Bogdan1947 Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Września 2010 PILNEWitam, wyjęłem mięso z solanki, spróbowałem, jest za słone. Wędzone musi być jutro.Wylałem solankę, mieso włożyłem do zimnej wody na pół godz. potem do nowej wody mam zamiar trzymać tam 1godz. Czy to wystarczy??? Może coś mi poradzicie. Po 1godz. wyjmę z wody w celu obcieknięcia.Kawałki mają wagę ca 1kg, jeden jest wiekszy(kulka)Mięso to szynka wieprzowa i boczki Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Września 2010 Witaj kol Bogdanie,soliłeś może na oko :question: podaj więcej co i jak.Najważniejsze nie popadaj w panikę :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125718 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 25 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 25 Września 2010 W panikę nie wpadam ale nie chciałbym za mocno wymoczyć, wszystko przygotowałem zgodnie z art. na stronie gł. kol Miro ( zgodnie-tak mi się wydaje)W solance leżało od środy, codziennie dwa razy przewracałem i nakłuwałem. Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125720 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 25 Września 2010 Ja kiedyś ratowałem się w takiej sytuacji kilkukrotnym obfitym nastrzykiem wody połączonym z intensywnym masowaniem. Metoda nie opisana chyba na Forum, ale - jak się okazało - wielce skuteczna. A jej skuteczność możesz ocenić na podstawie smaku wody, którą wydobędziesz z mięsa podczas masowania. Głowa do góry - TO DZIAŁA :-) PS. Oczywiście woda do nastrzyku ma być zimna. PS.2. Coś mi się wydaje, że "załatwiłeś" się tymi nastrzykami w trakcie peklowania. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 25 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Września 2010 OK, ale ja nie mam strzykawki, jestem początkujący i niecierpliwy. Mam nadzieję wszystkich zaskoczyć jakością ale nie taką :blush: Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125722 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 25 Września 2010 i nakłuwałem.ale ja nie mam strzykawkitrochę przecząco sobie piszesz :-). W aptece kup za kilka zł max strzykawkę i najdłuższą igłę. Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125723 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 25 Września 2010 Strzykawki dostaniesz w najbliższej aptece . Ale jak robiłeś zgodnie z przepisem , to pewnie jest dobre , tak zawsze się wydaje gdy próbujesz surowe . ale po wędzeniu i parzeniu jest oki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 25 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Września 2010 Sądziłem, że nastrzykiwanie to tylko strzykawką, a to drugie to nakłuwanie :blush: Oczywiście kupię sobie strzykawkę i wiele innych przydatnych sprzętów. Osiągnęłem sukces na forum AD i mam zamiar przy Waszej pomocy zrobić to samo tutaj :grin: Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 25 Września 2010 Osiągnęłem sukces na forum ADwiemy, wiemy :wink: :wink: :wink: Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 25 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Września 2010 A co to znaczy "wiemy, wiemy" bo ja się z tym nie spotkałem i do solanki też nie dodałem.A tak na serio, mięso z wody wyjąłem i obsuszam, wieczorem na sznurki a jutro do beczki.Dzięki za rady. Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 25 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 25 Września 2010 Witam, wyjęłem mięso z solanki, spróbowałem, jest za słone Pytanie co sprubowales? Jesli warstwe zewnetrzna miesa to sie niedziw a zeby ocenic przesolenie to polecam wykroic delikatnie mieso ze srodka szynki i wtedy ocenisz czy jest zaslone. Nawet po wedzeniu i parzeniu wydaje sie niekiedy za slona a na drugi dzien powiesz ze niedosolona tak ze smak zdecydowanie sie zmienia. Plukanie jesli za slona jest alternatywa ale nastrzykowe woda ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 25 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 25 Września 2010 Próbowałem oczywiście ze środka, ponieważ klamka zapadła, mięso się obsusza pozostaje mi tylko opisać efekt końcowy ale to jeszcze chwila............ Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 26 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 26 Września 2010 No to już zwędzone, niestety również przesolone. Solankę zrobilem następująco: 5,8kg mięsa, 4,5 l wody, 60dkg pektosoli, 40dkg soli. Mięso przebywało w solance 3 doby.W przepisie była mowa o pektosoli 1,0 kg bez soli, może to była przyczyna. A może być przyczyną to, że sól była jodowana? Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Września 2010 60dkg pektosoli, 40dkg soli. To jak na 4,5l wody ciut za dużo, a tak z przepisami to bądź ostrożny na przyszłość, przetestuj na kilogramie mięsa na początek. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Września 2010 Trochę przesadziłeś.Ja bym dał ok 75dkg peksoli.Napisz jeszcze w jakiej temperaturze peklowałeś bo to też ma znaczenie.Jeszcze na dodatek to za dużo tej solanki.Na 1kg mięsa daję o,4l solanki.Czyli w Twoim przypadku powinno być ok 2,4 l Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125925 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Września 2010 Bogdan1947 po pierwsze peklosól nie pektosól , po drugie przyjmuje się ,że solanki powinno być 40% wagi mięsa więc w Twoim wypadku ok 2,32 l a nie 4,5 l więc tym samym soli było sumarycznie zbyt dużo. Zastąpienie solą 40% peklosoli nie wpłynęło na słoność wyrobu . Ponadto z czasem ustalisz własną słonolubność - ja np pekluję ok 10 dni (raczej nie krócej ), stosując 85 g peklosoli na litr. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Września 2010 Jeśli robiłeś według tego przepisu Mira http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=343 to przesoliłeś :sad: To znaczy że mój sposób/dawkowanie jest złe ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Września 2010 To znaczy że mój sposób/dawkowanie jest złe ?Mirku pod żadnym względem :grin: Twój przepis jest ok, sam już wypróbowałem. Tylko trzeba go dokładnie przeczytać i według swoich potrzeb dostosować. Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125929 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Września 2010 Jeśli robiłeś według tego przepisu Mira http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=343 to przesoliłeś :sad: Tak to napisałeś, że sam zgłupiałem co tam jest nie tak. :shock: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125930 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 26 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Września 2010 Niestety Polska : Niemcy jest już 1:1 Oczywiście PEKLOSÓL Miro, twój przepis na którym się wzorowałem jest oczywiście dobry, to ja spieprzyłem czyli przesoliłem. Teraz jeszcze raz uważnie przeczytałem i wszystko jasne. Na 10 l wody 0,85-1,0kg a ja to dałem na 4,5lTak jak koledzy wyżej zauważyli dałem za dużo wody, a w niej jeszcze podwójna dawka soli. :blush: :blush: :blush: Może woda w parzeniu trochę wyciągnie? Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Września 2010 Następnym razem nie męcz się tylko wprowadź co trzeba i po kłopocie: http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan1947 Opublikowano 26 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Września 2010 Miro, w Twoim przepisie jest OK, Kalkulator super.Czy czas peklowania przy zastosowaniu ww kalkulatora jest uniwersalny, czy odnosi się tylko do Twojego przepisu, tzn 2-3 dni z nastrzykiwaniem? Cytuj Pozdrawiam Bogdan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kaszubka33 Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Września 2010 Tabela peklowania i wszystko jasne :grin: http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Cytuj Hanka_Kaszubka33 Wszyscy Jesteśmy Aniołami Z Jednym Skrzydłem.... GDYNIA MOJE MIASTO Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Września 2010 Bogdan1947 Tutaj masz jeszcze jeden kalkulator : http://wedlinydomowe.pl/articles.php?topic=93 Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Września 2010 Tabela peklowania i wszystko jasne :grin: http://www.wedlinydomowe....apeklowania.htmA ja mam problem: w zapodanej tabeli peklowania mokrego Pomiędzy linią "Temperatura peklowania" a linią "Nastrzyk" Istnieją 2 ukryte linie: "Ilośc peklosoli (kg )" oraz "Ilośc peklosoli( gr )". Co one sobą niosą, o czym to świadczy?. Wystarczy zaznaczyć tą tabelę i wkleić ją do Excela. Wtedy te linie ujawniają się. :???: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4575-pomocy-mieso-zapeklowane-za-s%C5%82one/#findComment-125952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.