krisk Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Września 2010 HejCzy zna ktoś może dobry przepis na kiełbasę, której nie trzeba wędzić? I nie chodzi mi o kiełbasę z szynkowaru, ale w osłonce z jelit. Niestety nie mam wędzarni.Kiedyś próbowałem przepis, jaki podał Zbój Madej w:http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5070&postdays=0&postorder=asc&start=15Wyszła nawet dobrze, tyle że jak dla mnie zbyt aromatyczna (czyt. czosnkowa).Zastanawiam się, czy taką kiełbasę można inaczej przyprawić. Tylko nie chciałbym za duże eksperymentować, wolałbym gotowy przepis :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Września 2010 Każdą można przyprawić inaczej ... jeśli przeszkadzał Ci czosnek to go nie dawaj popatrz na kiełbasę Dziadka i zamiast wędzić sparz ... tu masz sznureczek http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1435 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 7 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Września 2010 rogera próbowałeś tę kiełbasę bez wędzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123453 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Września 2010 Bardzo podobną ..... i była super jasne że to nie to samo co zadymione ale .... i tak była super. Cześć możesz zaparzyć cześć upiec .... PsMożesz zastosować sól wedzarnicza od kol. Miro np ... zawsze jakiś substytut Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123456 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Września 2010 Krisk prawie każdą kiełbasę przeznaczoną do wędzenia możesz zrobić jedynie jako parzoną.Co do przypraw, to jest to wyłącznie sprawa naszego smaku i gustu.Jeśli czosnek Ci nie odpowiada, to go nie dawaj. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123463 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 8 Września 2010 ...albo suszoną. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 8 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 8 Września 2010 Bardzo podobną ..... i była super jasne że to nie to samo co zadymione ale .... i tak była super. Cześć możesz zaparzyć cześć upiec .... Ps Możesz zastosować sól wedzarnicza od kol. Miro np ... zawsze jakiś substytut Obstawiałbym do tej od Zbója Madeja, ale trochę inaczej przyprawiona: Surowiec bez skóry i kości: Pierś z kurczaka 1.24 kg Udo z indyka 1.2 kg Udo z kurczaka 0.91 kg Przyprawy: Sól Peklosól Pieprz czarny świeżo kręcony - 2.5g Kolendra + Gałka muszkatołowa (proporcję dobiorę podobnie jak do szynkowej). Co do parzenia nie mam pytań, ale jak piec, aby dobrze upiec taką kiełbasę? Czy pieczona nie będzie zbyt sucha? Bo jest to dość chuda kiełbasa, wcześniej taką właśnie parzoną grilowałem i raczej tego już nie powtórzę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 8 Września 2010 Dobrze upiec to tak jak dobrze sparzyć .Powinna mieć 72C w środku.Ja bym parzył a nie piekł. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 8 Września 2010 wcześniej taką właśnie parzoną grilowałem i raczej tego już nie powtórzę.Co takiego niedobrego było w grillowanej białej parzonej, że już tego nie powtórzysz ? Co do pieczenia, to na forum jest gdzieś przepis który sugeruje 150-180C przez chyba 1,5h. Stanowczo za wysoka temperatura i za długo. Tak pieczona kiełbasa popękała, była sucha i mało zjadliwa. Proponuję żebyś piekł, albo krótko w temperaturze 150-180C ( 15-20 min), albo dłużej w temperaturze 100-120C. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 8 Września 2010 o takiego niedobrego było w grillowanej białej parzonej, że już tego nie powtórzysz Była za chuda, i wiórek się na grillu zrobił. Tak się zastanawiam jak zrobić kiełbasę by jej nie wędzić, moja odpowiedź - zrobić i sparzyć, ale to kiełbasa taka sobie, rzekłbym - bez aromatyczna i bezpłciowa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123587 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 9 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 9 Września 2010 wcześniej taką właśnie parzoną grilowałem i raczej tego już nie powtórzę.Co takiego niedobrego było w grillowanej białej parzonej, że już tego nie powtórzysz ? Co do pieczenia, to na forum jest gdzieś przepis który sugeruje 150-180C przez chyba 1,5h. Stanowczo za wysoka temperatura i za długo. Tak pieczona kiełbasa popękała, była sucha i mało zjadliwa. Proponuję żebyś piekł, albo krótko w temperaturze 150-180C ( 15-20 min), albo dłużej w temperaturze 100-120C.Była za chuda, poza tym OK. [ Dodano: Czw 09 Wrz, 2010 22:30 ] o takiego niedobrego było w grillowanej białej parzonej, że już tego nie powtórzyszByła za chuda, i wiórek się na grillu zrobił. Tak się zastanawiam jak zrobić kiełbasę by jej nie wędzić, moja odpowiedź - zrobić i sparzyć, ale to kiełbasa taka sobie, rzekłbym - bez aromatyczna i bezpłciowa. Czy bezpłciowa....to zobaczymy:) Kiedyś jadłem taką kiełbasę, ale kupną i bardzo mi smakowała. Zastanawiam się tylko jakie mięso najlepiej użyć zamiast indykowego, ponieważ udo z indyka jest raczej mało dostępne. Dziś widziałam 2 szt w TESCO, ale uznałem je za niezjadliwe :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-123766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madej Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Października 2010 Witajcie,taki sprawdzony przepisik :thumbsup: Kiełbasa Suszona Madeja 2,07 kg chudej łopatki0,554 kg słoninaKolendra 6 gPieprz kolorowy 16 gCzosnek suszony 15 g ( można dać trochę więcej)Sól peklowa 40 gSól 40 g Mięso pokrojone w kostkę ok. 2-3 cm, zapeklowane z przyprawami ( kolendra i pieprz potłuczony w moździerzy) i włożona do lodówki na sitku 4 dni.Słonina pokrojona ( 0,5/0,5 cm), zasolona ( dać tylko 8 g ) na 4 godz. przed połączeniem z mięsem. Wszystko wymieszać i wsadzić z powrotem do lodówki na 3 godziny.. Puściłem przez szarpak i znowu do lodówki na 1 godz ( dobrze wymieszać do uzyskania kleistości), część poszła w jelita 30-32 a część w jelita białkowe 6,5 cm. Jeden kawałek sparzyłem przez 1 godz w tem 75 st C schłodziłem w zimnej wodzie i osuszyłem ( pycha) a resztę powiesiłem do ususzenia 1 dzień ( w kuchni) i 5-6 dni w lodówce z regulacją wilgotności.Kiełbasa w jelicie cienkim wyszła jak „Polska Surowa” DO MIESZANIA NIE DODAWAŁEM NIC PŁYNÓW Jak będziesz miał pytania to pisz! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Października 2010 ( dobrze wymieszać do uzyskania kleistości),Zastanawia mnie czy uzyskałeś tę kleistość?2,07 kg chudej łopatki 0,554 kg słonina Brak mi tutaj czegoś ale jak piszesz, że jest pycha to pewnie tak jest. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 25 Października 2010 Sól peklowa 40 g Sól 40 g A ja w wędlinach surowych zastosowałbym saletrę . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitara Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Października 2010 a gdyby tak suszenie poprowadzić na bardzo przewiewnym strychu ? i zabezbieczyć jakoś przed insektami ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129407 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Października 2010 Bez sprawdzenia sie nie dowiesz :grin: Ja bym tak zrobil :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Października 2010 i zabezbieczyć jakoś przed insektamiO insekty zimą trudno, prędzej gryzoni bym sie bał :wink: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitara Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Października 2010 chodziło mi raczej o bakterie i pleśnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129415 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Października 2010 surową po zrobieniu i lekkim osuszeniu w temperaturze pokojowej do zamrażarki a potem przed podaniem zagotowaćwode można wykorzystać na żurek i mamy obiadek ja proponuje peklować razem z przyprawamii dodać kilka pokrojonych gałązek selera pychota Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madej Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Października 2010 ( dobrze wymieszać do uzyskania kleistości), Zastanawia mnie czy uzyskałeś tę kleistość?2,07 kg chudej łopatki 0,554 kg słonina Brak mi tutaj czegoś ale jak piszesz, że jest pycha to pewnie tak jest. Pozdrawiam. Witaj, bardzo długo mieszałem łapkami, niestety nie mam mieszarki i wszystko ręcznie. Pozdrawiam [ Dodano: Sro 27 Paź, 2010 09:24 ] A ja w wędlinach surowych zastosowałbym saletrę . Witaj, a w jakich proporcjach, jakie to ma znaczenie? dopiero się uczę! :shock: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129537 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Madej Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Października 2010 Tak wyszła moja suszona kiełbaska ale w grubszym flaku białkowym. http://img829.imageshack.us/img829/8125/dsc00155zr.jpg Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Października 2010 Rosjanie robią dużo kiełbas suszonych i dodają do farszu trochę wysokoprocentowego alkoholu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4522-kie%C5%82basa-bez-w%C4%99dzenia/#findComment-129575 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.