arkadiusz Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 6 Listopada 2010 Uf.To już coś wiadomo.Ja bym zrobił tak.Komora może być taka jak mówisz tylko ja bym nie dawał tej blachy. Moim zdaniem zbędny wydatek.Dach otwierany.Wym komory to szer 1m dł.1m i wys 1,30m.Pamiętaj ,że od przybytku głowa nie boli.Nie wiadomo jak wsiąkniesz i co w przyszłości będziesz wędził.Palenisko na drugim końcu tej płyty o wym 60x60x60.Wszystko połączone rurą trochę pod górkę jakieś 5%. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4725-propozycja-zrobienia-wsp%C3%B3lnego-szkicu-schematu/page/3/#findComment-130855 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 6 Listopada 2010 W cytowanych wypowiedziach dałeś plamy i tylePiasek gdzie dałem plamę ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4725-propozycja-zrobienia-wsp%C3%B3lnego-szkicu-schematu/page/3/#findComment-130893 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 9 Listopada 2010 W cytowanych wypowiedziach dałeś plamy i tylePiasek gdzie dałem plamę ?Miro o 21.06 podajesz wymiary swojej komory/ tzn tak to odczytałem/, a o 21.46 piszesz że to tylko tak powiedziane bez zastanowienia. Głupio wyszło. Liczyłem na Twoją współpracę podobną jak to miało miejsce w temacie 3w1 Poadrawiam. [ Dodano: Wto 09 Lis, 2010 13:02 ] Uf.To już coś wiadomo.Ja bym zrobił tak.Komora może być taka jak mówisz tylko ja bym nie dawał tej blachy. Moim zdaniem zbędny wydatek.Dach otwierany.Wym komory to szer 1m dł.1m i wys 1,30m.Pamiętaj ,że od przybytku głowa nie boli.Nie wiadomo jak wsiąkniesz i co w przyszłości będziesz wędził.Palenisko na drugim końcu tej płyty o wym 60x60x60.Wszystko połączone rurą trochę pod górkę jakieś 5%.Wymiary są tu mniej decydującym tematem. Istotą schematu dla mnie jest opis typu komora murowana winna być ocieplona bo ......., nie ocieplenie komory powoduje że ....., dach uchylny jest dobry , wskazany bo nam ułatwia ...... .Drewniana jest dobra bo....., ale gdy jest dreniana to powinna być wykonana i tu można podać warstwy materiałów z których jest wykonana.Spadek kanału dymowego powinien być X% bo....Rodzaje palenisk pod z boku ... Potem zbiór tych opisów po opracowaniu Maxel by gdzieś wkleił jako materiał wyjściowy, poglądowy. Bez latania i odkrywania co i rusz ciekawostek.Po przeczytaniu takiego zbioru to nawet zapytać będzie łatwiej . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4725-propozycja-zrobienia-wsp%C3%B3lnego-szkicu-schematu/page/3/#findComment-131322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 9 Listopada 2010 miro napisał/a: Piasek napisał/a: W cytowanych wypowiedziach dałeś plamy i tyle Piasek gdzie dałem plamę ? Miro o 21.06 podajesz wymiary swojej komory/ tzn tak to odczytałem/, a o 21.46 piszesz że to tylko tak powiedziane bez zastanowienia. Głupio wyszło. Liczyłem na Twoją współpracę podobną jak to miało miejsce w temacie 3w1 Poadrawiam. Przykro mi że tak o odebrałeś. Plama byłaby wtedy gdybym nic nie pisał, a wiedział. Podałem wymiary, podałem wagi, ale nikt nie zapytał co będę wędził ? W tych samych wymiarach ja będę wędził kabanosy, a ktoś inny szynki. Jak myślisz czy wsady wagowe będą takie same ? Jeśli jeszcze macie ochotę mnie czytać, radziłbym skupić się nie nad wymiarami wędzarni czy wielkością komory spalania,bo 5cm w jedną czy drugą stronę nie ma większego znaczenia. Proponuje zawęzić temat do: - komora spalania pod wędzarnią czy z kanałem dymowym - murowana czy drewniana - szybry na kanale dymowym czy na kominie - średnica przewodu dymowego - średnica komina - wysokość komina Pozdrawiam Miro. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4725-propozycja-zrobienia-wsp%C3%B3lnego-szkicu-schematu/page/3/#findComment-131376 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 9 Listopada 2010 szybry na kanale dymowym czy na kominie Lub bez. :mellow: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4725-propozycja-zrobienia-wsp%C3%B3lnego-szkicu-schematu/page/3/#findComment-131377 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piasek Opublikowano 9 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 9 Listopada 2010 Proponuje zawęzić temat do: - komora spalania pod wędzarnią czy z kanałem dymowym - murowana czy drewniana - szybry na kanale dymowym czy na kominie - średnica przewodu dymowego - średnica komina - wysokość komina Pozdrawiam Miro.Miro właśnie mi o coś takiego chodzi. Ja już swój projekt mam i go nie zmienię choć pewne modyfikacje są. Zanim do tego doszedłem /mojego projektu/ trochę czesu upłynęło.By inni mieli lepiej zaproponowałem by powstał schemat/y/ wędzarni z opisami danych rozwiązań technicznych taki elementarz dla budujących swoje wędzarnie, by wiedzieli co wybrać drewnianą, murowaną z paleniskiem takim lub takim. Wady i zalety bez stawiania wyższości jednego nad drugim. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4725-propozycja-zrobienia-wsp%C3%B3lnego-szkicu-schematu/page/3/#findComment-131399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi