Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Żadna- soli nie mierzymy objętościowo

SZCZĘŚCIARZ ma inne zdanie. :wink:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-136974
Udostępnij na innych stronach

jak bede robil 1-2kg kielbasy to moge sobie pozwolic nie uzywac wagi, bo jak sie spieprzy to bedzie bigos, ale jak robie 20-25 kg to bylby bigos na rok dla calej rodziny :grin:. Poza tym przy soleniu roznice 2-3g na kilo to juz duzo, ja tego nie potrafie ustalic dlatego zawsze uzywam wagi.

Pozdrawiam yogi

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-136996
Udostępnij na innych stronach

Przepis na pasztetową wypróbuję.

Nadziewarka jest fajna, jest szansa kupna takiej samej?

 

Pewnie ze jest szansa. ja dałem 1600 zl za 12 kg. Gościu ze Szczercowa(koło Bełchatowa) robi.jak chcesz mogę dać namiar- napaisz na pw

 

[ Dodano: Pon 13 Gru, 2010 14:06 ]

Co do dozowania przypraw do moich receptur nie podaje ze względu ze nie wiem bo nie ważę(oprócz peklosoli bo do kiełbas ,,szarych nie ważę soli), wszystko próbuje. Jak nie macie smaka to możecie poszukać na forum dawkowanie przypraw ( gdzieś to widziałem) bo ja za bardzo nie mam czasu a zresztą przyprawa a przyprawa to tez sa różnice.

YOGI a ja robię 60 kg podrobów na raz i nie ważę i jakoś dobrze wszystko wychodzi,czasami zdarzyło mi sie lekko przysolić czy przepieprzyć :grin: ale wszystkim smakowało a wybranej grupie jeszcze było za mało. To zależny od walorów sensorycznych danej grupy ludzi wiec pozwalam sobie na nie podobanie konkretnych wag.

 

[ Dodano: Pon 13 Gru, 2010 14:12 ]

Malinowy Bzyk, Widzę, że podchodzisz z rozmachem. Sprzęt dobry, wędzarnia typu "Dziadkowa" wiejska. Liczą się efekty końcowe produktu i to jest to! :grin: myślę, że Malinowy Bzyk "wy-bzyka" dobrą i dużą wędzarnie :grin:

 

 

A to jest ,,sprzęt przenośny" którym robię prywatki- ładuje na przyczepkę i jadę na miejsce, i robię robotę. Malinowy już wybzykał,dobra, dużą,z szamotówki wędzarnie która jest u niego na placu :grin:

 

[ Dodano: Pon 13 Gru, 2010 14:25 ]

SZCZĘŚCIARZ.To która łyżeczka będzie odpowiednia ,żeby odmierzyć 20g soli potrzebnej do posolenia 1kg mięsa na kiełbasę.Niektórzy solą 17 lub 18 g /kg i to jest problem.?

 

Podchwytliwe pytania zadajesz w których chodzi o cos innego.ja Ci odpowiem:Niektórzy solą 17 lub 18 g /kg i tu jest pies pogrzebany:jedni wola takie a inni inne,,jedna przyprawa jest taka a druga inna jedni zdają sie na smaki innych i stosują ich proporcje a inni próbują i przyprawiają po swojemu.poza Tym Arkadiusz Ty pytania podciągasz pod wagi a nie pod walory sensoryczne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-137101
Udostępnij na innych stronach

Moje pytanie wcale nie było podchwytliwe.Ja po prostu lubię jak wyrób jest powtarzalny w smaku a nie jak wyjdzie.Sam przyznałeś, że zdarzyło się Tobie przesolić lub przepieprzyć.Mnie nie.Ja dopracowałem się smaku który mi odpowiada i żeby było ok to używam wagi.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-137112
Udostępnij na innych stronach

Ja po prostu lubię jak wyrób jest powtarzalny w smaku a nie jak wyjdzie.Sam przyznałeś, że zdarzyło się Tobie przesolić lub przepieprzyć.Mnie nie.Ja dopracowałem się smaku który mi odpowiada i żeby było ok to używam wagi.

I dobrze- jeżeli juz znasz swój smak to tak rób.Przestrzegam tylko nad doborem przypraw.Np.Kiedyś żeby było mniej pracy kupowałem pierz mielony, kiedyś zauważyłem ze jest bardziej palący i zwróciłem uwagę na biały pyłek. Później przypadkiem sie dowiedziałem ze hurtownia w której sie zaopatruje mieli, u moich znajomych, listki pieprzu białego i doszedłem do wniosku ze mieszają z czarnym- faktycznie tak jest. Jaki wniosek?Jest ich trochę ,wiec odpowiedz sobie sam. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-137113
Udostępnij na innych stronach

Waga mi się zepsuła i ostatnie wyroby robiłem na smaka, ale teraz przy kiełbasach "czerwonych" wolę polegać na wadze, natomiast wędliny podrobowe jeśli chodzi o sól i pieprz, robię tylko na czuja, No chyba że, zważę cały farsz na koniec i dodam odpowiednią ilość soli, czyli 17-20 gram na kilogram. :cool:

Sposób na oko jest bardzo dobry, ale tylko dla tych, co dobrze widzą. :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-137114
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Ja po prostu lubię jak wyrób jest powtarzalny w smaku a nie jak wyjdzie.Sam przyznałeś, że zdarzyło się Tobie przesolić lub przepieprzyć.Mnie nie.Ja dopracowałem się smaku który mi odpowiada i żeby było ok to używam wagi.

Pytanie nieuka: jak się ma pełna powtarzalność smaku do różnej "mocy" przypraw? Pytam, bo sam przyprawiam "na smaka". Po prostu próbuję. Wiem, że to się opiera na subiektywnej ocenie, ale jeśli wziąć pod uwagę ogólną subiektywność smaków, czy nie jest to lepsza metoda? Bo pieprz, majeranek, czosnek, to chyba przyprawy o intensywności smaku "jak wyjdzie".

 

Przepraszam, że na fachowym forum tak pytam, ale mi do fachowca wiele brakuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211388
Udostępnij na innych stronach

Bo pieprz, majeranek, czosnek, to chyba przyprawy o intensywności smaku "jak wyjdzie".

 

Przyprawy również mają swoje klasy jakości.

Pieprz czarny, pieprz biały, papryka słodka, ostra, czosnek, liść laurowy, majeranek etc. jak najbardziej można sklasyfikować wg jakości.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211389
Udostępnij na innych stronach

Przyprawy również mają swoje klasy jakości.

Pieprz czarny, pieprz biały, papryka słodka, ostra, czosnek, liść laurowy, majeranek etc. jak najbardziej można sklasyfikować wg jakości.

_________________

??????

 

Chyba wg. np. papryka z ogródka dziadka, majeranek od teściowej, a cząber z importu ... no kaman, ale to już jakąś paranoją zalatuje ...

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211398
Udostępnij na innych stronach

Ato byś się Myth'u zdziwił :shock: Przeważnie stosuję ''Prymat'' , ale ostatnio dostałam jakieś ''WIT- ... coś tam... i doszłam do wniosku , że oni to chyba po ''prymacie''pozamiatali... :devil: Aromat jak i moc nieporównywalna... :rolleyes:
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211406
Udostępnij na innych stronach

Myth kup jakieś tańsze przyprawy to zobaczysz różnicę, np. papryka słodka, ostrą albo pieprz ziołowy inny kolor i smak jak z tych droższych firmowych. :wink:
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211411
Udostępnij na innych stronach

mam kolendre kamisa i mam kolendre od araba

ta od araba cały czas zapaszek utrzymuje a z kamisu został proszek

Ja juz wcześniej pisałem o oszustwach przy produkcji przypraw wiec dlatego nie ważę a druga sprawa ze mi sie nie chce i nie mam na to czasu ale nie polecam tego początkującym.... ja wszystko próbuje na surowo i biorę poprawkę na obróbkę termiczna.

 

A tak dla Ciekawostki dodam o pieprzu ze pieprz czarny, zielony i biały to owoce tej samej roślinki tylko zbierane w określonych okresach.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211506
Udostępnij na innych stronach

Wszystko wszystkim, ale nie możemy tego nazwać klasyfikacją przypraw....jest to najnormalniej w świecie nasz wybór, tak jak z kupnem mięsa, osłonek itp. itd... ;)

Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....

Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211511
Udostępnij na innych stronach

ja wszystko próbuje na surowo i biorę poprawkę na obróbkę termiczna.

 

 

 

Waga to waga, a przywiazanie do jednego żródła przypraw niweluje problem z ich różna jakością.

Kaciak
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4804-moje-wyroby/page/2/#findComment-211998
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.