Skocz do zawartości

Kiełbasy grube z dzika


Rekomendowane odpowiedzi

Robiłem już kilkakrotnie kiełbasy typu krakowska czy szynkowa z dzika.

Do krakowskiej dodawałem wieprzowiny a do szynkowej wołowiny. Kiełbasy robione wg. receptur z 16.

Za każdym razem pojawia się wada w postaci dziur.

 

Nigdy mi się nie zdarza jak robię te kiełbasy z wieprzowiny, czy wołowiny!!!

A z dzika za każdym razem są takie wady. W różnych miejscach. Nie w całej objętości, ale są.

Czy przyczyną może być łącznie mięsa z dzika z innymi?

Czy mięso z dzika nie nadaje się do takich grubych wyrobów?

W smaku jest super, tylko wizualnie do kitu w niektórych miejscach.

Może należałoby robić 100% dzik i nie dodawać wody? Nie parzyć tylko podpiec w wędzarni?

Dzięki za porady.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4643-kie%C5%82basy-grube-z-dzika/
Udostępnij na innych stronach

Witaj beiot, Twoje wyroby zawsze wyglądają super :clap:

A co to jest receptura nr 16?

Raz bylem obecny przy robieniu i wędzeniu wyrobów z dzika, kiełbasa nigdy nie była parzona, tylko pod koniec wędzenia pieczona, nie rozpadała się, nie miała dziur. Dodatkiem był wieprzowy boczek. :thumbsup:

Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4643-kie%C5%82basy-grube-z-dzika/#findComment-128031
Udostępnij na innych stronach

A co to jest receptura nr 16?

Wtajemniczeni wiedzą :wink:

Wpisz w szukajkę: szesnastka.

 

Dodatkiem był wieprzowy boczek

Jakoś nie widzę szynkowej z boczkiem. :grin:

 

Pytanie dotyczy kiełbas typu szynkowa i a'la krakowska, a nie cienkich.

Z tymi od dawna jakoś sobie radzę :grin:

Wędziłem i parzyłem już nie raz i nie tylko z dzika.

ale narobiłem dymu 🙂

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4643-kie%C5%82basy-grube-z-dzika/#findComment-128032
Udostępnij na innych stronach

beiot, Moim skromnym zdaniem wina leży po stronie mięsa z dzika. Nie wiem jaki mija okres od polowania do wykonania kiełbasy ale spróbuj wydłużyć czas peklowania mięsa z dzika oraz unikaj dodawania mięsa o innej konsystencji, gdyż zdarzają się zaparzenia, wodnistość itp.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4643-kie%C5%82basy-grube-z-dzika/#findComment-128052
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.