Gość Anonymous Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Ma ktoś sprawdzony przepis na kiełbaskę typu peperoni? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Witaj Dymek -mogę podać recepturyę na salami z lat 60-tych oraz recepturę z 1994 roku na salami ormianskie bardzo dobre smakowo Skład salami jest zawsze podobny o nazwie decydują przyprawy i rodzaj użytych osłonek. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-5791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek_ Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Z tego co wiem w skład prawdziwego salami wchodzą wieprzowina, wołowina i słonina. Mięso szczepi się specjalnymi kulturami bakerii w odpowidnim momencie. Bakterie obniżaja pH co prowadzi do ich samoistnego wyniszczenia, z tąd trwałość salami. Ale receptury dokładnej nie podam gdyż jej nie znam . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-5793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Poza tym, co pisze Dzidek, zaglądnij do mistrzówki. Ligawa podesłał przepisy na oryginalne pepperoni. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-5794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Grudnia 2006 Dziadek – pewnie, że możesz zapodać przepis na salami, dobrze by było gdyby nie zawierał kultur bakteryjnych. Nie mam nic przeciw kulturą bakteryjnym, tylko trudno je zdobyć w ilościach „domowych”.Co do samego pepperoni (teraz znalazłem jak napisałem przez dwa p :blush: ) uwiozłem się na nie ponieważ po pierwsze ktoś mi przywiózł oryginalne, papę wyginało, ale było super :lol: , po drugie – było :sad: - , po trzecie zakupiłem już świeże pepperoni papryczki :smile: . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-5795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Grudnia 2006 ktoś mi przywiózł oryginalne, papę wyginało, ale było superDymku jeśli nie masz odpowiednich warunków do dojrzewania wędlin surowo dojrzewających, to daj sobie spokój z ich produkcją. Przerabiałem ten temat. Kultury bakteryjne są potrzebne, gdyż rozpoczynaja właściwą fermentację. Najmniejsze opakowanie jakie można kupić to porcja na 100kg surowca. Przy czym bakterie są liofilizowane i spokojnie można trzymać w zamrażarce do ich termimu ważności. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-5796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Maja 2007 Chce przedstawic moja kielbase typu pepperoni? (chyba moga ja tak nazwac) Po 3 tyg. suszenia wylada tak: http://monki.us/~tier/pepperoni/IMG_0023.JPG http://monki.us/~tier/pepperoni/IMG_0024.JPG Przepis: Mieso wieprzowo/wolowe - wieprzowina ok 3,5kg - wolowina 0.5kg - srednia glowka czosnku - 2 lyzki pieprzu mielonego - opakowanie papryki czerwonej slodkiej - przyprawa pepperoni - 30g marynowanego zielonego pieprzu (drobno posiekanego) - sol peklowa, oraz zwykla do smaku - 1 duza suszona papryczka chilli Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-12897 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
duduś Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Witam !!! Gdzie mogę kupić przyprawę pepperoni? Cytuj duduś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-13660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 16 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 16 Czerwca 2007 Przyprawe oraz starter do salami pepperoni kupilem na allegro, co do przyprawy mozna to zastapic mieszanka roznej papryki (nic nadzwyczajnego w tej przyprawie nie bylo, oprocz intesywnego koloru i ostrego smaku :devil: ) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-13689 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 18 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Czerwca 2007 Tier zrobiles bardzo fajna kielbaske.gratuluje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-13731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.