Marek76 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Witam wszystkich bardzo serdecznie.To mój pierwszy post i w związku z powyższym chciałbym pogratulować i podziękować założycielowi i uczestnikom tego serwisu za prace i pasje z jaką tworzą tę stronę i forum. Ogromne uznanie dla was. Wyrobem wędlin zajmuje się od przypadku do przypadku, ale taka okazja jak Święta Bożego Narodzenia bez domowego wyrobu to grzech. W związku z powyższym postanowiłem zaopatrzyć się w mięso i zrobić cosik.Zakupiłem 2 szynki (po ok. 1 kg), 1 łopatkę (1kg), karkówkę (2kg), boczek (2kg), schab (1kg) łącznie 8kg mięsiwa. Postanowiłem peklować to metodą Dziadka przedstawioną w Akademii (ps. świetnie napisane i udokumentowane zdjęciami – suuuper). Na te 8kg mięsa dałem 3,2l wody + wywar z 10 listków laurowych, kilkunastu/kilkudziesięciu ziaren ziela angielskiego i garści pieprzu. Do tego dałem 0,5kg peklosoli, główkę posiekanego czosnku i zalałem tym mięso. Nie nastrzykiwałem, operację przeprowadziłem wczoraj wieczorem, wędzić będę w sobotę. I tu pojawiają się moje pytania:- czy nie za dużo tych przypraw na tę ilość wody i mięsa?- czy nie za dużo tej peklosoli (na opakowaniu zdaje się pisało, że zużycie 20-30dkg na 1kg mięsa)? - czy potrzebny jest nastrzyk? Jeśli tak to czy mam przygotować nowy roztwór peklosoli, czy można nastrzyknąć tą zalewą w której się mięso moczy?Jeśli ktoś mógłby wyjaśnić moje wątpliwości będę ogromnie wdzięczny. :grin: Serdecznie pozdrawiam. Cytuj w tym miejscu znajduje się podpis Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek76 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Dziękuję Dymku za szybką odpowiedź.Czyli, myślisz, że będzie za słona? Czy za bardzo "chemiczna"?Co w tej sytuacji mogę zrobić? zmienić zalewę? rozcieńczyc ją i nadmiar wylać? pzdr Cytuj w tym miejscu znajduje się podpis Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-5836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Grudnia 2006 MAREK 76 - Gdy chcesz peklować tak samo to ta ilość soli inaczej mówiąc stężenie solanki jest obliczone na 5 cio dniowy cykl peklowania wraz z ociekaniem .Jak chcesz peklować dłużej to musisz mieszanki peklujacej mniej dodawać. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-5856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek76 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Grudnia 2006 dymek - tak będę wędził w całości, zgodnie z opisem zamieszczonym w Akademii Dziadka, przynajmniej będę próbował Dziadek- hmmm :rolleyes: u mnie jeden jeden dzień dłużej się będzie peklowało wraz z osuszaniem, ale jak nadmieniłem nie nastrzykiwałem. Co radzicie Panowie? ps. łoo matko przypomniało mi się, że zapomniałem dodać cukru :sad: czy bez cukru dobrze sie upekluje? a może zmienić zalewę na "lżejszą" z cukrem i nastrzyknąć? dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam. Cytuj w tym miejscu znajduje się podpis Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-5857 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Grudnia 2006 MAREK 76- jak jeden dzień dłużej to stężenie 1.3- 1,4 kg na 10l wody więc 3.2x1,3=41-45 dkg cukier rozpuść i dodaj dobrze wymieszaj i conajmniej w połowie cyklu koniecznie nastrzyknij bo mozesz mieć szare oczka nie przepeklowane.POZDRAWIAMDYMEK tymi przeliczeniami trochę mylisz naszych młodych forumowiczów Jak byś napisał że Twoja solanka to 1kg na 10 litrów wody to by wyszło na to samo a o ile łatwiej wyliczać Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-5858 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Dziadek, pewnie jak zwykle masz rację, to w końcu Ty miałeś uczniów w pracy więc wiesz lepiej :grin: :grin: :grin: :rolleyes: .Podałem jak ja liczę, kiedyś Abratek tak podał i tak to zapamiętałem.Zawsze w tą stronę, czyli ilość mięsa w kg (kg,dkg czyli np. 8,4 ) i mnożę razy 40 g i mam ilość peklosoli, potem „dopisuje” zera i mam ilość wody .Tak czy owak 25 kg mięsa x 40 g = 1000 g peklosoli + 10 litrów wody i znów to samo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-5859 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek76 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Ogromne dzięki za odpowiedzi :grin: Przygotuję więc nową zalewę z cukrem. Dzięki. ps. a może by tak odlać trochę tej bierzącej zalewy i uzupełnić wodą z cukrem? jest taka opcja? pozdrawiam serdecznie Cytuj w tym miejscu znajduje się podpis Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-5860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 11 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Grudnia 2006 ...a może by tak odlać trochę tej bierzącej zalewy i uzupełnić wodą z cukrem? jest taka opcja?oczywiście że tak! - jeśli chcesz mieć stężenie 1/10 to dolej do tej zalewy 1,8l wody (+cukier) wtedy wyjdzie Ci: 3,2+1,8=5 , daleś 0,5kg peklosoli więc wyjdzie zalewa 1/10 po wymieszaniu odejmij te dolane 1,8l i po kłopocie ale przy tym czasie i stężeniu wydaje mi się że godzinka czy dwie wymoczenia po peklowaniu będzie prostszym wyjściem, a cukier możesz dodać rozpuszczony w niewielkiej ilości wody , czy odlanej zalewy Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-5861 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek76 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 11 Grudnia 2006 Abratek - dziękuję i pozdrawiam. Cytuj w tym miejscu znajduje się podpis Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-5862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamgoraus Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Grudnia 2006 obserwując wymiany poglądów jesem bardzo miło zaskoczony wręcz rodzinnymi relacjami pomiędzy ZADYMIACZAMI . ja pytając rzeżników o rady nie dowiedziłem się niczego! Jestem pod wrażeniem ! adam młodszy leszcz Pozdrawiam wszystkich w DYMIE!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-5900 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Grudnia 2006 ja pytając rzeżników o rady nie dowiedziłem się niczego! Jestem pod wrażeniem !odpowiem z przekorą. Jesteś nam winiem nie jedną flaszkę! :grin: Szykuj się na zlot w sierpniu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-5903 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leśny dziadek Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 16 Stycznia 2007 Witam. Spotkałem ostatnio wiele pochwał na temat kurczaka wędzonego wg. Dziadka ( Kurczak a'la Dziadek ), ale nigdzie nie mogę znaleźć samego przepisu!!! Na stronie głównej jest tylko "Kurczak aromatyczny cz.II ", ale to nie to! Mógłby mnie ktoś naprowadzić na ślad tego rarytasu? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-7174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 16 Stycznia 2007 proszę bardzo http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=892 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-7177 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Witam wszystkich bardzo serdecznie. Duzo czytam Waszych porad i przepisów i wydaje się to zrozumiałe ale co do czasu peklowania na mokro to nie mogę znaleść odpowiedzi. Widziałem tabelę DZIADKA z proporcjami ale nie wiem na ile dni peklowania one są podane. DZIADKU piszesz że jeśli skracasz czas peklowania zwiększasz dawkę peklosoli. O.K ale powiedz na ile dni peklowania podane są dawki standardowe w tabeli a ile trzeba zwiększyć bąd zmiejszyć dawkę jeśli czas peklowania ulegnie zmianie o jeden dzień. Z góry dziękuję Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-10910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 HOPEK- Przeczytaj http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=7876#7876 Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-10915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Wielkie dzięki !!! no i o to właśnie mi chodziło teraz to rozwiało moje czarne chmury. Widocznie stronka jest już rozmiarów MEGA bo dla żółtodziobów znalezienie nawet kiedyś czytanego postu to niemały problem. Pozdrawiam i raz jeszcze dzieki. Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/456-w%C4%99dzonki-wg-przepisu-dziadka/#findComment-10922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.