Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No jak wszyscy się chwalą to i ja się pochwalę w sobotę też popełniłem .... ;) to szare to schab (juz teraz prawie poledwica) w tymianku, majeranku i czosnku ..... a po prawej szynka w papryce, pieprzu i czosnku jutro koniec I etapu i "ubieramy" ..... a w talerzyku Basturma jeszcze ze 4 dni się pomeczy w chłodzie ..... jeszcze bez przypraw

 

http://a.imageshack.us/img822/5200/mojeala.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

no roger... fajne to wygląda :clap:

opisz troche więcej.

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Prezentuje się pięknie, na pewno lepiej niż mój skromny kawałek.

W jaki sposób przechowujesz w lodówce, i w jakiej temperaturze?

Lodówka na strychu na minimum w środku jest 4-7 stopni a leży sobie w pojemniczku widocznym z tyły z dekielkiem ale nie jest to pojemnik szczelny ma "oddychajace szparki". Codziennie przekładane i odlewałem naciek .... od wczoraj jest praktycznie sucho .... tylko wołowinka ściśnięta kamyczkiem troszkę jeszcze się "poci"

Poczatkowo plany na szyneczkę były inne miał byc Schinkenspek ale przedobrzyłem z solą i nie było grama tłuszczyku ..... więc zywota dokona jako a'la Parma ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Zbliża się doba po włożeniu do lodówki, jedno co mnie martwi to fakt, że bardzo mało soków wyszło na zewnątrz, mięso wilgotne, ale kałuży brak.

 

Temperatura w środku ok. 7 stopni.

 

Mięso przełożyłem do szklanego naczynia z pokrywą.

ale kałuży brak

Ile wody oczekiwałeś :question:

Ja zasoliłem w grudniu´09 całą szynkę z golonkiem waga 14,5kg wtedy wyszło ok. 0,5l wody i to w ciągu 21 dni

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=113158#113158

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Oczekiwałem ok. łyżki, jak to zwykle bywa kiedy mięso leży w lodówce, ale może tym razem to sprawa dobrej jakości mięsa, a nie podłego schabu z Tesco.

Oczekiwałem ok. łyżki, jak to zwykle bywa kiedy mięso leży w lodówce, ale może tym razem to sprawa dobrej jakości mięsa, a nie podłego schabu z Tesco.

I tu się z Tobą zgodzę.

Marketowe po zasoleniu pływa we własnym sosie.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Dzisiaj 6 dzień peklowania wiec wędlinki zapakowałem w piżamki i posznurowałem ..... czas sie posuszyć ....i wiszą w kominku ( nieopalanym .. ;) ) ......

Basturma obtoczona w kozieradce papryce i czosnku jeszcze na 2-3 dni do lodóweczki .....hmmmm dałem kupę soli morskiej ale zaniepokoiła mnie struktura mięska jakby delikatne przebarwienia tęczowe ....ale zapaszek super OK na wszelki wypadek do przypraw dodałem odrobinkę peklosoli

 

 

http://img833.imageshack.us/img833/5456/wedlinkizapakowane.jpg

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

roger pamiętasz ile dałeś soli na kg schabu?

Ja się obawiam, że moje 3 % to trochę za mało będzie, wizualnie Twoje wygląda grubiej przysypane.

Z tego co wyczytałem tutaj , to taka powiedzmy dobra miara to ok 45-50 g/kg .

Tak mi się wydaje , ja przynajmniej tego będę się trzymał .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Ja to się tez zastanawiam nad dodaniem peklosoli w celu zachowania koloru mięsa , jeśli chcę dać 45g/ kg mięsa soli . To myślę , że 15g pekolsoli i 30 g soli będzie ok. Jeśli jestem w błędzie to mnie poprawcie zanim będzie za późno :P

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Możesz tak zrobić choć ja robię na samaj soli i kolorek też niczego sobie.Czym mniej chemii tym lepiej.

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Ja dałem na 2,5 kg miesa schab i szynka pól na pół grubą panierkę z soli morskiej zmieszanej z 2 łyżeczkami peklosoli i podsypałem troszkę na dno naczynia .....wiec raczej za dużo niż za mało ....tak na wszelki wypadek .... ale mięsko pościło sporo soczków które odlewałem, obsycha 2,5 dnia w kominku i na razie nic się niepokojącego nie dzieje .... Ale mam male pytanko do tych co juz robili czy to się robi wyczuwalnie twarde na wierzchu czy ciągle jest miękko gumowate ?

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Lepiej jak byłoby gumowate.

Jak twardnieje to zbyt szybko wysycha.

Nawet są tacy co zraszają , aby tak szybko nie wysychało.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Czyli OK ..... bo gumisie się robią .....szyber w kominku otwarty i drzwiczki uchylone wiec cug maja cały czas .... i koło 19-20 stopni..... nie mam bladego pojecia jaka tam jest wilgotność ..... :( .... ale może sie uda ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Moje przy pakowaniu w pończoszki też było wilgotne a przy sznurowaniu wręcz zmoczyło troszkę osłonkę..... tak ma być .... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Wiesz jakby co to ja mam psa ....wszystkożernego ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Moje przy pakowaniu w pończoszki też było wilgotne a przy sznurowaniu wręcz zmoczyło troszkę osłonkę..... tak ma być .... ;)

Przy tym etapie zawsze miałem suche.

zniszczyłem chińczyka przy kabanosach, nadziewarkę znaczy się.

pozdrawiam

jarek.f

Wiesz kapać nie kapało ale pończoszki były wilgotne ..... :( .... i tak za późno bo już 2,5 dnia się suszą jak na razie ładnie pachnie i nic niepokojącego nie widzę ....

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.