Barbarella Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Września 2010 Witam pierwotny zamysł na moją kiełbasę był taki, że zrobię mięso tak jak na cienką, a nabiję w szerokie osłonki do wędzenia. Jednak w czasie krojenia mięsa do peklowania żal mi było tych chudych kawałków mielić i postanowiłam je posegregować.. Zaznaczam, że wszystko kroiłam, ale jeszcze nie mieliłam. Odłożyłam chude by potem nie szukać w całej ilości. Taki mam udział poszczególnych mięs: 0,95kg chude z łopatki wp kl I2,685kg reszta z łopatki kl III0,89kg wołowe ścięgniste (pręga) klII0,565kg podgardle skórowane Chcę zrobić "szeroką" kiełbasę w osłonkach ø85mm wędzoną i parzoną Aha mam do dyspozycji sitko 8mm, 4mm i malakser i lejek do kiełbaśnic 28mm Proszę doradźcie jak to porozdrabniać by wyszło dobrze?Wydaje mi się, że mam za mało tego chudego mięsa, jeśli w ogóle mogę je zaliczyć do klasy I Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Września 2010 Ja bym zrobił tak oczywiście przy takiej ilości sitek: I wp pokroić 1x1cmIIwp ta reszta z łopatki na 8Wołowina na 4x2 i kutrowana /można użyć malaksera/Tłuszcz na 4 lub na 8 ,ale wtedy będzie bardziej widoczny w kiełbasie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122904 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Września 2010 A może szarpakiem ? choc na "grubą" kiełbasę może byc "za drobno"... :rolleyes: Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Września 2010 A może szarpakiem Koleżanka nie ma szarpaka. Jak będziesz mielić tłuszcz na 4 to przed rozdrobnieniem go podmroź i dodaj na końcu i lekko wymieszaj.No i mocno pilnuj temperatur wędzenia i parzenia co by nie było podcieków tłuszczu.Jak zmielisz na 8 to zrób tak samo tzn podmroź przed ,ale już nie musisz aż tak ostrożna z temperaturami i mieszaniem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 4 Września 2010 Tłuszcz przez siatkę 4mm trochę bedzie się mazał- proponuję 2razy przez 8mm. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 4 Września 2010 Tłuszcz przez siatkę 4mm trochę bedzie się mazałCzy to prawda że zasolony tłuszcz ma skłonność do mazania :question: :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 4 Września 2010 Tłuszcz przez siatkę 4mm trochę bedzie się mazał- proponuję 2razy przez 8mm. Dwa razy na 8mm? :shock: A może raz byłoby lepiej dla kiełbaski w osłonce 85mm. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 4 Września 2010 Dla mnie mogłby być mielony przez siatkę 10 mm ale dla moich dzieci to by zaczynało się jego wydłubywanie lub stwierdzenie że ta kiełbasa nie nadaje się . Moja opcja sugeruje że lepiej zmielić przez siatkę 8mm 2razy jak przez siatkę 4 mm , nie wnikając w typ kiełbasy a najlepiej było by przez siatkę 6mm. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 4 Września 2010 najlepiej było by przez siatkę 6mm To była by opcja optymalna ,ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 4 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Września 2010 Dziadek dobrze radzi poczatkowo mielilem tluszcz raz 8 mka ale to nieprzeszlo mowile ze tlusta wiec postanowilem zmielic 2x8 i o dziwo teraz nikt nienarzeka wrecz sie chwala ze ladna chuda :grin: Mysle ze lepjej dwa razy 8 nizeli raz 4 ka.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Września 2010 2,685kg reszta z łopatki kl IIICzy aby na pewno kl. III ? Jeśli tak, to strasznie dużo w składzie mięsa ścięgnistego :rolleyes: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-122995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Września 2010 Reszta z łopatki czyli chyba II wp.Tak przypuszczem .że to czeski błąd bo z łopatki ciężko uzyskać ,aż tyle IIIwp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-123006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 6 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Września 2010 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zrobiłam kiełbasę za Waszą doradą... kl I ok. 1,2cm, wołowina 2x 4mm, reszta 1x 8mm. Nadziewałam z pomocą męża i lejka do kiełbaśnic (o wiele lepiej niż do tej pory... łyżką).Wyszła SUPER. :lol: :thumbsup: Jak tylko uporam się z obiadem to wstawię zdjęcia w dziale "kiełbasy" dla tych co ciekawi są efektu moich poczynań. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam. PS: odnośnie klasyfikacji to wybaczcie, bo jeszcze po omacku się poruszam. Wszystko co żylaste, ścięgniste i te kawałki przy, których dużo paprania przy wyjmowaniu malutkich błonek zaliczyłam do mojej III. Jak widać niewłaściwie, ale człowiek się uczy.. :idea: Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-123194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Września 2010 Jak tylko uporam się z obiadem to wstawię zdjęcia w dziale "kiełbasy" dla tych co ciekawi są efektu moich poczynań. Wstaw tutej to będzie ciągłość tematu od pytania do gotowego wyrobu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-123196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Barbarella Opublikowano 6 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Września 2010 zainteresowanych efektem takiego rozdrobnienia na przekroju zapraszam do strony: http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=149223#149223 Oprócz tej kiełbasy zrobiłam także szynkę tylko peklowaną na mokro wg tabeli dziadka na 5 dni, bez dodatkowych przypraw. REWELACJA i już ktoś o tym pisał, że taki specyficzny mięsny smak i oczywiście odpowiednio słony. Miałam też okazję spróbować namiastki wędzonego "sera". Na malutką próbę to z 2 woreczków kupnego i nawet homogenizowanego... Nie jest to może tak zrobione jak trzeba, ale chodziło mi tylko o sprawdzenie czy w ogóle będzie to miało namiastkę smaku oscypka. Okazało się, że smak BARDZO DOBRY i następny zrobię już z krowiego mleka i z użyciem podpuszczki. Pozdrawiam Cytuj Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię boczek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4498-dorad%C5%BAcie-jak-rozdrobni%C4%87/#findComment-123265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.