Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Długa. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-129700
Udostępnij na innych stronach

Jak go trzymasz nasolony w zamrażarce to jest ok.Ja tak trzymam żołądki.Inne jelita nasolone w lodówce.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-129704
Udostępnij na innych stronach

Że długa to wiem,

 

Grubych jelit tak długo nie mam w soli , jednak cienkie to i ponad rok .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-129708
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Trzeba je dobrze wymoczyć w wodzie ,kilkakrotnie zmieniając ją i przepłukać tzn znajdujesz koniec jelita , "otwierasz" i lejesz do środka bieżącą wodę .Oczywiście robisz to wszystko w zlewie :lol:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131707
Udostępnij na innych stronach

Tak.W wodzie o temp. pokojowej.Ja moczę przez noc.

 

http://www.wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6022&highlight=jelita

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131708
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście robisz to wszystko w zlewie

Tylko uważaj na to, aby syfon zlewozmywakowy nie "wciągnął" jelita, co u mnie czasem się zdarza i muszę ratować sytuację ;)

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131754
Udostępnij na innych stronach

Już któryś raz z kolei kupuję żołądek, jelito grube proste + pofałdowane, kątnicę, krzyżówki , płukam wielokrotnie, moczę długo zmieniając wodę i cały czas mi zalatuje jakąś chemią.

Tam zalatuje, normalnie wali jak 150 :lol:

Kupiłem świeży żołądek wp. i bajka :lol: salcefikse prima sort :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131780
Udostępnij na innych stronach

Już któryś raz z kolei kupuję

 

To gdzie kupujesz te śmierdzące jelita . Ja akurat nie mam tego problemu , kupuję w ubojni świeżutkie .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131789
Udostępnij na innych stronach

Witam,ja kiedyś zasoliłem jelita na około tydzień i gdy robiłem kiszkę to była słona a kiszka ,która była robiona w świeżych jelitach była ok.Dlatego polecam mrożenie,nigdy mi nie pękały,najdłużej mroziłem miesiąc.
Wędliny domowe-tradycyjne,smaczne,zdrowe.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131790
Udostępnij na innych stronach

Witam,ja kiedyś zasoliłem jelita na około tydzień i gdy robiłem kiszkę to była słona

 

Za krótko wymoczone .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131791
Udostępnij na innych stronach

Już któryś raz z kolei kupuję

 

To gdzie kupujesz te śmierdzące jelita . Ja akurat nie mam tego problemu , kupuję w ubojni świeżutkie .

 

 

Pozdrawiam

Chodzi mi o jelita grube konserwowane w beczkach.

Albo są czyszczone z dodatkiem chemii, albo konserwowane chemią.

Andrzej tam gdzie kupujesz w ubojni czyszczą jelita czy kupujesz prosto z uboju do czyszczenia?

Pozdrawiam :lol:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131795
Udostępnij na innych stronach

Andrzej tam gdzie kupujesz w ubojni czyszczą jelita czy kupujesz prosto z uboju do czyszczenia?

 

Są wyczyszczone i zasolone .

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4685-konserwowanie-jelit/#findComment-131796
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.