andrzej k Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 I troszkę białej kiełbasy na święta. :clap: Super porcyjne batony . Co do boczku , to ja wolę uwędzić a Halusia woli do kiełbaski dołożyć . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 A przy okazji pokarzę prezencik jaki otrzymałam od zięcia :wink: Obrazek po takim prezenciku to moja mamusia przez kilka tygodni jakos tak dziwnie sie nie odzywała :grin: :grin: :grin: Co do boczku , to ja wolę uwędzić a Halusia woli do kiełbaski dołożyć . jak to kobieta :tongue: :tongue: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211420 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Arku, boczek jest traktowany jako II A podgardle to po klasyfijacji nie może być tak traktowane?.Jak dziś pamiętam płytkę szkoleniową i klasyfikacje podgardla na IIa, IIb oraz , tłuszcz drobny i IV wp przeprowadzoną przez Bagno. Nie najlepszy, dlaczego? Dlatego że tłuszcz z podgardla ma wyższą temperaturę topnienia niż tłuszcz zawarty w boczku i dlatego jest lepszym surowcem do kiełbas obrabianych termicznie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Dlatego że tłuszcz z podgardla ma wyższą temperaturę topnienia niż tłuszcz zawarty w boczku i dlatego jest lepszym surowcem do kiełbas obrabianych termicznie. Dajmy na to taki tucznik, zaopatrzony w 2kg podgardla, i co z tego da się ukręcić - 5kg kiełbasy? Co z resztą? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Widze ,że z Ciebie hurtownik :smile: Przecież nie chodzi o wydajność tylko o jakość.Pewnie ,że to jest nic i można użyć boczku, ale my nie rozmawiamy o 20kg kiełbasy tylko o kilku kilogramach, które zrobiła Halusia.A jak brakuje to nic nie stoi na przeszkodzie ,żeby dokupić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Przecież nie chodzi o wydajność tylko o jakość. Podgardle zawsze mi pachnie inaczej i dlatego rzadko używam tego "specyjału", a to, że tłuszcz ma jakąś wyższą temp. topnienia, nie przemawia do mnie. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Każdy ma swoje preferencje. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Boczek nie jest jeszcze słoniną - ot taka mała drobna różnica Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Podgardle zawsze mi pachnie inaczej uff, a już myślałem że tylko ja tak grymaszę Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 uff, a już myślałem że tylko ja tak grymaszę To jakbyś przypadkiem miał na zbyciu to ja bardzo chętnie od Ciebie wezmę tą truciznę.I jeszcze jedno.Zamin zaczniesz tak grymasić to przejrzyj przepisy Pisa i zobacz co on daje do kiełbasy.Polecam zacząć od początku jego strony. I żeby zamknąć temat to polecam co już dawno zamieścił Dziadek Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rsiwy82 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Witam wszystkich jestem tutaj nowy i to pierwszy mój wyrób biala 3kg łopatki 0,3kg boczku 0,6kg golonki 0,2kg sloniny pieprz,sól, majeranek, czosnek -na oko żona próbowała bo ja nie lubie surowego :grin: może wizualnie daleko jej do ideału odnośnie wiązania ale co tam ważne ze smakuje mi bardzo a reszcie to dopiero sie okaże http://img6.imageshack.us/img6/7016/dsc08654r.jpg Cytuj zadymiać nie potrafię ale mnie korci :)i pilnie będę się uczył Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwa Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Przepraszam, że sie podpinam pod wątek, ale temat najbardziej akuratny. Proszę, poradźcie, jak przechować białą kiełbasę. Zostawiam część na święta, ale chciałabym resztę zamrozić. Jak ją do tego przygotować? Parzyć, czy ugotować, a może zupełnie surową? Woda w garze już wrze, na wszelki wypadek. Pozdrawiam. Cytuj Iwa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LorusKrk Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 WItam. Mam małe pytanie odnośnie powietrza w kiełbasie. Czym skutkuje nieusunięcie z kiełbasy powietrza. Kiełbasa będzie wędzona i parzona. Cytuj Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 LorusKrk, a dlaczego masz mieć puste miejsca? weź igłę i wykłuj gdzie są pęcherzyki ... ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Parzyć, czy ugotować, a może zupełnie surową? Białą kiełbasę jak najbardziej zamroz taką surową. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LorusKrk Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Miałem dzisiaj drobne problemy podczas wyrobu. Nadziewanie tez szlo jak krew z nosa. Wydaje mi się że w kiełbasie będzie powietrze nie tylko na zewnętrznej warstwie ale i w środku. Cytuj Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iwa Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Dzięki, Halusia, tak zrobię. Wszystkim życzę radosnych, zdrowych i smacznych Świąt Wielkanocnych! Cytuj Iwa Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Jeśli nabijałeś ściśle, to nie będzie problemu, w środku raczej powietrza nie będzie... przyciśnij delikatnie dłonią kiełbasę leżącą na stole, po całej jej długości, powinno usunąć ze środka ewentualne powietrze.... może foto wrzucisz... ? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LorusKrk Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Problem w tym, że kiełbaski już się wędzą. Na zewnętrznej powierzchni są całe w bąbelkach powietrza. [ Dodano: Pią 06 Kwi, 2012 19:18 ]Część kiełbas była dość ściśle nabijana a część wyszła dość luźna, dlatego pytam o skutki powietrza wewnątrz kiełbas Cytuj Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 A dobrze osuszyłeś przed wędzeniem? A jakie skutki... hmmm... przekrój będzie kiepski i tyle... i tak zginie w mgnieniu oka , więc bez strachu i tak będą lepsze od sklepowych Ps. zdjęcie możesz wrzucić, tak, czy siak Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Na zewnętrznej powierzchni są całe w bąbelkach powietrza. A nie jest to przypadkiem rosa.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LorusKrk Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Kiełbaski znikną w trzy dni maksymalnie. Zdjęcie wrzucę jak wyjmę . Cytuj Marcin Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ando Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Witam wszystkich.Ja do białej lubię dorzucić "rodzynki" tj. suszone płatki czerwonej papryki. Smakuje ciekawie i przede wszystkim wygląda zachęcająco szczególnie wtedy gdy nie używamy peklosoli. UWAGA!!!Paprykę trzeba wstępnie namoczyć aby nie kaleczyła jelitek podczas nadziewania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-215915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Ja do białej lubię dorzucić "rodzynki" tj. suszone płatki czerwonej papryki.W/g mnie to już nie będzie biała, ale czemu nie, dodane przyprawy to rzecz gustu. :wink: Kolego ando może masz foto swojej białej?? Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-215922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ando Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Kiełbaska nadal jest biała. Dodatek listków nie powinien być duży i nie przesądza jej charakteru(wg uznania i gustu). Ostatnia skrętka już zjedzona. Przy następnej zamieszczę fotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-215923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.