Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

może ktoś napisać jaki procent solanke robicie do tego sera wiem że na stronie głównej pisze aż serki zaczną pływać lecz ja wolałbym by ktoś napisał ile gram soli daje na litr
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-278661
Udostępnij na innych stronach

aż serki zaczną pływać lecz ja wolałbym by ktoś napisał ile gram soli daje na litr

Moje proporcje to 100 g soli na 1 litr wody i moczenie 8 h albo 200g soli/l i moczenie 4 h

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-278663
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam

Pozwolę sobie pochwalić się swoim pierwszym serem. Robiony z duszą na ramieniu, ale jednak się udał. :grin:

 

http://img600.imageshack.us/img600/3497/serbialy.jpg

 

http://img507.imageshack.us/img507/213/serg.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-286812
Udostępnij na innych stronach

Robiony z duszą na ramieniu, ale jednak się udał

Widać, że dusza dobrze pilnowała technologii :lol:

Gratuluję wyrobu :clap: .

Pokaż jeszcze przekrój proszę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-286815
Udostępnij na innych stronach

Mógł byc słabo odcisnięty ale jest ok. co ci dziurki przeszkadzają byle dobry był :grin: :grin: :grin:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-286828
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
Wrzuciłem ostatnio do wędzarni 2 kawałki twarogu wiejskiego (naprawdę wiejskiego) na szybko, bez przygotowania. Po prostu mięcho już się dymiło i na próbę ser poszedł w siatkę i do dymu. Wyszedł bardzo dobry, choć bezpłciowy - brak soli. Następnym razem myślę nie moczyć w solance, tylko zamówić u chłopa ser już nasolony w masie. Ewentualnie zagnieść z solą i formować od nowa. Do tego przed pakowaniem w siatkę chyba owinę gazą żeby nie uciekał. Napiszę co wyszło.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-296570
Udostępnij na innych stronach

Wyszedł bardzo dobry, choć bezpłciowy - brak soli

Beatka bardzo lubi wedzone kawałki białego twarogu, który obsypuje przyprawami i sola (bez moczenia w solance) i wędzi w ciepłym dymie 60 min 80stC i 120 min 40stC, są doskonałe jako pogryzaczki :lol: :thumbsup:

 

[ Dodano: Nie 18 Sie, 2013 10:51 ]

to ostatnia produkcja

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-296598
Udostępnij na innych stronach

pioro, Ja nigdy nie moczę twarogu w solance tylko sole z ręki dość obficie,potem posypuję pieprzem i do wędzarni zawsze wychodzą super :thumbsup:
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-296619
Udostępnij na innych stronach

...twaróg wedzisz na ruszcie lub siatce ?...

No właśnie? Jestem również ciekawy. :cool:

 

Tyle uwędzonego sera, to NIESAMOWITE! :lol: :grin:

 

BTW

Stawiam na siatkę o odpowiednich "oczkach".

Lepsze "oczko" zagwarantuje lepszą "zadymkę"! :wink: :tongue: :grin:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-296620
Udostępnij na innych stronach

czy to twaróg wiejski z zagrody,

twaróg Beatka wędzi na siatce jest to twaróg "sklepowy" ale tylko z OSM Góra

Góra :thumbsup: to jedyny powiat na dolnym śląsku przez który nie przebiega żadna szosa krajowa :!: :!:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-296638
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Moje następne zadymienie, wychodzi coraz lepiej. Ser smaczny i znika w ekspresowym tempie.

 

http://imageshack.us/a/img42/2717/q4x5.jpg

 

http://imageshack.us/a/img19/2810/9bt4.jpg

http://imageshack.us/a/img843/2749/9sdg.jpg

http://imageshack.us/a/img812/4103/1cc3.jpg

 

http://imageshack.us/a/img9/7338/j75d.jpg

 






 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4713-ser-w%C4%99dzony/page/2/#findComment-306644
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.