arkadiusz Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 12 Grudnia 2010 Żadna- soli nie mierzymy objętościowo SZCZĘŚCIARZ ma inne zdanie. :wink: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-136974 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yogi Opublikowano 12 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Grudnia 2010 jak bede robil 1-2kg kielbasy to moge sobie pozwolic nie uzywac wagi, bo jak sie spieprzy to bedzie bigos, ale jak robie 20-25 kg to bylby bigos na rok dla calej rodziny :grin:. Poza tym przy soleniu roznice 2-3g na kilo to juz duzo, ja tego nie potrafie ustalic dlatego zawsze uzywam wagi. Pozdrawiam yogi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-136996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Przepis na pasztetową wypróbuję. Nadziewarka jest fajna, jest szansa kupna takiej samej? Pewnie ze jest szansa. ja dałem 1600 zl za 12 kg. Gościu ze Szczercowa(koło Bełchatowa) robi.jak chcesz mogę dać namiar- napaisz na pw [ Dodano: Pon 13 Gru, 2010 14:06 ] Co do dozowania przypraw do moich receptur nie podaje ze względu ze nie wiem bo nie ważę(oprócz peklosoli bo do kiełbas ,,szarych nie ważę soli), wszystko próbuje. Jak nie macie smaka to możecie poszukać na forum dawkowanie przypraw ( gdzieś to widziałem) bo ja za bardzo nie mam czasu a zresztą przyprawa a przyprawa to tez sa różnice. YOGI a ja robię 60 kg podrobów na raz i nie ważę i jakoś dobrze wszystko wychodzi,czasami zdarzyło mi sie lekko przysolić czy przepieprzyć :grin: ale wszystkim smakowało a wybranej grupie jeszcze było za mało. To zależny od walorów sensorycznych danej grupy ludzi wiec pozwalam sobie na nie podobanie konkretnych wag. [ Dodano: Pon 13 Gru, 2010 14:12 ] Malinowy Bzyk, Widzę, że podchodzisz z rozmachem. Sprzęt dobry, wędzarnia typu "Dziadkowa" wiejska. Liczą się efekty końcowe produktu i to jest to! :grin: myślę, że Malinowy Bzyk "wy-bzyka" dobrą i dużą wędzarnie :grin: A to jest ,,sprzęt przenośny" którym robię prywatki- ładuje na przyczepkę i jadę na miejsce, i robię robotę. Malinowy już wybzykał,dobra, dużą,z szamotówki wędzarnie która jest u niego na placu :grin: [ Dodano: Pon 13 Gru, 2010 14:25 ] SZCZĘŚCIARZ.To która łyżeczka będzie odpowiednia ,żeby odmierzyć 20g soli potrzebnej do posolenia 1kg mięsa na kiełbasę.Niektórzy solą 17 lub 18 g /kg i to jest problem.? Podchwytliwe pytania zadajesz w których chodzi o cos innego.ja Ci odpowiem:Niektórzy solą 17 lub 18 g /kg i tu jest pies pogrzebany:jedni wola takie a inni inne,,jedna przyprawa jest taka a druga inna jedni zdają sie na smaki innych i stosują ich proporcje a inni próbują i przyprawiają po swojemu.poza Tym Arkadiusz Ty pytania podciągasz pod wagi a nie pod walory sensoryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-137101 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Moje pytanie wcale nie było podchwytliwe.Ja po prostu lubię jak wyrób jest powtarzalny w smaku a nie jak wyjdzie.Sam przyznałeś, że zdarzyło się Tobie przesolić lub przepieprzyć.Mnie nie.Ja dopracowałem się smaku który mi odpowiada i żeby było ok to używam wagi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-137112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 13 Grudnia 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Ja po prostu lubię jak wyrób jest powtarzalny w smaku a nie jak wyjdzie.Sam przyznałeś, że zdarzyło się Tobie przesolić lub przepieprzyć.Mnie nie.Ja dopracowałem się smaku który mi odpowiada i żeby było ok to używam wagi. I dobrze- jeżeli juz znasz swój smak to tak rób.Przestrzegam tylko nad doborem przypraw.Np.Kiedyś żeby było mniej pracy kupowałem pierz mielony, kiedyś zauważyłem ze jest bardziej palący i zwróciłem uwagę na biały pyłek. Później przypadkiem sie dowiedziałem ze hurtownia w której sie zaopatruje mieli, u moich znajomych, listki pieprzu białego i doszedłem do wniosku ze mieszają z czarnym- faktycznie tak jest. Jaki wniosek?Jest ich trochę ,wiec odpowiedz sobie sam. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-137113 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 13 Grudnia 2010 Waga mi się zepsuła i ostatnie wyroby robiłem na smaka, ale teraz przy kiełbasach "czerwonych" wolę polegać na wadze, natomiast wędliny podrobowe jeśli chodzi o sól i pieprz, robię tylko na czuja, No chyba że, zważę cały farsz na koniec i dodam odpowiednią ilość soli, czyli 17-20 gram na kilogram. Sposób na oko jest bardzo dobry, ale tylko dla tych, co dobrze widzą. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-137114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Kwietnia 2012 Dawno mnie nie było ale działam cały czas.... tak dawno ze zapomniałem jak sie fotki wstawia moich produktów..,. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-210968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 moze sie uda wstawic dzisiaj [ Dodano: Wto 03 Kwi, 2012 21:46 ] Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minikron Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Ja po prostu lubię jak wyrób jest powtarzalny w smaku a nie jak wyjdzie.Sam przyznałeś, że zdarzyło się Tobie przesolić lub przepieprzyć.Mnie nie.Ja dopracowałem się smaku który mi odpowiada i żeby było ok to używam wagi. Pytanie nieuka: jak się ma pełna powtarzalność smaku do różnej "mocy" przypraw? Pytam, bo sam przyprawiam "na smaka". Po prostu próbuję. Wiem, że to się opiera na subiektywnej ocenie, ale jeśli wziąć pod uwagę ogólną subiektywność smaków, czy nie jest to lepsza metoda? Bo pieprz, majeranek, czosnek, to chyba przyprawy o intensywności smaku "jak wyjdzie". Przepraszam, że na fachowym forum tak pytam, ale mi do fachowca wiele brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Bo pieprz, majeranek, czosnek, to chyba przyprawy o intensywności smaku "jak wyjdzie". Przyprawy również mają swoje klasy jakości. Pieprz czarny, pieprz biały, papryka słodka, ostra, czosnek, liść laurowy, majeranek etc. jak najbardziej można sklasyfikować wg jakości. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minikron Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 3 Kwietnia 2012 Hmmm... Jakoś nie zauważyłem takiej klasyfikacji w przepisach. Oczywiście nie mówię o różnicy między pieprzem białym i czarnym i papryką ostrą i słodką. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Przyprawy również mają swoje klasy jakości. Pieprz czarny, pieprz biały, papryka słodka, ostra, czosnek, liść laurowy, majeranek etc. jak najbardziej można sklasyfikować wg jakości. _________________ ?????? Chyba wg. np. papryka z ogródka dziadka, majeranek od teściowej, a cząber z importu ... no kaman, ale to już jakąś paranoją zalatuje ... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Ato byś się Myth'u zdziwił :shock: Przeważnie stosuję ''Prymat'' , ale ostatnio dostałam jakieś ''WIT- ... coś tam... i doszłam do wniosku , że oni to chyba po ''prymacie''pozamiatali... :devil: Aromat jak i moc nieporównywalna... :rolleyes: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Myth kup jakieś tańsze przyprawy to zobaczysz różnicę, np. papryka słodka, ostrą albo pieprz ziołowy inny kolor i smak jak z tych droższych firmowych. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rmir Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 mam kolendre kamisa i mam kolendre od arabata od araba cały czas zapaszek utrzymuje a z kamisu został proszek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Bzyk Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 mam kolendre kamisa i mam kolendre od araba ta od araba cały czas zapaszek utrzymuje a z kamisu został proszek Ja juz wcześniej pisałem o oszustwach przy produkcji przypraw wiec dlatego nie ważę a druga sprawa ze mi sie nie chce i nie mam na to czasu ale nie polecam tego początkującym.... ja wszystko próbuje na surowo i biorę poprawkę na obróbkę termiczna. A tak dla Ciekawostki dodam o pieprzu ze pieprz czarny, zielony i biały to owoce tej samej roślinki tylko zbierane w określonych okresach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Wszystko wszystkim, ale nie możemy tego nazwać klasyfikacją przypraw....jest to najnormalniej w świecie nasz wybór, tak jak z kupnem mięsa, osłonek itp. itd... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaciak Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 ja wszystko próbuje na surowo i biorę poprawkę na obróbkę termiczna. Waga to waga, a przywiazanie do jednego żródła przypraw niweluje problem z ich różna jakością. Cytuj Kaciak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.