witcher Opublikowano 27 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Września 2010 Korzystając z wielu rad dotyczących produkcji mortadeli i tym podobnych produktów popełniłem ostatnio mortadelę wykonaną tylko z podudzi z kurczaka. Oto przepis i efekty: Skład Podudzia z kurczaka ( biodra z udkiem ) 5kg. Przyprawy 1 Pieprz biały miel. - 8 g 2 Gałka muszkatołowa - 5 g 3 Cukier - 10g 4 Woda - 1,3 litr Peklowanie Mięsa zapeklowane metodą suchą, mieszanką peklującą sól/Peklosól 50/50 w ilości 2 dkg na 1 kg mięsa. Czas peklowania 24 – 36 godz. W temp 4 – 6 st C Rozdrabnianie . Podudzia zmielone przez siatkę 2 mm dwa razy . Skórki tak samo dwa razy ale osobno . Po zmieleniu do lodówki na 1h. Kutrowanie – miksowanie i mieszanie Miesko mieszamy ręcznie, dodajemy zmielone skórki, wszystkie przyprawy i wodę o temp 2-3st C, mieszamy ręcznie do momentu wymieszania się składników, następnie miksujemy na jednolitą "papkę". Ja do miksowania użyłem blenderek Braun Nadziewanie Ścisło w osłonki sztuczne o średnicy ok 55mm. Osadzanie W temperaturze pokojowej około 30min Osuszanie i wędzenie Osuszanie w wędzarni z małą ilością dymu w temperaturze ok. 50-60 st C przez 30min Wędzenie dymem gorącym o temp 65 st C przez 1,5h Parzenie W wodzie o temperaturze ok. 75 st C. przez około 15 min Studzenie W zimnej wodzie około 15 min Chłodzenie Po ocieknięciu wody w lodówce Polecam dla naszych cudownych dzieci, moja córka zajada siętym specyfikiem SMACZNEGO Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Września 2010 Polecam dla naszych cudownych dzieci, moja córka zajada siętym specyfikiem Ja bym może też polecał , pod warunkiem że drób jest własnego chowu . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-126076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Września 2010 witcher, Bardzo ładna i udana produkcja. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-126107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Września 2010 Witcher; :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-126115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Września 2010 Ja bym może też polecał , pod warunkiem że drób jest własnego chowu Wiem o co chodzi ,ale nie każdy może sobie pozwolić na kurnik.Czy w związku z tym mamy zrezygnować z wyrobów z drobiu .? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-126147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Września 2010 Mortadela palce lizać :clap: Skład Podudzia z kurczaka ( biodra z udkiem ) 5kg. witcher, mam pytanie czy masz jakiś dobry sposób na szybkie trybowanie podudzi? Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-126154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WoytekK Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Września 2010 Witam ! Filmik z szybkiego trybowania udka :grin: Cytuj Jeżeli coś może się nie udać - nie uda się na pewno :wink: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-126159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Września 2010 Czy w związku z tym mamy zrezygnować z wyrobów z drobiu .? Nie rezygnujmy , jednak ograniczajmy do minimum drób z hodowli przemysłowej . Wartość odżywcza tego mięsa jest znikoma . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-126162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Września 2010 Ogólnie rzęcz biorąc to się z tym poglądem zgadzam,ale niestety większość nie ma takich możliwości i chcąc nie chcąc "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma" Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-126175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Września 2010 "jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma" Można by tak powiedzieć . Chociaż nie wiem ile należy zjeść mortadeli drobiowej coby na łuszczycę się rozchorować . Jednak od większej ilości zjadanych kurczaków hodowanych na skalę przemysłową , byłem chory i to przez parę lat . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-126188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Września 2010 Witam.Koledzy dobrze prawią nt. kurczaków przemysłowych. Ja też ten temat przerabiałem. Otóż pod koniec lat 70-ych kurczaków ci u nas był dostatek, niestety hodowanych na amerykańskich paszach z dodatkiem "nawet Pan Bóg nie wie czego". Kurczaki owe były naszym ulubionym mięskiem. Niestety pojawił się problem z bardzo przedwczesnym rozwojem młodszej córki. W wieku ok. 8-9 lat zaczęły jej się dośc gwałtownie rozwijać piersi. Po długim dochodzeniu lekarzy co do przyczyny wytypowano owe kurczaki. Po ich odstawieniu rozwój wrócił do normy. Na szczęście potem była blokada dostaw owych pasz (i niestety likwidacja wielu ferm). Teraz też kurczaczek z szynkowara jest ulubioną wędlinką mojej wnuczki, ale dokładamy starań by kurczak na talerzu wnuków był rzadkością.Jak już tu pisano, dzisiaj też kurczaki są faszerowane "Bóg jeden wie czym" skoro fermowy kurczak osiąga wagę ubojową w niewiele tygodni, a "prawdziwemu" zajmuje to prawie pół roku. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-126216 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 28 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Września 2010 Jak już tu pisano, dzisiaj też kurczaki są faszerowane "Bóg jeden wie czym" skoro fermowy kurczak osiąga wagę ubojową w niewiele tygodni, a "prawdziwemu" zajmuje to prawie pół roku. Bo on spożywa parę rzeczy, o których już pisałem, a nieprzestrzeganie przez hodowców odstawiania przed ubojem kokcidiostatyków powoduje to, że z mięskiem drobiu zjadamy te wspaniałości, a potem doktory się dziwią, że u chorych antybiotyk nie działa. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-126217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witcher Opublikowano 29 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 29 Września 2010 witcher, mam pytanie czy masz jakiś dobry sposób na szybkie trybowanie podudzi? Bardzo podobnie trybuje jak to widać na tym filmiku od WoytekK. Jak masz 10-15 ćwiartek do wytrybowania to przy 10 już nabierzesz wprawy Bo on spożywa parę rzeczy, o których już pisałem, a nieprzestrzeganie przez hodowców odstawiania przed ubojem kokcidiostatyków powoduje to, że z mięskiem drobiu zjadamy te wspaniałości, a potem doktory się dziwią, że u chorych antybiotyk nie działa. Lubię kurczaka i staram się kupić go zawsze od sprawdzonej babci na targu jeśli już najdzie nas chęć na pieczyste:) Niestety są to niewielkie ilości i przy produkcji mortadeli, czy wędzonych udek, muszę kupić już w sklepie. Zresztą praktycznie drób spożywamy w domu tylko przy okazji takich wędlinek które robię mniej więcej 3-4 razy do roku, dlatego mam nadzieję że nie wpłynie to negatywnie na nasze zdrowie. Poza tym porównując tak przygotowaną mortadelę z np: parówkami drobiowymi ze sklepu, które to nagminnie są serwowane dzieciom w polskich domach, korzystnie wypadnie jednak taka mortadelka. Pozdrawiam wszystkich serdecznie PS. Co do samego przepisu to aby wszystko było jasne: 1. Podana waga 5kg jest to waga całych bioder przed trybowaniem. Samego mięsa i skórek było ok 3,5kg, ale nie zważyłem tego dokładnie po zmieleniu mięska dlatego podałem wagę brutto 2. Podana ilość przypraw została dodana przy kutrowaniu na właśnie tą ilosć mięsa uzyskaną po trybowaniu i mieleniu. Cytuj Wiem co jem bo sam to robię Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-126240 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 29 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 29 Września 2010 Dzięki kolego WoytekK, mi trybowanie udek zajmowało do tej pory masę czasu a mozna to zrobic w parę sekund hehe. Czytam z przerażeniem wasze informacje na temat kurczaków, wiedziałem że są chodowane "na dopingu" ale nie sądziłem, że mogą być szkodliwe dla zdrowia spożywających. Choć kiedyś znajomy, wielki miłośnik kuraków typowy "kurczakożerca", był zszokowany gdy lekarz po jego wynikach z badań oznajmił mu, że ma w krwi liczne antybiotyki a koleś antybiotyków nie brał od paru lat! Nie wiem czy to możliwe ale po tym co przeczytałem zaczynam mu wierzyć :shock: Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-126254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Października 2010 Dzięki kolego WoytekK, mi trybowanie udek zajmowało do tej pory masę czasu a mozna to zrobic w parę sekund hehe. Czytam z przerażeniem wasze informacje na temat kurczaków, wiedziałem że są chodowane "na dopingu" ale nie sądziłem, że mogą być szkodliwe dla zdrowia spożywających. Choć kiedyś znajomy, wielki miłośnik kuraków typowy "kurczakożerca", był zszokowany gdy lekarz po jego wynikach z badań oznajmił mu, że ma w krwi liczne antybiotyki a koleś antybiotyków nie brał od paru lat! Nie wiem czy to możliwe ale po tym co przeczytałem zaczynam mu wierzyć :shock: :lol: :lol: antybiotyki we krwi, chyba pomyliłeś pojęcia Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-128302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 16 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Października 2010 :grin: Jestes chory? jedz drob zamiast szkodliwych antybiotykow:grin:Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4588-mortadela-drobiowa/#findComment-128322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.