Einshell Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 20 Października 2010 No i oto chodzi Bracia !!! :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/4/#findComment-128795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 21 Października 2010 A jak wygląda Borniak na tle dyskusji "Ruszta albo nie ruszta" :question: Mam grill - wędzarnię, zastanawiam się nad zrezygnowaniem z wędzenia na rzecz kol. Borniaka. :???: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/4/#findComment-128806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 21 Października 2010 A ja może się powtarzam, ale jeszcze raz proponuje podział na wędzarnie = komora wędzarniczą i obudowę dekoracyjną komory wędzarnicze = „opakowanie”. Co komu szkodzi omurowanie/obłożenie prawidłowo wykonanej komory wędzarnicze klinkierem, cegłą, kamieniem, kafelkami itd. czyli kto co chce.jestem za ,każdy dostosuje resztę pod siebie :wink: Ale jakiż to problem? Do rozgrzania palisz na ruszcie, a do wędzenia w popielniku Kowo z całym szacunkiem nie piszmy o paleniu w popielniku Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/4/#findComment-128807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 21 Października 2010 Żeby wszystko jeszcze dobrze działało niezależnie od konstrukcji należy nauczyć się palenia. Każda wędzarnia zapewne będzie w inny sposób obsługiwana i to jest 70% sukcesu. umiejętność palenia jest podstawą, nowinki technologiczne dużo nie pomogą chyba że, ukryć podstawowe błędy. Opał jak opał będzie dymić tylko przy zmniejszonej ilości tlenu i spalaniu w niższej temperaturze więc wystarczy ten efekt nauczyć się uzyskiwać. To dotyczy wszystkich rodzajów wędzarni. Tłumienie szybrami rozgrzanego paleniska nie jest dobrym sposobem. Niestety dużo wędzarni posiada bardzo małe paleniska i utrzymanie temperatury przy długich kanałach wkopanych w ziemie czy zabudowanych wymusza utrzymanie wyższej temperatury spalania i problem zaczyna się powtarzać. Do tych problemów należą, skropliny, ciemne wędzonki, kwaśny posmak i wiele innych. Wiele fotek prezentowanych wędzarni przedstawia bardzo dużą sprawność paleniska - duży ciąg, duże płomienie, bardzo gorący żar. Wszystko świadczy, że pomagał robić wędzarnię zdun i zrobił to jak najlepiej. Jest bardzo dużo projektów, które źle przedstawiają samą konstrukcję. Kiedyś pisałem że ruch powietrza - spalin powinien nastąpić po przez różnice w wadze gazów i to można uzyskać przez ogrzanie. Dodatkowe wymuszenie przez silne nachylenie kanału dymnego i wysokiego komina powoduje dobry ciąg więc dużą ilość tlenu do spalania. Efektem jest mała ilość dymu szybkie spalanie opału i wysoka temperatura. Zaczyna się używanie szybrów tłumienie ciągu itd. Nie zmienia to faktu, że spalamy opał dalej w wysokiej temperaturze. Wędzenie staje się meczące jak musimy cały czas monitorować wędzarnię, a! gdzie czas na dobrą "schłodzoną książkę." Przypieczemy kiełbaski potem zwalamy, że w książce rozdział był za ciepły. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/4/#findComment-128808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 21 Października 2010 A jak wygląda Borniak na tle dyskusji "Ruszta albo nie ruszta" :question: Wędzę w " małym " Borniaku. Stoi sobie na tarasie , krok od kuchni. Duża wygoda w doglądaniu wędzonek. Pewnie zrobię sobie kiedyś większą wędzarnię na polu. W moim wypadku brak tego sprzętu unieruchomiłby mnie zimą ( klimat i po prostu brak czasu ). Reasumując. U mnie się sprawdza , ale każdy ma inne uwarunkowania i preferencje :rolleyes: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/4/#findComment-128809 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 21 Października 2010 Radek_57,Wędzarnia Borniak posiada termostat regulujący temperaturę komory i odpowiednią moc grzałki. W wytwornicy dymu również jest dobrana moc do spalania opału w niskiej temperaturze. Nie czytasz postów ten problem nie dotyczy wędzarni elektrycznych czy gazowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/4/#findComment-128810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 21 Października 2010 Mam grill - wędzarnię, zastanawiam się nad zrezygnowaniem z wędzenia na rzecz kol. Borniaka. :???:Czytam .Ja po prostu odpowiedziałem :mellow: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/4/#findComment-128811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batiar Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 21 Października 2010 ten problem nie dotyczy wędzarni elektrycznych czy gazowych. Dziękuję. Mam wnuki i mam jasność co dla nich będzie lepsze. :grin: A grillowanie pozostanie, zrobię jeszcze kamienny krąg dla palenia ogniska. :grin: Cytuj Cisza,spokój, a ja robię to co umiem najlepiej: NIC Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/4/#findComment-128812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 21 Października 2010 Radek_57, Świat wędzi nie od dzisiaj i długo tradycyjnie będzie wędzić. Borniak jest mały i do zabawy na własne potrzeby latem wystarczy. Myślę że, dymogenerator tego typu po zwiększeniu troszkę mocy - wydajności będzie doskonałym dodatkiem do każdej wędzarni klasycznej. Część wędlin wymaga i innych wyrobów jednak wymaga wyższej temperatury i czasu samego wędzenia. Przerabiając świniaczka potrzeba aż 8 "Borniaków" koszt wzrasta, a robiąc dużą wędzarnię elektryczną również koszty użytkowania są bardzo duże i liczone już w KW. Dziadek przy swoich wyrobach na "Borniaku" musiał by mieć około 15 Kw mocy to w przeliczeniu 60 zł za prąd na jedno wędzenie. Paleniska w wędzarniach wiejskich np. takich jak wędzi Dziadek mają moc około od 10 KW do 20 KW. Rezygnacja z tradycyjnego wędzenia chyba nie jest dobrym pomysłem :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/4/#findComment-128818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 21 Października 2010 Rezygnacja z tradycyjnego wędzenia chyba nie jest dobrym pomysłem :wink: I tu się zgadzam w 100 %. Napisałem , że każdy ma swoje uwarunkowania . Wiem też , że w pewnym momencie Borniak przestanie mi wystarczać i dlatego bardzo uważnie czytam wszystko , co dotyczy prawidłowej konstrukcji wędzarni tradycyjnej. Przyda mi się na przyszłość :wink: Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/4/#findComment-128821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 5 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 5 Listopada 2010 Witam,w temacie z rusztem czy bez, przeglądając różne rozwiązania wędzarek napotkałem wędzarkę Leszka http://www.leganet.pl/wedzarnia/ , który pali w dolnej części paleniska a na ruszt kładzie foremkę ze zrąbkami wędzarniczymi.Pozdrawiam Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/4/#findComment-130662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 8 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 8 Listopada 2010 zbig3133, Stronka śliczna, szyneczki zimowe nie pasują do stronki. Jeszcze musi się pouczyć. Przeglądając dalej fotki troszkę się pogubiłem. Czy to jest reklama stronki, bardzo dobrze zrobionej czy początki własnej nauki wędzenia, przepraszam zapiekania w dymie. Zbyt mała komora i kominek w trudnych minusowych zimowych warunkach nie czynią cuda. Zbyt wysoka temperatura w palenisku i gazy schładzane w kanale nie nadadzą dobrego smaku i wyglądu. Ładna prezentacja dobre wyroby i źle wędzone wyroby z przyczyn technicznych i fizycznych. Jeszce dużo nauki będzie potrzebne i mam nadzieję że, szybko osiągną coś więcej i bardziej zdrowo. Ruszta, ruszta, też mają swój udział. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/4/#findComment-131172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zartek Opublikowano 3 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 3 Lipca 2015 Jeżeli wątek będzie aktualny, podzielę się spostrzeżeniami. Poczytalby . Ja zdecydowalem sie dzieki temu tematowi na palenisko bez rusztu. Zastanawiam sie tylko, czy wstawic drzwiczki (beda spore, mam spore palenisko) z szybka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4655-w%C4%99dzarnia-z-rusztem-czy-bez/page/4/#findComment-433902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.