Skocz do zawartości

[Porada] Pischinger-krem


Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję sprawdzonego kremu do przełożenia wafli czyli do tzw pischinger'a.Proszę tylko o sprawdzone przepisy bez linków w internecie( chyba ,że osobiście wypróbowany).

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4689-porada-pischinger-krem/
Udostępnij na innych stronach

Mówisz masz:

 

siekane orzechy 1 garść

sól 1 szczypta

rum 2-3 łyżki (robiłem też z whisky)

marmolada 2 łyżki

kakao ciemne gorzkie 4 łyżki

cukier waniliowy 1 opakowanie

cukier 25 dag

masło 1 kostka

wafle 1 opakowanie

 

Cukier utrzeć z masłem na krem, dodać cukier waniliowy, szczyptę soli, kakao, połowę orzechów, alkohol lub aromat. Dobrze wymieszać. Andruty smarować masą orzechową i układać jeden na drugim. Obciążyć i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Przed podaniem posmarować marmoladą i posypać pozostałymi orzechami. Kroić można tak jak tradycyjny tort.

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4689-porada-pischinger-krem/#findComment-129650
Udostępnij na innych stronach

Ja górę smaruję rozpuszczoną deserową czekoladą lub polewą czekoladową i ubieram orzechami. Pycha deser :thumbsup:
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4689-porada-pischinger-krem/#findComment-129654
Udostępnij na innych stronach

Potwierdzam słowa przedmówcy pycha ...... najlepszy jest jak polezy dzień dwa ...... a jeszcze lepszy jak pałaszujemy ostatni kawałek .... ;)

 

PS

Tą warstwę marmoladki można dać do środka powinna być lekko kwaskowa .... czarna porzeczka, wiśnia ..... dobrze się komponuje smakowo z masą kakaową ... ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4689-porada-pischinger-krem/#findComment-129660
Udostępnij na innych stronach

Przedwojenny:

- 25 dkg masła

- 25 dkg cukru

- 4 tabliczki gorzkiej czekolady

- 25 dkg migdałów sparzonych, zrumienionych i drobno startych

- 1/2 laski wanilii

- 50ml rumu jamajskiego

- szczypta soli

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4689-porada-pischinger-krem/#findComment-129674
Udostępnij na innych stronach

Chudziak zdopingowałaś mnie do zrobienia torciku, kupiłem w Auhan okrągły zestaw wafli za 2.89, polewę z gorzkiej czekolady Oetkera za 2,99 i do robienia ruszyłem, bo Moja LP jeszcze w pracy, a chcę zrobić jutro niespodziankę. Półprodukt wylądował w szafce na balkonie, przyciśnięty z góry poprzez talerz główką kapusty, jutro poleję polewą i udekoruję orzechami, będzie pycha niespodzianka :thumbsup:
Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4689-porada-pischinger-krem/#findComment-129697
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Sprawdzony kilkadziesiąt razy sposób na krem do pischingera.

1. Kupujemy puszkę słodzonego mleka skondensowanego.

2. Zamkniętą puszkę gotujemy w garnku z wodą przez 2 godziny.

3. Wyciągamy puszkę i po ostygnięciu otwieramy.

4. Masą powstałą z mleka smarujemy wafle.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4689-porada-pischinger-krem/#findComment-135938
Udostępnij na innych stronach

...lub dodajemy 0,7 l dobrej, czystej wódki i mamy super likier. :grin:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4689-porada-pischinger-krem/#findComment-135961
Udostępnij na innych stronach

A kto robił nalewki z twardych owoców, np z jarzębiny to może wykorzystać jej owoce do masy pischingera. Nie dla dzieci. :wink:
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4689-porada-pischinger-krem/#findComment-136228
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.