lesniak Opublikowano 26 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Października 2010 Jest to fragment z książki : ,, Produkcja naturalnych osłonek wędliniarskich" L. Brudziński, P. Jastrzębski. Może komuś się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Października 2010 A jaka jest trwałość jelit solonych? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-129698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Października 2010 Długa. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-129700 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Października 2010 Że długa to wiem, ale kiedyś się pisało na tym forum, że ok roku. A ja mam żołądek wieprzowy już ponad rok i nie wiem, czy się jeszcze nada, czy nie. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-129702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Października 2010 Jak go trzymasz nasolony w zamrażarce to jest ok.Ja tak trzymam żołądki.Inne jelita nasolone w lodówce. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-129704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Października 2010 Że długa to wiem, Grubych jelit tak długo nie mam w soli , jednak cienkie to i ponad rok . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-129708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Listopada 2010 Mam pytanie. Zakupiłem jelita baranie i wieprzowe są one w woreczkach i są zasolone. czy przed napełnieniem trzeba je wymoczyć ? Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Listopada 2010 Trzeba je dobrze wymoczyć w wodzie ,kilkakrotnie zmieniając ją i przepłukać tzn znajdujesz koniec jelita , "otwierasz" i lejesz do środka bieżącą wodę .Oczywiście robisz to wszystko w zlewie :lol: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131707 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Listopada 2010 Tak.W wodzie o temp. pokojowej.Ja moczę przez noc. http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6022&highlight=jelita Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MAREK-ZAN Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Listopada 2010 Dzięki serdeczne. Cytuj Pozdrawiam MAREK-ZAN Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Listopada 2010 Oczywiście robisz to wszystko w zlewieTylko uważaj na to, aby syfon zlewozmywakowy nie "wciągnął" jelita, co u mnie czasem się zdarza i muszę ratować sytuację Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 12 Listopada 2010 Już któryś raz z kolei kupuję żołądek, jelito grube proste + pofałdowane, kątnicę, krzyżówki , płukam wielokrotnie, moczę długo zmieniając wodę i cały czas mi zalatuje jakąś chemią.Tam zalatuje, normalnie wali jak 150 :lol: Kupiłem świeży żołądek wp. i bajka :lol: salcefikse prima sort :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 12 Listopada 2010 Już któryś raz z kolei kupuję To gdzie kupujesz te śmierdzące jelita . Ja akurat nie mam tego problemu , kupuję w ubojni świeżutkie . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxi kaz79 Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Listopada 2010 Witam,ja kiedyś zasoliłem jelita na około tydzień i gdy robiłem kiszkę to była słona a kiszka ,która była robiona w świeżych jelitach była ok.Dlatego polecam mrożenie,nigdy mi nie pękały,najdłużej mroziłem miesiąc. Cytuj Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Listopada 2010 Witam,ja kiedyś zasoliłem jelita na około tydzień i gdy robiłem kiszkę to była słona Za krótko wymoczone . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Listopada 2010 Już któryś raz z kolei kupuję To gdzie kupujesz te śmierdzące jelita . Ja akurat nie mam tego problemu , kupuję w ubojni świeżutkie . PozdrawiamChodzi mi o jelita grube konserwowane w beczkach. Albo są czyszczone z dodatkiem chemii, albo konserwowane chemią. Andrzej tam gdzie kupujesz w ubojni czyszczą jelita czy kupujesz prosto z uboju do czyszczenia? Pozdrawiam :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Listopada 2010 Andrzej tam gdzie kupujesz w ubojni czyszczą jelita czy kupujesz prosto z uboju do czyszczenia? Są wyczyszczone i zasolone . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.