anerka Opublikowano 2 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Listopada 2010 Ostatnio wykonana kiełbasa: Skład: mięso z szynki kl.I - 2 kg, "okrawki" z szynki /wszystko co nie mieściło się w kat. kl. I/ -0,60 kg. , boczek surowy - 1 kg. Peklowanie mieszanką soli i peklosoli 45/55%./oddzielnie/, 75 g mieszanki na całość. Mięso kl.I pokrojone w kostkę ok.10x10mm,boczek zmielony na sitku 8, reszta na sitku 4 mm dwa razy.Do tego dodana emulsja ze skórek -10 dkg., którą zrobiłam wczesniej, po rozbiorze wieprzka.Przyprawy:czosnek 5 ząbków, biały pieprz 4 g., galka muszkatołowa /szczpta/, kurkuma /szczypta/, cukier/szczypta/, majeranek/łyżeczka/ i 150 ml. wody.Wszystko dokładnie wymieszane/wyrobione/. Wędzenie w temp. 45-55* C ok. 3 godzin.Parzenie 60 minut w temp. 72*C. Miałabym ochotę nazwać ją szynkową, tak nazwały moje dzieci, ale gdzieżbym śmiała. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 3 Listopada 2010 Skład: mięso z szynki kl.I - 2 kg, "okrawki" z szynki /wszystko co nie mieściło się w kat. kl. I/ -0,60 kg. , boczek surowy - 1 kg. Peklowanie mieszanką soli i peklosoli 45/55%./oddzielnie/, 75 g mieszanki na całość. Anerko, na 3.6 kg mięsa dałaś 75g mieszanki (sól i peklosol), nie jest za słone? Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-130488 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 3 Listopada 2010 Biotit, razem było 3,70 kg /w tym 100 g emulsja ze skórek/, do tego 150 ml wody. Słoność w sam raz. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-130490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Biotit Opublikowano 3 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 3 Listopada 2010 ok, ja dodaję trochę mnie 17-18g/kg, stąd moje pytanie. :wink: Cytuj Festina Lente: Zgubne są kroki szybko podjęte Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-130492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 3 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 3 Listopada 2010 Biotit, Ja do szynkowarowych wyrobów daję mniej soli ale tutaj jest akurat ,super. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-130493 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 30 Listopada 2011 Moja kiełbasa z szynki /po rozbiorze 8,80 kg mięsa/. Nie nazwę jej szynkową, bo nie jest robiona ściśle wg receptury.Zrobiona jest z całej szynki, oczywiście sklasyfikowanej na I, II i III.Mięso zapeklowane mieszanką soli i peklosoli 50/50 % , 18g/kg. Zmielone na sitkach 13, 8 i 2x na 4.Przyprawy na 1 kg mięsa to:cukier 2g, pieprz 2g, gałka muszkatołowa 1g, kolender 1g, czosnek 5 ząbków/ średnich/, nie wazyłam. Jest pyszna. Sugerowałam się różnymi przepisami, także 16-tką ale w 16-ce jest zwykle mało przypraw, ja zwiększam dawkę bo tak lubimy. Chociaż na zdjęciu widać troszkę małych dziurek, to nie jest to tak widoczne "na żywo" no i nie przeszkadza. [ Dodano: Sro 30 Lis, 2011 21:35 ]Robiłam jeszcze drugą kiełbasę, też tak trochę po swojemu, czyli kiełbasę wiejską anerki.Peklowanie tradycyjnie 18g mieszanki peklującej sól i peklosól 50/50.Zmielone na sitkach 10, 8 i IIIkl. 2xna 4.Przyprawy :pieprz 3g/kgmajeranek 2g/kgcukier 5g na całośćkardamon 1g/kggałka muszkatołowa 0,5g/kgczosnek 1 główka / nie wazyłam/ Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-188211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 30 Listopada 2011 Anerka, jak oceniasz tą kiełbaskę z kardamonem. Bardzo interesująca przyprawa. Ciekawe jak się komponuje z mięsem. Chyba w rzeszowskiej jest też kardamon o ile mnie pamięć nie myli. PS Kiełbaski wyglądają smakowicie. :thumbsup: Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-188222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Listopada 2011 vlodi, sam kardamon nie jest wyczuwalny ale w połączeniu z innymi przyprawami tworzy się ciekawa kompozycja smaku. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-188232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vlodi Opublikowano 30 Listopada 2011 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Listopada 2011 Jego trzeba mielić razem z tą łupinką ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-188233 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 30 Listopada 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Listopada 2011 Ja użyłam mielonego, kupuję fajne , świeże przyprawy u DZIADKA ale nie naszego forumowego. Mojego nazywam "Dziadkiem przyprawowym" i On czasem również podpowiada mi co nieco, bo wiele lat pracował w branży masarskiej. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-188237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 1 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Grudnia 2011 anerka, Czy możesz podać konkretny przepis na tą "KIEŁBASĘ WIEJSKĄ". Z góry bardzo dziękuję. :tongue: Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-188352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 1 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Grudnia 2011 SZOSTKOWSKI, jasne, poniżej przepis.Jeszcze raz podkreślam, że to nie jest wykonanie wg jakiejś konkretnej receptury. KIEŁBASA WIEJSKA ANERKI: Mięso wp. z karkówki i łopatki: kl. I - 1,80 kg + 2,10kg mięsa z indyka kl.II -11,50kg kl.III - 1 kg + 1 kg mięsa z indyka Przyprawy: pieprz -3g/kg majeranek - 2g/kg kardamon - 1g/kg gałka muszkatołowa - o,5 g/kg czosnek 1średniej wielkości główka /jak pisałam wcześniej, nie wazyłam/ cukier - 5 g na całość Wszystko wymieszane z mieszanką soli i peklosoli /50/50/ , 18g mieszanki na 1 kg mięsa. Mięso kl. I zmielone na sitku nr 10 Mięso kl. II na sitku 8. Do mięsa najdrobniej zmielonego, 2 razy na sitku 4, dodana woda- 2l. z przyprawami podanymi wyżej. Następnie nadziewanie w jelita i osadzanie / u mnie całą noc w chłodnym pomieszczeniu, ok.12 godzin. Wędzenie w temperaturze 50-60*C. do uzyskania koloru i parzenie 20 minut w wodzie o temp. 72*. Chłodzenie 5 minut w zimnej wodzie . Kiełbasa wyniesiona znów do chłodnego pomieszczenia studziła się rozwieszona na kijach. Rezultat jest taki, że kiełbasa niknie w oczach, nie mozna przejść obojętnie obok lodówki. Zapraszam do wypróbowania przepisu. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-188376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 3 Grudnia 2011 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2011 fajnie wyglada ta kielbaska :thumbsup: mozesz napisac jak robilas ta emulsje ze skorek??pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-188621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Grudnia 2011 pis67, 17,40 kg mięsa, do tego woda i przyprawy. A co? Coś nie tak wg Ciebie? Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-188654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 3 Grudnia 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Grudnia 2011 rich, tym razem nie robiłam z emulsją ale proszę : http://wedlinydomowe.pl/dla-poczatkujacych/1362-jak-zrobic-emulsje-ze-skorek-wieprzowych Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-188732 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Stycznia 2012 dzieki anerka :lol: ostatnio zostalo mi duzo skor i nie wiedzialem co z nimi zrobic no do ile mozna do kapusty pchac :smile: a psa nie mam :lol: teraz juz bogatszy w wiedze jestem :clap: pozdrawiam i dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-193383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 1 Stycznia 2012 Ze skórek możesz też wykonać chipsy. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6380&highlight=chipsy Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-193385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rich Opublikowano 1 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 1 Stycznia 2012 :grin: fajny post, robię podobnie czasem choć swojego czasu w połączeniu z wódeczka trochę przejadły mi sie "chipsy" :blush: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-193389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Listopada 2013 (edytowane) Od dawna nosiłam się z zamiarem wykonania kiełbasy, której smak pamiętam jeszcze z czasów PRL-u. Niedaleko mojego miejsca zamieszkania znajdowały się pewne Zakłady Mięsne, które wybudowali Szwedzi.Smak tej kiełbasy pamiętam do dziś, palce lizać. Aż tu.. nie wiem jak to pominęłam bo wcześniej nie mogłam nigdzie znależć,przepis jest na naszej stronie głównej, podany przez naszego DZIADKA.Podjęliśmy się tego zadania i choć nie było łatwo i nie obyło się bez wpadki, smak wynagrodził wszystko.Będę nadal robić tę wędlinę i doskonalić technikę bo warto . Kiełbasa zielonogórska Aha, akorbinian sodu i hydrolizat białka pominęłam przy produkcji. Edytowane 27 Listopada 2013 przez chudziak Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-316556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Listopada 2013 @anerka, czy moglabys podac link do tego przepisu ,szukalam ale albo jeszcze za wczesnie albo ja slepa znalazlam przepis na kielbase Rawska ale zielonogorskiej niestety chetnie bym zrobila taka kielbase bo jak na razie nie mam dostepu do wedzarni . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-316579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Listopada 2013 Nie wiem dlaczego wyświetliły mi się powtórki, coś nie tak zrobiłam Jeśli można prosić o usunięcie tych zbędnych... electra, przepraszam, przepis jest na forum a nie na stronie głównej. Wpisz w wyszukiwarkę forum "kiełbasa zielonogórka" i się wyświetli. Nie udało mi się z tym linkiem.Pozdrawiam., Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-316629 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Listopada 2013 dziekuje slicznie juz znalazlam:-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-316635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Listopada 2013 ,@anerka , prosze napisz jak robisz ta emulsie ze skorek Dodano: 27 listopad 2013 - 14:49Juz znalazlam przepis ,dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-316677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 27 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Listopada 2013 Od dawna nosiłam się z zamiarem wykonania kiełbasy, której smak pamiętam jeszcze z czasów PRL-u. Kiełbasa zielonogórska W tamtym tygodniu mówię do żony " Pamiętasz taką kiełbasę która była za PRL-u Zielonogórska się nazywała , muszę poszukać na forum i musimy ją zrobić - ten smak chodzi za mną do dzisiaj :wub: " . Oczywiście znalazłem i przymierzam się ją zrobić . A dzisiaj czytam Twój wpis :clap: . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-316740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 27 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Listopada 2013 Adek, zrób koniecznie jeśli ten smak chodzi za Tobą tak, jak za mną chodził. Jest super, tylko pamiętaj o bardzo dokładnym masowaniu aby solanka się wchłonęła /wyższa szkoła jazdy sposobem domowym ale da się/ i ścisłym nabiciu w osłonkę/ praskę .Ja zrobiłam jeden baton w szynkowarze okrągłym, jest ok.Oczywiście pochwal się gotowym wyrobem i ew. uwagi opisz.Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4712-moja-kie%C5%82basa/#findComment-316748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.