Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

pierwotny zamysł na moją kiełbasę był taki, że zrobię mięso tak jak na cienką, a nabiję w szerokie osłonki do wędzenia. Jednak w czasie krojenia mięsa do peklowania żal mi było tych chudych kawałków mielić i postanowiłam je posegregować.. Zaznaczam, że wszystko kroiłam, ale jeszcze nie mieliłam. Odłożyłam chude by potem nie szukać w całej ilości.

 

Taki mam udział poszczególnych mięs:

 

0,95kg chude z łopatki wp kl I

2,685kg reszta z łopatki kl III

0,89kg wołowe ścięgniste (pręga) klII

0,565kg podgardle skórowane

 

Chcę zrobić "szeroką" kiełbasę w osłonkach ø85mm wędzoną i parzoną

 

Aha mam do dyspozycji sitko 8mm, 4mm i malakser i lejek do kiełbaśnic 28mm

 

Proszę doradźcie jak to porozdrabniać by wyszło dobrze?

Wydaje mi się, że mam za mało tego chudego mięsa, jeśli w ogóle mogę je zaliczyć do klasy I

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/
Udostępnij na innych stronach

Ja bym zrobił tak oczywiście przy takiej ilości sitek:

 

I wp pokroić 1x1cm

IIwp ta reszta z łopatki na 8

Wołowina na 4x2 i kutrowana /można użyć malaksera/

Tłuszcz na 4 lub na 8 ,ale wtedy będzie bardziej widoczny w kiełbasie

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122904
Udostępnij na innych stronach

A może szarpakiem

Koleżanka nie ma szarpaka.

 

Jak będziesz mielić tłuszcz na 4 to przed rozdrobnieniem go podmroź i dodaj na końcu i lekko wymieszaj.No i mocno pilnuj temperatur wędzenia i parzenia co by nie było podcieków tłuszczu.Jak zmielisz na 8 to zrób tak samo tzn podmroź przed ,ale już nie musisz aż tak ostrożna z temperaturami i mieszaniem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122938
Udostępnij na innych stronach

Tłuszcz przez siatkę 4mm trochę bedzie się mazał- proponuję 2razy przez 8mm. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122945
Udostępnij na innych stronach

Tłuszcz przez siatkę 4mm trochę bedzie się mazał

Czy to prawda że zasolony tłuszcz ma skłonność do mazania :question:

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122947
Udostępnij na innych stronach

Tłuszcz przez siatkę 4mm trochę bedzie się mazał- proponuję 2razy przez 8mm.

Dwa razy na 8mm? :shock: A może raz byłoby lepiej dla kiełbaski w osłonce 85mm. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122953
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie mogłby być mielony przez siatkę 10 mm ale dla moich dzieci to by zaczynało się jego wydłubywanie lub stwierdzenie że ta kiełbasa nie nadaje się . Moja opcja sugeruje że lepiej zmielić przez siatkę 8mm 2razy jak przez siatkę 4 mm , nie wnikając w typ kiełbasy a najlepiej było by przez siatkę 6mm. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122956
Udostępnij na innych stronach

najlepiej było by przez siatkę 6mm

To była by opcja optymalna ,ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122959
Udostępnij na innych stronach

Dziadek dobrze radzi poczatkowo mielilem tluszcz raz 8 mka ale to nieprzeszlo mowile ze tlusta wiec postanowilem zmielic 2x8 i o dziwo teraz nikt nienarzeka wrecz sie chwala ze ladna chuda :grin:

Mysle ze lepjej dwa razy 8 nizeli raz 4 ka.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122961
Udostępnij na innych stronach

2,685kg reszta z łopatki kl III

Czy aby na pewno kl. III ?

Jeśli tak, to strasznie dużo w składzie mięsa ścięgnistego :rolleyes:

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122995
Udostępnij na innych stronach

Reszta z łopatki czyli chyba II wp.Tak przypuszczem .że to czeski błąd bo z łopatki ciężko uzyskać ,aż tyle IIIwp.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-123006
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

 

Zrobiłam kiełbasę za Waszą doradą... kl I ok. 1,2cm, wołowina 2x 4mm, reszta 1x 8mm. Nadziewałam z pomocą męża i lejka do kiełbaśnic (o wiele lepiej niż do tej pory... łyżką).

Wyszła SUPER. :lol: :thumbsup:

 

Jak tylko uporam się z obiadem to wstawię zdjęcia w dziale "kiełbasy" dla tych co ciekawi są efektu moich poczynań.

 

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

 

PS: odnośnie klasyfikacji to wybaczcie, bo jeszcze po omacku się poruszam. Wszystko co żylaste, ścięgniste i te kawałki przy, których dużo paprania przy wyjmowaniu malutkich błonek zaliczyłam do mojej III. Jak widać niewłaściwie, ale człowiek się uczy.. :idea:

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-123194
Udostępnij na innych stronach

Jak tylko uporam się z obiadem to wstawię zdjęcia w dziale "kiełbasy" dla tych co ciekawi są efektu moich poczynań.

Wstaw tutej to będzie ciągłość tematu od pytania do gotowego wyrobu

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-123196
Udostępnij na innych stronach

zainteresowanych efektem takiego rozdrobnienia na przekroju zapraszam do strony:

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=149223#149223

 

 

Oprócz tej kiełbasy zrobiłam także szynkę tylko peklowaną na mokro wg tabeli dziadka na 5 dni, bez dodatkowych przypraw. REWELACJA i już ktoś o tym pisał, że taki specyficzny mięsny smak i oczywiście odpowiednio słony.

Miałam też okazję spróbować namiastki wędzonego "sera". Na malutką próbę to z 2 woreczków kupnego i nawet homogenizowanego... Nie jest to może tak zrobione jak trzeba, ale chodziło mi tylko o sprawdzenie czy w ogóle będzie to miało namiastkę smaku oscypka. Okazało się, że smak BARDZO DOBRY i następny zrobię już z krowiego mleka i z użyciem podpuszczki.

 

Pozdrawiam

Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-123265
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.