arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 24 Marca 2010 Do Swiąt chyba nie dotrwa :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-106398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 24 Marca 2010 Do Swiąt chyba nie dotrwa :thumbsup: :thumbsup:Jeżeli ta odpowiedź była do mnie, to tymbardziej nie rozumię po co mrozić ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-106399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 24 Marca 2010 Chcę sprawdzić jak będzie smakowała po rozmrożeniu.Doświadczenia nigdy za wiele. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-106400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 24 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 24 Marca 2010 No chyba że to doświadczenie,u mnie leży w lodówce już chyba 4 miesiąc i żadnych negatywnych oznak, tylko sól wychodzi na górę, żadej pleśni.Dlatego moje pytanie, po co mrozić?I mam kilka gatunków, albo rodzajów mięska.Jak zamrozisz to IMO nawilgnie, czy o to ci chodzi ? Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-106408 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 25 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 25 Marca 2010 U mnie też leży schab i basturma, które robiłem na Boże Narodzenie, ale trochę czasu brakło do osiągnięcia celu. I nie powiem żeby im coś brakowało. Są tylko coraz twardsze. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-106629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 26 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 26 Marca 2010 I nie powiem żeby im coś brakowało. Są tylko coraz twardsze.I coraz smaczniejsze. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-106672 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 12 Maja 2010 Mój schab bez kości :wink: po peklowaniu i przepalaniu troche syropu buraka cukrowego i pieprzu w piżamkę i do dojrzewania pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-111345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 12 Maja 2010 i przepalaniu Mógłbyś to rozwinąć bo nie bardzo rozumiem :shock: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-111346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 12 Maja 2010 Mógłbyś to rozwinąć bo nie bardzo rozumiemPrzepalnie znaczy po peklowaniu na sucho dajemy mięsku trochę odpocząć tak aby sól się równomiernie w tkankach rozmieściła. Ja to połączyłem z prasowaniem(bez żelaska). Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-111349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 12 Maja 2010 Ja bym to nazwał osadzaniem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-111357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 12 Maja 2010 "II faza to dalszy ciąg procesu peklowania tzw. „przepalanie” powinna przebiegać w temperaturze 6-8 st. C i wilgotności 85-90% przez okres około 12 do 14 dni w zależności od wielkości kawałków mięsa. W tym czasie mięso możemy wyjąć z solanki i po prostu zawiesić w wilgotnym pomieszczeniu. Wysoka wilgotność względna zapobiega nadmiernemu wysuszeniu mięsa. Jeżeli peklowaliśmy na sucho to po zakończeniu procesu peklowania mięso obmywamy solanką o stężeniu 7 st. Be (patrz tabele Maxella)."Źródłohttp://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=276Osadzanie to troszkę coś podobnego, chodzi tu o osadzenie się farszu w osłonkach i co za tym idzie dziadek Ci napewno więcej na temat podpowie :wink: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-111361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 12 Maja 2010 To już nie Polędwica suszona a`la wędliny parmeńskietyko żelaskowa smarowana zukrem. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-111364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 12 Maja 2010 Co to osadzanie to ja wiem co to jest i dlatego napisałem ,że to jest coś podobnego do osadzania.Robię już dłuższy czas taką polędwicę i nigdzie nie spotkałem się z takim określeniem i stąd moję dociekania.Ale jak to mówią człowiek uczy się całe życie i głupi umiera. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-111367 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 26 Maja 2010 Moja polędwica weszła w drugą fazę: http://img401.imageshack.us/img401/350/20100525062.jpg myślicie, że może sobie tak wisieć? To jest w kuchni, niedaleko okna. Powiem szczerze, mam lekkie obawy czy się nie potrujemy tą polędwicą, bo tak bez żadnej termicznej obróbki... Czy ona może się jakoś zepsuć i nam zaszkodzić? Jakie będą ku temu przesłanki? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-112860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 26 Maja 2010 A niech se wisi tak przez 5 dni a potem do lodówki na 7dni i można się raczyć wspaniałą wędlinką.Może pokryć się białym nalotem ,ale to tak ma być.A jak tak bardzo się boisz to ja chętnie to skonsumuję :grin: tylko mi to wyślij/pokrywam koszt wysyłki/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-112892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 26 Maja 2010 Aż tak bardzo się nie boję :grin: A do lodówki mam ją włożyć w tej pończosze? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-112915 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 26 Maja 2010 Tak.Dopiero po 7 dniach rozpakowywujesz i na kanapeczkę .Jak będzie w lodówce to ją przewracaj. :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-112918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 26 Maja 2010 Ok, dzięki. No to czekamy... Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-112928 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 4 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 4 Czerwca 2010 pare tygodni później pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-113874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Dziś spróbowałam moją polędwiczkę i muszę przyznać, ze smak mnie zaskoczył... Robiłam ją bardziej z ciekawości, nie przypuszczałam, że może być taka pyszna. Boże daj mi siłę, żeby doleżała w lodówce do soboty, do urodzin mojej córci Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-113983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 6 Czerwca 2010 No właśnie fotki na razie nie robię, bo nie wyciągam jej z pończoszki, tylko kawałeczek sobie ukroiłam Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-113986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Cierpliwości.Dłużej poleży to będzie jeszcze lepsza.Ale to chyba jutro ta degustacja?.Czekamy na fotki i wrażenia smakowe :thumbsup: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-113988 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Spoko może leżeć bez opakowania.Od pierwszego do ostatniego dnia III etapu.Ja mam jeszcze kawalki polędwicy a'la i basturmiktóre leżą od świąt grudniowych 2009 i żadnej pleśni,tylko rewelacyjny smak i coraz lepszypolecam Basturmie Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-113995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 6 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 6 Czerwca 2010 Ale to chyba jutro ta degustacja?już dziś była degustacja Ale póki co po kawałeczku, bo całość jest przeznaczona na sobotę, na urodziny córci. Jutro ją wypakuję i zrobię fotkę. Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-114000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 12 Czerwca 2010 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 12 Czerwca 2010 degustacja wędlin dojrzewających :grin: pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/26/#findComment-114334 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.