Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

PILNE

Witam, wyjęłem mięso z solanki, spróbowałem, jest za słone. Wędzone musi być jutro.

Wylałem solankę, mieso włożyłem do zimnej wody na pół godz. potem do nowej wody mam zamiar trzymać tam 1godz. Czy to wystarczy??? Może coś mi poradzicie. Po 1godz. wyjmę z wody w celu obcieknięcia.

Kawałki mają wagę ca 1kg, jeden jest wiekszy(kulka)

Mięso to szynka wieprzowa i boczki

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/
Udostępnij na innych stronach

Witaj kol Bogdanie,

soliłeś może na oko :question:

podaj więcej co i jak.

Najważniejsze nie popadaj w panikę :grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125718
Udostępnij na innych stronach

W panikę nie wpadam ale nie chciałbym za mocno wymoczyć, wszystko przygotowałem zgodnie z art. na stronie gł. kol Miro ( zgodnie-tak mi się wydaje)

W solance leżało od środy, codziennie dwa razy przewracałem i nakłuwałem.

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125720
Udostępnij na innych stronach

Ja kiedyś ratowałem się w takiej sytuacji kilkukrotnym obfitym nastrzykiem wody połączonym z intensywnym masowaniem. Metoda nie opisana chyba na Forum, ale - jak się okazało - wielce skuteczna.

A jej skuteczność możesz ocenić na podstawie smaku wody, którą wydobędziesz z mięsa podczas masowania.

 

Głowa do góry - TO DZIAŁA :-)

 

PS. Oczywiście woda do nastrzyku ma być zimna.

 

PS.2. Coś mi się wydaje, że "załatwiłeś" się tymi nastrzykami w trakcie peklowania.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125721
Udostępnij na innych stronach

OK, ale ja nie mam strzykawki, jestem początkujący i niecierpliwy. Mam nadzieję wszystkich zaskoczyć jakością :cry: ale nie taką :blush:
Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125722
Udostępnij na innych stronach

Strzykawki dostaniesz w najbliższej aptece . Ale jak robiłeś zgodnie z przepisem , to pewnie jest dobre , tak zawsze się wydaje gdy próbujesz surowe . ale po wędzeniu i parzeniu jest oki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125724
Udostępnij na innych stronach

Sądziłem, że nastrzykiwanie to tylko strzykawką, a to drugie to nakłuwanie :blush:

Oczywiście kupię sobie strzykawkę i wiele innych przydatnych sprzętów.

Osiągnęłem sukces na forum AD i mam zamiar przy Waszej pomocy zrobić to samo tutaj :grin:

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125726
Udostępnij na innych stronach

A co to znaczy "wiemy, wiemy" bo ja się z tym nie spotkałem i do solanki też nie dodałem.

A tak na serio, mięso z wody wyjąłem i obsuszam, wieczorem na sznurki a jutro do beczki.

Dzięki za rady.

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125731
Udostępnij na innych stronach

Witam, wyjęłem mięso z solanki, spróbowałem, jest za słone

Pytanie co sprubowales?

Jesli warstwe zewnetrzna miesa to sie niedziw a zeby ocenic przesolenie to polecam wykroic delikatnie mieso ze srodka szynki i wtedy ocenisz czy jest zaslone.

Nawet po wedzeniu i parzeniu wydaje sie niekiedy za slona a na drugi dzien powiesz ze niedosolona tak ze smak zdecydowanie sie zmienia.

Plukanie jesli za slona jest alternatywa ale nastrzykowe woda ?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125732
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem oczywiście ze środka, ponieważ klamka zapadła, mięso się obsusza pozostaje mi tylko opisać efekt końcowy ale to jeszcze chwila............
Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125733
Udostępnij na innych stronach

No to już zwędzone, niestety również przesolone. Solankę zrobilem następująco: 5,8kg mięsa, 4,5 l wody, 60dkg pektosoli, 40dkg soli. Mięso przebywało w solance 3 doby.

W przepisie była mowa o pektosoli 1,0 kg bez soli, może to była przyczyna. A może być przyczyną to, że sól była jodowana?

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125918
Udostępnij na innych stronach

60dkg pektosoli, 40dkg soli.

To jak na 4,5l wody ciut za dużo, a tak z przepisami to bądź ostrożny na przyszłość, przetestuj na kilogramie mięsa na początek. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125923
Udostępnij na innych stronach

Trochę przesadziłeś.Ja bym dał ok 75dkg peksoli.Napisz jeszcze w jakiej temperaturze peklowałeś bo to też ma znaczenie.Jeszcze na dodatek to za dużo tej solanki.Na 1kg mięsa daję o,4l solanki.Czyli w Twoim przypadku powinno być ok 2,4 l

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125925
Udostępnij na innych stronach

Bogdan1947 po pierwsze peklosól nie pektosól , po drugie przyjmuje się ,że solanki powinno być 40% wagi mięsa więc w Twoim wypadku ok 2,32 l a nie 4,5 l więc tym samym soli było sumarycznie zbyt dużo. Zastąpienie solą 40% peklosoli nie wpłynęło na słoność wyrobu . Ponadto z czasem ustalisz własną słonolubność - ja np pekluję ok 10 dni (raczej nie krócej ), stosując 85 g peklosoli na litr.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125926
Udostępnij na innych stronach

Jeśli robiłeś według tego przepisu Mira

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=343

to przesoliłeś :sad:

To znaczy że mój sposób/dawkowanie jest złe ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125928
Udostępnij na innych stronach

To znaczy że mój sposób/dawkowanie jest złe ?

Mirku pod żadnym względem :grin:

Twój przepis jest ok, sam już wypróbowałem. Tylko trzeba go dokładnie przeczytać i według swoich potrzeb dostosować.

Pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125929
Udostępnij na innych stronach

Jeśli robiłeś według tego przepisu Mira

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=343

to przesoliłeś :sad:

Tak to napisałeś, że sam zgłupiałem co tam jest nie tak. :shock:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125930
Udostępnij na innych stronach

Niestety Polska : Niemcy jest już 1:1

Oczywiście PEKLOSÓL

Miro, twój przepis na którym się wzorowałem jest oczywiście dobry, to ja spieprzyłem czyli przesoliłem. Teraz jeszcze raz uważnie przeczytałem i wszystko jasne. Na 10 l wody 0,85-1,0kg a ja to dałem na 4,5l

Tak jak koledzy wyżej zauważyli dałem za dużo wody, a w niej jeszcze podwójna dawka soli. :blush: :blush: :blush:

Może woda w parzeniu trochę wyciągnie?

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125932
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem nie męcz się tylko wprowadź co trzeba i po kłopocie:

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

 

:grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125933
Udostępnij na innych stronach

Miro, w Twoim przepisie jest OK, Kalkulator super.

Czy czas peklowania przy zastosowaniu ww kalkulatora jest uniwersalny, czy odnosi się tylko do Twojego przepisu, tzn 2-3 dni z nastrzykiwaniem?

Pozdrawiam Bogdan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125937
Udostępnij na innych stronach

Tabela peklowania i wszystko jasne :grin:

http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

Hanka_Kaszubka33

Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem....

GDYNIA MOJE MIASTO

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125944
Udostępnij na innych stronach

Bogdan1947 Tutaj masz jeszcze jeden kalkulator :

 

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=93

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125950
Udostępnij na innych stronach

Tabela peklowania i wszystko jasne :grin:

http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htm

A ja mam problem: w zapodanej tabeli peklowania mokrego

Pomiędzy linią "Temperatura peklowania" a linią "Nastrzyk"

Istnieją 2 ukryte linie: "Ilośc peklosoli (kg )" oraz "Ilośc peklosoli( gr )".

Co one sobą niosą, o czym to świadczy?.

Wystarczy zaznaczyć tą tabelę i wkleić ją do Excela.

Wtedy te linie ujawniają się. :???:

Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125952
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.