Maxell Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 10 Września 2010 Coraz ładniejsze zdjęcia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-123934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 10 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 10 Września 2010 No w końcu ruszyliście swoje 4 .... :grin: Dzięki.Brakuje mi tylko podkładu,tła kalendarza, może zdjęcia wędzarni, może coś innego ?Dawajcie co macie, a ja czekam na to coś. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-123943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oli Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Września 2010 http://olik.ovh.org/zdjecia/DSCF0237.JPG http://olik.ovh.org/zdjecia/DSCF0238.JPG http://olik.ovh.org/zdjecia/DSCF9037.JPG http://olik.ovh.org/zdjecia/DSCF9040.JPG http://olik.ovh.org/zdjecia/DSCF9046.JPG http://olik.ovh.org/zdjecia/DSCF9047.JPG Cytuj Nic mnie tak nie cieszy, nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-124238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 13 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Września 2010 jeszcze może sobotni łosoś się przyda :grin: Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-124315 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 12 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 12 Października 2010 BARDZO WAŻNE!!! Proszę o pomoc w tworzeniu kalendarza. Potrzebuję 12 krótkich przepisów z naszej strony i z forum. Zamysł jest taki, aby wydrukować je na rewersie kart kalendarium. Zwiększy to użyteczność kalendarza szczególnie dla tych, którzy jeszcze nie zaczęli przygody z masarstwem. Dlatego przepisy o które proszę, powinny być zwięzłe, łatwe, i zachęcające do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 12 Października 2010 Proszę o pomoc w tworzeniu kalendarza. Potrzebuję 12 krótkich przepisów z naszej strony i z forum Chcesz na PW czy tutaj? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 12 Października 2010 , Chcesz na PW czy tutaj? andy zajęty, to ja odpowiem najlepiej tu w tym temacie i gotowe do druku :grin: [ Dodano: Wto 12 Paź, 2010 21:20 ] przepisy o które proszę, powinny być zwięzłe, łatwe, i zachęcające do wykonania.Tyle udało mi się wyszperać, może coś się przyda :grin: Pieczona szynka po staropolsku Składniki: 1. 1,5 - 2 kg surowej szynki 2. 3 - 4 kromki czerstwego chleba razowego 3. 15 goździków 4. 1/2 laski cynamonu 5. starta skórka z 1/2 cytryny 6. 1,5 łyżki soli bejca 7. 2 cebule 8. 3 ziarna ziela angielskiego 9. 3 liście laurowe 10. 0,7 l czerwonego wytrawnego wina Sposób wykonania : Bejca: cebule oczyścić i pokroić w plasterki. Warzywo zalać winem, dodać ziele angielskie i liście laurowe. Szynkę umyć i osuszyć, oczyścić tak, aby powstała warstewka tłuszczu (około 0,5 cm), natrzeć solą. Mięso zalać bejcą, odstawić pod przykryciem w chłodne miejsce na 1 - 2 dni, co jakiś czas odwracać. Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Szynkę wyjąć z marynaty, osuszyć i naciąć w kratkę, naszpikować goździkami i pokruszonym cynamonem. Mięso włożyć do brytfanny, piec około 2 godzin, najpierw polewając marynatą, a następnie wytworzonym sosem. Po około 1 godzinie szynkę posypać pokruszonym chlebem i skórką cytryny. Szynkę podawać na ciepło lub na zimno. Szybka wątrobianka Skład podstawowy: 1,5kg skwarek z wytopu tłuszczu wieprzowego 0,5kg wątroba wieprzowa 0,1kg cebula Przyprawy: Sól i pieprz do smaku Sposób wykonania: W pierwszej kolejności przygotujemy wątrobę wg przepisu: wątrobę pokrajaną w plastry, stale mieszając, parzy się w niewielkiej ilości wody, początkowo w temperaturze 90 stopni C, a potem przez 10 minut w obniżonej do 70 stopni C temperaturze, do czasu, aż nastąpi ścięcie hemoglobiny i wątroba nabierze barwy mlecznej kawy oraz straci charakterystyczną gorycz. Należy parzyć wątrobę, aż z pokrojonych pasków przestanie po naciśnięciu wyciekać czerwony sok. WĄTROBY NIE GOTUJEMY! Następnie przepuszczamy dwukrotnie wątrobę przez sitko o najmniejszych oczkach, po czym dodajemy cebulę i skwarki. Całość mieszany dodając przyprawy otrzymując gotowy wyrób do spożycia. Przechowujemy w lodówce 2-3 dni. Opracował wg domowego przepisu - Bagno Smalec domowy 1.Słoninę kroję w kostkę 1,5x1,5cm 2.Pokrojoną słoninę wrzucam do garnka i na średnim ogniu wszystko prużę- do czasu aż kawałki słoniny się wytopią i pozostaną skwarki wielkości ok. 5-8mm, wszystko razem często mieszam aby nie doszło do przypalenia się. 3.Wysmażoną słoninę zestawiam z ognia 4.Jabłka obieram i ścieram na grubej tarce, cebulę obieramy i kroję w kostkę, czosnek obieram i siekam drobno. 5.Do przestudzonego smalcu dodaję jabłko, cebulę, czosnek i przyprawy ( sól, pieprz,majeranek, wszystko razem mieszając. Proporcje na 15 kg słoniny 1. Cebula - 1,20 kg 2. Jabłko - 1,70 kg 3. Czosnek - 0,300 kg 4. Majeranek - 0,020 kg 5. Sól i pieprz - do smaku autor Podlasiak Peklowanie golonki Golonki oczyścić, opalić, oskrobać, wymyć pod bieżącą wodą, po czym ułożyć w kamiennym garnku lub beczułce. Przygotować peklówkę. Na 1 kg golonki należy przygotować: ok. 1 l wody, 10 dag soli, 1 dag cukru, liście laurowe, ziele angielskie, 1-2 goździków. Wodę zagotować z solą i cukrem, zdjąć z ognia i wystudzić. Do garnka z golonkami włożyć przyprawy i zalać zimna peklówką. Garnek przykryć czystą, lnianą ściereczką i przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu od 4 do 5 dni. Po wyjęciu z peklówki golonki przepłukać i ugotować. Autor: Grzes855 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Października 2010 Nie obijać się tylko pracować nad kalendarzem :lol: Pieczeń z mięsa mielonego - jurasa4 Surowiec - 250g mięsa mielonego takiego j - 250g marchwi - 1 cebula - 1 mały ząbek czosnku - 1 jajko Przyprawy - sól, pieprz - inne w/g uznania Opis technologiczny Marchew ścieram na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno kroję, dodaję zmielone mięso,roztarty ząbek czosnku, wbijam jajko, przyprawiam do smaku. Czasem też szatkuję trochę selera. Po wymieszaniu wkładam to wszystko do formy aluminiowej na pasztety i zapiekam w piekarniku przez 45-55 min w temp 180°C. "Maggiczna" golonka wieprzowa - Beiot'a, w osłonce barierowej Bardzo prosty i smaczny przepis, mojego pomysłu. Surowce i materiały: * golonki wieprzowe tylne * papryka ostra, * pieprz, * czosnek, * maggi, * żelatyna, * peklosól, * osłonki barierowe Wykonanie: Mięso z golonek pokroić w kostkę ok 4x4 cm i peklować na sucho 17 g peklosoli (ile kto lubi) na kg przez 48 h. Następnie wymieszać kawałki mięsa dodając przyprawy do smaku i ok. 1 łyżkę maggi na 1 kg mięsa oraz 2-3 łyżeczki żelatyny na kg. Wymieszać starannie i napełnić ściśle osłonki barierowe, usuwając puste miejsca z powietrzem poprzez masowanie. Parzyć w temp. 78 st.C. przez ok. 4 h. Studzić w pozycji pionowej, powieszone. Smacznego: Beiot [ Dodano: Wto 12 Paź, 2010 22:57 ] Kiełbasa w słoju Składniki: 20 dkg słoniny, 2 kg wieprzowiny bez kości, sól, gorczyca, pieprz naturalny, mielony, czosnek. Sposób przyrządzenia: Mięso zemleć w maszynce do mielenia mięsa wraz ze słoniną. Masę mięsną wymieszać w misce z dodatkiem soli, pieprzu, niewielkiej ilości gorczycy i roztartego z solą czosnku. Gdy masa będzie dobrze wyrobiona dodać do niej dwie łyżki wody, jeszcze raz wymieszać i przekładać do czystych, wyparzonych wcześniej słoików. Szczelnie zakręcić, po czym gotować w kąpieli wodnej ok. 1 h. Po ugotowaniu słoiki wyjąć i przenieść w chłodne miejsce na 24 h. Po upływie tego czasu ponownie gotować przez ok. 1 h, następnie powoli wystudzić i przenieść do przechowania w chłodne i ciemne miejsce. Przepis z www.kuchnia.kisa.pl ( strona główna) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Października 2010 * po ok 65 dkg fileta z indyka i kurczaka * ok 22 g peklosoli * ok 2 g pieprzu * ok 4 g czosnku granulowanego * 10 ml wody * żelatyna spożywcza - dodaję ją w ilości ok 2 łyżek na kg. mięsa * I wersja - 4 łyżki posiekanego świeżego lub mrożonego koperku * II wersja - łyżeczkę łagodnej pasty curry ( mild curry paste -zakupionej w Auchanie) Sposób produkcji: Z mięsa wycinam wszystkie miejsca z niewielkimi błonkami,jak też wierzchnią warstwę filetów czyli to co trochę jest brzydsze od reszty. Tym sposobem, z tej ilości uzyskuję 900 g mięsa, które pokroiłam w ok. 1 cm kostkę i 400 g różnych skrawków, które po peklowaniu zmielę. Po tym podziale dodaję peklosól (odpowiednio podzieloną, tj. 16 g do większej porcji mięsa i resztę do mniejszej) i każdą porcję starannie mieszam i do lodówki. Po około 48 godz. tę mniejszą część mielę na sitku 2 mm i dodaję do większej plus pieprz i czosnek oraz zimna woda. Teraz bardzo dokładnie masuję. Po tej czynności dzielę mięso na pół i do jednej daję koperek a do drugiej pastę curry. Ładuję w woreczki i do szynkowara, dociskam i na ok 12-15 godz jeszcze do lodówki. Następnie parzę w temp ok 75 st.C przez 1,5 godz.Chłodzenie - najpierw w temperaturze pokojowej, potem do lodówki. I to wszystko. PS Chyba trochę przydługie :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Października 2010 chudziaczku, a nazwa? tego Twojego niewątpliwie pysznego wyrobu! To gdzie? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Października 2010 Jak to... przeca to moja, szynkowarowa, drobiowa z koperkiem lub z pastą curry :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Października 2010 Pasztet smarowny. Jako składniki użyłem: 1. Mięso wieprzowe, skrawki 1,5kg. 2. Podgardle 0,5kg. 3. Wątroba wieprzowa 0,3kg. 4. Woda 1,5l. 5. Kasza manna 150g. 6. Jajka 5szt. 7. Sól 15g na 1kg. 8. Pieprz czarny do smaku. 9. Majeranek do smaku. 10. Ziele angielskie (4 ziarna, zmielone) Jak robiłem pierwszy raz dałem 7 ziaren, smak ziela był wtedy dominujący. 11. Gałka muszkatołowa mielona. Mięso i podgardle pokroiłem w kostkę (ok. 3/3cm) i sparzyłem w wodzie 80 stopni przez 30min. Wątrobę kroję w wąskie paski (5-8mm) i parzę we wrzątku ok.30sekund. Wodę po parzeniu wątroby wylewam. Mięso, podgardle, wątrobę mielę na sitku 2,5mm. Rosół pozostały po parzeniu mięsa doprowadzam do wrzenia i we wrzątek wsypuję kasze. Należy zamieszać, bo się potrafi zlepić. Rosół z kaszą wlewam do zmielonych składników dodaję sól, jajka i zaczynam "mieszać" blenderem. Należy rozpocząć mieszanie szybko, bo jajka potrafią się ściąć. "Kutrowanie " blenderem wykonuję 20-30min. W czasie tego kutrowania dodaję pierz, ziele angielskie i majeranek. Po tym czasie uzyskuję rzadką masę, którą wlewam do słoików. Słoiki pasteryzuję we wrzątku przez 60 minut. Następnym razem dodam do wody, w której będę pasteryzował soli. Można podnieść temp. ponad 100stopni (Dziękuję, Abratku za ten patent:grin: ) Po wykonaniu tych czynności uzyskuję smaczny smarowny pasztet. autor Wnuczek może się zmieści? :rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Października 2010 http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=54647&highlight=#54647 Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Października 2010 http://www.wedlinydomowe....ighlight=#54647 Tomuś dziękuję za pomoc, ale wklejamy gotowe przepisy, które byłyby krótkie w treści i łatwe do wykonania dla początkujących, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wyrobami domowymi. Temat jest "roboczy" i po uzyskaniu odpowiedniej ilości materiału zapewne do usunięcia, (ponieważ wszystkie podane przepisy są już na stronie głównej lub na forum) i żeby nie klikać po linkach zamieszczamy gotowy przepis taki, który nam samym pozwolił pokonać pierwsze opory i zgłębić wiedzę na wyższym poziomie, przecież każdy z nas, od czegoś zaczynał :grin: Dlatego Siostry i Bracia nie ociągajcie się, bo jak na razie to macie u mnie krechę jak pas startowy :grin: :lol: oczywiście to żart :grin: A tak na poważnie liczę na Wasza pomoc :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jancet Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Października 2010 To ja w poniedziałek dodam ten swój przepis na kiszone maślaki. Zdaje się, że to zupełnie u nas nieznana technologia, a efekt mojej pierwszej próby naprawdę znakomity. No i przyda się jakiś przepis na grzyby. Najlepiej we wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 13 Października 2010 jancet, Twój przepis na kiszone grzybki jest na pewno interesujący i smaczny, ale anduś powiedział, iż mają to być przepisy dotyczące masarskiego rzemiosła, ale bardzo Ci dziękuję za Twój odzew, aby jeden porządny , który stara się pomóc :grin: a reszta forumowiczów " dwója i po rodziców ! " :mellow: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127876 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 13 Października 2010 dobra..smalec wg.Malgoś tez nie bardzo.. :sad: :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 13 Października 2010 Dla smakoszy wątroby polecam http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=737 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 13 Października 2010 dobra..smalec wg.Malgoś tez nie bardzo.. a bardzo proszę :grin: podaj przepis jeśli nie jest zbyt długi, bo musi się zmieścić na odwrocie kartki kalendarzowej. Dla smakoszy wątroby polecam http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=737 już zaproponowałam wcześniej :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 13 Października 2010 Moja propozycja: Pieczony boczek Dorotki. Pochodzi co prawda z innego forum, ale może się przydać, jest bardzo prosty. 1 kg boczku surowego zmielić (ze skora) 1/2 szklanki tłustego mleka (ja używam kondensmilch ok 200ml.) łyżka Vegety pęczek zielonej pietruszki (posiekać) 4-5 ząbków czosnku ( zmiażdżyć) pieprz (biały, pol łyżki) Żelatyna - łyżeczka Wszystko wymieszać, zawinąć w folie aluminiowa i piec 1 godzinę w piekarniku ok 200 st.C. Mozna włożyć do keksowki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127888 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 13 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 13 Października 2010 kowo, bardzo dobra propozycja. Przepis ten pochodzi ze stronki http://www.cincin.cc/ i myślę, że równie dobrze można by go zamieścić na naszej stronce. .......no jak miło :grin: kochani forumowicze pomagają :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 14 Października 2010 Wędzonka Duńska Surowce i przyprawy - łopatka z kością i skórą - maggi - peklosól Z łopatki wyciąć kości. Pozostawić łopatkę ze skórą i tłuszczem. Wyciąć równo wiązania kości z jednej i drugiej strony, uformować prostokąt. Zrobić solanka z peklosoli o 7% stężeniu dodać jedną łyżkę maggi i nastrzyknąć mięsień solanką. Peklować 24h. Następnie wyjąć z solanki osuszyć. Wędzić w temp. ok 60 st. do osiągnięcia żądanego koloru. Parzyć w wodzie o temp. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok 72 stopni. Ostudzić. Zajadać. Prawda, że proste? [ Dodano: Czw 14 Paź, 2010 07:31 ] Chleb tostowy Idealny na tosty dla dzieci! Przepis na chleb o masie 750g Składniki: 270 ml wody, 1,5 łyżki oleju, 1,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżki cukru, 2 łyżki mleka w proszku, 0,5 kg mąki pszennej, 1,5 łyżeczki drożdży suszonych 1. Wszystkie składniki wkładamy do automatu i wyrabiamy (lub ręcznie). 2. Następnie przekładam ciasto do foremki i odstawiam do wyrośnięcia do lekko podgrzanego piekarnika. Ma być ciepło, nie gorąco!!! 3. Nagrzewamy piekarnik do 190 st i pieczemy ok.40-45 min; w czasie pieczenia kilkakrotnie spryskujemy piekarnik wodą ze spryskiwacza. Smacznego [ Dodano: Czw 14 Paź, 2010 07:32 ] Kurcze wędzone Surowce: - kurczak lub ćwiartki kurczaka - sól 50g/litr H2O - włoszczyzna - woda Do dużego garnka wlać tyle wody, aby zakryły nam kurczaka lub udka. Włożyć włoszczyznę i zagotować warzywa. Włożyć kurczaka lub udka do wywaru i poczekać aż temp. spadnie do ok. 75-80 stopni. Włączyć grzanie garnka i utrzymując temp. na podanym poziomie parzyć (nie gotować!!!) udka lub kurczaka przez ok 1h do momentu osiągnięcia przy kości w najgrubszym mięśniu temp. ok 70 stopni. Po sparzeniu wyjąć z rosołu kurczaka i powiesić do obsuszenia na ok 1-1,5h. Po wyschnięciu kurczaka zawieszamy go w wędzarni i wędzimy dymem o temp ok. 60 stopni do momentu uzyskania złotej skórki. Gotowe. Prawda że proste? Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 14 Października 2010 Aniaandy'ego, ale wklejamy gotowe przepisy, które byłyby krótkie w treści i łatwe do wykonania dla początkujących, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z wyrobami domowymi. w takim razie może warto by wkleić pozycje pt. Akademia Dziadka Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 14 Października 2010 beiot, tak po cichu to liczyłam na Twoją pomoc i się nie zawiodłam. Dziękuję :grin: Podoba mi się przepis na smalec z Twojego bloga, gdyby nam brakło przepisów to myślę, że będziemy mogli go zamieścić? Jutro mamy w planie wypróbowanie tego przepisu :smile: w takim razie może warto by wkleić pozycje pt. Akademia Dziadka Wprawdzie Akademia Dziadka składa się z 12 części, kartek w kalendarzu też jest 12, ale każda z części składa się z kilku stron........... łAniaandy'ego napisał/a: ale wklejamy gotowe przepisy, które byłyby krótkie w treści i łatwe do wykonania dla początkujących Ale dziękuję za dobre chęci :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 14 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 14 Października 2010 Gęsia OKRASA Gęsia okrasa wedłg Jondka: Gęsią pierś surową mielę (siekam) w Dualetto, dodaję przyprawy pieprz, sól można dodać inne zależy co kto lubi. Mieszam następnie zalewam gorącym gęsim smalcem. Po zastygnięciu jest gotowe do spożycia. Pozostaje rozkoszować się smakiem i żałować , że tak mało zrobiliśmy. No i mamy kolejny przepis :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4519-materia%C5%82y-do-kalendarza/page/2/#findComment-127992 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.