sam i oprócz tego musze pracować. Materiału do wrzucenia, i to zarówno tekstu, jak i zdjęć jest sporo, więc na forum może coś umknąc mojej uwadze.jeszcze raz ponawiam apel - prosze przepisy i zdjęcia wysyłac na pocztę wg wskazówek zamieszczonych w stopce. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-5688 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Panowie Moderatorzy – i nie tylko – czy zamiast tej dyskusji nie łatwiej by było napisać prostą informacje dla początkujących, bo reszta zdaje sobie sprawę z różnicy pomiędzy mieszanką soli z saletrą a peklosolą?????????Przecież to dosłownie 3 – 5 zdań – czyli mniej a jeżeli do tej pory napisaliście na ten temat.Umieścić to na stronie głównej przy peklowaniu i dodatkowo jako pierwszy temat w działach?!A, i nie zapomnijcie o kalkulatorze!! :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-5689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Maxellu , no właśnie o to chodzi, to ogromna praca dla Ciebie wcale nie zazdroszczę - myślę że niestety nie da się nic zrobić - chyba że bezwzględny moderator będzie usuwał posty z recepturami :devil: (kierując je oczywiście na stronę) Dymku - i co z tego że te informacje są jak "nowi" od razu chcą robić nie zadając sobie trudu przeanalizowania materiału - lepiej walnąc posta :???: - dlatego zaproponowałem taki właśnie sposób "dostarczenia" tych informacji Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-5690 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Grudnia 2006 Abratku, co jakiś czas przeglądam forum w poszukiwaniu przepisów, i może cos umknąć mojej uwadze. Dlatego, jesli cos znajdziesz,a nie będzie tego na stronce, to prosba, poinformuj mnie. Z góry dziekuję.Nie usuwaj tych postów.W sprawie saletry i azotynu zrobimy tak jak ustaliliśmy wcześniej. Ja także, jak Dziadek poszukam w moich archiwach jakiegos ciekawego materiału w temacie, i postaram się uczynić odnosniki przy przepisach.Tak jak pisze Bagno - najlepszą wiedze pobiera się bezpośrednio od Mistrzów, np. podczas zlotu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-5691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Grudnia 2006 ... jesli cos znajdziesz,a nie będzie tego na stronce, to poinformuj mnieOK Nie usuwaj tych postów.nie mam zamiaru myślałem raczej o Tobie Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-5692 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Marca 2007 Stare normy pozostawmy jak są bo to niestety chyba bedzie już historia bo nie długo być może nie będziemy mogli kupić saletry i problem sam się zakończy. Własnie, kupiłem saletrę, porcję co najmniej na kilka lat i pytanie : jak długo można przechowywać saletrę i jak przechowywać ?. :question: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-10542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Marca 2007 Najlepszym sposobem zużycia tak znacznej ilości jest częste jej używanie.Jesli dobrze będzie zamknięta bez wpływu wilgości, to myślę, że ponad rok lub dłużej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-10551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Marca 2007 Własnie, kupiłem saletrę, porcję co najmniej na kilka lat i pytanie : jak długo można przechowywać saletrę i jak przechowywać ? Czy "nowe" czyli peklosól musi być gorsze czy to tylko taka dziwna cecha że obawiamy się jakiegoś podstępu.Skoro ktoś ( mam nadzieje mądrzejszy ) zakazuje stosowanie saletry jako środek bardziej szkodliwy chemicznie od peklosoli a przy okazji zapewnia nam bezpieczeństwo że jedynym objawem przedawkowania peklosoli będzie słony wyrób, to może warto trzymać sie tych unowocześnien. wdw kupiłeś spory zapas saletry i zamiast się cieszyć masz kłopot.Chcesz to przechować przez parę lat to jaką masz pewność że to coś po tym czasie będzie zdatne do spożycia ?. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-10554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 25 Marca 2007 [ wdw kupiłeś spory zapas saletry i zamiast się cieszyć masz kłopot.Chcesz to przechować przez parę lat to jaką masz pewność że to coś po tym czasie będzie zdatne do spożycia ?. i w tym problem. Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-10557 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 25 Marca 2007 wdw jaka to saletra ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-10559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Marca 2007 Niby napisane : "Saletra Potasowa, azotan potasu" :question: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-10561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Marca 2007 Mam ndzieje że to wersja spożywcza Saletry Potasowej. Przechowuj to w słoiku szklanym szczelnie zamkniętym w suchym i ciemnym miejscu. Koniecznie zabezpiecz dostęp do niej osobom trzecim zwłaszcza dzieciom. Miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-10565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdw Opublikowano 25 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Marca 2007 Mam ndzieje że to wersja spożywcza Saletry Potasowej. - "idealna do konserwacji mięsa " - tak przynajmniej zapewniał sprzedawca. :smile: Cytuj idę napić się herbatki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/445-art-o-r%C3%B3%C5%BCnicach-w-peklowaniu-saletr%C4%85-i-peklosol%C4%85/#findComment-10568 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.