Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

I troszkę białej kiełbasy na święta.

:clap: Super porcyjne batony . Co do boczku , to ja wolę uwędzić a Halusia woli do kiełbaski dołożyć .

 

Gorąco pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211363
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 160
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

A przy okazji pokarzę prezencik jaki otrzymałam od zięcia :wink:

Obrazek

po takim prezenciku to moja mamusia przez kilka tygodni jakos tak dziwnie sie nie odzywała :grin: :grin: :grin:

 

 

Co do boczku , to ja wolę uwędzić a Halusia woli do kiełbaski dołożyć .

jak to kobieta :tongue: :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211420
Udostępnij na innych stronach

Arku, boczek jest traktowany jako II

A podgardle to po klasyfijacji nie może być tak traktowane?.Jak dziś pamiętam płytkę szkoleniową i klasyfikacje podgardla na IIa, IIb oraz , tłuszcz drobny i IV wp przeprowadzoną przez Bagno.

 

 

Nie najlepszy, dlaczego?

Dlatego że tłuszcz z podgardla ma wyższą temperaturę topnienia niż tłuszcz zawarty w boczku i dlatego jest lepszym surowcem do kiełbas obrabianych termicznie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211466
Udostępnij na innych stronach

Dlatego że tłuszcz z podgardla ma wyższą temperaturę topnienia niż tłuszcz zawarty w boczku i dlatego jest lepszym surowcem do kiełbas obrabianych termicznie.

Dajmy na to taki tucznik, zaopatrzony w 2kg podgardla, i co z tego da się ukręcić - 5kg kiełbasy? Co z resztą? :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211472
Udostępnij na innych stronach

Widze ,że z Ciebie hurtownik :smile: Przecież nie chodzi o wydajność tylko o jakość.Pewnie ,że to jest nic i można użyć boczku, ale my nie rozmawiamy o 20kg kiełbasy tylko o kilku kilogramach, które zrobiła Halusia.A jak brakuje to nic nie stoi na przeszkodzie ,żeby dokupić. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211474
Udostępnij na innych stronach

Przecież nie chodzi o wydajność tylko o jakość.

Podgardle zawsze mi pachnie inaczej i dlatego rzadko używam tego "specyjału", a to, że tłuszcz ma jakąś wyższą temp. topnienia, nie przemawia do mnie. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211477
Udostępnij na innych stronach

Każdy ma swoje preferencje. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211479
Udostępnij na innych stronach

Boczek nie jest jeszcze słoniną - ot taka mała drobna różnica
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211502
Udostępnij na innych stronach

Podgardle zawsze mi pachnie inaczej

uff, a już myślałem że tylko ja tak grymaszę ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211507
Udostępnij na innych stronach

uff, a już myślałem że tylko ja tak grymaszę

To jakbyś przypadkiem miał na zbyciu to ja bardzo chętnie od Ciebie wezmę tą truciznę.I jeszcze jedno.Zamin zaczniesz tak grymasić to przejrzyj przepisy Pisa i zobacz co on daje do kiełbasy.Polecam zacząć od początku jego strony.

 

I żeby zamknąć temat to polecam co już dawno zamieścił Dziadek

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211519
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich jestem tutaj nowy i to pierwszy mój wyrób biala

3kg łopatki

0,3kg boczku

0,6kg golonki

0,2kg sloniny

 

pieprz,sól, majeranek, czosnek -na oko :) żona próbowała bo ja nie lubie surowego :grin:

 

może wizualnie daleko jej do ideału odnośnie wiązania ale co tam ważne ze smakuje :) mi bardzo a reszcie to dopiero sie okaże

 

http://img6.imageshack.us/img6/7016/dsc08654r.jpg

zadymiać nie potrafię ale mnie korci :) :)

i pilnie będę się uczył

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211561
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam, że sie podpinam pod wątek, ale temat najbardziej akuratny.

Proszę, poradźcie, jak przechować białą kiełbasę. Zostawiam część na święta, ale chciałabym resztę zamrozić. Jak ją do tego przygotować? Parzyć, czy ugotować, a może zupełnie surową?

Woda w garze już wrze, na wszelki wypadek. :)

Pozdrawiam.

Iwa
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211937
Udostępnij na innych stronach

LorusKrk, a dlaczego masz mieć puste miejsca? weź igłę i wykłuj gdzie są pęcherzyki ... ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211949
Udostępnij na innych stronach

Parzyć, czy ugotować, a może zupełnie surową?

Białą kiełbasę jak najbardziej zamroz taką surową. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211950
Udostępnij na innych stronach

Miałem dzisiaj drobne problemy podczas wyrobu. Nadziewanie tez szlo jak krew z nosa. Wydaje mi się że w kiełbasie będzie powietrze nie tylko na zewnętrznej warstwie ale i w środku.
Marcin
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211951
Udostępnij na innych stronach

Jeśli nabijałeś ściśle, to nie będzie problemu, w środku raczej powietrza nie będzie... przyciśnij delikatnie dłonią kiełbasę leżącą na stole, po całej jej długości, powinno usunąć ze środka ewentualne powietrze.... może foto wrzucisz... ?

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211957
Udostępnij na innych stronach

Problem w tym, że kiełbaski już się wędzą. Na zewnętrznej powierzchni są całe w bąbelkach powietrza.

 

[ Dodano: Pią 06 Kwi, 2012 19:18 ]

Część kiełbas była dość ściśle nabijana a część wyszła dość luźna, dlatego pytam o skutki powietrza wewnątrz kiełbas

Marcin
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211961
Udostępnij na innych stronach

A dobrze osuszyłeś przed wędzeniem?

 

A jakie skutki... hmmm... przekrój będzie kiepski i tyle... i tak zginie w mgnieniu oka ;) , więc bez strachu i tak będą lepsze od sklepowych :):cool:

 

Ps. zdjęcie możesz wrzucić, tak, czy siak ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211964
Udostępnij na innych stronach

Na zewnętrznej powierzchni są całe w bąbelkach powietrza.

A nie jest to przypadkiem rosa.?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-211965
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam wszystkich.

Ja do białej lubię dorzucić "rodzynki" tj. suszone płatki czerwonej papryki. Smakuje ciekawie i przede wszystkim wygląda zachęcająco szczególnie wtedy gdy nie używamy peklosoli.

 

UWAGA!!!

Paprykę trzeba wstępnie namoczyć aby nie kaleczyła jelitek podczas nadziewania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-215915
Udostępnij na innych stronach

Ja do białej lubię dorzucić "rodzynki" tj. suszone płatki czerwonej papryki.

W/g mnie to już nie będzie biała, ale czemu nie, dodane przyprawy to rzecz gustu. :wink:

Kolego ando może masz foto swojej białej??

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-215922
Udostępnij na innych stronach

Kiełbaska nadal jest biała. Dodatek listków nie powinien być duży i nie przesądza jej charakteru(wg uznania i gustu). Ostatnia skrętka już zjedzona. Przy następnej zamieszczę fotkę.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4572-bia%C5%82a-kie%C5%82basa-mojaaaaa/page/3/#findComment-215923
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.