Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj pokroiłam i spróbowałam pasztet zapiekany, który robiłam trzy dni temu wg. własnej receptury a raczej tego co podpowiedziała mi wyobrażnia.o,5 kg. wątróbki drobiowej, o,50 kg. łopatki wieprzowej z zewnętrznym tłuszczem /taką zostawiłam sobie z ostatniego wieprzka/. Najpierw zeszkliłam na patelni trzy duze cebule, do nich dołożyłam wątróbkę chwilę tylko podsmażyłam z obu stron i odstawiłam.Po lekkim przestudzeniu zmieliłam ją z surowym mięsem i dwiema kajzerkami namoczonymi przedtem w mleku.Przyprawiłam solą i pieprzem do smaku, dodałam łyżeczkę tymianku, łyżeczkę estragonu , pół łyżeczki gałki muszkatołowej i trzy jajka. Wymieszałam dokładnie i umieściłam w keksówkach. Dno jednej /posmarowanej smalcem/ wyłożyłam wędzonym boczkiem a drugą wysmarowałam tylko smalcem. Nie wysypałam bułką tartą, jak zwykle to robię bo mi jej zabrakło.Piekłam godzinę w temp. 180* z termoobiegiem. Mimo obaw pasztet "wyszedł" z foremki swobodnie.Jest bardzo smaczny, to nie tylko moje zdanie. Dodam tylko, że pasztet kroi się w plastry ale da się też rosmarować na kanapki jeśli ktoś tak woli.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/
Udostępnij na innych stronach

Ależ wyglada smakowicie zwłaszcza ten z plastrami boczku :thumbsup: A tak poza tym uświadomiłam sobie że juz dawno nie robiłam pasztetu i przydałoby sie zrobić.

Pozdrawiamy

Iwona z Januszem

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125201
Udostępnij na innych stronach

Piękny wyrób anerko , musi byc bardzo smaczny.

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125207
Udostępnij na innych stronach

Ech anerka anerka...

 

Poproszę mały kawalątek, będę miał jutro do pracy :thumbsup:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125215
Udostępnij na innych stronach

No super :clap: PS. Zbóju - jeszcze mi powiedz, że ten ''mały kawalątek'' doczekałby jutra... :grin: :devil: :grin: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125217
Udostępnij na innych stronach

asia50, Nie nabijaj się tak głośno z tej dekoracji bo jak usłyszy Aniaandyego to się narobi. :grin: Pozdrawiam.

 

[ Dodano: Pon 20 Wrz, 2010 22:35 ]

Miło "słyszeć" pochwały, dziękuję Wam.Zbój Madej, Ja przyniosę pasztet a Ty nalewkę, ok?

Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125257
Udostępnij na innych stronach

Zbój Madej, Ja przyniosę pasztet a Ty nalewkę, ok?

Tak zrobimy :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125265
Udostępnij na innych stronach

anerka, asia 50 ma w 100 % rację!To nie muszą być wycinanki z marchewki :lol:.Wystarczy listek zielonej pietruszki, salaty, plasterki ogórka czy pomidora, aby potrawa wyglądała jeszcze ładniej :grin:. Nawet najdrobniejszy akcent dekoracyjny jest szacunkiem do tego co się robi i o to chodzi :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125266
Udostępnij na innych stronach

anerka, smakowicie wygląda ten pasztet :thumbsup:

Przepis wart wypróbowania :grin:

Człowieku, spuszczaj z tonu, struna jest zbyt napięta.”
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125268
Udostępnij na innych stronach

Anerko! Pasztecik elegancki :clap: ,ale mam takie pytanko odnośnie proporcji mięsa do wątróbki . Wiem,że to kwesja gustu ,ale czy nie za bardzo 'czuć' wątrobę? :rolleyes: Jeśli mogę wtrącić- ja daję mięso różnego rodzju (ok. 60 dkg)+podgardle(30 dkg) a wątroby max.40 dkg. Zapewniam jednak, że Twój przepis wypróbuję :cool: Pozdrawiam!
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125271
Udostępnij na innych stronach

einshel, Nie jest za dużo wątróbki.Ja również robiłam pasztety z różnych mięs i gotowanych i surowych ,robiłam także z dużą ilością skwarek i cebuli .Wszystkie były smaczne i ten proponuję wypróbować. Smacznego.Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125274
Udostępnij na innych stronach

Nie jadłem tego pasztetu, ale wierzę Bazylowi, nie tylko to przeżył ale, twierdzi że pasztecik jest przepyszny :lol:

 

:thumbsup: :clap:

Grzegorz- pozdrawiam całą WB
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-125304
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=4199&start=30 To mój ostatni wyrób wg. własnego pomysłu.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-127180
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: :clap:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-127183
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie wygląda

Dziekuję i taki właśnie jest.Według mnie smaczniejszy właśnie w tej wersji,chociaż zdania w rodzinie są podzielone. Wnuczek zajadał się tym z szynkowara. Pozdrawiam.
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-127259
Udostępnij na innych stronach

Anerko zawstydzasz mnie ciągle coś nowego wymyślasz,szkoda że tak daleko mieszkasz bo chyba bym się wprosiła na degustacje :lol: a tak wogóle to chyba zazdroszczę Bazylowi,

On to ma dobrze :grin:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-127263
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 9 miesięcy temu...

Cześć

Niedawno zrobiłem ten pasztet, wyszedł pyszny, ale dość kruchy. Nie nadaje się ani do smarowania, ani do krojenia. Jaka może być przyczyna?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-176833
Udostępnij na innych stronach

Niedawno zrobiłem ten pasztet, wyszedł pyszny, ale dość kruchy. Nie nadaje się ani do smarowania, ani do krojenia. Jaka może być przyczyna?

Jeśli za kruchy czyli za mało tłustego. Następnym razem dodaj podgarla zamiast boczku, lub zwiększ jego ilość.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-176835
Udostępnij na innych stronach

Bo dałeś za chude mięso.Pasztet wymaga tłuszczu bo inaczej będzie wiórowaty i suchy.Ja nie polecam tego przepisu.Mój przepis na pasztet to tyle samo mięsa wieprzowego (łopatka),mięsa wołowego(chude) i tyle samo podgardla lub boczku ,ale tłustego.Oczywiście do tego watroba (20% wsadu) ,ale nie parzona tylko smażona.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-176836
Udostępnij na innych stronach

A no mam.W głowie.

 

Pasztet wg.Arkadiusza

 

1.1kg łopatki może być z tłuszczykiem

2.1kg wołowiny chudej (łopatka,karkówka)

3.1kg podgardla lub tłustego boczku

4.Włoszczyzna bez kapusty

5.Dwie większe cebule

6.4 jajka

7.ok70dkg wątroby wieprzowej (ja wątróbkę obsmarzam a nie parzę)

 

Z lenistwa mięso (prócz wątroby) wrzucam do szybkowara,ale powinno się gotować w małej ilości wody (mięso do miękkości a podgardle lub boczek na pół miękko),dodaję włoszczyznę bez kapusty,listek i ziele.Jak się wszystko ugotuje plus obsmarzoną wątróbkę mielę na sitku 2mm (można x2) razem z namoczoną w rosole z gotowania mięsa bułką (3 kajzerki) i zrumienioną cebulą .Można też zmielić włoszczyznę ,ale bez pora.Wbijam jajka doprawiam solą,pieprzem,gałką i ew. majerankiem.Niestety robię to na smak więc przepis będzie trochę nieprecyzyjny.Jak jest za suche to dodaję trochę rosołu z gotowania mięsa (ale bardzo rzadko).Napełniam foremki i na wierzch daję cienkie plasterki słoniny.Piekę w temp.160-180C do zrumienienia wierzchu pasztetu.Pozostawiam do wystygnięcia i wkładam do lodówki na 12h.A potem to już tylko niebo w gębie :thumbsup: :grin:

 

P.S

A teraz idę robić salceson Śląski.Fotki jutro.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4563-pasztet-z-w%C4%85tr%C3%B3bki-i-%C5%82opatki-wieprzowej/#findComment-176883
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.