Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Składniki:

- mięso z indyka (udziec ze skórą) 1kg,

- peklosól 17g/kg,

- nasiona kopru mielone 2g/kg,

- czarny pieprz mielony 1g/kg,

- czerwona papryka mielona 4g/kg,

- czosnek 2-3 ząbki na kg,

- jelita cienkie 19mm kolagenowe lub baranie

 

 

 

Mięso pokroić w kostkę razem ze skórą bez klasyfikowania.

 

Następnie zemleć na sitku 4-6mm.

 

Wymieszać mięso z wszystkimi dodatkami i wyrobić, aby masa była klejąca.

 

Wstawić do lodówki na 24h.

 

Następnie przed napełnieniem wymieszać dodając ok. 5% wody. Napełnić jelita wo odcinki ok 7-8 cm i osadzać ok. 1h.

 

Osuszyć powierzchnię kiełbas w wędzarni i dalej wędzić dymem o temp 50 stopni do uzyskania żądanej barwy. Podnieść temp do ok. 80-90 stopni i podpiekać kiełbaski ok. 30-45min. Kiełbaski będą lekko twarde i wysuszone.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/
Udostępnij na innych stronach

nasiona kopru mielone 2g/kg,

beiot'ku,

o jaki koper chodzi: ogrodowy czy włoski?

Bardzo ciekawe przepisy podajesz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122028
Udostępnij na innych stronach

mogę odp za beiota :lol:

Z tego co wiem to koper włoski (byłam jego zaopatrzeniowcem :grin: );

w oryginalnym przepisie daje się część nasion w całości, ale beiot nie lubi jak mu coś w zęby włazi , wiec wszystko poszło do zmielenia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122031
Udostępnij na innych stronach

beiot bardzo interesujący przepis, zresztą już miałam okazję próbować na zlocie Twoje wyroby. Muszę przyznać że bardzo pyszniutkie. :smile: :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122035
Udostępnij na innych stronach

Po zlocie i degustacjach zbiorowych doszedłem do wniosku, że

nie to smaczne co smaczne ale co komu smakuje :grin:

Jednemu smakowała linguica, innemu sycylijska, a jeszcze innemu chińska lub litewska i na odwrót.

Tak to już jest, że na szczęście mamy różne smaki i dzięki temu robimy wiele rodzajów wyrobów.

:wink:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122045
Udostępnij na innych stronach

wygląda to apetycznie i na pewno też tak smakuje - drobiowe interesują mnie szczególnie i gdybyś podesłał mi jeszcze jakieś ciekawe przepisy byłbym wdzięczny :thumbsup:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122072
Udostępnij na innych stronach

czerwona papryka mielona 4g/kg,

Kiełbasy z papryką poza mną, nieprędko do nich wrócę. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122098
Udostępnij na innych stronach

drobiowe interesują mnie szczególnie i gdybyś podesłał mi jeszcze jakieś ciekawe przepisy byłbym wdzięczny

Zamieszczam przepisy sprawdzone. Jeśli chcesz poszperam. Może coś znajdę czego jeszcze nie robiłem.

 

Kiełbasy z papryką poza mną

Masz uczulenie na paprykę?

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122124
Udostępnij na innych stronach

Masz uczulenie na paprykę?

Na smak kiełbasy z papryką, szczególnie ze słodką. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122130
Udostępnij na innych stronach

Na smak kiełbasy z papryką, szczególnie ze słodką.

To zastąpić można ją ostrą w mniejszej ilości.

Ja używam słodkiej zawsze, bo mój starszy synek ma uczulenie na ostre przyprawy. Traci głos po spożyciu :!:

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122134
Udostępnij na innych stronach

Ja używam słodkiej zawsze

Do dziś czuje smak tej wędliny. Niebo w gębie. :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122144
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.