tomibass Opublikowano 22 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1076 Opublikowano 22 Grudnia 2015 Trzymam kciuki za serek. Aby się udał Wędzonki z beczki zawsze najlepsze Muszę się podszkolić aby się choć troszkę przybliżyć do Twoich Cytuj Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-464607 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1077 Opublikowano 23 Grudnia 2015 Trzymałem go w kuchni 21-22 stopni, w sitku, jak go przełożyłem na deskę i wyniosłem na korytarz ( 10st), to jakoś zaczął się odkształcać i dalej na zewnątrz się woda zbierała... był , jest mokry... trochę go ręcznikami papierowymi osuszałem... Teraz go wyniosłem do piwnicy... 12 stopni... i nie wiem, czy na deskę przełozyć ? Czy do lodówki go schować.... Wsadź go spowrotem do sitka bo jeszcze się nie odsączył do końca i trzymaj w temp. pokojowej. Po 2-3 dniach na korytarz. Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-464683 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 23 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1078 Opublikowano 23 Grudnia 2015 na 10l mleka dałem 12 kropel... Nie wiem jaką masz podpuszczkę ale średnio się daje od 4-6 kropli na litr mleka . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-464702 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1079 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Ech... zachciało się serów...Co do podpuszczki, kupiłem taką w płynie... Pisało, że kropla starczy na litr mleka... dałem 12 na 10 litrów ale chyba to za mało... bo skrzep był chyba za bardzo "rzadki"... następnym razem dam 20, 25... Aż się boję rozkroić i spróbować co to w ogóle wyszło... Jak Bazyl radził trzymałem jeszcze dwa dni w domu serek w sitku, przewracając co ok 12 godzin... lało się z niego... czwartego dnia wyniosłem na korytarz ... ok 12-16 stopni... ale po około dobie zaczął być śliski i zaczął pachnieć zgliwiałym białym serem... ech...Przemyłem go solanką i trzymałem w kuchni przez kolejne trzy dni... ser w końcu przestał "lecieć"... i zaczął obsychać z wierzchu...Dzisiaj go zapakowałem w worek próżniowy i do lodówki włożyłem (5st)... Ech... potrzymam go tak ze 4 dni i spróbuje... pal licho... I teraz pytanie czy jak zapakowany próżniowo, to go w lodówce trzymać w tych 5 st czy na zewnatrz w piwnicy... w 10 stopniach ???Ciekawe czy ten ser da się zjeść... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-465452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 29 Grudnia 2015 Zgłoś Udostępnij #1080 Opublikowano 29 Grudnia 2015 na 10l mleka daje 18 kropli,może leżeć w lodówce Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-465458 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #1081 Opublikowano 29 Grudnia 2015 Dzięki Grzesiu, jutro zadzwonię i zamówię mleko... i zrobię kolejny już z większą ilością podpuszczki... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-465461 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1082 Opublikowano 22 Stycznia 2016 Witam po dłuższej nieobecności już w 2016 roku Co do mojego pierwszego "Korycina"... po siedmiu dniach przenoszenia go z kuchni na korytarz, z korytarza do lodówki, z lodówki na... wydawało mi się, że ser już dobrze obsechł i wrzuciłem go w worek próżniowy i do lodówki. Po trzech dniach jakoś na sylwestra nie wytrzymałem i rozkroiłem...Ser miał już fajne dziurki, stwardniał, chociaż im blizej środka tym miał taką miększą, "maślaną" konsystencje. W smaku był... sam nie wiem jak to opisać... jak by jeszcze ciut za "młody"... Smak dość wyrazisty, ostry, lekko kwaskowaty.Mimo wszystko (rodzinka stwierdziła, że jakiś dziwny taki kwaśny... ) trochę skroiłem na "stół" a reszta poszła do lodówki...Po kolejnych kilku dniach już w tym roku ser zapakowałem znowu próżniowo w worek i tak leżał w lodówce kolejne 14 dni.Mój Korycin a raczej to co z niego zostało dwa dni temu...Ser w końcu nabrał takiego smaku, że... przeszedł moje oczekiwania... Co prawda jestem laik w sprawach serów i nie do końca wiedziałem czego się spodziewać... Ma głęboki wyraźny smak, już nie "szczypie" w język jak na początku i nie jest ... nie był kwaśny... właśnie zjadam ostatni kawałeczek Następny jak zrobię, to dłużej potrzymam "na zewnątrz" jakieś min 2 tygodnie i dopiero wrzucę w worek... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-470504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1083 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Tydzień temu troszkę zadymiłem i przy okazji zrobiłem moje pierwsze oscypki Dziękuję andrzejowiK, tierowi i perszingowi za cenne rady i uwagi. Solanka 10% owa, skrzep troszkę lużny mi chyba wyszedł ale po podgrzaniu i ściągnięciu serwatki ziarno było fajne i dobrze się "lepiło"... Natomiast już na koniec formowania serów, jakieś ostatnie trzy sztuki wyszły mi trochę za suche, lekko zaczęły się miejscami kruszyć przy formowaniu. I nie wiem, czy już za zimne były, czy ziarno przegrzałem... Chociaż garnek był wyłączony... Ale nic, po zadymianiu, jak dałem popróbować rodzince i znajomym to stwierdzili, żebym sobie "baranka" i kłobuk zakupił i na targu u nas sery sprzedawał ha ha Wyszło mi z 12l mleka 8 szt o wadze od 180 do 230g, ponad półtora kilo było, wszystkiego nie zważyłem... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-470579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1084 Opublikowano 23 Stycznia 2016 Mleko ze sklepu? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-470585 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 23 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #1085 Opublikowano 23 Stycznia 2016 (edytowane) Artur pięknie Ci to wyszło - a kruszyć się mogło bo spadła temperatura wody w której podgrzewałeś serki.Następnym razem przelewaj skrzep przez pieluchę i daj mu porządnie odcieknąć, lub też kup sobie takie małe foremki do sera - załatwią sprawę formowania (i nie są specjalnie drogie). http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/sery/1480-forma-do-sera-caciotta-250g.htmlTeraz pozostało Ci jeszcze nauczyć robić się korbaczy Edytowane 23 Stycznia 2016 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-470588 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1086 Opublikowano 2 Lutego 2016 Witajcie, dawno tutaj nie zaglądałem, sorki... Tier częściowo masz rację, bo na oscypki miałem tylko 6 litrów takiego od krowy i nie opłacało mi się z takiej ilości robić... dokupiłem jeszcze 6 litrów sklepowego pasteryzowanego w "niskiej" temp. do 74 st. i zrobiłem z mieszanego... KURP no właśnie ja w wodzie nie podgrzewałem serów i może to jest błąd... Ja po uformowaniu się skrzepu, po jego pocięciu i po rozdrobnieniu, podgrzałem jeszcze raz ziarno z serwatką do ok 40 st, wtedy odlałem serwatkę prawie w całości i ziarno przekładałem do miseczek i prawie od razu ręcznie wyciskałem serki i je formowałem...Może tutaj jest błąd bo ziarno w miseczkach i to jeszcze w garnku zaczęło za bardzo się wychładzać... W czwartek albo piątek będę miał zamówione 20l mleka od krowy to znowu spróbuję coś "ugnieść" i teraz może zrobię w ten sposób, że całe ziarno zleje i odsączę, po kilku godzinach (no właśnie po jakim czasie? ) poporcjuje już na sery i wtedy wrzucę do gorącej wody (60st ? ) i uformuje oscypki i do siatki... Jak myślicie ? Tylko czy wtedy nie skwaśnieją... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-472830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1087 Opublikowano 3 Lutego 2016 Artur kup mleko, jeśli nie masz pewności jak ono wiąże dodaj chlorku wapnia w proszku w ilości 2g na 10litrów mleka lub w płynie w ilości 2ml na 10litrów, podgrzej do około 35-36stopni, dodaj podpuszczkę która po około 30 minutach powinna dać skrzep. Potem potnij je w kwadraty 1,5x,1,5 zostaw na 15 minut, po 15 minutach potnij drobniej znów zostaw na kolejne 15 minut, potem odbierz serwatkę znad skrzepu i dodaj taką samą ilość wody jak odebrałeś aby znów osiągnąć temp około 35 stopni i potnij jeszcze raz masą (ziarno wielkości grochu). Po 15 minutach możesz przelać ziarno przez chustę/pieluchę, płótno i zostawić do odcieknięcia, lub wybrać na takie formy jakie Ci proponowałem - w nich masz pewność że serki będą w granicach 200-250gram i będą foremne. jeśli będziesz miał je w pielusze - to będziesz serki wycinał z masy - trzeba mieć wprawę (jak Andrzej) aby te serki wyszły w miarę kształtne - ostre krawędzie nie zawsze dadzą się tak dobrze formować (dla początkującego zanim łapnie o co chodzi może być to flustrujące). Ja zanim zabiorę się za serki najpierw zagotowuję ricottę - w tym czasie masa sobie odcieka. po zagotowaniu ricotty zagrzewam wodę do około 70 stopni i taką zalewam serki we wiaderku a po 15 minutach przystępuję do ich wyciskania z patyczkiem do chińszczyzny. wbijam ten patyczek wyciakam formuję kształt i od razu serek wkładam do siatki - siatka dociśnie masę w wodzie. kiedyś ściaskałem na siłę, wkurzałem się jak ser się kruszył (bo miał za niską temperaturę), a teraz trochę go formuję i do siatki. W siatkę wkładam dwa serki jeden za drugim (oszczędność miejsca w wędzarni). i potem serki powiązane lądują w solance 10% na około (kiedyś było to 5 godzin, teraz to i na 24h specjalnie je przetrzymuję aby się trochę nasoliły), Potem obsuszam kolejne (najlepiej przez noc) 8 godzin i w dym na 2 godziny. Nieobsuszone serki możesz też chwilę (godzinę, dwie) obcieknąć ale najpierw musisz je ciepłem z paleniska (bez gęstego dymu) osuszyć - w przeciwnym razie możesz mieć sadzę na serkach. Przy osuszonych serkach o ten efekt trudniej.Chyba trochę pomogłem, resztę dopowiedzą koledzy Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1088 Opublikowano 3 Lutego 2016 Kurp, dzięki serdeczne Rano jadę po mleko i do roboty... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1089 Opublikowano 6 Lutego 2016 Ale zły jestem... juz dwa razy skasowałem sobie moje "wypociny"... wrrr No nic... W czwartek odebrałem rano zamówione mleko, 30 litrów Z 20l postanowiłem, że zrobię Łoscypki a z 10l ... korbacze ... ha ha na głęboką wodę chciałem się rzucić... i prawie się utopiłem... chociaż pływać umiem No i przy okazji wypróbowałem mój nowy nabytek... walka z uzależnieniem przynosi miłe efekty... w postaci 24l gara Bartek mi dzielnie pomagał i zrobił swój pierwszy serek Łoscypki poszły na noc do solanki 10% na dwanaście godzin... No i sobie wymyśliłem, że korbacze zrobię z pozostałych 10l mleka... i porażka... ech... naoglądałem się "czeskich filmów" i.... Że ja Czech z pradziada... a czeskiego ani w ząb... No nic... albo przegrzałem gęstwe serową albo za mało się skwasiła,... i w gorącej wodzie mi się całkiem kawałek sera rozpadł zamiast być plastyczny... na cząstki...Nie ryzykowałem dalej, resztę do solanki wrzuciłem i mam biały ser podpuszczkowy solony Korbacze poczekają... może kiedyś do Kupia Sylwka zawitam na nauki... Dzisiaj a raczej już wczoraj... zadymiałem... Ech pogoda z rana nie rozpieszczała... deszcz i śnieg na przemian... dopiero koło południa słoneczko wyszło... Przy okazji do beczki poszły dwie szynki, baleron i boczki... "szybkie boczki Pokemona" z dedykacją dla Pisa Kończyłem jakoś już nocnie... wieczornie... nie wiem ale jak zrobiłem żar to było przed 14,,, o 14 zacząłem osuszać... ok 15 dopiero dałem dym... i szło mi jakoś kiepsko... wszystko mokre... Serki fajnie się zadymiły ok 3 godzin .... Ale szynki i boczki prawie do 20 siedziały w beczce... Przed 19 zaczął padać deszcz ze śniegiem, masakra... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473599 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1090 Opublikowano 6 Lutego 2016 Specjalnie dla mojego przyjaciela i serdecznego kolegi Pisa... jeszcze ciepłe... "Szybkie Boczki Pokemona" parzone... No i jeszcze coś dojrzewającego.... będzie ponad 4 tygodnie...palcówka... (mało już zostało) Kiełbasa i szynka robiona inspiracją El Gregora,,, też już ponad miesiąc dojrzewa... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1091 Opublikowano 6 Lutego 2016 W sam raz na sniadanko , jak to mowi andrzej k :D :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473605 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1092 Opublikowano 6 Lutego 2016 Oscypki niczego sobie, boczki szybkie takie nieregularne, w palcówce widzę niedokładności w rozmieszczeniu sała. Na temat wyrobów dojrzewających nie wypowiadam się, bo coś mam przesyt.... Wiesz Ty co, obejrzałem i przyszła oscypkowa inspiracja, po pracy jadę po mleko... , a miałem piwko warzyć.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473611 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1093 Opublikowano 6 Lutego 2016 No nic... albo przegrzałem gęstwe serową albo za mało się skwasiła,... i w gorącej wodzie mi się całkiem kawałek sera rozpadł zamiast być plastyczny... na cząstki...Nie ryzykowałem dalej, resztę do solanki wrzuciłem i mam biały ser podpuszczkowy solony Następnym razem zrób jak na oscypki i masę odstaw na 2 dni w ciepłe miejsce, będziesz Pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473615 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1094 Opublikowano 6 Lutego 2016 Ale zły jestem.. Artur nie złość się , bo na urodzie stracisz :D . Myślę że do końca lutego coś zostanie , będę w pobliżu Ogólnie jest . Jak byś za dobrze zrobił to odeszły by chęci na nauki Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela K. Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1095 Opublikowano 6 Lutego 2016 Pokemon ja tam nie jestem specjalista od wyrobu serów ale podobają mi się Twoje oscypki Cytuj Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1096 Opublikowano 6 Lutego 2016 Wiesz Ty co, obejrzałem i przyszła oscypkowa inspiracja, po pracy jadę po mleko... , a miałem piwko warzyć.... 3 mam kciuki Myślę że do końca lutego coś zostanie , będę w pobliżu Andrzeju, wiem, wiem, ptaszki ćwierkają Mam nadzieję, że się zobaczymy:) Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473627 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1097 Opublikowano 6 Lutego 2016 Ten film który wstawiłeś w wątku odnośnie robienia korbaczy to od momentu kiedy kroi masę i wrzuca do wody to jest dokładnie proces jaki robię - natomiast nie łapię samego początku - podgrzewa mleko i miesza - z czym z podpuszczką i jakimś dodatkiem bakterii aby szybciej się ukwasiło? - efekt uzyskuje taki jak ja gdy zostawiam do ukwaszenia masę na 24 godziny.Być może Twoja masa się nie ukwasiła i trzeba było ją przetrzymać kolejne 12-24h (jak tier pisze). Masz dobre parametry mleka to i ukwaszanie będzie wolniejsze Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1098 Opublikowano 6 Lutego 2016 Dojrzewające po miesiącu... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 6 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #1099 Opublikowano 6 Lutego 2016 To masz jakiś sterownik czy tylko termometr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473753 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #1100 Opublikowano 6 Lutego 2016 To masz jakiś sterownik czy tylko termometr. jac, to tylko taki "zbajerzony" termometr Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4805-pokemona-przygody-z-w%C4%99dzeniem/page/44/#findComment-473767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.