Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hej

Czy zna ktoś może dobry przepis na kiełbasę, której nie trzeba wędzić? I nie chodzi mi o kiełbasę z szynkowaru, ale w osłonce z jelit. Niestety nie mam wędzarni.

Kiedyś próbowałem przepis, jaki podał Zbój Madej w:

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5070&postdays=0&postorder=asc&start=15

Wyszła nawet dobrze, tyle że jak dla mnie zbyt aromatyczna (czyt. czosnkowa).

Zastanawiam się, czy taką kiełbasę można inaczej przyprawić. Tylko nie chciałbym za duże eksperymentować, wolałbym gotowy przepis :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/
Udostępnij na innych stronach

Każdą można przyprawić inaczej ... jeśli przeszkadzał Ci czosnek to go nie dawaj popatrz na kiełbasę Dziadka i zamiast wędzić sparz ... ;) tu masz sznureczek

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123451
Udostępnij na innych stronach

Bardzo podobną ..... i była super jasne że to nie to samo co zadymione ale .... i tak była super. Cześć możesz zaparzyć cześć upiec ....

 

Ps

Możesz zastosować sól wedzarnicza od kol. Miro np ... ;) zawsze jakiś substytut

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123456
Udostępnij na innych stronach

Krisk prawie każdą kiełbasę przeznaczoną do wędzenia możesz zrobić jedynie jako parzoną.

Co do przypraw, to jest to wyłącznie sprawa naszego smaku i gustu.

Jeśli czosnek Ci nie odpowiada, to go nie dawaj.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123463
Udostępnij na innych stronach

...albo suszoną. :wink:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123503
Udostępnij na innych stronach

Bardzo podobną ..... i była super jasne że to nie to samo co zadymione ale .... i tak była super. Cześć możesz zaparzyć cześć upiec ....

 

Ps

Możesz zastosować sól wedzarnicza od kol. Miro np ... ;) zawsze jakiś substytut

Obstawiałbym do tej od Zbója Madeja, ale trochę inaczej przyprawiona:

 

Surowiec bez skóry i kości:

 

Pierś z kurczaka 1.24 kg

Udo z indyka 1.2 kg

Udo z kurczaka 0.91 kg

 

Przyprawy:

 

Sól

Peklosól

Pieprz czarny świeżo kręcony - 2.5g

Kolendra + Gałka muszkatołowa (proporcję dobiorę podobnie jak do szynkowej).

 

Co do parzenia nie mam pytań, ale jak piec, aby dobrze upiec taką kiełbasę?

Czy pieczona nie będzie zbyt sucha? Bo jest to dość chuda kiełbasa, wcześniej taką właśnie parzoną grilowałem i raczej tego już nie powtórzę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123555
Udostępnij na innych stronach

Dobrze upiec to tak jak dobrze sparzyć .Powinna mieć 72C w środku.Ja bym parzył a nie piekł.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123572
Udostępnij na innych stronach

wcześniej taką właśnie parzoną grilowałem i raczej tego już nie powtórzę.

Co takiego niedobrego było w grillowanej białej parzonej, że już tego nie powtórzysz ?

 

Co do pieczenia, to na forum jest gdzieś przepis który sugeruje 150-180C przez chyba 1,5h.

Stanowczo za wysoka temperatura i za długo.

Tak pieczona kiełbasa popękała, była sucha i mało zjadliwa.

Proponuję żebyś piekł, albo krótko w temperaturze 150-180C ( 15-20 min), albo dłużej w temperaturze 100-120C.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123583
Udostępnij na innych stronach

o takiego niedobrego było w grillowanej białej parzonej, że już tego nie powtórzysz

Była za chuda, i wiórek się na grillu zrobił.

Tak się zastanawiam jak zrobić kiełbasę by jej nie wędzić, moja odpowiedź - zrobić i sparzyć, ale to kiełbasa taka sobie, rzekłbym - bez aromatyczna i bezpłciowa. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123587
Udostępnij na innych stronach

wcześniej taką właśnie parzoną grilowałem i raczej tego już nie powtórzę.

Co takiego niedobrego było w grillowanej białej parzonej, że już tego nie powtórzysz ?

 

Co do pieczenia, to na forum jest gdzieś przepis który sugeruje 150-180C przez chyba 1,5h.

Stanowczo za wysoka temperatura i za długo.

Tak pieczona kiełbasa popękała, była sucha i mało zjadliwa.

Proponuję żebyś piekł, albo krótko w temperaturze 150-180C ( 15-20 min), albo dłużej w temperaturze 100-120C.

Była za chuda, poza tym OK.

 

[ Dodano: Czw 09 Wrz, 2010 22:30 ]

o takiego niedobrego było w grillowanej białej parzonej, że już tego nie powtórzysz

Była za chuda, i wiórek się na grillu zrobił.

Tak się zastanawiam jak zrobić kiełbasę by jej nie wędzić, moja odpowiedź - zrobić i sparzyć, ale to kiełbasa taka sobie, rzekłbym - bez aromatyczna i bezpłciowa. :cool:

Czy bezpłciowa....to zobaczymy:)

Kiedyś jadłem taką kiełbasę, ale kupną i bardzo mi smakowała.

 

Zastanawiam się tylko jakie mięso najlepiej użyć zamiast indykowego, ponieważ udo z indyka jest raczej mało dostępne. Dziś widziałam 2 szt w TESCO, ale uznałem je za niezjadliwe :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123766
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witajcie,

taki sprawdzony przepisik :thumbsup:

 

Kiełbasa Suszona Madeja

 

2,07 kg chudej łopatki

0,554 kg słonina

Kolendra 6 g

Pieprz kolorowy 16 g

Czosnek suszony 15 g ( można dać trochę więcej)

Sól peklowa 40 g

Sól 40 g

 

Mięso pokrojone w kostkę ok. 2-3 cm, zapeklowane z przyprawami ( kolendra i pieprz potłuczony w moździerzy) i włożona do lodówki na sitku 4 dni.

Słonina pokrojona ( 0,5/0,5 cm), zasolona ( dać tylko 8 g ) na 4 godz. przed połączeniem z mięsem. Wszystko wymieszać i wsadzić z powrotem do lodówki na 3 godziny.. Puściłem przez szarpak i znowu do lodówki na 1 godz ( dobrze wymieszać do uzyskania kleistości), część poszła w jelita 30-32 a część w jelita białkowe 6,5 cm.

Jeden kawałek sparzyłem przez 1 godz w tem 75 st C schłodziłem w zimnej wodzie i osuszyłem ( pycha) a resztę powiesiłem do ususzenia 1 dzień ( w kuchni) i 5-6 dni w lodówce z regulacją wilgotności.

Kiełbasa w jelicie cienkim wyszła jak „Polska Surowa”

DO MIESZANIA NIE DODAWAŁEM NIC PŁYNÓW

 

Jak będziesz miał pytania to pisz!

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129358
Udostępnij na innych stronach

( dobrze wymieszać do uzyskania kleistości),

Zastanawia mnie czy uzyskałeś tę kleistość?2,07 kg chudej łopatki

0,554 kg słonina

Brak mi tutaj czegoś ale jak piszesz, że jest pycha to pewnie tak jest. Pozdrawiam.

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129368
Udostępnij na innych stronach

i zabezbieczyć jakoś przed insektami

O insekty zimą trudno, prędzej gryzoni bym sie bał :wink:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129412
Udostępnij na innych stronach

surową po zrobieniu i lekkim osuszeniu w temperaturze pokojowej do zamrażarki a potem przed podaniem zagotować

wode można wykorzystać na żurek i mamy obiadek

 

ja proponuje peklować razem z przyprawami

i dodać kilka pokrojonych gałązek selera

pychota

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129418
Udostępnij na innych stronach

( dobrze wymieszać do uzyskania kleistości),
Zastanawia mnie czy uzyskałeś tę kleistość?2,07 kg chudej łopatki

0,554 kg słonina

Brak mi tutaj czegoś ale jak piszesz, że jest pycha to pewnie tak jest. Pozdrawiam.

 

Witaj,

bardzo długo mieszałem łapkami, niestety nie mam mieszarki i wszystko ręcznie.

 

Pozdrawiam

 

[ Dodano: Sro 27 Paź, 2010 09:24 ]

A ja w wędlinach surowych zastosowałbym saletrę .

 

Witaj,

a w jakich proporcjach, jakie to ma znaczenie? dopiero się uczę! :shock:

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129537
Udostępnij na innych stronach

Rosjanie robią dużo kiełbas suszonych i dodają do farszu trochę wysokoprocentowego alkoholu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129575
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.