dietykon Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Września 2010 Narazie jestem na takim etapie, nazwa handlowa łopatka extra, nacięta i natarta vegetą. Plan jest taki by nafaszerować ją pokrojonym w kostkę boczkiem, cebulą i kiełbasą, włożyć do rękawa zawinąć sznurkiem i piec w piekarniku. Bardzo proszę o rady, jakie jeszcze przyprawy dodać teraz, jakie do faszerowania? Czy może farsz zmielić? W jakiej temperaturze najlepiej zapiekać? Ja myślę o 170 stopniach i włożyć do piekarnika pojemnik z wodą? Natarłem czosnkiem staropolskim kamisa i oprószyłem słodką papryką, do środka farsz pokrojony w małą kostkę. Teraz obsmażam! Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Września 2010 Ja bym nadział mielonym. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Września 2010 Ale jak wsadzisz do rękawa, to co da pojemnik z wodą? :rolleyes: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 4 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Września 2010 Po obsmażeniu włożyłem do rękawa, dolałem tłuszcz z smażenia i wodę i do piekarnika w temperaturze na razie 170 stopni, zobaczę jak się sytuacja rozwinie :wink: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Września 2010 Plan jest taki by nafaszerować ją pokrojonym w kostkę boczkiem, cebulą i kiełbasą, włożyć do rękawa zawinąć sznurkiem i piec w piekarniku.możesz tak zrobić,będzie taka większa rolada,a jeżeli chcesz to kroić na plastry zo zmiel to wszystko razem wyjdzie fajna pieczeń. Bardzo proszę o rady, jakie jeszcze przyprawy dodać teraz, jakie do faszerowania?do farszu dodaj tylko odrobine pieprzu i kminku calego (ja lubię),z góry możesz opruszyć troche pieprzu majeranku lub kminku wg smaku. Czy może farsz zmielić?zalecam zmielić napisz co Ci wyszlo.....bo widze że już sam podjąleś decyzje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 4 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Września 2010 Ale widzę, że się chyba pośpieszyłem :sad: . Mogłem rzeczywiście to zmielić, ale tego nie zrobiłem i to chyba z lenistwa :blush: jak sobie pomyślałem jak mała ilość do zmielenia tego farszu jest i ile później mycia maszynki będę miał to zrezygnowałem i chyba to był błąd ale zobaczę co wyjdzie. Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 4 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Września 2010 Pieczone 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni w naczyniu żaroodpornym dodatkowo włożone do rękawa. Nie straciło kruchości, bardzo smaczne, soczyste i nie za słone :wink: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Września 2010 Jakoś tak dziwnie pieczone i w naczyniu i w rękawie.Czemu to ma służyć.? Pytam z ciekawości. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122916 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dietykon Opublikowano 4 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Września 2010 Jak by rękaw pękł to by się "miodzio" wylało, można było w samum naczyniu ale ponieważ ta "łopatka" to jak widać na zdjęciu raczej w większości szynka była, więc miałem obawy co by za mocno nie wysuszyła się, dlatego jeszcze dałem do rękawa a wcześniej obsmażyłem co by soczki w środku pozostały. Wyszło soczyste :thumbsup: Co do mielonego farszu to mieliście rację, byłoby bardziej zwarte i lepiej by się kroiło, chociaż i teraz się nie rozpada :smile: Cytuj a tu moja stronka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Września 2010 Jak by rękaw pękł to by się "miodzio" wylałoZrób w rękawie 4-5 malutkich nacięć i nie pęknie. Ja na ten przykład jak piekę w rękawie na temp. wewnątrz mięsa to w wycięty otwór wkładam i temp. mierzę, rękaw nie pęka. Czy piekłeś na oko, czy z termometrem?? wygląda jadalnie :thumbsup: , no może tak jak koledzy pisali też bym farsz zmielił :smile: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Września 2010 Rękaw przed pieczeniem wystarczy nakłuć igłą w kilku miejscach i po problemie z pękaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Września 2010 Żeby rękaw nie pękał można też po prostu nie zawiązywać go na końcach z całą mocą tylko tak, by powietrze mogło z niego trochę uchodzić w miarę zwiększającej się objętości. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-123003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Września 2010 Rękaw przed pieczeniem wystarczy nakłuć igłą w kilku miejscach i po problemie z pękaniem Nie wszystkie rękawy się nakłuwa.Są takie ,że szwem i tam nie robi się dziurek.Trzeba czytać instrukcję na opakowaniu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-123008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Września 2010 W instrukcji pisze żeby szew nie stykał się z gorącą blachą na której kładziesz rękaw,dziurki robisz obok szwu a nie na szwie.Przeczytaj dobrz instrukcje . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-123018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Września 2010 Nie prawda.Miałem taki rękaw że szwem co nie robiło się dziurek.Dobrze pamiętam bo mnie to zaskoczyło i było nietypowe.A co najlepsze ,nie pękał w czasie pieczenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-123019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Września 2010 Może w szwie były robione dziurki już fabrycznie . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-123020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Września 2010 Nie wiem ,aż tak się nie przyglądałem może. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-123022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Września 2010 Kiedyś próbowałem w rękawie zrobić salceson . Zawiązałem jeden koniec i podczas napełniania ciekło na szwie właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-123023 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.