Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Narazie jestem na takim etapie, nazwa handlowa łopatka extra, nacięta i natarta vegetą. Plan jest taki by nafaszerować ją pokrojonym w kostkę boczkiem, cebulą i kiełbasą, włożyć do rękawa zawinąć sznurkiem i piec w piekarniku.

 

Bardzo proszę o rady, jakie jeszcze przyprawy dodać teraz, jakie do faszerowania? Czy może farsz zmielić? W jakiej temperaturze najlepiej zapiekać? Ja myślę o 170 stopniach i włożyć do piekarnika pojemnik z wodą?

 

 

Natarłem czosnkiem staropolskim kamisa i oprószyłem słodką papryką, do środka farsz pokrojony w małą kostkę. Teraz obsmażam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/
Udostępnij na innych stronach

Ja bym nadział mielonym.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122868
Udostępnij na innych stronach

Po obsmażeniu włożyłem do rękawa, dolałem tłuszcz z smażenia i wodę i do piekarnika w temperaturze na razie 170 stopni, zobaczę jak się sytuacja rozwinie :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122874
Udostępnij na innych stronach

Plan jest taki by nafaszerować ją pokrojonym w kostkę boczkiem, cebulą i kiełbasą, włożyć do rękawa zawinąć sznurkiem i piec w piekarniku.

możesz tak zrobić,będzie taka większa rolada,a jeżeli chcesz to kroić na plastry

zo zmiel to wszystko razem wyjdzie fajna pieczeń.

Bardzo proszę o rady, jakie jeszcze przyprawy dodać teraz, jakie do faszerowania?

do farszu dodaj tylko odrobine pieprzu i kminku calego (ja lubię),z góry możesz opruszyć

troche pieprzu majeranku lub kminku wg smaku.

Czy może farsz zmielić?

zalecam zmielić

napisz co Ci wyszlo.....bo widze że już sam podjąleś decyzje

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122875
Udostępnij na innych stronach

Ale widzę, że się chyba pośpieszyłem :sad: . Mogłem rzeczywiście to zmielić, ale tego nie zrobiłem i to chyba z lenistwa :blush: jak sobie pomyślałem jak mała ilość do zmielenia tego farszu jest i ile później mycia maszynki będę miał to zrezygnowałem i chyba to był błąd ale zobaczę co wyjdzie.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122876
Udostępnij na innych stronach

 

Pieczone 1,5 godziny w temperaturze 170 stopni w naczyniu żaroodpornym dodatkowo włożone do rękawa. Nie straciło kruchości, bardzo smaczne, soczyste i nie za słone :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122910
Udostępnij na innych stronach

Jakoś tak dziwnie pieczone i w naczyniu i w rękawie.Czemu to ma służyć.? Pytam z ciekawości.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122916
Udostępnij na innych stronach

Jak by rękaw pękł to by się "miodzio" wylało, można było w samum naczyniu ale ponieważ ta "łopatka" to jak widać na zdjęciu raczej w większości szynka była, więc miałem obawy co by za mocno nie wysuszyła się, dlatego jeszcze dałem do rękawa a wcześniej obsmażyłem co by soczki w środku pozostały. Wyszło soczyste :thumbsup: Co do mielonego farszu to mieliście rację, byłoby bardziej zwarte i lepiej by się kroiło, chociaż i teraz się nie rozpada :smile:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122918
Udostępnij na innych stronach

Jak by rękaw pękł to by się "miodzio" wylało

Zrób w rękawie 4-5 malutkich nacięć i nie pęknie. Ja na ten przykład jak piekę w rękawie na temp. wewnątrz mięsa to w wycięty otwór wkładam i temp. mierzę, rękaw nie pęka. Czy piekłeś na oko, czy z termometrem?? wygląda jadalnie :thumbsup: , no może tak jak koledzy pisali też bym farsz zmielił :smile:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-122940
Udostępnij na innych stronach

Żeby rękaw nie pękał można też po prostu nie zawiązywać go na końcach z całą mocą tylko tak, by powietrze mogło z niego trochę uchodzić w miarę zwiększającej się objętości.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-123003
Udostępnij na innych stronach

Rękaw przed pieczeniem wystarczy nakłuć igłą w kilku miejscach i po problemie z pękaniem

Nie wszystkie rękawy się nakłuwa.Są takie ,że szwem i tam nie robi się dziurek.Trzeba czytać instrukcję na opakowaniu.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-123008
Udostępnij na innych stronach

W instrukcji pisze żeby szew nie stykał się z gorącą blachą na której kładziesz rękaw,dziurki robisz obok szwu a nie na szwie.Przeczytaj dobrz instrukcje .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-123018
Udostępnij na innych stronach

Nie prawda.Miałem taki rękaw że szwem co nie robiło się dziurek.Dobrze pamiętam bo mnie to zaskoczyło i było nietypowe.A co najlepsze ,nie pękał w czasie pieczenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-123019
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem ,aż tak się nie przyglądałem może.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4497-%C5%82opatka-extra-nadziewana-i-pieczona/#findComment-123022
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.