Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Do Swiąt chyba nie dotrwa :thumbsup: :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Do Swiąt chyba nie dotrwa :thumbsup: :thumbsup:

Jeżeli ta odpowiedź była do mnie, to tymbardziej nie rozumię po co mrozić ?

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Chcę sprawdzić jak będzie smakowała po rozmrożeniu.Doświadczenia nigdy za wiele.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

No chyba że to doświadczenie,

u mnie leży w lodówce już chyba 4 miesiąc i żadnych negatywnych oznak, tylko sól wychodzi na górę, żadej pleśni.

Dlatego moje pytanie, po co mrozić?

I mam kilka gatunków, albo rodzajów mięska.

Jak zamrozisz to IMO nawilgnie, czy o to ci chodzi ?

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

U mnie też leży schab i basturma, które robiłem na Boże Narodzenie, ale trochę czasu brakło do osiągnięcia celu. I nie powiem żeby im coś brakowało. Są tylko coraz twardsze.
AREK

I nie powiem żeby im coś brakowało. Są tylko coraz twardsze.

I coraz smaczniejsze.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

  • 1 miesiąc temu...

Mój schab bez kości :wink: po peklowaniu i przepalaniu

 

troche syropu buraka cukrowego

i pieprzu

w piżamkę i do dojrzewania

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

i przepalaniu

Mógłbyś to rozwinąć bo nie bardzo rozumiem :shock:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Mógłbyś to rozwinąć bo nie bardzo rozumiem

Przepalnie znaczy po peklowaniu na sucho dajemy mięsku trochę odpocząć tak aby sól się równomiernie w tkankach rozmieściła. Ja to połączyłem z prasowaniem(bez żelaska).

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Ja bym to nazwał osadzaniem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

"II faza to dalszy ciąg procesu peklowania tzw. „przepalanie” powinna przebiegać w temperaturze 6-8 st. C i wilgotności 85-90% przez okres około 12 do 14 dni w zależności od wielkości kawałków mięsa. W tym czasie mięso możemy wyjąć z solanki i po prostu zawiesić w wilgotnym pomieszczeniu. Wysoka wilgotność względna zapobiega nadmiernemu wysuszeniu mięsa. Jeżeli peklowaliśmy na sucho to po zakończeniu procesu peklowania mięso obmywamy solanką o stężeniu 7 st. Be (patrz tabele Maxella)."

Źródło

http://wedlinydomowe.pl/articles.php?id=276

Osadzanie to troszkę coś podobnego, chodzi tu o osadzenie się farszu w osłonkach i co za tym idzie :cool: dziadek Ci napewno więcej na temat podpowie :wink:

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

To już nie Polędwica suszona a`la wędliny parmeńskie

tyko żelaskowa smarowana zukrem.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Co to osadzanie to ja wiem co to jest i dlatego napisałem ,że to jest coś podobnego do osadzania.Robię już dłuższy czas taką polędwicę i nigdzie nie spotkałem się z takim określeniem i stąd moję dociekania.Ale jak to mówią człowiek uczy się całe życie i głupi umiera. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • 2 tygodnie później...

Moja polędwica weszła w drugą fazę:

http://img401.imageshack.us/img401/350/20100525062.jpg

myślicie, że może sobie tak wisieć? To jest w kuchni, niedaleko okna.

Powiem szczerze, mam lekkie obawy czy się nie potrujemy tą polędwicą, bo tak bez żadnej termicznej obróbki... Czy ona może się jakoś zepsuć i nam zaszkodzić? Jakie będą ku temu przesłanki?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

A niech se wisi tak przez 5 dni a potem do lodówki na 7dni i można się raczyć wspaniałą wędlinką.Może pokryć się białym nalotem ,ale to tak ma być.A jak tak bardzo się boisz to ja chętnie to skonsumuję :grin: tylko mi to wyślij/pokrywam koszt wysyłki/

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Aż tak bardzo się nie boję :grin:

A do lodówki mam ją włożyć w tej pończosze?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Tak.Dopiero po 7 dniach rozpakowywujesz i na kanapeczkę .Jak będzie w lodówce to ją przewracaj. :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

  • 2 tygodnie później...

pare tygodni później :cool:

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Dziś spróbowałam moją polędwiczkę i muszę przyznać, ze smak mnie zaskoczył... Robiłam ją bardziej z ciekawości, nie przypuszczałam, że może być taka pyszna. Boże daj mi siłę, żeby doleżała w lodówce do soboty, do urodzin mojej córci :D

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

No właśnie fotki na razie nie robię, bo nie wyciągam jej z pończoszki, tylko kawałeczek sobie ukroiłam :D

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Cierpliwości.Dłużej poleży to będzie jeszcze lepsza.Ale to chyba jutro ta degustacja?.Czekamy na fotki i wrażenia smakowe :thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Spoko może leżeć bez opakowania.

Od pierwszego do ostatniego dnia III etapu.

Ja mam jeszcze kawalki polędwicy a'la i basturmi

które leżą od świąt grudniowych 2009 i żadnej pleśni,

tylko rewelacyjny smak i coraz lepszy

polecam Basturmie

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Ale to chyba jutro ta degustacja?

już dziś była degustacja :) Ale póki co po kawałeczku, bo całość jest przeznaczona na sobotę, na urodziny córci. Jutro ją wypakuję i zrobię fotkę.

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

degustacja wędlin dojrzewających :grin:

pozdrawiam

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.