Mirek Goj Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 3 Października 2010 Witam po raz pierwszy Po wybudowaniu wędzarni ( start koniec sierpnia ) i dwukrotnym wykonaniu ( z braku sprzętu do zadymiania ) białej kiełbasy w dniu wczorajszym nastąpił dzień pierwszego zadymiania. Pozwoliłem sobie wykorzystać za bazę przepis Pedra za co z góry dziękuję. Przepis Pedra - https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=3060 Jako , że jeszcze miesiąc temu nie potrafiłem rozróżnić wołowiny od wieprzowiny z klasyfikacją mięs jest u mnie na bakier :grin: proszę o wyrozumiałość Skład na ok 3 kg po zważeniu - szynka 0,537 kg ( wp kl I ? ) - boczek tłusty 1,345 kg ( wp kl II ? ) - podgardle 0,475 kg - wołowina 0,540 kg Razem 2,981 kg Peklowanie suche w lodówce - 24h , 19 g/kg soli i peklosoli w stosunku peklosól 55%, sól kłodawska 45% Szynka, boczek, podgardle - peklowane razem do zmielenia na sitku 8 mm http://img8.imageshack.us/img8/3352/dsc0072bf.jpg Wołowina - do zmielenia na sitku 3 mm http://img545.imageshack.us/img545/79/dsc0073v.jpg Po zmieleniu dodałem do wołowiny 200ml zimnej wody + przyprawy: - pieprz czarny zmielony 3g/ kg - gorczyca 2g/kg - kminek zmielony 1g/kg - majeranek 2g/kg - czosnek 2g/kg ( w praktyce dwa ząbki na 3 kg ) i wyrabiam klej + dodaję resztę mięsa zmielonego na fi 8. Mieszałem w porywach 2 razy po 5 min. Później padłem. Zanim padłem zrobiłem zdjęcie :grin: http://img190.imageshack.us/img190/8972/dsc0079vi.jpg i nabijanie w jelita wieprzowe 26-28 , pocięte na odcinki około 70 cm ( tak aby wyszły cztery kiełbaski ) , namoczone w letniej wodzie przez około 30 min. Wygląd batonów , sposób okręcania, ścisłość napełnienia jelit - wprawa czyni mistrza, za miesiąc będzie lepiej :grin: http://img827.imageshack.us/img827/9831/dsc0080l.jpg http://img408.imageshack.us/img408/9563/dsc0081e.jpg http://img243.imageshack.us/img243/3351/dsc0082s.jpg Osadzanie 1 h w temp pokojowej , w między czasie odpalam wędzarnik. Wędzarnik powstał na bazie projektu Wojtka Minora ( dzięki ) , wymaga jeszcze kilku usprawnień ale na razie ma wędzić :grin: http://img37.imageshack.us/img37/5396/dsc0084iw.jpg Osuszanie około 40 min starczyło - paliłem dębem http://img832.imageshack.us/img832/5493/dsc0085m.jpg Wiem , że skromnie w tej komorze, ale to przypominam jest TEST I właściwe wędzenie , drewno śliwki i gruszy, wędzarnia trzyma temp 50-55st. jak ta lala. http://img80.imageshack.us/img80/7084/dsc0086xa.jpg http://img33.imageshack.us/img33/6080/dsc0088tt.jpg Niestety choroba "zawodowa zadymiacza" mnie dopadła :lol: http://img23.imageshack.us/img23/921/dsc0087zw.jpg Po 30 min wędzenia http://img841.imageshack.us/img841/8695/dsc0090rf.jpg Po 60 min wędzenia musiałem dokupić "lekarstw" http://img838.imageshack.us/img838/1631/dsc0091r.jpg i dalej się pali, 54 st. na blacie http://img84.imageshack.us/img84/2955/dsc0093hv.jpg po 125 minutach właściwego wędzenia moje niedoświadczenie mówi mi że jest OK http://img534.imageshack.us/img534/6408/dsc0094p.jpg Parzenie w temp. 75 st. przez 25 min http://img39.imageshack.us/img39/404/dsc0096i.jpg i oto co wyszło po sparzeniu http://img148.imageshack.us/img148/5822/dsc0098ab.jpg http://img442.imageshack.us/img442/3752/dsc0099do.jpg i po nocy w lodówce http://img684.imageshack.us/img684/9517/dsc0125lv.jpg Reasumując: Nie podaję ile kg kiełbasy wyszło po sparzeniu z tej prostej przyczyny , że "sępy" wyciągały mi kiełbaskę prosto z garnka :grin: Rewelacja w smaku, miód w gębie. Może z wyglądu miss polonia to to nie jest ale smakuje wybornie..i ten zapach ... :grin: Problemy : nabijanie w jelita na razie mi nie wychodzi, okręcanie mozolnie i nie reprezentacyjnie, mieszanie ufff ( mieszarka to będzie moja następna inwestycja ) W środę następny test, 10 kg kiełbaski ( jeszcze nie wiem jakiej ) i 2 szyneczki na testy - właśnie się peklują - sama peklosól, wg tabeli Dziadka bez przypraw. Oczywiście będę wdzięczny za rady bardziej doświadczonych zadymiaczy. Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Października 2010 Gratuluje udanej kiełbasy i fajnej wędzarni. :clap: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/#findComment-126626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Października 2010 Gratulacje :grin: . Już nie będziesz chciał jeść wędlinek ze sklepu. Pierwsze koty za płoty :wink: . Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/#findComment-126628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Października 2010 No jak na pierwszy raz to nieźle.Ja wiem ,że to rzecz gustu,ale czy trochę nie za pieprzna to kiełbaska. Musisz jeszcze trochę popracować nad nabijaniem .Jak ją nabijesz to ją obejrzyj i wykłuj powietrze to nie będzie takich podcieków galaretki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/#findComment-126633 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Października 2010 Może z wyglądu miss polonia to to nie jest ale smakuje wybornieW porównaniu do mojej pierwszej kiełbasy :grin: (dawne to czasy były, oj dawne :rolleyes: ) kiełbaska wygląda ładnie :clap: Co do nadziewania kiełbasy to już arkadiusz Ci napisał Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/#findComment-126636 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Października 2010 Moje gratulacje, jak na pierwszy raz bardzo ładny wyrób. :thumbsup: :clap: Pozdrawiam Halusia Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/#findComment-126644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Października 2010 Po zmieleniu dodałem do wołowiny 200ml ziWody to trochę przy dużo jak na niecałe 3kg mięsa, a nadziewanie powietrzem też nie służy wyrobowi. Ale co swoje, to swoje. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/#findComment-126658 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 3 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Października 2010 Bardzo ładne wyroby :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4607-moja-pierwsza-w%C4%99dzona-kie%C5%82basa/#findComment-126682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.