roger Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #801 Opublikowano 8 Września 2010 No jak wszyscy się chwalą to i ja się pochwalę w sobotę też popełniłem .... to szare to schab (juz teraz prawie poledwica) w tymianku, majeranku i czosnku ..... a po prawej szynka w papryce, pieprzu i czosnku jutro koniec I etapu i "ubieramy" ..... a w talerzyku Basturma jeszcze ze 4 dni się pomeczy w chłodzie ..... jeszcze bez przypraw http://a.imageshack.us/img822/5200/mojeala.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-123533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #802 Opublikowano 8 Września 2010 no roger... fajne to wygląda :clap: opisz troche więcej. Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-123534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #803 Opublikowano 8 Września 2010 Prezentuje się pięknie, na pewno lepiej niż mój skromny kawałek. W jaki sposób przechowujesz w lodówce, i w jakiej temperaturze? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-123535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #804 Opublikowano 8 Września 2010 Lodówka na strychu na minimum w środku jest 4-7 stopni a leży sobie w pojemniczku widocznym z tyły z dekielkiem ale nie jest to pojemnik szczelny ma "oddychajace szparki". Codziennie przekładane i odlewałem naciek .... od wczoraj jest praktycznie sucho .... tylko wołowinka ściśnięta kamyczkiem troszkę jeszcze się "poci"Poczatkowo plany na szyneczkę były inne miał byc Schinkenspek ale przedobrzyłem z solą i nie było grama tłuszczyku ..... więc zywota dokona jako a'la Parma Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-123536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #805 Opublikowano 9 Września 2010 Zbliża się doba po włożeniu do lodówki, jedno co mnie martwi to fakt, że bardzo mało soków wyszło na zewnątrz, mięso wilgotne, ale kałuży brak. Temperatura w środku ok. 7 stopni. Mięso przełożyłem do szklanego naczynia z pokrywą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-123639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #806 Opublikowano 9 Września 2010 Dziękuję za pocieszenie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-123642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #807 Opublikowano 9 Września 2010 ale kałuży brakIle wody oczekiwałeś :question: Ja zasoliłem w grudniu´09 całą szynkę z golonkiem waga 14,5kg wtedy wyszło ok. 0,5l wody i to w ciągu 21 dni https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=113158#113158 Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-123645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #808 Opublikowano 9 Września 2010 Oczekiwałem ok. łyżki, jak to zwykle bywa kiedy mięso leży w lodówce, ale może tym razem to sprawa dobrej jakości mięsa, a nie podłego schabu z Tesco. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-123646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #809 Opublikowano 9 Września 2010 Oczekiwałem ok. łyżki, jak to zwykle bywa kiedy mięso leży w lodówce, ale może tym razem to sprawa dobrej jakości mięsa, a nie podłego schabu z Tesco.I tu się z Tobą zgodzę. Marketowe po zasoleniu pływa we własnym sosie. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-123721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 9 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #810 Opublikowano 9 Września 2010 Dzisiaj 6 dzień peklowania wiec wędlinki zapakowałem w piżamki i posznurowałem ..... czas sie posuszyć ....i wiszą w kominku ( nieopalanym .. ) ...... Basturma obtoczona w kozieradce papryce i czosnku jeszcze na 2-3 dni do lodóweczki .....hmmmm dałem kupę soli morskiej ale zaniepokoiła mnie struktura mięska jakby delikatne przebarwienia tęczowe ....ale zapaszek super OK na wszelki wypadek do przypraw dodałem odrobinkę peklosoli http://img833.imageshack.us/img833/5456/wedlinkizapakowane.jpg Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-123724 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #811 Opublikowano 12 Września 2010 roger pamiętasz ile dałeś soli na kg schabu? Ja się obawiam, że moje 3 % to trochę za mało będzie, wizualnie Twoje wygląda grubiej przysypane. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #812 Opublikowano 12 Września 2010 Z tego co wyczytałem tutaj , to taka powiedzmy dobra miara to ok 45-50 g/kg .Tak mi się wydaje , ja przynajmniej tego będę się trzymał . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124100 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #813 Opublikowano 12 Września 2010 No właśnie teorii jest kilka...Jeśli bym teraz domieszał soli byłby to błąd, czy nie ma żadnych przeciwwskazań? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #814 Opublikowano 12 Września 2010 Ja to się tez zastanawiam nad dodaniem peklosoli w celu zachowania koloru mięsa , jeśli chcę dać 45g/ kg mięsa soli . To myślę , że 15g pekolsoli i 30 g soli będzie ok. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie zanim będzie za późno :P Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124116 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #815 Opublikowano 12 Września 2010 Możesz tak zrobić choć ja robię na samaj soli i kolorek też niczego sobie.Czym mniej chemii tym lepiej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #816 Opublikowano 12 Września 2010 Ja dałem na 2,5 kg miesa schab i szynka pól na pół grubą panierkę z soli morskiej zmieszanej z 2 łyżeczkami peklosoli i podsypałem troszkę na dno naczynia .....wiec raczej za dużo niż za mało ....tak na wszelki wypadek .... ale mięsko pościło sporo soczków które odlewałem, obsycha 2,5 dnia w kominku i na razie nic się niepokojącego nie dzieje .... Ale mam male pytanko do tych co juz robili czy to się robi wyczuwalnie twarde na wierzchu czy ciągle jest miękko gumowate ? Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #817 Opublikowano 12 Września 2010 Lepiej jak byłoby gumowate.Jak twardnieje to zbyt szybko wysycha.Nawet są tacy co zraszają , aby tak szybko nie wysychało. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #818 Opublikowano 12 Września 2010 Czyli OK ..... bo gumisie się robią .....szyber w kominku otwarty i drzwiczki uchylone wiec cug maja cały czas .... i koło 19-20 stopni..... nie mam bladego pojecia jaka tam jest wilgotność ..... .... ale może sie uda Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #819 Opublikowano 12 Września 2010 Dodałem 10 g soli i 10 g kolendry, zobaczymy co z tego wyniknie.Mięso wilgotne, wręcz mokre, nadmiar soków usunięty. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #820 Opublikowano 12 Września 2010 Moje przy pakowaniu w pończoszki też było wilgotne a przy sznurowaniu wręcz zmoczyło troszkę osłonkę..... tak ma być .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #821 Opublikowano 12 Września 2010 Na całe szczęście pachnie ładnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124171 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #822 Opublikowano 12 Września 2010 Wiesz jakby co to ja mam psa ....wszystkożernego ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackfantom Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #823 Opublikowano 12 Września 2010 Ja sam jestem wszystkożerny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarkof Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #824 Opublikowano 12 Września 2010 Moje przy pakowaniu w pończoszki też było wilgotne a przy sznurowaniu wręcz zmoczyło troszkę osłonkę..... tak ma być .... Przy tym etapie zawsze miałem suche. Cytuj zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.pozdrawiamjarek.f Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 12 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #825 Opublikowano 12 Września 2010 Wiesz kapać nie kapało ale pończoszki były wilgotne ..... .... i tak za późno bo już 2,5 dnia się suszą jak na razie ładnie pachnie i nic niepokojącego nie widzę .... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/465-pol%C4%99dwica-suszona-ala-w%C4%99dliny-parme%C5%84skie/page/33/#findComment-124220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.