PanBoczek Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 13 Września 2012 grzegorz565, wygląda bardzo ciekawie.. na pewno smakowicie ale ogólnie to boczek dojrzewający.. tyle, że przez zwinięcie w środku nie wysycha i tworzy się mikroklimat sprzyjający procesom zmiękczającym mięso.. dobrze zrozumiałem Twój zamysł? :question: Nie zrozumiałem całkowicie koncepcji na początku.. teraz z chęcią wypróbuję tą recepturę boczki Pokemona nie będą się czuły takie samotne :grin: Grzegorz i marcus inaczej niż większość z nas przygotowują wędliny do wędzenia. W wyniku procesu dojrzewania uzyskują pewną miękkość jeszcze przed wędzeniem. Również długie peklowanie na mokro (4-6 tygodni) powoduje skrócenie/redukcję włókien kolagenowych, które to odpowiadają za twardość boczków i słoniny. Jest to peklowanie połączone z dojrzewaniem i musi być niezwykle umiejętnie przeprowadzone.to jest bardzo ciekawe boczek peklowany 7 dni, więc rozumiem, że u Grzegorza to słonina przechodzi jakąś musztrę specjalną przed wędzeniem? marcus, mógłbyś opisać przygotowanie rolady boczkowej do wędzenia? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 13 Września 2012 arkadiusz, grzegorz565, i to mi się bardzo podoba :clap: :clap: :clap: Bez żadnych kwasów można dyskutować do woli , nawet mając nieco odmienne poglądy Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237384 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Września 2012 Bez żadnych kwasów można dyskutować do woli , nawet mając nieco odmienne poglądy Co prawda mówimy tu o dwóch różnych wyrobach ,ale słowo się rzekło.Już widzę po przepisie ,że nie uzyska się takiej miękkości jak w boczku wędzonym i parzonym, ale próba darmo. :grin: Jak dobrze pójdzie to jutro zakup, wędzenie w przyszłą sobotę i napocznę boczek na święta.Taki mam plan :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andab6586 Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Września 2012 Widzę, że się "rozkręciliście". To ja też zrobię roladę z boczku, wedzoną i wędzono - parzoną. Postaram się Was naśladować. No może z przyprawami będzie inaczej, ale pozostałe paramatry postaram się zachować. Pozdrawiam. Cytuj Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Września 2012 :grin: zawsze można sparzyć :grin: To jest jedyny boczek który sparzyłem po wędzeniu :grin: może jeszcze kiedyś sparzę :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andab6586 Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Września 2012 Mam jeszcze boczek z wędzenia kwietniowego (w zamrażarce). Jak rozmrożę, to wyślę fotki. W tym wypadku, jest to boczek bez parzenia! Mógłym wcześnie podesłać fotki, ale, niestety "nie dyło mi dane - jakoś za szybko się ulotnił)Pozdrawiam.andab6586 Cytuj Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 13 Września 2012 hmm, wedlug pokemona, to nie rolada.....Jak Was zrozumialem, bez parzenia nie ma mowy. Najpierw sparze, a potem uwedze. Dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 13 Września 2012 To ja też zrobię roladę z boczku, wedzoną i wędzono - parzoną. Ta wędzona bez parzenia to może w drugiej kolejności, zacznij od wersji wędzono-parzono-wędzonej i będziesz zadowolony. W temacie wyższości boczku czy rolady boczkowej wędzonej nad wędzoną parzoną, po wielu testach praktycznych, popieram w sprawie stanowisko Arkadiusza. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 14 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Września 2012 :grin: to bardzo dobrze,że każdy z Nas ma rożne smaki i upodobania. Parzone wędliny (to jest tylko moje zdanie) mają zawsze ten sam smak gdzie i u kogo bym jadł.A szczególnie jak są zapeklowane samą peklosolą (są dobrze zapeklowane,mało słone lub przesolone) . Kojarzą się z wędlinami sklepowymi (wyglądem ). Trzeba robić takie wędliny,żeby mieć satysfakcję i smakowały bliskim osobom. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 15 Września 2012 rolada wyszla miodzio.....7 godzin w 70 stopni. [ Dodano: Sob 15 Wrz, 2012 15:09 ]i jeszcze jedno, nie parzylem i jest na prawde mieciutka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 15 Września 2012 7 godzin w 70 stopni. Piekłeś a nie wędziłeś i dlatego jest miękka.Temperatura wędzenia to 45-55 C. http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/rodzaje-wedzenia/145-wszystko-o-wedzeniu Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 15 Września 2012 7 godzin w 70 stopni.chłopie! w takich warunkach to i golonka się rozpadnie :shock: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237713 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 15 Września 2012 chłopie! w takich warunkach to i golonka się rozpadnie Razem z kością :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 15 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 15 Września 2012 Razem z kością Buda i łańcuch też :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaugusty Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Września 2012 ale jest mimo to dobre. Moze to i pieczenie, w kazdym razie rolada miala bardzo jasny zloty kolor i bardzo ladnie pachniala. Na wamience po rolada bylo tylko pare kropli "czegos"Nadmienie, ze rolada jest bardzo soczysta, a natryskow nie stosowalem, tylko samo peklowanie na mokro. Mysle, ze mimo wszystko jest to dosc dobra alternatywa do parzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Września 2012 a natryskow nie stosowalem,To dobrze. w kazdym razie rolada mialaTo znaczy że już po roladzie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-237860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 23 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 23 Maja 2014 moja przymiarka do rolady, na ten czas bez farszu (solanka / wędznie / parzenie), ale mam pomysł na ścieżkę którą będę podążał Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/45-rolada-z-boczku/page/2/#findComment-353859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.