Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy

 

Po wybudowaniu wędzarni ( start koniec sierpnia ) i dwukrotnym wykonaniu ( z braku sprzętu do zadymiania ) białej kiełbasy w dniu wczorajszym nastąpił dzień pierwszego zadymiania. Pozwoliłem sobie wykorzystać za bazę przepis Pedra za co z góry dziękuję.

Przepis Pedra - https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3060

 

Jako , że jeszcze miesiąc temu nie potrafiłem rozróżnić wołowiny od wieprzowiny z klasyfikacją mięs jest u mnie na bakier :grin: proszę o wyrozumiałość

 

Skład na ok 3 kg po zważeniu

- szynka 0,537 kg ( wp kl I ? )

- boczek tłusty 1,345 kg ( wp kl II ? )

- podgardle 0,475 kg

- wołowina 0,540 kg

 

Razem 2,981 kg

 

Peklowanie suche w lodówce - 24h , 19 g/kg soli i peklosoli w stosunku peklosól 55%, sól kłodawska 45%

 

Szynka, boczek, podgardle - peklowane razem do zmielenia na sitku 8 mm

http://img8.imageshack.us/img8/3352/dsc0072bf.jpg

 

Wołowina - do zmielenia na sitku 3 mm

http://img545.imageshack.us/img545/79/dsc0073v.jpg

 

Po zmieleniu dodałem do wołowiny 200ml zimnej wody + przyprawy:

- pieprz czarny zmielony 3g/ kg

- gorczyca 2g/kg

- kminek zmielony 1g/kg

- majeranek 2g/kg

- czosnek 2g/kg ( w praktyce dwa ząbki na 3 kg )

 

i wyrabiam klej + dodaję resztę mięsa zmielonego na fi 8. Mieszałem w porywach 2 razy po 5 min. Później padłem. Zanim padłem zrobiłem zdjęcie :grin:

 

http://img190.imageshack.us/img190/8972/dsc0079vi.jpg

 

i nabijanie w jelita wieprzowe 26-28 , pocięte na odcinki około 70 cm ( tak aby wyszły cztery kiełbaski ) , namoczone w letniej wodzie przez około 30 min.

Wygląd batonów , sposób okręcania, ścisłość napełnienia jelit - wprawa czyni mistrza, za miesiąc będzie lepiej :grin:

 

 

http://img827.imageshack.us/img827/9831/dsc0080l.jpg

http://img408.imageshack.us/img408/9563/dsc0081e.jpg

http://img243.imageshack.us/img243/3351/dsc0082s.jpg

 

Osadzanie 1 h w temp pokojowej , w między czasie odpalam wędzarnik.

Wędzarnik powstał na bazie projektu Wojtka Minora ( dzięki ) , wymaga jeszcze kilku usprawnień ale na razie ma wędzić :grin:

 

http://img37.imageshack.us/img37/5396/dsc0084iw.jpg

 

Osuszanie około 40 min starczyło - paliłem dębem

 

http://img832.imageshack.us/img832/5493/dsc0085m.jpg

 

Wiem , że skromnie w tej komorze, ale to przypominam jest TEST

 

I właściwe wędzenie , drewno śliwki i gruszy, wędzarnia trzyma temp 50-55st. jak ta lala.

 

http://img80.imageshack.us/img80/7084/dsc0086xa.jpg

 

http://img33.imageshack.us/img33/6080/dsc0088tt.jpg

 

Niestety choroba "zawodowa zadymiacza" mnie dopadła :lol:

http://img23.imageshack.us/img23/921/dsc0087zw.jpg

 

Po 30 min wędzenia

 

http://img841.imageshack.us/img841/8695/dsc0090rf.jpg

 

Po 60 min wędzenia musiałem dokupić "lekarstw"

 

http://img838.imageshack.us/img838/1631/dsc0091r.jpg

 

i dalej się pali, 54 st. na blacie

 

http://img84.imageshack.us/img84/2955/dsc0093hv.jpg

 

po 125 minutach właściwego wędzenia moje niedoświadczenie mówi mi że jest OK

 

http://img534.imageshack.us/img534/6408/dsc0094p.jpg

 

Parzenie w temp. 75 st. przez 25 min

 

http://img39.imageshack.us/img39/404/dsc0096i.jpg

 

i oto co wyszło po sparzeniu

 

http://img148.imageshack.us/img148/5822/dsc0098ab.jpg

 

http://img442.imageshack.us/img442/3752/dsc0099do.jpg

 

i po nocy w lodówce

 

http://img684.imageshack.us/img684/9517/dsc0125lv.jpg

 

Reasumując:

 

Nie podaję ile kg kiełbasy wyszło po sparzeniu z tej prostej przyczyny , że "sępy" wyciągały mi kiełbaskę prosto z garnka :grin:

 

Rewelacja w smaku, miód w gębie. Może z wyglądu miss polonia to to nie jest ale smakuje wybornie..i ten zapach ... :grin:

 

Problemy : nabijanie w jelita na razie mi nie wychodzi, okręcanie mozolnie i nie reprezentacyjnie, mieszanie ufff ( mieszarka to będzie moja następna inwestycja )

 

W środę następny test, 10 kg kiełbaski ( jeszcze nie wiem jakiej ) i 2 szyneczki na testy - właśnie się peklują - sama peklosól, wg tabeli Dziadka bez przypraw.

 

Oczywiście będę wdzięczny za rady bardziej doświadczonych zadymiaczy.

 

Pozdrawiam

Mirek

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje :grin: . Już nie będziesz chciał jeść wędlinek ze sklepu. Pierwsze koty za płoty :wink: .

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/#findComment-126628
Udostępnij na innych stronach

No jak na pierwszy raz to nieźle.Ja wiem ,że to rzecz gustu,ale czy trochę nie za pieprzna to kiełbaska. Musisz jeszcze trochę popracować nad nabijaniem .Jak ją nabijesz to ją obejrzyj i wykłuj powietrze to nie będzie takich podcieków galaretki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/#findComment-126633
Udostępnij na innych stronach

Może z wyglądu miss polonia to to nie jest ale smakuje wybornie

W porównaniu do mojej pierwszej kiełbasy :grin: (dawne to czasy były, oj dawne :rolleyes: ) kiełbaska wygląda ładnie :clap:

Co do nadziewania kiełbasy to już arkadiusz Ci napisał :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/#findComment-126636
Udostępnij na innych stronach

Moje gratulacje, jak na pierwszy raz bardzo ładny wyrób. :thumbsup: :clap:

 

Pozdrawiam Halusia

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/#findComment-126644
Udostępnij na innych stronach

Po zmieleniu dodałem do wołowiny 200ml zi

Wody to trochę przy dużo jak na niecałe 3kg mięsa, a nadziewanie powietrzem też nie służy wyrobowi. Ale co swoje, to swoje. :cool:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/#findComment-126658
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.