anerka Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 20 Września 2010 Dzisiaj pokroiłam i spróbowałam pasztet zapiekany, który robiłam trzy dni temu wg. własnej receptury a raczej tego co podpowiedziała mi wyobrażnia.o,5 kg. wątróbki drobiowej, o,50 kg. łopatki wieprzowej z zewnętrznym tłuszczem /taką zostawiłam sobie z ostatniego wieprzka/. Najpierw zeszkliłam na patelni trzy duze cebule, do nich dołożyłam wątróbkę chwilę tylko podsmażyłam z obu stron i odstawiłam.Po lekkim przestudzeniu zmieliłam ją z surowym mięsem i dwiema kajzerkami namoczonymi przedtem w mleku.Przyprawiłam solą i pieprzem do smaku, dodałam łyżeczkę tymianku, łyżeczkę estragonu , pół łyżeczki gałki muszkatołowej i trzy jajka. Wymieszałam dokładnie i umieściłam w keksówkach. Dno jednej /posmarowanej smalcem/ wyłożyłam wędzonym boczkiem a drugą wysmarowałam tylko smalcem. Nie wysypałam bułką tartą, jak zwykle to robię bo mi jej zabrakło.Piekłam godzinę w temp. 180* z termoobiegiem. Mimo obaw pasztet "wyszedł" z foremki swobodnie.Jest bardzo smaczny, to nie tylko moje zdanie. Dodam tylko, że pasztet kroi się w plastry ale da się też rosmarować na kanapki jeśli ktoś tak woli. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 20 Września 2010 :thumbsup: :clap: :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwona zJanuszem Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 20 Września 2010 Ależ wyglada smakowicie zwłaszcza ten z plastrami boczku :thumbsup: A tak poza tym uświadomiłam sobie że juz dawno nie robiłam pasztetu i przydałoby sie zrobić. Cytuj PozdrawiamyIwona z Januszem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 20 Września 2010 Moje gratulacje. :thumbsup: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 20 Września 2010 Piękny wyrób anerko , musi byc bardzo smaczny. Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125207 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 20 Września 2010 Ech anerka anerka... Poproszę mały kawalątek, będę miał jutro do pracy :thumbsup: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 20 Września 2010 No super :clap: PS. Zbóju - jeszcze mi powiedz, że ten ''mały kawalątek'' doczekałby jutra... :grin: :devil: :grin: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 20 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 20 Września 2010 Piękny pasztet i smak na pewno "palce lizać" a co za dekoracja :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 20 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 20 Września 2010 asia50, Nie nabijaj się tak głośno z tej dekoracji bo jak usłyszy Aniaandyego to się narobi. :grin: Pozdrawiam. [ Dodano: Pon 20 Wrz, 2010 22:35 ] Miło "słyszeć" pochwały, dziękuję Wam.Zbój Madej, Ja przyniosę pasztet a Ty nalewkę, ok? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Września 2010 Zbój Madej, Ja przyniosę pasztet a Ty nalewkę, ok?Tak zrobimy Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Września 2010 anerka, asia 50 ma w 100 % rację!To nie muszą być wycinanki z marchewki :lol:.Wystarczy listek zielonej pietruszki, salaty, plasterki ogórka czy pomidora, aby potrawa wyglądała jeszcze ładniej :grin:. Nawet najdrobniejszy akcent dekoracyjny jest szacunkiem do tego co się robi i o to chodzi :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciola5 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Września 2010 anerka, smakowicie wygląda ten pasztet :thumbsup: Przepis wart wypróbowania :grin: Cytuj Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.” Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 21 Września 2010 Anerko! Pasztecik elegancki :clap: ,ale mam takie pytanko odnośnie proporcji mięsa do wątróbki . Wiem,że to kwesja gustu ,ale czy nie za bardzo 'czuć' wątrobę? :rolleyes: Jeśli mogę wtrącić- ja daję mięso różnego rodzju (ok. 60 dkg)+podgardle(30 dkg) a wątroby max.40 dkg. Zapewniam jednak, że Twój przepis wypróbuję Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 21 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 21 Września 2010 einshel, Nie jest za dużo wątróbki.Ja również robiłam pasztety z różnych mięs i gotowanych i surowych ,robiłam także z dużą ilością skwarek i cebuli .Wszystkie były smaczne i ten proponuję wypróbować. Smacznego.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy100 Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 21 Września 2010 Nie jadłem tego pasztetu, ale wierzę Bazylowi, nie tylko to przeżył ale, twierdzi że pasztecik jest przepyszny :lol: :thumbsup: :clap: Cytuj Grzegorz- pozdrawiam całą WB Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 7 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Października 2010 https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4199&start=30 To mój ostatni wyrób wg. własnego pomysłu. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-127180 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Października 2010 :thumbsup: :clap: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-127183 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 7 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Października 2010 Smakowicie wygląda Dziekuję i taki właśnie jest.Według mnie smaczniejszy właśnie w tej wersji,chociaż zdania w rodzinie są podzielone. Wnuczek zajadał się tym z szynkowara. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-127259 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Października 2010 Anerko zawstydzasz mnie ciągle coś nowego wymyślasz,szkoda że tak daleko mieszkasz bo chyba bym się wprosiła na degustacje :lol: a tak wogóle to chyba zazdroszczę Bazylowi,On to ma dobrze :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-127263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bietka Opublikowano 26 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Listopada 2010 Przepis wypróbowany, smaczny, godny polecenia.Dziękuję.Dzisiaj powtórka na życzenie rodzinki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-133807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Września 2011 CześćNiedawno zrobiłem ten pasztet, wyszedł pyszny, ale dość kruchy. Nie nadaje się ani do smarowania, ani do krojenia. Jaka może być przyczyna? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-176833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Września 2011 Niedawno zrobiłem ten pasztet, wyszedł pyszny, ale dość kruchy. Nie nadaje się ani do smarowania, ani do krojenia. Jaka może być przyczyna? Jeśli za kruchy czyli za mało tłustego. Następnym razem dodaj podgarla zamiast boczku, lub zwiększ jego ilość. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-176835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Września 2011 Bo dałeś za chude mięso.Pasztet wymaga tłuszczu bo inaczej będzie wiórowaty i suchy.Ja nie polecam tego przepisu.Mój przepis na pasztet to tyle samo mięsa wieprzowego (łopatka),mięsa wołowego(chude) i tyle samo podgardla lub boczku ,ale tłustego.Oczywiście do tego watroba (20% wsadu) ,ale nie parzona tylko smażona. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-176836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 23 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Września 2011 A masz dokładny przepis na swój pasztet? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-176844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Września 2011 A no mam.W głowie. Pasztet wg.Arkadiusza 1.1kg łopatki może być z tłuszczykiem2.1kg wołowiny chudej (łopatka,karkówka)3.1kg podgardla lub tłustego boczku4.Włoszczyzna bez kapusty5.Dwie większe cebule6.4 jajka7.ok70dkg wątroby wieprzowej (ja wątróbkę obsmarzam a nie parzę) Z lenistwa mięso (prócz wątroby) wrzucam do szybkowara,ale powinno się gotować w małej ilości wody (mięso do miękkości a podgardle lub boczek na pół miękko),dodaję włoszczyznę bez kapusty,listek i ziele.Jak się wszystko ugotuje plus obsmarzoną wątróbkę mielę na sitku 2mm (można x2) razem z namoczoną w rosole z gotowania mięsa bułką (3 kajzerki) i zrumienioną cebulą .Można też zmielić włoszczyznę ,ale bez pora.Wbijam jajka doprawiam solą,pieprzem,gałką i ew. majerankiem.Niestety robię to na smak więc przepis będzie trochę nieprecyzyjny.Jak jest za suche to dodaję trochę rosołu z gotowania mięsa (ale bardzo rzadko).Napełniam foremki i na wierzch daję cienkie plasterki słoniny.Piekę w temp.160-180C do zrumienienia wierzchu pasztetu.Pozostawiam do wystygnięcia i wkładam do lodówki na 12h.A potem to już tylko niebo w gębie :thumbsup: :grin: P.SA teraz idę robić salceson Śląski.Fotki jutro. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-176883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.