Skocz do zawartości

Peperoni


Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj Dymek -mogę podać recepturyę na salami z lat 60-tych oraz recepturę z 1994 roku na salami ormianskie bardzo dobre smakowo Skład salami jest zawsze podobny o nazwie decydują przyprawy i rodzaj użytych osłonek. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-5791
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wiem w skład prawdziwego salami wchodzą wieprzowina, wołowina i słonina. Mięso szczepi się specjalnymi kulturami bakerii w odpowidnim momencie. Bakterie obniżaja pH co prowadzi do ich samoistnego wyniszczenia, z tąd trwałość salami. Ale receptury dokładnej nie podam gdyż jej nie znam :cry: .
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-5793
Udostępnij na innych stronach

Poza tym, co pisze Dzidek, zaglądnij do mistrzówki. Ligawa podesłał przepisy na oryginalne pepperoni.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-5794
Udostępnij na innych stronach

Gość Anonymous

Dziadek – pewnie, że możesz zapodać przepis na salami, dobrze by było gdyby nie zawierał kultur bakteryjnych. Nie mam nic przeciw kulturą bakteryjnym, tylko trudno je zdobyć w ilościach „domowych”.

Co do samego pepperoni (teraz znalazłem jak napisałem przez dwa p :blush: ) uwiozłem się na nie ponieważ po pierwsze ktoś mi przywiózł oryginalne, papę wyginało, ale było super :lol: , po drugie – było :sad: - , po trzecie zakupiłem już świeże pepperoni papryczki :smile: .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-5795
Udostępnij na innych stronach

ktoś mi przywiózł oryginalne, papę wyginało, ale było super

Dymku jeśli nie masz odpowiednich warunków do dojrzewania wędlin surowo dojrzewających, to daj sobie spokój z ich produkcją. Przerabiałem ten temat.

Kultury bakteryjne są potrzebne, gdyż rozpoczynaja właściwą fermentację.

Najmniejsze opakowanie jakie można kupić to porcja na 100kg surowca. Przy czym bakterie są liofilizowane i spokojnie można trzymać w zamrażarce do ich termimu ważności.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-5796
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Chce przedstawic moja kielbase typu pepperoni? (chyba moga ja tak nazwac) Po 3 tyg. suszenia wylada tak:

 

http://monki.us/~tier/pepperoni/IMG_0023.JPG

http://monki.us/~tier/pepperoni/IMG_0024.JPG

 

Przepis:

 

Mieso wieprzowo/wolowe

- wieprzowina ok 3,5kg

- wolowina 0.5kg

- srednia glowka czosnku

- 2 lyzki pieprzu mielonego

- opakowanie papryki czerwonej slodkiej

- przyprawa pepperoni

- 30g marynowanego zielonego pieprzu (drobno posiekanego)

- sol peklowa, oraz zwykla do smaku

- 1 duza suszona papryczka chilli

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-12897
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Przyprawe oraz starter do salami pepperoni kupilem na allegro, co do przyprawy mozna to zastapic mieszanka roznej papryki (nic nadzwyczajnego w tej przyprawie nie bylo, oprocz intesywnego koloru i ostrego smaku :devil: )
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/452-peperoni/#findComment-13689
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.