moniam Opublikowano 3 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 3 Września 2010 EAnna, dziękuję za wyjaśnienie. Oj widzę, że przez te moje nieszczęsne ozory wywiązała się nieprzyjemna dyskusja. Zgadzam się z Małgoś, gdybym te same ozory zrobiła na półmisku byłoby to samo. A przecież takich potraw nie parzymy ponownie. Ten przepis o tym mówi http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1597 "- Wkładamy do garnka z gorącą wodą ok. 80 stopni na 40 minut, celem zmiękczenia nieco roślinnej zawartości." Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 3 Września 2010 arkadiusz, podaj link do przepisu na "Ozory wieprzowe w galarecie" (temat) gdzie występuje "drugie" parzenie i nie będzie niepotrzebnej dyskusji . Czy doczekamy się odpowiedzi :rolleyes: :question: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122752 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moniam Opublikowano 3 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 3 Września 2010 Mieć jajniki to nie wstyd A jajniki to też podroby? :wink: Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 3 Września 2010 Czy doczekamy się odpowiedzi Ja jako ciocia tych siostrzyczek też czekam na odpowiedż :grin: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122787 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 3 Września 2010 nie wiem czy mam lub nie ale też czekam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 3 Września 2010 moniam napisał/a: czemu ma służyć sparzenie wyrobu? Była już o tym mowa na forum ale nie chce mi się szukać więc w skrócie wyjaśnię. Wędliny podrobowe, jak nazwa wskazuje, robimy głównie z podrobów jak również krwi. Te produkty są znakomitą pożywką dla bakterii. Wprawdzie obrabiamy je termicznie ale później: obieramy z kości, kroimy, dodajemy przypraw, mieszamy, napełniamy osłonki (czasami naturalne) i wszystkie te czynności zakażają wtórnie wyrób. Powtórne sparzenie daje nam gwarancję sterylności przynajmniej do czasu, aż namnożą się z form przetrwalnikowych nowe pokolenia bakterii To powinno wystarczyć za odpowiedź. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 3 Września 2010 To powinno wystarczyć za odpowiedź. Może i powinno, ale .......... :shock: w tym konkretnym przypadku nie starcza . Mam już dosyć :rolleyes: czytania tych bzdur - dobranoc. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Września 2010 Mam już dosyć czytania tych bzdur - dobranoc. Przecież możesz te ozory jeść na surowo .Jak tak lubisz Twoja sprawa.Dobranoc Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Września 2010 Bez komentarza. http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=285 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 4 Września 2010 Widzę, że dalej nie rozumiesz tego co czytasz :sad: , Czekam na przepis na " Ozory wieprzowe w galarecie" Dpóki nie umieścisz linku do takiego przepisu daruj sobie teksty typu : Radzę Ci trochę poczytać o wtedy zniknie Twój sarkazmPrzecież możesz te ozory jeść na surowo .Jak tak lubisz Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122848 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 4 Września 2010 Wszelkiego typu galaretki jak rozlewamy do pojemników gorące to oczywiście tylko chłodzimy i do lodówki ale jak napełniamy w osłonki barierowe termokurczliwe to oczywiście należy sparzyć bo licho nie śpi a i po to one są by się "termoskurczyły"skurczybyki :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Września 2010 A ja widzę to odwrotnie.Niestety to Ty nie rozumiesz co czytasz.Ja napisałem o ogólnych zasadach obróbki cieplnej wyrobów podrobowych Zacznijmy od początku - :shock: TEMAT Jeśli kogoś krytykujesz za niewiedzę to zacznij proszę od podstaw : Co to są wędliny, ich podział, co to są wyroby garmażeryjne itd. (może być np: coś A. Olszewskiego ) jak już posiądziesz tą wiedzę to możemy podyskutować dalej :wink: . Dalej czekam na ten przepis :!: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Września 2010 To zaczyna być już trochę niesmaczne.Kolego stajesz się nachalny.Odpowiedzi Ci już udzieliłem i niewiele mnie to interesuje czy ona Cię zadawala czy nie.Na tym kończę tą prowadzącą do nikąd polemikę.Niech każdy zostanie przy swoim zdaniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Września 2010 To zaczyna być już trochę niesmaczne.Kolego stajesz się nachalny. Pamiętaj tylko, że to nie ja zacząłem :!: Jak kogoś atakujesz musisz liczyć się z reakcją. I wierz mi jestem pełen podziwu nad tym jakie postępy poczyniłeś i z jakim rozmachem zacząłeś produkować wędlinki, ale nie znaczy to, że jesteś już "Alfą i Omegą" i możesz pouczać ludzi nie wiedząc nic o ich zasobach wiedzy. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122871 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Września 2010 ale nie znaczy to, że jesteś już "Alfą i Omegą" i możesz pouczać ludzi nie wiedząc nic o ich zasobach wiedzy.. Ależ ja wyznaję zasadę ,że człowiek całe ,życie się uczy i głąbem umiera.To po pierwsze.Po drugie pytania typu " rybę w galarecie też byś parzył drugi raz " są trochę nie na miejscu.Po trzecie nie mam aż takiej wiedzy ,żeby kogoś pouczać a jedynie chciałem zwrócić Koleżance uwagę na aspekt sanitarny jej wyrobu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Września 2010 Mała uwaga.Takie wyroby powinno się jeszcze raz sparzyć .tak jak się robi S A L C E S O N :!: ,nie ozory w galarecie :!: ponieważ jest to wyrób garmażeryjny i nie jest wymagana powtórna obróbka cieplna,myśle że rozwiałem wywody na temat ozorów w galarecie arkadiusz napisał/a: Mała uwaga.Takie wyroby powinno się jeszcze raz sparzyć . Tak wiem, ale sama tak się "parzyłam" żeby to jak najszybciej zrobić, że świadomie nie sparzyłam. W sumie to czemu ma służyć sparzenie wyrobu? Przecież na chłopski rozum jak robimy galat to nie go parzymy, a też jest "zjadliwy". Pytam z ciekawości i chęci łaknienia wiedzy.Cały czas się uczę i udoskonalam swoje wyroby. Wszystko dzięki Waszej stronce. To Wam się należą :clap: :brawo: :clap: Przepis... bardzo proszę: 1 kg ozorów wieprzowych, włoszczyzna, czosnek, sól, liść laurowy, ziele ang., żelatyna. Ozory zalać małą ilością wody, obgotować przez chwilę. Wodę wylać, ozory obmyć i zalać ponownie wodą, tyle że już większą ilością. Do wywaru dodać włoszczyznę, liść, ziele i posolić do smaku. Ja dodałam też trochę vegety. Gdy ozory będą miękkie oczyścić je i pokroić w małą kostkę. Do gorącego wywaru dodać żelatynę (dwa razy więcej nić jest podane na opakowaniu) i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pokrojone ozorki włożyć do osłonki, zalać wywarem i ostudzić. Włożyć do lodówki i na drugi dzień możemy się delektować. Smacznego!Moniam tak jak napisałaś zrobiłaś "ozory w galarecie",a że nie było im dane być w miseczkach Twój wybor.nic a nic im się nie stanie,podkreślam nie robiłaś salcesonu :!: dałaś ugotowane do miękkości ozory,oczyściłaś je i jako plasterki zalałaś wywarem (który się gotował) z dodatkiem czosnku i żelatyny,Twoją decyzją było zrobienie ich w kubeczkach bądź w osłonce słonecznie pozdrawiam Marek [ Dodano: Sob 04 Wrz, 2010 13:34 ] Ależ ja wyznaję zasadę ,że człowiek całe ,życie się uczy i głąbem umiera.To po pierwsze.Po drugie pytania typu " rybę w galarecie też byś parzył drugi raz " są trochę nie na miejscu.Po trzecie nie mam aż takiej wiedzy ,żeby kogoś pouczać a jedynie chciałem zwrócić Koleżance uwagę na aspekt sanitarny jej wyrobu.każdy ma prawo mieć swoją teorie i racje,chciałeś dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moniam Opublikowano 5 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Września 2010 Marek z Bielska, dzięki stokrotne mój wybawco! Cytuj Pozdrawiam Monia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4480-ozory-wieprzowe-w-galarecie/page/2/#findComment-122987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.