beiot Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Składniki: - mięso z indyka (udziec ze skórą) 1kg, - peklosól 17g/kg, - nasiona kopru mielone 2g/kg, - czarny pieprz mielony 1g/kg, - czerwona papryka mielona 4g/kg, - czosnek 2-3 ząbki na kg, - jelita cienkie 19mm kolagenowe lub baranie Mięso pokroić w kostkę razem ze skórą bez klasyfikowania. Następnie zemleć na sitku 4-6mm. Wymieszać mięso z wszystkimi dodatkami i wyrobić, aby masa była klejąca. Wstawić do lodówki na 24h. Następnie przed napełnieniem wymieszać dodając ok. 5% wody. Napełnić jelita wo odcinki ok 7-8 cm i osadzać ok. 1h. Osuszyć powierzchnię kiełbas w wędzarni i dalej wędzić dymem o temp 50 stopni do uzyskania żądanej barwy. Podnieść temp do ok. 80-90 stopni i podpiekać kiełbaski ok. 30-45min. Kiełbaski będą lekko twarde i wysuszone. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 nasiona kopru mielone 2g/kg,beiot'ku, o jaki koper chodzi: ogrodowy czy włoski? Bardzo ciekawe przepisy podajesz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122028 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bena Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 mogę odp za beiota :lol: Z tego co wiem to koper włoski (byłam jego zaopatrzeniowcem :grin: ); w oryginalnym przepisie daje się część nasion w całości, ale beiot nie lubi jak mu coś w zęby włazi , wiec wszystko poszło do zmielenia Cytuj http://wyrobydomowe.blox.pl - nasze wyroby Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122031 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 beiot bardzo interesujący przepis, zresztą już miałam okazję próbować na zlocie Twoje wyroby. Muszę przyznać że bardzo pyszniutkie. :smile: :thumbsup: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122035 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Po zlocie i degustacjach zbiorowych doszedłem do wniosku, że nie to smaczne co smaczne ale co komu smakuje :grin: Jednemu smakowała linguica, innemu sycylijska, a jeszcze innemu chińska lub litewska i na odwrót. Tak to już jest, że na szczęście mamy różne smaki i dzięki temu robimy wiele rodzajów wyrobów. :wink: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szeryf Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 wygląda to apetycznie i na pewno też tak smakuje - drobiowe interesują mnie szczególnie i gdybyś podesłał mi jeszcze jakieś ciekawe przepisy byłbym wdzięczny :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 czerwona papryka mielona 4g/kg, Kiełbasy z papryką poza mną, nieprędko do nich wrócę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 drobiowe interesują mnie szczególnie i gdybyś podesłał mi jeszcze jakieś ciekawe przepisy byłbym wdzięcznyZamieszczam przepisy sprawdzone. Jeśli chcesz poszperam. Może coś znajdę czego jeszcze nie robiłem. Kiełbasy z papryką poza mnąMasz uczulenie na paprykę? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Masz uczulenie na paprykę? Na smak kiełbasy z papryką, szczególnie ze słodką. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Na smak kiełbasy z papryką, szczególnie ze słodką.To zastąpić można ją ostrą w mniejszej ilości. Ja używam słodkiej zawsze, bo mój starszy synek ma uczulenie na ostre przyprawy. Traci głos po spożyciu :!: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Sierpnia 2010 Ja używam słodkiej zawszeDo dziś czuje smak tej wędliny. Niebo w gębie. :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4464-kie%C5%82basa-z-indyka-w-stylu-sycylijskim/#findComment-122144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.