Radek. Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Września 2010 Na piątek mam zamówione 20 l mleka prosto od krówki :grin: . Przeczytałem przeszło 30 stron o oscypku. Wydaje mi się , że powinno być dobrze :wink: . Moi sąsiedzi górale z dziada pradziada , w ramach sąsiedzkiej samopomocy , wynagradzają mnie często oscypkiem. Wiem , że jest to "prawdziwy" oscypek. Jakoś mi nie leży. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pomm Opublikowano 21 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Września 2010 trzymam kciuki za oscypki i mam nadzieję że wrzucisz teochę informacji i fotek z produkcji Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-125289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Października 2010 Zaczynam :grin: . Mam 15 l mleka z wieczornego i porannego udoju. Podgrzałem do 37*. Dodałem 1.5 g podpuszczki. Potem mieszałem około 2 min. Teraz wytwarza się skrzep. W międzyczasie zrobiłem solankę 0.6 kg soli kamiennej w 6 l wody i wsadziłem ją do lodówki około 6*. Robię dokumentację foto. Jeżeli coś pójdzie nie tak , to chociaż będę wiedział co :wink: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-126918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Października 2010 Podgrzałem do 37*. Ja podgrzewam do tem. 33* . Myślę że jesteś w górnej granicy temperaturowej przed podaniem podpuszczki . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-126921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Października 2010 Ja podgrzewam do tem. 33* . Myślę że jesteś w górnej granicy temperaturowej przed podaniem podpuszczki .. Dzięki. Widziałem efekty Twojej pracy :clap: . Po około 30 min. zaczął się robić skrzep. Czy godzina wystarczy ? Po pokrojeniu w słupki wyłowić skrzep łyżką cedzakową na chustę , czy przelać ? Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-126923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Października 2010 Już się woda grzeje :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-126932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Października 2010 Solanka 1.1 kg soli / 10 l wody. W moim wypadku 66 dkg soli na 6 l wody. 24 h w solance , 24 h ociekanie. Wędzenie . I uwidzim :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-126942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Października 2010 Skrzep oczywiscie wybrałem łyżką cedzakową. Postanowiłem wypróbować dużą oscypiorkę 2 sztuki i małą 4 sztuki . Małych nie będę wędził . 4 formowane ręcznie , po solance do siatki. Z około 12 - 13 litrów próbuję zrobić ricottę. Serwatkę podgrzałem do 95* dodałem 6 g kwasku cytrynowego. Porządnie wymieszałem. Zostawiam do jutra rana w temp. około 10*.Z dużej oscypiorki zrobiłem 2 szt. , a z małej 4 szt. Bo tak napisałem jakbym miał kilka oscypiorek :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-126998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Października 2010 Po pokrojeniu w słupki wyłowić skrzep łyżką cedzakową na chustę , czy przelać ? Przepraszam że nie odpowiedziałem , wróciłem po 20:00 do domciu . Ja serwatkę na ricottę podgrzewam do tem 85* . Ładna fotorelacja :clap: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Października 2010 po solance do siatki Jeśli mogę coś radzić to jeśli te serki mają być wędzone to ja je bym zapakował w folię celulozową i potem do siatki.W takim zestawie siatka nie wrzyna się w ser w czasie wędzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Października 2010 Ja serwatkę na ricottę podgrzewam do tem 85* . Ładna fotorelacja :clap:Następnym razem tak zrobię :wink: . Zaglądałem teraz do ricotty i wydaje mi się , że coś tam z tego będzie. Bardzo miło mi słyszeć pochwałę z ust mistrza :grin: [ Dodano: Wto 05 Paź, 2010 21:40 ] Jeśli mogę coś radzić to jeśli te serki mają być wędzone to ja je bym zapakował w folię celulozową i potem do siatki.W takim zestawie siatka nie wrzyna się w ser w czasie wędzenia. _________________Serki są tak sprężyste , że siatka chyba nie ma szans werżnąć się. No ale to się okaże. Dzięki za sugestię :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Października 2010 Pamiętaj ,że przy wedzeniu serki mogą się trochę rozgrzać i stracić na swojej sprężystości.Ja już tak miałem i się zabezpieczam bo potem siatka schodzi razem ze skórką. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 5 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Października 2010 Pamiętaj ,że przy wedzeniu serki mogą się trochę rozgrzać i stracić na swojej sprężystości.Ja już tak miałem i się zabezpieczam bo potem siatka schodzi razem ze skórką.Mając w pamięci wspaniałą recepturę na kiełbasę pt. " moja " :thumbsup: . Wezmę pod uwagę Twoje doświadczenie :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Października 2010 Ricotta waży ( ważyła :grin: ) 68 dkg. Sześć szt. małych zostało pożartych na pniu :grin: . Wszystkie razem po wyjęciu z solanki ważyły 1.78 kg. Więc chyba w normie . Teraz spokojnie się suszą i ociekają. Jest trochę wiaterku , więc jest szansa że wieczorem będę wędził. Zrobiłem przymiarkę w wędzarni , ale teraz wiszą na kiju :wink: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127089 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 6 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Października 2010 No niestety z dzisiejszego wędzenia nici. Po wyjęciu z solanki wydawało się , że szybciutko obeschną. Dopiero teraz oddają wilgoć. Jutro. Jutro tez jest dzień :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Października 2010 Dopiero teraz oddają wilgoć. Jutro. Jutro tez jest dzień :grin: Śmiało dwa dni mogą ociekać i osuszać się . Wczoraj rano moje wyjęte z solanki , dzisiaj od rana wędzone . Przed wędzeniem jeszcze " przeszły" przez ręczniki papierowe . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Października 2010 Wczoraj rano moje wyjęte z solanki , dzisiaj od rana wędzone A co tak się śpieszysz Andrzeju :grin: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Października 2010 A co tak się śpieszysz Andrzeju :grin: Na zlocik kolego na zlocik do Podlasiaka :smile: :grin: :lol: Obiecałem że serki zabiorę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 6 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Października 2010 Na zlocik kolego na zlocik :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :lol: Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Października 2010 W przyszłym tygodniu powtórka :grin: . Wyszły super. Smak... :thumbsup: . Warto było poczytać kilkadziesiąt stron. Bardzo dziękuję za wiedzę :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Października 2010 Wyszły super. Smak Gratuluję, wyglądają super :thumbsup: Jeśli pozwolisz im trochę poleżeć, to mówię Ci... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Wiem, że wszystkie "nie poczekają", nie da rady ale spróbuj zostawić choć jeden. Ja kiedyś zapomniałam o serkach, które leżały w drugiej lodówce a za dwa tygodnie :rolleyes: miodzio :thumbsup: Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127192 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Października 2010 Wiem, że wszystkie "nie poczekają", nie da rady ale spróbuj zostawić choć jeden.Będzie ciężko :wink: . Ale spróbuję . Dzięki :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Października 2010 Wyszły super. Smak... To zapewne lepsze jak u górali :thumbsup: :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127205 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Października 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Października 2010 No nieskromnie powiem.. :thumbsup: . Dziurki też są ok. Serki na stałe weszły do moich wyrobów :grin: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Października 2010 . Wyszły super. Smak... :thumbsup: Radku bardzo ładnie wyglądają te oscypki. O smaku już nie mówię.. teraz możesz być konkurencją na Krupówkach :clap: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.