chudziak Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 8 Lipca 2011 Ja wędzę serki twarogowe zawsze przy okazji wędzenia szynek czy baleronów . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166044 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 8 Lipca 2011 ahhhaa...może popłynąć? tak szybko dodały się Wasze pozostałe posty, że nie wyświetliło się mi wszystko...kurcze...to co mam robić...ratunkuuuu [ Dodano: Pią 08 Lip, 2011 22:21 ]no i znowu przegapiło post...to wsadzę do kurczaczków i będę patrzał jak się rozmiękać będzie, to wyjmę szybko, ostudzę i zmniejszę ogólnie temperaturę i znów dołożę serki hm? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166045 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 8 Lipca 2011 nie kombinuj za bardzo z wsadzaniem i wyciaganiem. Zostaw a jak nie wyjdzie to bedzie juz jakies doswiadczenie. Serek jest na szczescie tani. [ Dodano: Pią 08 Lip, 2011 22:27 ]mowimy o serku BIALYM - TWAROGOWYM. Zolty by poplynal na pewno - moim zdaniem, skromnym Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 8 Lipca 2011 dobra...i długo się nie pekluję więc w jeden cykl wędlinowy zrobię kilka prób z serkami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166049 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 8 Lipca 2011 mowimy o serku BIALYM - TWAROGOWYM. Zolty by poplynal na pewno - moim zdaniem, skromnymWędziłem w zeszłą sobotę pierwszy raz mixa -czyli pseudo żółty liliput oraz biały półtłusty z biodronki i tłusty kupiony na targowisku z wiejskiej produkcji . Wędziłem 45-55 C . Moje wrażenia były takie : w smaku ten wyśmiewany przeze mnie liliput był najlepszy .Ale gdyby było z 5 C więcej popłynąłby jak nic . Półtłusty się przy krojeniu kruszył , tłusty był ok. Jedno dla mnie jest pewne gdybym podniósł temp. z 15C wyżej to by były suche jak wiór . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 8 Lipca 2011 hmmm, moze to jest zalezne od producenta twarogu. Kurcze, nie pamietam co kupilem.No ale nic, Niedobry78 teraz zrobi to poda jakies dane. Moj nie byl suchy jak wior, byl w sam raz. Moze dlatego, ze dlugo sie nie suszyl tylko zostal wsadzony do wedzarni. Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 8 Lipca 2011 moze to jest zalezne od producenta twaroguNa pewno masz rację i dlatego najlepiej byłoby robić sobie je samemu . :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 8 Lipca 2011 no jo...to ja dam cztery pełnotłuste z marketu...jak już zmarnuję to nie wiejski własnej roboty...i już są jakieś wnioski...tak czy inaczej ten, który przeznaczyłem smakuje na zimno z rzodkiewką i szczypiorem najlepiej na świecie...wymiękają wszystkie klinki itd...smakuje jak takie co kiedyś na wagę z papieru się kupowało za dzieciaka...dlatego pomyślałem, że jeśli się jakimś cudem uda to będą pyszne jutro zapekluję i zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 8 Lipca 2011 moze to jest zalezne od producenta twaroguNa pewno masz rację i dlatego najlepiej byłoby robić sobie je samemu . :wink: oj, na to nie mam szans niestety ja moge kupic mleko tylko w sklepie, a w castoramie ta sama ciecz nazywa sie Jedynka Nooo, o wlasnie , musze isc na targ , moze tam beda mieli taki kawal twarogu. Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 8 Lipca 2011 że jeśli się jakimś cudem uda to będą pyszne jutro zapekluję i zobaczymy :rolleyes: nie czepiam się , ale sery solimy nie peklujemy :wink: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 8 Lipca 2011 no tak...racja Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 8 Lipca 2011 Ja kupuję do wędzenia ser twarogowy, tłusty z OSM z Ozorkowa. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166070 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 9 Lipca 2011 Dziadku Maćku...czy ty te swoje sery kroiłeś żeby przyprawić...bardzo chciałbym jutro zaprawić serki i pojutrze uwędzić z kurczakami...ale z Chiny nie mam pomysłu jak się za to zabrać...z reszta tek samo było z pierwszymi wędlinami ale już sobie jakoś radzę i nawet smakuje gawiedzi...odpowiedz proszę, żebym mógł się nauczyć czegoś nowego...zupełnie nie wiem jak od A do Z przygotować ten rarytasik...a coś mi mówi, ze to będzie prawdziwy HIT Nie kroję, w całości leżą w solance. Kupuję tylko chude, najczęściej Pios. Ten zaokrąglany to "typu włoskiego, po wędzeniu jak masło, bardzo delikatny, rewelacyjny. Wędzę z kurczakami. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 9 Lipca 2011 Dziadku Maćku...czy ty te swoje sery kroiłeś żeby przyprawić...bardzo chciałbym jutro zaprawić serki i pojutrze uwędzić z kurczakami...ale z Chiny nie mam pomysłu jak się za to zabrać...z reszta tek samo było z pierwszymi wędlinami ale już sobie jakoś radzę i nawet smakuje gawiedzi...odpowiedz proszę, żebym mógł się nauczyć czegoś nowego...zupełnie nie wiem jak od A do Z przygotować ten rarytasik...a coś mi mówi, ze to będzie prawdziwy HIT Nie kroję, w całości leżą w solance. Kupuję tylko chude, najczęściej Pios. Ten zaokrąglany to "typu włoskiego, po wędzeniu jak masło, bardzo delikatny, rewelacyjny. Wędzę z kurczakami. Ten twaróg który kupujesz to PIOS czy PILOS z Lidla? Możesz sprecyzować? :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 9 Lipca 2011 Ten zaokrąglany to "typu włoskiego, po wędzeniu jak masło, bardzo delikatny, rewelacyjny.Może to jest ser kwasowo-podpuszczkowy lub z dodatkiem ricotty? Mógłbyś zerknąć - proszę - na skład podany na etykiecie? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166105 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 9 Lipca 2011 Pilos--"l" zjadłem, byłem bez śniadania :wink: "typu włoskiego"--ktoś podpowiedział na forum, składu nie sprawdzę, nie mam opakowania i w Lidlu nie będę w najbliższym czasie. Jadę na Czarną Hańczę popływać kajakiem. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 10 Lipca 2011 no to dzięki Wam po raz kolejny, zdobywam nowe pyszne doświadczenie...o godz 24:00 dziś wyciągam serek z przypraw w solance trochę się rozciapał ale łatwiej go uformuję w dowolny kształt w gazie którą od wczoraj wietrzę...potem odcisnę i do rana się będzie suszył z kurczaczkami...dodałem oprócz innych przypraw także kurkumy, może go zabarwi trochę na żółto jak jakiego oscypa lub cuś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Lipca 2011 :grin: ...ale chciałem taką nową nie śmiganą...a wietrzenie to i tak tylko pro-forma bo, ta moja była neutralna zapachowo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niedobry78 Opublikowano 10 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 10 Lipca 2011 ...no i wyjąłem ten ser z solanki...i jest sobie nie serem a breją...ale zrobiłem tak wyjąłem tą "rzadkość" całą...położyłem na gazę, zawinąłem w formie kulki...odcisnąłem co się dało. Teraz ta kulka w gazie wisi sobie i obcieka...przeschnie to się poskleja? a może w wędzarni?...chyba jednak za słaby twaróg kupiłem na takie manewry. Zobaczę jutro tzn dziś rano...może się zrobi z tego pyszna,stała, wędzona kula Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 11 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 11 Lipca 2011 Breja :question: Pilos nie jest breją, nawet, a może tylko chudy, innego nie używam. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Lipca 2011 http://img535.imageshack.us/img535/6996/serekk.jpg PILOS z Lidla: Twarog tlusty: bialko 17,7 g; weglowodany 3,5 g; tluszcz 10,7 g twarog poltlusty: białko 18,7g; weglowodany 3,7 g; tluszcz 4,7 g twarog chudy:bialko 19,8g; weglowodany 3,5 g; tluszcz 0,5 g Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166347 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 12 Lipca 2011 Mógłbyś zerknąć - proszę - na skład podany na etykiecie?ser typu włoskiego w składzie : serwatka , mleko pasteryzowane , sól , kwas cytrynowy a zawartość tłuszczu 13% . Pozdrawiam Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
QUBUS Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 12 Lipca 2011 Niedobry78!!!!! Jak Ci wyszly serki? Cytuj doktorek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 12 Lipca 2011 ...no i wyjąłem ten ser z solanki...i jest sobie nie serem a breją.. :shock: Teraz ta kulka w gazie wisi sobie i obcieka. Może wstawisz jakieś fotki bo jestem ciekawa co Ci z tej '' breji'' wyszło :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paolodoro Opublikowano 12 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 12 Lipca 2011 też jestem ciekawy :grin: Cytuj całe życie się uczę , a czy się nauczę... http://images37.fotosik.pl/1274/4fa8487176da947bm.jpg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/3/#findComment-166358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.