Skocz do zawartości

Ser twarogowy wędzony.


Rekomendowane odpowiedzi

Ja wypraktykowałem w ten sposób że posypuję dosyć mocno solą i pieprzem ze wszystkich stron i wstawiam na sitach do wędzarni i wychodzą wspaniałe.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-236048
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 411
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jestem w trakcie wędzenia płatów łososia na zimno w temperaturze około 25 st. C chcę wykorzystać przestrzeń w wędzarce i dym i włożyć serki typu włoskiego.

Czy serkom wystarczy taka temperatura?

Jak długo je wędzić? Łosoś w sumie będzie się wędził dziś i jutro około 20 godzin.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-236255
Udostępnij na innych stronach

Pewnie, że wystarczy. Akurat z serami to lepiej jak temperatura nie jest za wysoka bo jak podskoczy to może ser popłynąć (roztopi się). Więc wędź i się nie przejmuj. Jak będzie ładny kolor to i smak pewnie będzie ok. Ja sery wędzę w temp ok 40 st ale i przy 25 pewnie się zrobią - w bacówkach jak wiszą wysoko to też temp taka jak u Ciebie.

 

Pozdrawiam jojo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-236262
Udostępnij na innych stronach

Jak mówiłem tak zrobiłem :) . Serki wyszły wyśmienite nawet śmiem twierdzić , że jeśli druga połówka nie przepada za wędlinami to pilos typu włoskiego uwędzony z przyprawami może stać się narzędziem w naszych rękach aby ją przekonać do naszej pasji w wędzeniu . Ja wprawdzie takich problemów nie mam ale serki rozchodzą się jak świeże bułeczki . Zrobiłem w ostrej papryce , słodkiej papryce , pieprzu kolorowym , ziołach prowansalskich , czosnku granulowanym i czyś jeszcze już nie pamiętam ( kombinowałem :grin: ) . Miałem problem z osuszaniem bo wędziłem razem z kiełbasą która domagała się już dymu a serki były jeszcze mokrawe ale wybrałem mniejsze zło i poszedł dym :wink: . Widać na zdjęciach , że nie zaszkodził on serkom . Są soczyste w środku i bardzo apetyczne , zrobiłem 9 szt wieczorem już 3 znikły :thumbsup: .

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-236494
Udostępnij na innych stronach

Adek, ja jeszcze robię wersję z przewagą kminku :grin:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-236645
Udostępnij na innych stronach

Debiutuję i mam problem. Zasoliłem dwa serki, wyjąłem, włożyłem w siatki, suszą się pod nawiewem z wentylatora i cały czas są wilgotne. Czy one powinny być suche, czy też mogę takie wilgotne wkładać do wędzarni? Bo dym juz poszedł, wędzą się szynki i balerony.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-237149
Udostępnij na innych stronach

Wkładaj do wędzarni

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-237150
Udostępnij na innych stronach

Do koloru.możesz osuszyć ręcznikiem

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-237153
Udostępnij na innych stronach

czy też mogę takie wilgotne wkładać do wędzarni?

Moje zawsze były wilgotne, ale nie kapało z nich ;) Wychodziły ok.
"Chwytaj dzień, bo przecież nikt się nie dowie, jaką nam przyszłość zgotują bogowie..."
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-237154
Udostępnij na innych stronach

Temperatura 45-50 stopni. Ile wędzić?

W mojej beczkowej wędzarni siedzą ok 3 godzin. Powodzenia

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-237156
Udostępnij na innych stronach

Tak, wkładaj, ew nie na górze, aby nie kapały na mięsko. Ja staram się wędzić w niższej temperaturze, ok 30/35 st, nawet do 8 godz, tak robiłem ostatnio i wbrew temu co niektórzy twierdzą, ser biały Pilosa, tłusty, nie kruszy się. Ostatnio wędziłem ok 3 tyg temu i serki nadal mogę kroić w cienkie, całe (niepokruszone) plasterki.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-237160
Udostępnij na innych stronach

TeBe i capri i pilos wytwarzany jest przez OSM Sierpc,to jest ten sam serek tylko w różnych opakowaniach. :smile:
Trzeba się śmiać,wariatkę grać,szczęśliwą być i z życia drwić**)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-237162
Udostępnij na innych stronach

Polecam jeszcze z sierpca ser żółty królewski z dziurami w zeszłym tygodniu kupowałam w mleczarni w Sierpcu po 15 zł a za kilogram a w Warszawie ten sam ser już 28zł . :shock: ładna przebitka .W smaku też już niestety nie to samo .
Niektórzy ludzie mogliby się zabić,gdyby skoczyli z poziomu swojego ego na poziom swojego IQ :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-237164
Udostępnij na innych stronach

Beata może mieć rację bo właśnie chciałem pisać, że jak robiłem Capri to był jak Pilos.

 

Ja najpierw osuszam kilkakrotnie papierowymi ręcznikami i później dodaję przypraw i jak już z nich nie cieknie to wędzę. Wędziłem już niecałe 3 godz ale i czasami 5 godzin trzymam w wędzarni. Wczoraj wędziłem ok 5 h i wyszły tak

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8305&postdays=0&postorder=asc&start=75

 

Kontroluje tylko co jakiś czas kolor i ich konsystencje bo jak temp skoczy to mogą popłynąć. Ale z tego co kojarzę to ty masz Borniaka więc Tobie nie skacze temperatura.

 

Pozdrawiam jojo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-237165
Udostępnij na innych stronach

Wyjdzie co wyjdzie

Wyjdzie na pewno smaczny serek, a jakich użyłeś przypraw?

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4660-ser-twarogowy-w%C4%99dzony/page/10/#findComment-237172
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.