Skocz do zawartości

Ser twarogowy wędzony.


Rekomendowane odpowiedzi

Ja wędzę serki twarogowe zawsze przy okazji wędzenia szynek czy baleronów .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166044
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

ahhhaa...może popłynąć? tak szybko dodały się Wasze pozostałe posty, że nie wyświetliło się mi wszystko...kurcze...to co mam robić...ratunkuuuu

 

[ Dodano: Pią 08 Lip, 2011 22:21 ]

no i znowu przegapiło post...to wsadzę do kurczaczków i będę patrzał jak się rozmiękać będzie, to wyjmę szybko, ostudzę i zmniejszę ogólnie temperaturę i znów dołożę serki hm?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166045
Udostępnij na innych stronach

nie kombinuj za bardzo z wsadzaniem i wyciaganiem. Zostaw a jak nie wyjdzie to bedzie juz jakies doswiadczenie. Serek jest na szczescie tani.

 

[ Dodano: Pią 08 Lip, 2011 22:27 ]

mowimy o serku BIALYM - TWAROGOWYM. Zolty by poplynal na pewno - moim zdaniem, skromnym :(

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166048
Udostępnij na innych stronach

mowimy o serku BIALYM - TWAROGOWYM. Zolty by poplynal na pewno - moim zdaniem, skromnym

Wędziłem w zeszłą sobotę pierwszy raz mixa -czyli pseudo żółty liliput oraz biały półtłusty z biodronki i tłusty kupiony na targowisku z wiejskiej produkcji . Wędziłem 45-55 C .

Moje wrażenia były takie : w smaku ten wyśmiewany przeze mnie liliput był najlepszy .Ale gdyby było z 5 C więcej popłynąłby jak nic . Półtłusty się przy krojeniu kruszył , tłusty był ok. Jedno dla mnie jest pewne gdybym podniósł temp. z 15C wyżej to by były suche jak wiór .

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166054
Udostępnij na innych stronach

hmmm, moze to jest zalezne od producenta twarogu. Kurcze, nie pamietam co kupilem.

No ale nic, Niedobry78 teraz zrobi to poda jakies dane.

 

Moj nie byl suchy jak wior, byl w sam raz. Moze dlatego, ze dlugo sie nie suszyl tylko zostal wsadzony do wedzarni.

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166057
Udostępnij na innych stronach

moze to jest zalezne od producenta twarogu

Na pewno masz rację i dlatego najlepiej byłoby robić sobie je samemu . :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166060
Udostępnij na innych stronach

no jo...to ja dam cztery pełnotłuste z marketu...jak już zmarnuję to nie wiejski własnej roboty...i już są jakieś wnioski...tak czy inaczej ten, który przeznaczyłem smakuje na zimno z rzodkiewką i szczypiorem najlepiej na świecie...wymiękają wszystkie klinki itd...smakuje jak takie co kiedyś na wagę z papieru się kupowało za dzieciaka...dlatego pomyślałem, że jeśli się jakimś cudem uda to będą pyszne jutro zapekluję i zobaczymy
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166062
Udostępnij na innych stronach

moze to jest zalezne od producenta twarogu

Na pewno masz rację i dlatego najlepiej byłoby robić sobie je samemu . :wink:

oj, na to nie mam szans :(

niestety

ja moge kupic mleko tylko w sklepie, a w castoramie ta sama ciecz nazywa sie Jedynka :)

 

 

Nooo, o wlasnie , musze isc na targ , moze tam beda mieli taki kawal twarogu.

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166064
Udostępnij na innych stronach

że jeśli się jakimś cudem uda to będą pyszne jutro zapekluję i zobaczymy

:rolleyes: nie czepiam się , ale sery solimy nie peklujemy :wink:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166065
Udostępnij na innych stronach

Ja kupuję do wędzenia ser twarogowy, tłusty z OSM z Ozorkowa.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166070
Udostępnij na innych stronach

Dziadku Maćku...czy ty te swoje sery kroiłeś żeby przyprawić...bardzo chciałbym jutro zaprawić serki i pojutrze uwędzić z kurczakami...ale z Chiny nie mam pomysłu jak się za to zabrać...z reszta tek samo było z pierwszymi wędlinami ale już sobie jakoś radzę i nawet smakuje gawiedzi...odpowiedz proszę, żebym mógł się nauczyć czegoś nowego...zupełnie nie wiem jak od A do Z przygotować ten rarytasik...a coś mi mówi, ze to będzie prawdziwy HIT

Nie kroję, w całości leżą w solance. Kupuję tylko chude, najczęściej Pios. Ten zaokrąglany to "typu włoskiego, po wędzeniu jak masło, bardzo delikatny, rewelacyjny.

Wędzę z kurczakami.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166096
Udostępnij na innych stronach

Dziadku Maćku...czy ty te swoje sery kroiłeś żeby przyprawić...bardzo chciałbym jutro zaprawić serki i pojutrze uwędzić z kurczakami...ale z Chiny nie mam pomysłu jak się za to zabrać...z reszta tek samo było z pierwszymi wędlinami ale już sobie jakoś radzę i nawet smakuje gawiedzi...odpowiedz proszę, żebym mógł się nauczyć czegoś nowego...zupełnie nie wiem jak od A do Z przygotować ten rarytasik...a coś mi mówi, ze to będzie prawdziwy HIT

Nie kroję, w całości leżą w solance. Kupuję tylko chude, najczęściej Pios. Ten zaokrąglany to "typu włoskiego, po wędzeniu jak masło, bardzo delikatny, rewelacyjny.

Wędzę z kurczakami.

Ten twaróg który kupujesz to PIOS czy PILOS z Lidla? Możesz sprecyzować? :wink:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166098
Udostępnij na innych stronach

Ten zaokrąglany to "typu włoskiego, po wędzeniu jak masło, bardzo delikatny, rewelacyjny.

Może to jest ser kwasowo-podpuszczkowy lub z dodatkiem ricotty?

Mógłbyś zerknąć - proszę - na skład podany na etykiecie?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166105
Udostępnij na innych stronach

Pilos--"l" zjadłem, byłem bez śniadania :wink:

 

"typu włoskiego"--ktoś podpowiedział na forum, składu nie sprawdzę, nie mam opakowania i w Lidlu nie będę w najbliższym czasie. Jadę na Czarną Hańczę popływać kajakiem.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166108
Udostępnij na innych stronach

no to dzięki Wam po raz kolejny, zdobywam nowe pyszne doświadczenie...o godz 24:00 dziś wyciągam serek z przypraw w solance trochę się rozciapał ale łatwiej go uformuję w dowolny kształt w gazie którą od wczoraj wietrzę...potem odcisnę i do rana się będzie suszył z kurczaczkami...dodałem oprócz innych przypraw także kurkumy, może go zabarwi trochę na żółto jak jakiego oscypa lub cuś :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166163
Udostępnij na innych stronach

...no i wyjąłem ten ser z solanki...i jest sobie nie serem a breją...ale zrobiłem tak wyjąłem tą "rzadkość" całą...położyłem na gazę, zawinąłem w formie kulki...odcisnąłem co się dało. Teraz ta kulka w gazie wisi sobie i obcieka...przeschnie to się poskleja? a może w wędzarni?...chyba jednak za słaby twaróg kupiłem na takie manewry. Zobaczę jutro tzn dziś rano...może się zrobi z tego pyszna,stała, wędzona kula
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166215
Udostępnij na innych stronach

http://img535.imageshack.us/img535/6996/serekk.jpg

 

PILOS z Lidla:

Twarog tlusty: bialko 17,7 g; weglowodany 3,5 g; tluszcz 10,7 g

twarog poltlusty: białko 18,7g; weglowodany 3,7 g; tluszcz 4,7 g

twarog chudy:bialko 19,8g; weglowodany 3,5 g; tluszcz 0,5 g

doktorek :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166347
Udostępnij na innych stronach

Mógłbyś zerknąć - proszę - na skład podany na etykiecie?

ser typu włoskiego w składzie : serwatka , mleko pasteryzowane , sól , kwas cytrynowy a zawartość tłuszczu 13% . Pozdrawiam

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166350
Udostępnij na innych stronach

...no i wyjąłem ten ser z solanki...i jest sobie nie serem a breją..

:shock:

Teraz ta kulka w gazie wisi sobie i obcieka.

Może wstawisz jakieś fotki bo jestem ciekawa co Ci z tej '' breji'' wyszło :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166357
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.