Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Na piątek mam zamówione 20 l mleka prosto od krówki :grin: . Przeczytałem przeszło 30 stron o oscypku. Wydaje mi się , że powinno być dobrze :wink: . Moi sąsiedzi górale z dziada pradziada , w ramach sąsiedzkiej samopomocy , wynagradzają mnie często oscypkiem.

Wiem , że jest to "prawdziwy" oscypek. Jakoś mi nie leży.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 84
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 2 tygodnie później...
Zaczynam :grin: . Mam 15 l mleka z wieczornego i porannego udoju. Podgrzałem do 37*. Dodałem 1.5 g podpuszczki. Potem mieszałem około 2 min. Teraz wytwarza się skrzep. W międzyczasie zrobiłem solankę 0.6 kg soli kamiennej w 6 l wody i wsadziłem ją do lodówki około 6*. Robię dokumentację foto. Jeżeli coś pójdzie nie tak , to chociaż będę wiedział co :wink: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-126918
Udostępnij na innych stronach

Podgrzałem do 37*.

 

Ja podgrzewam do tem. 33* . Myślę że jesteś w górnej granicy temperaturowej przed podaniem podpuszczki .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-126921
Udostępnij na innych stronach

Ja podgrzewam do tem. 33* . Myślę że jesteś w górnej granicy temperaturowej przed podaniem podpuszczki .

.

Dzięki. Widziałem efekty Twojej pracy :clap: . Po około 30 min. zaczął się robić skrzep. Czy godzina wystarczy ? Po pokrojeniu w słupki wyłowić skrzep łyżką cedzakową na chustę , czy przelać ?

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-126923
Udostępnij na innych stronach

Już się woda grzeje :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-126932
Udostępnij na innych stronach

 

Solanka 1.1 kg soli / 10 l wody. W moim wypadku 66 dkg soli na 6 l wody.

24 h w solance , 24 h ociekanie. Wędzenie . I uwidzim :wink:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-126942
Udostępnij na innych stronach

Skrzep oczywiscie wybrałem łyżką cedzakową. Postanowiłem wypróbować dużą oscypiorkę 2 sztuki i małą 4 sztuki . Małych nie będę wędził . 4 formowane ręcznie , po solance do siatki. Z około 12 - 13 litrów próbuję zrobić ricottę. Serwatkę podgrzałem do 95* dodałem 6 g kwasku cytrynowego. Porządnie wymieszałem. Zostawiam do jutra rana w temp. około 10*.

Z dużej oscypiorki zrobiłem 2 szt. , a z małej 4 szt. Bo tak napisałem jakbym miał kilka oscypiorek :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-126998
Udostępnij na innych stronach

Po pokrojeniu w słupki wyłowić skrzep łyżką cedzakową na chustę , czy przelać ?

 

Przepraszam że nie odpowiedziałem , wróciłem po 20:00 do domciu . Ja serwatkę na ricottę podgrzewam do tem 85* . Ładna fotorelacja :clap:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127004
Udostępnij na innych stronach

po solance do siatki

Jeśli mogę coś radzić to jeśli te serki mają być wędzone to ja je bym zapakował w folię celulozową i potem do siatki.W takim zestawie siatka nie wrzyna się w ser w czasie wędzenia.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127005
Udostępnij na innych stronach

Ja serwatkę na ricottę podgrzewam do tem 85* . Ładna fotorelacja :clap:

Następnym razem tak zrobię :wink: . Zaglądałem teraz do ricotty i wydaje mi się , że coś tam z tego będzie. Bardzo miło mi słyszeć pochwałę z ust mistrza :grin:

 

[ Dodano: Wto 05 Paź, 2010 21:40 ]

Jeśli mogę coś radzić to jeśli te serki mają być wędzone to ja je bym zapakował w folię celulozową i potem do siatki.W takim zestawie siatka nie wrzyna się w ser w czasie wędzenia.

_________________

Serki są tak sprężyste , że siatka chyba nie ma szans werżnąć się. No ale to się okaże. Dzięki za sugestię :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127007
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj ,że przy wedzeniu serki mogą się trochę rozgrzać i stracić na swojej sprężystości.Ja już tak miałem i się zabezpieczam bo potem siatka schodzi razem ze skórką.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127010
Udostępnij na innych stronach

Pamiętaj ,że przy wedzeniu serki mogą się trochę rozgrzać i stracić na swojej sprężystości.Ja już tak miałem i się zabezpieczam bo potem siatka schodzi razem ze skórką.

Mając w pamięci wspaniałą recepturę na kiełbasę pt. " moja " :thumbsup: . Wezmę pod uwagę Twoje doświadczenie :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127015
Udostępnij na innych stronach

 

Ricotta waży ( ważyła :grin: ) 68 dkg. Sześć szt. małych zostało pożartych na pniu :grin: . Wszystkie razem po wyjęciu z solanki ważyły 1.78 kg. Więc chyba w normie .

Teraz spokojnie się suszą i ociekają. Jest trochę wiaterku , więc jest szansa że wieczorem będę wędził. Zrobiłem przymiarkę w wędzarni , ale teraz wiszą na kiju :wink: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127089
Udostępnij na innych stronach

No niestety z dzisiejszego wędzenia nici. Po wyjęciu z solanki wydawało się , że szybciutko obeschną. Dopiero teraz oddają wilgoć. Jutro. Jutro tez jest dzień :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127113
Udostępnij na innych stronach

Dopiero teraz oddają wilgoć. Jutro. Jutro tez jest dzień :grin:

 

Śmiało dwa dni mogą ociekać i osuszać się . Wczoraj rano moje wyjęte z solanki , dzisiaj od rana wędzone . Przed wędzeniem jeszcze " przeszły" przez ręczniki papierowe .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127128
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj rano moje wyjęte z solanki , dzisiaj od rana wędzone

A co tak się śpieszysz Andrzeju :grin:

Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127129
Udostępnij na innych stronach

A co tak się śpieszysz Andrzeju :grin:

 

Na zlocik kolego na zlocik do Podlasiaka :smile: :grin: :lol: Obiecałem że serki zabiorę .

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127131
Udostępnij na innych stronach

 

W przyszłym tygodniu powtórka :grin: . Wyszły super. Smak... :thumbsup: . Warto było poczytać kilkadziesiąt stron. Bardzo dziękuję za wiedzę :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127188
Udostępnij na innych stronach

Wyszły super. Smak

Gratuluję, wyglądają super :thumbsup: Jeśli pozwolisz im trochę poleżeć, to mówię Ci... :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Wiem, że wszystkie "nie poczekają", nie da rady ale spróbuj zostawić choć jeden. Ja kiedyś zapomniałam o serkach, które leżały w drugiej lodówce a za dwa tygodnie :rolleyes: miodzio :thumbsup:
Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127192
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że wszystkie "nie poczekają", nie da rady ale spróbuj zostawić choć jeden.

Będzie ciężko :wink: . Ale spróbuję . Dzięki :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127196
Udostępnij na innych stronach

Wyszły super. Smak...

 

To zapewne lepsze jak u górali :thumbsup: :grin:

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127205
Udostępnij na innych stronach

No nieskromnie powiem.. :thumbsup: . Dziurki też są ok. Serki na stałe weszły do moich wyrobów :grin:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127214
Udostępnij na innych stronach

. Wyszły super. Smak... :thumbsup:

Radku bardzo ładnie wyglądają te oscypki. O smaku już nie mówię.. teraz możesz być konkurencją na Krupówkach :clap:

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4566-radek-si%C4%99-uczy/#findComment-127226
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.